Νόμος Κατσέλη: Τι θα γίνει μετά τη δίμηνη παράταση-όλες οι αλλαγές

Την «επόμενη ημέρα» του νόμου Κατσέλη και του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας θα πρέπει να έχουν σχεδιάσει στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα.

Νόμος Κατσέλη: Τι θα γίνει μετά τη δίμηνη παράταση-όλες οι αλλαγές

Την «επόμενη ημέρα» του νόμου Κατσέλη και του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από την ρευστοποίηση θα πρέπει να έχουν σχεδιάσει στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα. Το θέμα θα είναι ένα από τα βασικά κεφάλαια στις διαπραγμάτευση με τα κλιμάκια των θεσμών που καταφτάνουν στις 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Οι αλλαγές στον νόμο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η δίμηνη παράταση που δόθηκε στον νόμο προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και να προλάβουν να κάνουν την αίτηση προστασίας με το υφιστάμενο καθεστώς. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν την αίτηση για τη ρύθμιση του δανείου τους. Τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια θα παίζουν και πάλι ρόλο προκειμένου να προκύπτει το είδος της ρύθμισης που θα προτείνεται στον κάθε δανειολήπτη. Όσο χειρότερα θα είναι τα οικονομικά δεδομένα, τόσο καλύτερη θα είναι η προτεινόμενη ρύθμιση.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σχήμα εξωδικαστικής ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων το οποίο θα απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε όσου πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Οι λύσεις που θα προτείνονται στους δανειολήπτες θα είναι τυποποιημένες ενώ ο κατάλογος θα περιλαμβάνει και το «κούρεμα» για όπου κρίνεται ότι χρειάζεται. Εξετάζεται ακόμη και να αξιοποιηθούν τα χρήματα που υπάρχουν προς διάθεση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιδότηση των πολιτών που χρίζουν βοήθειας προκειμένου να διατηρήσουν στην κατοχή τους την κύρια κατοικία τους.

Η λύση αποσκοπεί στο να περιοριστεί αισθητά ο αριθμός των περιπτώσεων που θα καταφεύγουν τελικώς στα δικαστήρια. Οι δανειολήπτες, δεν θα στερούνται του δικαιώματος να καταφύγουν στα δικαστήρια, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τη διαδικασία του αυτοματοποιημένου εξωδικαστικού μηχανισμού σε μια προσπάθεια εξεύρεσης άμεσης λύσης χωρίς καθυστερήσεις.

Η πρόταση, θα συζητηθεί αναλυτικά με τους θεσμούς καθώς μεταξύ άλλων το θέμα έχει επιπτώσεις τόσο δημοσιονομικές (λόγω του ποσού της επιδότησης που θα κληθεί να καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών) όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών, θα πρέπει να λάβει την έγκριση της ECB και της DG Comp, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να προβληματίζει το ελληνικό στρατόπεδο, αφού το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Το ποσό των επιδοτήσεων σχεδιάζεται να προέλθει από τα διαθέσιμα κονδύλια του υπ. Εργασίας και από το αποθεματικό που έχει σχηματιστεί προ διετίας για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων και το οποίο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί.

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.

ΣΤΙΣ 11:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 07:36

Μέτρα - ασπίδα για θέρμανση και ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 1000 ευρώ - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνονται στις 11:00.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 06 Οκτ 2021 | 10:31

Ενιαίο επίδομα θέρμανσης: Αυτές είναι οι τελικές αποφάσεις - Πόσα θα δικαιούμαστε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ενιαίο επιδόμα που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από το αν θα καταναλώνουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, ξύλα ή pellet.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Οκτ 2021 | 08:17

Ερχονται δύο "μόνιμα" μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας - Κλειδώνει το σχέδιο για ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία βαρύτητα δίνεται στην ανακοίνωση ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Οκτ 2021 | 12:50

Κατατέθηκε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Κλείνουν οι πληγές της πανδημίας - Ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022

Ρυθμός ανάπτυξης από 3,6% σε 6,1%. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%. Τι προβλέπεται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 04 Οκτ 2021 | 11:22

Εκτοξεύεται το κόστος ανέγερσης ακινήτων: Εως και 1.500 ευρώ για ένα τετραγωνικό

Ποιοι είναι οι λόγοι που σπρώχνουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.