Ντάισελμπλουμ: Πρώτα bail-in και μετά κρατική διάσωση για τη Monte Paschi

Πρώτα bail-in και μετά κρατική διάσωση. Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμπ προς την ιταλική κυβέρνηση για την Monte Paschi.

ntaiselmploum-prwta-bail-in-kai-meta-kratiki-diaswsi-gia-ti-monte-paschi
SHARE THIS
0
SHARES

Πρώτα bail-in και μετά κρατική διάσωση. Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμπ προς την ιταλική κυβέρνηση αναφορικά με τη δοκιμαζόμενη τράπεζα της Τοσκάνης Monte dei Paschi di Siena.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Monte Paschi δεν κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της από ιδιώτες επενδυτές και έτσι η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα για την κρατική ενίσχυση της τράπεζας.

Η ιταλική τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 2,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια μικροεπενδυτών και θεσμικών επενδυτών, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα 5 δισ. ευρώ που χρειαζόταν. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση της τράπεζας θα προέλθουν από το πακέτο ύψους 20 δισ. για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών που ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα η βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η Monte dei Paschi ανέφερε πως θα ζητήσει προληπτική δημόσια ανακεφαλαιοποίηση, η οποία υπό τους κανόνες της ΕΕ στόχο έχει να προστατεύσει τους φορολογούμενους. Περιλαμβάνει αναγκαστική μετατροπή των junior ομολόγων της τράπεζας σε μετοχές.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και την προστασία των κατόχων ομολόγων της σε ποσοστό 100%.

Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 2:30 σήμερα το πρωί τοπικής ώρας (3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας), και για την διάσωσης της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρος το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό κοινοβούλιο. «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους πελάτες και το μέλλον της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη». Ο δε Ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, στους οποίους, σε μια πρώτη φάση πρόκειται να δοθούν μετοχές και στην συνέχεια ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.

Το ιταλικό κράτος, ουσιαστικά, στην φάση αυτή, θα είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω της αγοράς, το απαιτούμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή της. Ανάλογη πορεία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιταλών αξιωματούχων στους Financial Times, θα προχωρήσουν σε αποζημίωση ορισμένων από τους 40.000 μικροομολογιούχους της Monte dei Paschi που ίσως υποστούν απώλειες, αν και οι θεσμικοί επενδυτές δύσκολα θα τη «γλιτώσουν».


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook