Ντομπρόβσκις: Η ευρωζώνη επιμένει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018

Η οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι εφικτή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επιμένοντας πως η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ντομπρόβσκις: Η ευρωζώνη επιμένει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018

Μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει τα νέα δάνεια και θα ανοίξει τον δρόμο στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ωστόσο τόνισε ότι οι ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν στον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018, κάτι που διαμήνυσε χθες και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας πως η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ έχουν άδικο που το αμφισβητούν.

Ντομπρόβσκις: Η ευρωζώνη επιμένει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018

«Από την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουμε πως κάνουμε πρόοδο με την Ελλάδα και η οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα εφικτή», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο πρακτορείο, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίπτωσης που αναμένει από τις διάφορες μεταρρυθμίσεις ώστε να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές πέρυσι.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις, τονίζοντας πως η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο σε όλα αυτά τα μέτωπα.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τώρα αν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, τότε μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Οπως επισημαίνει το Reuters, οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση σέρνονται από πέρυσι, εν μέρει γιατί το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για ορισμένες οικονομικές υποθέσεις και σενάρια ως προς το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στην αποτίμηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι, όμως αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η επίτευξη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί γιατί χωρίς αυτές η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει τα νέα δάνεια που χρειάζεται για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, σημειώνει το Reuters. Η συμφωνία είναι επίσης προϋπόθεση για την έναρξη των όποιων συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες πως δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όμως οι υπουργοί της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στο Άμστερνταμ.

Σημείωσε πως οι δανειστές της ευρωζώνης είναι ανένδοτοι στο ότι το κλειδί για μια συμφωνία είναι να τηρηθεί η υπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ΔΝΤ θεωρεί από την πλευρά του πως δεν είναι ρεαλιστικό το να ζητηθεί από την Αθήνα να διατηρήσει ένα τόσο μεγάλο πλεόνασμα για δεκαετίες μετά το 2018.

Το Ταμείο θεωρεί πως ο στόχος για το πλεόνασμα θα πρέπει να μειωθεί και πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα μια μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε δηλώσεις του χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ντρομπρόβσκις είπε πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας και οι διαφορές που υπάρχουν με την ευρωπαϊκή πλευρά σχτικά με τους στ΄χους του προϋπολογισμού δεν αποτελούν εμπόδιο για την απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Επίσης, μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι από το 2012, είπε και αυτή η δέσμευση επανήλθε τον προηγούμενο χρόνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 14:47

Πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 Οκτ 2021 | 11:16

Κεραμέως: Τα πολλά κρούσματα είναι στα σχολεία σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό

"Είναι κλειστά τμήματα σε 7 από τα σχεδόν 14.000 σχολεία", είπε η κ. Κεραμέως.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 11 Οκτ 2021 | 12:50

Συλλαλητήρια εκπαιδευτικών και μαθητών κατά της αξιολόγησης - Έξω από το Εφετείο ΔΟΕ και ΟΛΜΕ [εικόνες - βίντεο]

Στο Εφετείο οι εκπαιδευτικοί, στα Προπύλαια οι μαθητές. Αντιδρούν στην εξιολόγηση. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 11:59

Βορίδης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Γίνεται αλλά όλοι παίρνουν πάνω από 7

"Είναι ως μη αξιολόγηση", είπε ο κ. Βορίδης. Το 95% των αξιολογουμένων παίρνει βαθμούς από 7 και 7,5 έως 8,9 και το υπόλοιπο ποσοστό παίρνει πάνω από το 9.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 09:42

Απεργία εκπαιδευτικών και συγκέντρωση στις 11:30 στο Εφετείο - Αντιδρούν στην αξιολόγηση

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στο λεκανοπέδιο από τις 11:30 πμ. Συγκέντρωση στο Εφετείο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Δάσκαλοι: Με 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου αντιδρούν στην αξιολόγηση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι δάσκαλοι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στην αξιολόγηση. Θα κάνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 01 Οκτ 2021 | 09:27

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης

Με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών είπε η Νίκη Κεραμέως. Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Σεπ 2021 | 22:38

Νίκη Κεραμέως: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Προηγήθηκε κατεπείγουσα αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ 30 Σεπ 2021 | 10:21

Κεραμέως: Κατεπείγουσα αγωγή κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για την "αποχή διαρκείας" στην αξιολόγηση

Η Ν. Κεραμέως ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η "απεργία-αποχή" ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Οκτ 2021 | 18:17

Λύματα: "Ξέφυγε" το ιικό φορτίο στην Κρήτη - +247% στον Άγιο Νικόλαο - Ανησυχία και για την Πάτρα (+139%)

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο