N.Ρουμπινί: Οι αγορές είναι το μεγαλύτερο χαλινάρι για τον Τράμπ

Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η προεδρία Τραμπ θα είναι κάτι αντίστοιχο με Ρήγκαν και Μπούς που κυβερνούσαν οι σύμβουλοί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
N.Ρουμπινί: Οι αγορές είναι το μεγαλύτερο χαλινάρι για τον Τράμπ

Βέβαιος ότι ο Ντ. Τράμπ αφού προσφέρει συμβολικές παραχωρήσεις στους υποστηρικτές του τελικά θα στραφεί στις παραδοσιακές πολιτικές που προτιμούν οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και δεκαετίες,εμφανίζεται ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Μάλιστα εκτιμά ότι η προεδρία του θα είναι κάτι αντίστοιχο με Ρίγκαν και Μπούς που κυβερνούσαν οι σύμβουλοί. Θεωρεί δε πως το μεγαλύτερο χαλινάρι, όμως, για τον Ντόλαντ Τραμπ, θα είναι η ίδια η αγορά

Το άρθρο του Ρουμπινί

Μετά την απροσδόκητη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί «ανοικτό ερώτημα» το αν ο νέος ηγέτης θα κυβερνήσει βάσει του ακραίου λαϊκισμού που επέδειξε προεκλογικά ή θα υιοθετήσει μια ρεαλιστική, κεντρώα προσέγγιση, τόνισε σε άρθρο του ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο ειδικός επεσήμανε πως το πρώτο σενάριο θα φέρει τρόμο στις αγορές και πιθανώς σημαντική οικονομική ζημιά, ωστόσο εκτίμησε πως ο νέος πρόεδρος θα διαλέξει άλλο δρόμο.

«Ένας ακραίος λαϊκιστής Τραμπ» θα έκανε πραγματικότητα μια σειρά δεσμεύσεις, από την ακύρωση της TPP μέχρι την πλήρη ανάκληση του Obamacare, και θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του αμερικανικού ελλείμματος του προϋπολογισμού, με αλλαγές στη φορολόγηση των πλουσίων και των εταιριών και με αύξηση δαπανών.

Παράλληλα θα άλλαζε δραματικά την τρέχουσα νομισματική πολιτική της χώρας -πριν απ' όλα αντικαθιστώντας την πρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γέλεν,- ενώ θα ακύρωνε τον νόμο Ντοντ-Φρανκ και τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση που έφερε το 2010.

Τέλος, θα αποσταθεροποιούσε τις συμμαχίες της Αμερικής και θα κλιμάκωνε τις εντάσεις με τους αντιπάλους, τόνισε ο οικονομολόγος.

Ωστόσο, ο Ρουμπινί θεωρεί πιο πιθανό σενάριο ο Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώξει πιο ρεαλιστικές και κεντρώες πολιτικές, δεδομένου μάλιστα πως πρόκειται για έναν επιχειρηματία που απολαμβάνει την «τέχνη της συμφωνίας».

Επίσης, ο ειδικός επισημαίνει πως η επιλογή του μελλοντικού προέδρου να παρουσιαστεί ως λαϊκιστής υποψήφιος ήταν θέμα στρατηγικής και δεν αντανακλά απαραίτητα βαθιά ριζωμένες απόψεις.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί θεωρεί ότι, μόλις αναλάβει την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τραμπ θα προχωρήσει σε συμβολικές παραχωρήσεις προς τους υποστηρικτές του, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει στροφή προς τις παραδοσιακές πολιτικές που προτιμούν οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και δεκαετίες.

Εξετάζοντας τους συνεργάτες του νέου προέδρου, ο οικονομολόγος επισημαίνει πως ο Μάικ Πενς, η επιλογή του Τραμπ για αντιπρόεδρο, είναι καθεστωτικός πολιτικός του GOP.

Επιπλέον, οι οικονομικοί σύμβουλοι της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν πλούσιοι επιχειρηματίες και στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, φίλα προσκείμενοι στις παραδοσιακές αυτές πολιτικές.

Τέλος, ρεπορτάζ υποστηρίζουν πως ο νέος πρόεδρος ήδη εξετάζει «mainstream» Ρεπουμπλικάνους για το υπουργικό του συμβούλιο.

«Οι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι και επιχειρηματικοί ηγέτες που ο Τραμπ πιθανότατα θα διορίσει, θα σχηματίσουν μετά τις πολιτικές του», εκτίμησε ο Ρουμπινί, προσθέτοντας πως, δεδομένου ότι δεν έχει εμπειρία, θα εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τους συμβούλους του, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Τζορτζ Μπους.

Επιπλέον, ο Τραμπ θα πιεστεί προς το κέντρο και από το Κογκρέσο, με το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί για να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία, ενώ θα ελέγχεται και από τη διάκριση των εξουσιών που διέπει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο χαλινάρι, όμως, για τον Ντόλαντ Τραμπ, θα είναι η ίδια η αγορά.

Ο ειδικός υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι, αν ο πρόεδρος προσπαθήσει να ακολουθήσει ακραίες πολιτικές, η αντίδραση θα είναι «γρήγορη και τιμωρητική: οι μετοχές θα βουλιάξουν, το δολάριο θα πέσει, οι επενδυτές θα τρέξουν προς τα κυβερνητικά ομόλογα, οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν, κ.λπ».

Ο οικονομολόγος αναφέρει πως οι επιπτώσεις από μια ρεαλιστική προεδρία Τραμπ θα είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με το ακραίο σενάριο. Ο πρόεδρος θα επιμείνει στην ακύρωση της TPP, αλλά το ίδιο θα έκανε και η Χίλαρι Κλίντον.

Θα περιοριστεί μόνο σε «μικροαλλαγές» της Nafta, για να κερδίσει την εύνοια των Αμερικανών της εργατικής τάξης. Και όσον αφορά την υποτιθέμενη μείωση των εισαγωγών από την Κίνα, οι επιλογές του είναι περιορισμένες λόγω των νέων κανονισμών του ΠΟΕ που απαγορεύουν το «στοχευμένο ντάμπινγκ» ενάντια στην Κίνα.

Ο Τραμπ πιθανώς θα χτίσει το τείχος που επιθυμεί στα μεξικανικά σύνορα, παρότι έχουν μειωθεί οι ροές μεταναστών από τη γειτονική χώρα προς τις ΗΠΑ. Αλλά ο Ρουμπινί εκτιμά πως θα εστιάσει περισσότερο στους μετανάστες χωρίς χαρτιά που διαπράττουν εγκλήματα, αντί να απελάσει πέντε με 10 εκατ. ανθρώπους.

Τέλος, κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά μικρότερα σε σχέση με το ακραίο σενάριο. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθήσει τους φορολογικούς κανόνες που έχουν προτείνει ο Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, τα έσοδα θα περιοριστούν μόνο κατά δύο τρισ. δολάρια σε μια περίοδο δέκα ετών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.