Νομοθετικός "μαραθώνιος" για τη μη περικοπή των συντάξεων

Το επόμενο διάστημα, όλο το βάρος θα πέσει στην προετοιμασία των νομοθετικών αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν.

nomothetikos-marathwnios-gia-ti-mi-perikopi-twn-suntaksewn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και όχι στην έκτακτη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε νωρίτερα αρμόδιος κοινοτικός αξωματούχος.

Μετά την χθεσινή έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού στο Euroworking Group, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή χωρίς την περικοπή των συντάξεων αλλά και χωρίς διπλά σενάρια, ενώ η ψήφιση του εκτελεστικού νόμου που θα συνοδέψει τον προϋπολογισμό, θα γίνει μετά το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.

Mε την κατάθεση του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα, θα φανούν και οι «συμβιβασμοί» που χρειάστηκε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει και την μη περικοπή των συντάξεων και την ενεργοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κονδύλι για το επίδομα στέγασης ώστε να μην υπάρξει μεγάλη περικοπή στον αριθμό των δικαιούχων ενώ από την άλλη έχει περιοριστεί το κονδύλι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της επόμενης χρονιάς όπως επίσης και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Το επόμενο διάστημα, όλο το βάρος θα πέσει στην προετοιμασία των νομοθετικών αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν. Ειδικότερα θα πρέπει:  

1.      Να καταργηθούν τα πρώτα τρία άρθρα του νόμου 4472/2017 τα οποία φέρνουν τις μειώσεις από την 1/1/2019 στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις τόσο για τους συνταξιούχους του δημοσίου όσο και γι’ αυτούς των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα άρθρα θα καταργηθούν και θα υπάρξει μετάθεση του χρόνου ενεργοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τη «θετική» προσωπική διαφορά που συνεπάγεται την καταβολή αυξήσεων σε βάθος 5ετίας δικαίωμα που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και όχι από τον 4472/2017

2.      Να καταργηθεί η διάταξη νόμου που προβλέπει την ενεργοποίηση του προγράμματος βρεφονηπιακής φροντίδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για τη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών σε αυτή τη φάση. Θα καταργηθεί επίσης το σχέδιο ενίσχυσης του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Δεν θα προχωρήσει επίσης η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη οπότε και αυτή η διάταξη θα πρέπει να «απενεργοποιηθεί»

3.      Να αλλάξει η νομοθετική διάταξη και να εκδοθεί και καινούργια υπουργική απόφαση για τους όρους και της προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος στέγασης. Και αυτό για να προσαρμοστεί το κονδύλι του συγκεκριμένου μέτρου στις αντοχές του προϋπολογισμού όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν το κονδύλι κλείσει στα 350-400 εκατ. ευρώ, τότε θα υπάρξει μείωση κατά 1/3 στον αριθμό των δικαιούχων που είχαν προβλεφθεί πέρυσι στον Μάιο (600 χιλιάδες ατομα)

4.      Να καταργηθεί η έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ με τη μορφή που έχει ψηφιστεί και θα θεσπιστεί καινούργια. Θα προκύψει μια κλίμακα η οποία θα έχει μειωτικούς συντελεστές από 10% έως 30%. Η επιλογή του κάθε συντελεστή ανά περίπτωση, θα εξαρτάται από την αξία της ατομικής περιουσίας του καθενός. Το όριο για την έκπτωση, θα διαμορφωθεί στα 150.000 ευρώ.

5.       Να προχωρήσουν άμεσα 4500 προσλήψεις στον χώρο της ειδικής αγωγής. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι απασχολούνται και σήμερα αλλά ως αναπληρωτές.

6.      Να ψηφιστούν οι νέοι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων αλλά θα ενεργοποιηθούν από την επόμενη χρονιά. Ο συντελεστής από το 29% θα μειωθεί στο 28% αλλά για πρώτη φορά η μείωση θα αφορά στα κέρδη του 2020

7.      Να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την πρόσληψη νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με την κατάργηση του υποκατώτου μισθού. 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook