Follow us

Νωρίτερα η τριπλή αύξηση στους συνταξιούχους - Αναλυτικά ποιοι και πόσα θα πάρουν

Ο στόχος είναι πλέον το 94% των συνταξιούχων να πάρει την αύξηση που δικαιούται μέσα στον Δεκέμβριο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ένα "στοίχημα" βάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας: Nα καταβάλουν και τις τρεις αυξήσεις που δικαιούνται οι συνταξιούχοι πριν από τα Χριστούγεννα μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου ή το αργότερο με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.

Η αύξηση που θα προέλθει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς η νομοθετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί και το μόνο που μένει είναι να σταματήσουν οι σχετικές κρατήσεις από το τέλος Δεκεμβρίου όταν και θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα δοθεί και η αύξηση -σε όσους την δικαιούνται- που προκύπτει από την 4η δόση των αναδρομικών του νόμου Βρούτση. Εκεί όμως που είναι τα "πολλά λεφτά" είναι η αύξηση του (τουλάχιστον) 7% η οποία προκύπτει από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή και αυτών των χρημάτων πριν καν οριστικοποιηθεί η εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Τι θα λέει η τροπολογία; Ότι μπορούν οι αυξήσεις να υπολογιστούν με βάση τις προβλέψεις που θα γίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό για την πορεία του πληθωρισμού και την ανάπτυξη. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί στους συνταξιούχους η αύξηση του 7% "εδώ και τώρα" (δηλαδή τον Δεκέμβριο αν καταστεί τεχνικά εφικτό από τον ΕΦΚΑ) και στη συνέχεια θα γίνει διορθωτική εκκαθάριση μέσα στο 2023 είτε τον Ιούνιο (όταν θα έχει βγει η πρώτη εκτίμηση με τα στοιχεία της ανάπτυξης από την ΕΛΣΤΑΤ) είτε τον Οκτώβριο όταν θα έχουν βγει τα τελικά στοιχεία.

Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι πλέον το 94% των συνταξιούχων να πάρει την αύξηση που δικαιούται μέσα στον Δεκέμβριο (ή το αργότερο τον Ιανουάριο) και όχι να χρειαστεί κάποιοι να περιμένουν μέχρι τον Απρίλιο του 2023 όπως θα συνέβαινε χωρίς τη νομοθετική ρύθμιση.

Βέβαια, για τους περισσότερους, τα ποσά θα είναι μικρά ακόμη και… μονοψήφια στα όρια του συμβολισμού. Ναι, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που ακούν αυξήσεις και στο τέλος θα πάρουν μόνο 2,2 ευρώ. Και υπάρχουν και άλλοι που θα δουν τις μηνιαίες τους καθαρές αποδοχές να αυξάνονται ακόμη και πάνω από 130 ευρώ τον μήνα εξασφαλίζοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη 13η σύνταξη μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Διαβάστε Επίσης

Το ποιος θα πάρει τι και πότε, αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τα ακόλουθα παραδείγματα που ακολουθούν - Ενα για κάθε κατηγορία:

· Για τους 525.436 συνταξιούχους που θα δουν όφελος μόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τα ποσά που θα εισπράξουν στην σύνταξη του Ιανουαρίου, θα είναι πολύ περιορισμένα. Στο σύνολό τους είναι συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα. Έτσι, στα 1100 ευρώ, το όφελος θα είναι 2,2 ευρώ το μήνα, στα 1200 ευρώ θα είναι 4,4 ευρώ, στα 1300 ευρώ θα είναι 6,6 ευρώ και στα 1400 ευρώ θα είναι 8,8 ευρώ. Θα πρέπει κάποιος να έχει σύνταξη 2000 ευρώ για να δει σημαντική διαφορά της τάξεως των 31,33 ευρώ ανά μήνα.

· Για τους 265.367 συνταξιούχους που δικαιούνται μόνο το έκτακτο επίδομα, τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: θα πάρουν 250 ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο και τίποτα περισσότερο.

· Οι 1.682.116 που δικαιούνται μόνο την αύξηση του 7% είναι επειδή έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ αλλά υψηλότερες των 800 ευρώ και γι’ αυτό και δεν εισπράττουν την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ. Τα 900 ευρώ σημερινή σύνταξη (περίπου 875 ευρώ καθαρά) θα γίνουν 963 ευρώ μεικτά και η καθαρή αύξηση θα φτάσει στα 49,14 ευρώ τον μήνα. Σε ετήσια βάση, θα εισπραχθούν 589 ευρώ ή το 67% μιας ολόκληρης σημερινής σύνταξης.

· Για τους 904.161 συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ αλλά και της αύξησης του 7%, τα ποσά που θα καταλήξουν στην τσέπη τους μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 850 ευρώ. Συνταξιούχος με σημερινή μεικτή σύνταξη 780 ευρώ, παίρνει 774,5 ευρώ στο "χέρι". Τον Δεκέμβριο θα εισπράξει τα 250 ευρώ που θα είναι αφορολόγητα και θα δει αύξηση 49,52 ευρώ καθαρά στη σύνταξή του.

· Υπάρχουν 72317 συνταξιούχοι που θα πάρουν τριπλή αύξηση. Και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από το 7% και από την 4η δόση των αναδρομικών του νόμου Βρούτση. Είναι οι πλέον τυχεροί. Συνταξιούχος με αποδοχές 1600 ευρώ, έχει σήμερα καθαρή σύνταξη 1396 ευρώ. Αυτός ο συνταξιούχος θα πάρει 13,2 ευρώ από τον Ιανουάριο λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και ένα ποσό λόγω της τέταρτης δόσης των αναδρομικών (π.χ άλλα 17 ευρώ). Πέρα από αυτά τα 30 ευρώ τον μήνα, θα πάρει και μια καθαρή αύξηση άλλα 83 ευρώ. Συνολικά θα πάρει πάνω από 1300 ευρώ στην τσέπη του για ολόκληρο τον χρόνο.

Διαβάστε Επίσης

Oι αυξήσεις στις συντάξεις θα αρχίσουν να δίνονται από το τέλος Ιανουάριου, μαζί με τις συντάξεις Φεβρουάριου, δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προσδιορίζοντας την καταβολή των αυξήσεων λίγο αργότερα.

Ανέφερε ότι το ύψος τους θα προσδιοριστεί από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, και αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Εξήγησε ότι το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης.

Επισήμανε πως αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Φεβ 2023 | 11:08

Πόσες εισφορές πρέπει να πληρώνετε για να πάρετε σύνταξη 1000 ευρώ; - Η παγίδα με τις κατηγορίες

Ακόμη και ο 30άρης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την σημερινή του επιλογή θα την "κουβαλάει".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Φεβ 2023 | 08:11

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται προκαταβολές επικουρικών συντάξεων - Υψους 100 ευρώ

Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων ύψους 100 ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης για 40.000 συνταξιούχους.

31 Ιαν 2023 | 08:42

Ακυρες μία στις πέντε αιτήσεις για σύνταξη - Γιατί συμβαίνει

Διπλασιάστηκαν πέρσι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις οι οποίες έκλεισαν χωρίς να εκδοθεί απόφαση από τον e- ΕΦΚΑ.

29 Ιαν 2023 | 19:41

ΣΥΡΙΖΑ: Αμετανόητος στην εξαπάτηση των συνταξιούχων ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπατεί τους συνταξιούχους, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Κρήτη.

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Ιαν 2023 | 15:27

Συντάξεις: Πρόσθετη παρέμβαση για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς προαναγγέλλει ο Κωστής Χατζηδάκης

Για νέα παρέμβαση στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ 27 Ιαν 2023 | 11:26

Ο Κωστής Χατζηδάκης στα ΚΑΠΗ: Ενας στους δυο συνταξιούχους θα λάβει 1 επιπλέον σύνταξη

Η επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη στα Α ΚΑΠΗ Γαλατσίου και οι δηλώσεις του για τις αυξήσεις στις συντάξεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Ιαν 2023 | 13:47

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι για τις αυξήσεις των συντάξεων: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τι ισχύει με τις αυξήσεις στις συντάξεις των συνταξιούχων και την ενίσχυση των συνταξιούχων σε 7 ερωταπαντήσεις.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 26 Ιαν 2023 | 08:16

Από σήμερα η καταβολή των αυξημένων συντάξεων σε πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους - Αναλυτικά παραδείγματα

Διπλές αυξήσεις βλέπουν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, τριπλές αυξήσεις περίπου 185.000 και μία επιπλέον σύνταξη θα δει 1 στους 2 συνταξιούχους μέσα στο 2023.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 25 Ιαν 2023 | 18:26

Από αύριο η καταβολή των συντάξεων: Αύξηση 7,75% σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους - Αναλυτικά παραδείγματα

Διπλές αυξήσεις βλέπουν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, τριπλές αυξήσεις περίπου 185.000 και μία επιπλέον σύνταξη θα δει 1 στους 2 συνταξιούχους μέσα στο 2023.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 23 Ιαν 2023 | 14:06

Ο Τσίπρας σε καφενείο με συνταξιούχους στο Αιγάλεω: "Εσωσα τις συντάξεις" - "Σου χρωστάμε μια τετραετία", του είπαν

Συνάντηση με συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2023 | 09:58

Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου με τις νέες αυξήσεις

Αυξήσεις στις συντάξεις τους πρόκειται να δουν οι δικαιούχοι για τον μήνα Φεβρουάριο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Ιαν 2023 | 15:01

Οι 3+1 παρεμβάσεις που αυξάνουν μισθούς και συντάξεις, το food pass και η παροχή "έκπληξη"

Θα προστεθεί πιθανότατα μία ακόμη παρέμβαση, την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η οποία θα προέλθει από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Ιαν 2023 | 11:15

Πότε καταβάλλονται οι νέες αυξημένες συντάξεις Φεβρουαρίου - "Ένας στους δύο με μία επιπλέον σύνταξη φέτος", λέει ο Χατζηδάκης

Ξεκινά η καταβολή της αύξησης κατά 7,75% με τις συντάξεις Φεβρουαρίου - Τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.