Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό

Για την ανάγκη η Αθήνα να λάβει δύσκολες αποφάσεις είπαν ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Π. Μοσκοβισί. Στην Αθήνα το κουαρτέτο για το 2ο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό

Προτροπή - προειδοποίηση στην κυβέρνηση να κλείσει έως τις 15 Δεκεμβρίου τη λίστα με τα προαπαιτούμενα και να κινηθεί γρήγορα και συναινετικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης απήθυνε το Eurogroup ενώ αύριο Τρίτη επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο.

Η επισήμανση του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ « δεν βοηθάει να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης» αποκαλύπτει και τις διαθέσεις των δανειστών για τα πολύ δύσκολα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση κυρίως σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Το βασικό σενάριο για το ασφαλιστικό αναφέρει πως θα έρθει τον Ιανουάριο αν και τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και ένα...εναλλακτικό σενάριο που εμφανίζει το Μέγαρο Μαξίμου έτοιμο να νομοθετήσει μονομερώς και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις - πχ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών - που δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Της διαρροής αυτής είχε προηγηθεί η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αλλά και η συνάντηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ,για το περιεχόμενο της οποίας δεν υπήρξε ενημέρωση πλην ενός tweet του επιτρόπου. Στο οποίο ανέφερε πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική.

Ντάισελμπλουμ:το ασφαλιστικό αφορά αλλαγές σε βάθος χρόνου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ έως τις 15 Δεκεμβρίου να έχει εγκριθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που συνδέεται με δόση 1 δισ. ευρώ, να ληφθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό τον Ιανουάριο και να εξευρεθεί η απαιτούμενη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το συνταξιοδοτικό, καθώς, όπως τόνισε: «το ζήτημα αφορά σε αλλαγές σε μεγάλο βάθος χρόνου».

Ο Ολλανδός προεδρεύων είπε ότι το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε στην σημερινή συνάντηση αλλά σημείωσε πως θα απασχολήσει το Eurogroup την επόμενη χρονιά και κάλεσε την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις αναφορικά με το που βρίσκονται τα προβλήματα.

«Δεν βοηθάει να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης» είπε με προειδοποιητικό τόνο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Ντάισελμπλουμ ειπε ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία τις επόμενες ημέρες με το κόστος να κινείται στα 5,5 δισ. ευρώ πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Για τα αδιάθετα κεφάλαια σημείωσε ότι υπάρχει ανοιχτό θέμα με τις μικρότερες τράπεζες, τις οποίες εξετάζουν η Τράπεζα της Ελλάδας και η Κομισιόν. Δεν γνωρίζουμε τι θα χρειαστεί στο τέλος, αλλά τα υπόλοιπα χρήματα φαίνεται ότι δεν θα εκταμιευτούν και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα", δήλωσε.

Για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι στο τραπέζι στα μέσα Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν θέλει να απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις αλλά υποστήριξε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, την οικονομία και τις αγορές. Με την κυβέρνηση θέλουμε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξουν ξένες επενδύσεις.

«Δεν βοηθάει να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης» είπε με προειδοποιητικό τόνο ο κ. Ντάισελεμπλουμ.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι είναι πολύ βελτιωμένη η μακροοικονομική προοπτική για την Ελλάδα σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. υπενθύμισε ότι οι ομάδες των δανειστών θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο ελπίζεται να κλείσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, 'όπως τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του Thetoc ανέφερε:

Στο τραπέζι πάλι τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση

Κατά τη συνεδρίαση o Ευ. Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του την εικόνα εφαρμογής του προγράμματος και των εκκρεμοτήτων, ενώ επιστρέφει αύριο στην Αθήνα το κουαρτέτο για να κλείσει το 2ου πακέτο σκληρών προαπαιτούμενων όπως το μισθολόγιο στο δημόσιο, η διαχείριση των κόκκινων δανείων κλπ.

«Αναμένουμε το δεύτερο πακέτο με τα ορόσημα από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκταμιεύσουμε το 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου» ανέφερε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα του Ευρώ Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων», ανέφερε και ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό - εικόνα 2

Νωρίτερα και μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για θέματα που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αγορά εργασίας είχε κάνει λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις.

Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε χρόνος αλλά ...

To 2015 ήταν μια χρονιά με θετικές και αρνητικές εξελίξεις, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Οι δανειστές θέλουν «σοκ και δέος» για το ασφαλιστικό - εικόνα 3

Όπως σημείωσε, στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνεται το γεγονός ότι όλες χώρες πλην μιας -της Ελλάδας- πέτυχαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη το ότι το 2015 «χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα». Ωστόσο, το πρόγραμμα «επανήλθε σε τροχιά», σημείωσε.

Ντομπρόβσκις: Αναγκαίο ένα βιώσιμο, ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα

Την ανάγκη να φτιαχτεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, υπογράμμισε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Προσέθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 24 Σεπ 2020 | 16:19

ΥΠΕΝ: Λήγει η τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Πότε λήγει η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όσα πρέπει να ξέρετε

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:14

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 14:09

Υπ. Μεταφορών: Θα έρθει νόμος για να μπορούν οι οδηγοί ΙΧ να "καβαλάνε μηχανή" έως 125 cc χωρίς εξετάσεις

Διευκρίνιση του υπουργείου Μεταφορών στο θέμα της οδήγησης μηχανής έως 125 κυβικά από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου χωρίς να περνούν εξετάσεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ 24 Σεπ 2020 | 13:54

Αλλάζει το σπίτι με τη νέα σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker"

Με ανανεωμένη και μοντέρνα συσκευασία, η συγκεκριμένη σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker" ήρθε για να μας χαρίσει έμπνευση.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΛΕΣ 24 Σεπ 2020 | 11:40

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών κινούνται οι μετοχές

Ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού αύξησε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:18

Διευκρινίσεις της MIG για την πώληση της συμμετοχής της στην Vivartia

H MIG θα διαπραγματευθεί με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 Σεπ 2020 | 11:14

Creta Farms: Το μεγάλο κόλπο των αδελφών Δομαζάκη - Η αποκάλυψη του Capital.gr

Tο capital.gr αποκαλύπτει μια νέα ακόμη πιο σοβαρή πτυχή για τα έργα και τις ημέρες των Αφών Δομαζάκη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.