Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό

Για την ανάγκη η Αθήνα να λάβει δύσκολες αποφάσεις είπαν ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Π. Μοσκοβισί. Στην Αθήνα το κουαρτέτο για το 2ο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό

Προτροπή - προειδοποίηση στην κυβέρνηση να κλείσει έως τις 15 Δεκεμβρίου τη λίστα με τα προαπαιτούμενα και να κινηθεί γρήγορα και συναινετικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης απήθυνε το Eurogroup ενώ αύριο Τρίτη επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο.

Η επισήμανση του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ « δεν βοηθάει να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης» αποκαλύπτει και τις διαθέσεις των δανειστών για τα πολύ δύσκολα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση κυρίως σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Το βασικό σενάριο για το ασφαλιστικό αναφέρει πως θα έρθει τον Ιανουάριο αν και τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και ένα...εναλλακτικό σενάριο που εμφανίζει το Μέγαρο Μαξίμου έτοιμο να νομοθετήσει μονομερώς και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις - πχ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών - που δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Της διαρροής αυτής είχε προηγηθεί η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αλλά και η συνάντηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ,για το περιεχόμενο της οποίας δεν υπήρξε ενημέρωση πλην ενός tweet του επιτρόπου. Στο οποίο ανέφερε πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική.

Ντάισελμπλουμ:το ασφαλιστικό αφορά αλλαγές σε βάθος χρόνου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ έως τις 15 Δεκεμβρίου να έχει εγκριθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που συνδέεται με δόση 1 δισ. ευρώ, να ληφθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό τον Ιανουάριο και να εξευρεθεί η απαιτούμενη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το συνταξιοδοτικό, καθώς, όπως τόνισε: «το ζήτημα αφορά σε αλλαγές σε μεγάλο βάθος χρόνου».

Ο Ολλανδός προεδρεύων είπε ότι το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε στην σημερινή συνάντηση αλλά σημείωσε πως θα απασχολήσει το Eurogroup την επόμενη χρονιά και κάλεσε την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις αναφορικά με το που βρίσκονται τα προβλήματα.

«Δεν βοηθάει να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης» είπε με προειδοποιητικό τόνο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Ντάισελμπλουμ ειπε ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία τις επόμενες ημέρες με το κόστος να κινείται στα 5,5 δισ. ευρώ πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Για τα αδιάθετα κεφάλαια σημείωσε ότι υπάρχει ανοιχτό θέμα με τις μικρότερες τράπεζες, τις οποίες εξετάζουν η Τράπεζα της Ελλάδας και η Κομισιόν. Δεν γνωρίζουμε τι θα χρειαστεί στο τέλος, αλλά τα υπόλοιπα χρήματα φαίνεται ότι δεν θα εκταμιευτούν και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα", δήλωσε.

Για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι στο τραπέζι στα μέσα Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν θέλει να απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις αλλά υποστήριξε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, την οικονομία και τις αγορές. Με την κυβέρνηση θέλουμε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξουν ξένες επενδύσεις.

«Δεν βοηθάει να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης» είπε με προειδοποιητικό τόνο ο κ. Ντάισελεμπλουμ.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι είναι πολύ βελτιωμένη η μακροοικονομική προοπτική για την Ελλάδα σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. υπενθύμισε ότι οι ομάδες των δανειστών θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο ελπίζεται να κλείσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, 'όπως τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του Thetoc ανέφερε:

Στο τραπέζι πάλι τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση

Κατά τη συνεδρίαση o Ευ. Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του την εικόνα εφαρμογής του προγράμματος και των εκκρεμοτήτων, ενώ επιστρέφει αύριο στην Αθήνα το κουαρτέτο για να κλείσει το 2ου πακέτο σκληρών προαπαιτούμενων όπως το μισθολόγιο στο δημόσιο, η διαχείριση των κόκκινων δανείων κλπ.

«Αναμένουμε το δεύτερο πακέτο με τα ορόσημα από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκταμιεύσουμε το 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου» ανέφερε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα του Ευρώ Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων», ανέφερε και ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό - εικόνα 2

Νωρίτερα και μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για θέματα που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αγορά εργασίας είχε κάνει λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις.

Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε χρόνος αλλά ...

To 2015 ήταν μια χρονιά με θετικές και αρνητικές εξελίξεις, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό - εικόνα 3

Όπως σημείωσε, στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνεται το γεγονός ότι όλες χώρες πλην μιας -της Ελλάδας- πέτυχαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη το ότι το 2015 «χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα». Ωστόσο, το πρόγραμμα «επανήλθε σε τροχιά», σημείωσε.

Ντομπρόβσκις: Αναγκαίο ένα βιώσιμο, ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα

Την ανάγκη να φτιαχτεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, υπογράμμισε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Προσέθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Οκτ 2021 | 19:31

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η καταβολή της για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Συνολικά θα γίνουν 33.547 πληρωμές δικαιούχων που αφορούν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 27 Οκτ 2021 | 12:31

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το "κόλπο" των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 27 Οκτ 2021 | 12:17

Νέα trends στο real estate δημιούργησε η πανδημία: Αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και ανοιχτά εμπορικά κέντρα

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες και έφερε νέα δεδομένα στο real estate.

1,28 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 27 Οκτ 2021 | 09:05

"Σαρώνει" το Twitter: Έφτασε τους 211 εκατ. καθημερινούς χρήστες - Αύξηση 37% των εσόδων

Σημαντική αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 το Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2021 | 07:29

ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης -Πότε διαγράφεται οριστικά

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΔΕΥ 26 Οκτ 2021 | 16:23

Κρήτη: Βάσιμες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

"Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου" - Τι λέει η εταιρεία υδρογοναθράκων για την Κρήτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 26 Οκτ 2021 | 16:22

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ - Υπερδιπλασιάζεται ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΛΜΑ 62,4% 26 Οκτ 2021 | 10:18

Όμιλος Μυτιληναίου: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας στο εννεάμηνο 2021

Ιστορική κερδοφορία για τον όμιλο Mytilineos στους εννέα μήνες του 2021.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.