ΝΥΤ: Αργεντινή και... χειρότερα, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Τα ενέχυρά των ελληνικών τραπεζών τους θα άξιζαν σχεδόν τίποτα αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν αμέσως.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΝΥΤ: Αργεντινή και... χειρότερα, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Μπορεί να υπάρχει μια μονολεκτική εξήγηση για το γιατί η Ελλάδα θα υποταχθεί τελικά στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για περισσότερη λιτότητα: Αργεντινή.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει την προοπτική αθέτησης των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους της. Η Αργεντινή έχει αθετήσει στο εξωτερικό χρέος της επτά φορές από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1816, και πιο πρόσφατα, το περασμένο έτος.

ΝΥΤ: Αργεντινή και... χειρότερα, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει


Σε περίπτωση που την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, «η Αργεντινή είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι θα συμβεί», σημειώνει ο Arturo Porzecanski, ειδικός στη διεθνή χρηματοδότηση στο American University, ο οποίος έχει κάνει πολλές αναλύσεις σχετικά με την χρεοκοπία της Αργεντινής. Αλλά για την Ελλάδα «πιθανότατα θα είναι χειρότερα. Η Αργεντινή ήταν συγκριτικά τυχερή».

Ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες και συγγραφέας του «A Tale of Two Defaults», μίας έκθεσης που συγκρίνει την Ελλάδα με την Αργεντινή, συμφωνεί. «Η χρεοκοπία θα ήταν πολύ χειρότερη για την Ελλάδα από ό, τι ήταν για την Αργεντινή», τονίζει.

Η λιτότητα, η χρεοκοπία και το bank run

Όπως η Ελλάδα σήμερα, η Αργεντινή είχε υποστεί αρκετά χρόνια λιτότητας μέχρι το 2001. Ελαβε μεγάλα δάνεια από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία και απαίτησαν αντιλαϊκές περικοπές δαπανών. Το bank run τράπεζα οδήγησε την κυβέρνηση να παγώσει τις καταθέσεις, κι έτσι ξεκίνησαν ταραχές και διαδηλώσεις. Υπήρξαν θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην καρδιά του Μπουένος Άιρες, και ο πρόεδρος εκείνη την εποχή, ο Fernando de la Rúa, εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο, τον Δεκέμβριο.
Εκτός από την κοινωνική αναταραχή και ένα κύμα της πολιτικής αστάθειας (άλλαξε τρεις προέδρους σε τέσσερις ημέρες), η οικονομία της Αργεντινής βυθίστηκε σε βαθύτατη ύφεση. Οι καταθέσεις σε δολάρια μετατράπηκαν σε πέσος, αφανίζοντας πάνω από το μισό της αγοραστική δύναμης των πολιτών..

Παρά αυτό το τραύμα, η οικονομία της Αργεντινής σταθεροποιήθηκε το 2002, μπόρεσε να αποπληρώσει το ΔΝΤ εξ ολοκλήρου μέχρι το 2006, αλλά ποτέ δεν επέστρεψε στις αγορές. Αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή των ΗΠΑ που όρισε την πλήρη αποπληρωμή όλων των ιδιωτών πιστωτών που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η Αργεντινή χρεοκόπησε και πάλι το περασμένο έτος, και η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Ακόμη και χωρίς πολλή εξωτερική χρηματοδότηση, η οικονομία της Αργεντινής τα έχει πάει σχετικά καλά από το 2002, οδηγώντας ορισμένους οικονομολόγους να προτείνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει και να ζήσει τον βραχυπρόθεσμο πόνο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αργεντινής .

Αλλά ακόμη και ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η ιδέα ότι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να μιμηθεί την Αργεντινή θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Η οικονομική ανάκαμψη της Αργεντινής οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό από μια τυχαία χρονικά εκτόξευση των εξαγωγών των βασικών προϊόντων λόγω της ζήτησης των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών της Βραζιλίας και της Κίνας.

Η Ελλάδα δεν εξάγει


Η Ελλάδα, αντίθετα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Οι βασικές είναι το αργό πετρέλαιο, το διυλισμένο πετρέλαιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αναγκαία δηλαδή. Ενώ το τοπ εξαγωγικό της προϊόν είναι, επίσης, διυλισμένο πετρέλαιο, θα πρέπει να εισάγει αργό πετρέλαιο για τα διυλιστήρια της. Οι μόνες μεγάλες εξαγωγές της είναι τα φρέσκα ψάρια και το βαμβάκι. Θα ήταν δύσκολο να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις των δύο προϊόντων: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηρές ποσοστώσεις για την παρεμπόδιση της υπεραλίευσης, ενώ η παραγωγή βαμβακιού έχει χτυπηθεί από τη μειωμένη ζήτηση για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης.

Όλοι λίγο πολύ συμφωνούν ότι, εάν η Ελλάδα θα υποτιμήσει το νόμισμά της, όπως έκανε η Αργεντινή, η οικονομία της θα επωφεληθεί. Αλλά ήταν σχετικά εύκολο για την Αργεντινή να υποτιμήσει το πέσο διαρρηγνύοντας τη σχέση της με το αμερικάνικο δολάριο. Όπως το έχει θέσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, «η Ελλάδα δεν έχει ένα νόμισμα που είναι συνδεδεμένο με το ευρώ: Έχει το ευρώ». Η πρακτική πρόκληση για την κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος θα είναι τεράστια. Επιπλέον, οι αποταμιεύσεις είναι σε ευρώ (και, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν κατατεθεί σε ευρωπαϊκές τράπεζες εκτός Ελλάδας) και δεν μπορούν να μετατραπούν σε δραχμές, όπως οι έκαναν οι Αργεντινοί.

Η δραχμή θα ήταν επίσης ένα ισχυρό πλήγμα για τον ιδιωτικό τομέα, μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του με δάνεια σε ευρώ από μη-ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές διασυνοριακές υποχρεώσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές. Τα ενέχυρά τους θα άξιζαν σχεδόν τίποτα αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν αμέσως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΓΔΟΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 06 Οκτ 2020 | 09:44

Κορονοϊός: Στην Αργεντινή το υψηλότερο ποσοστό θετικών τεστ στον πλανήτη

Η Λατινική Αμερική είναι η περιφέρεια που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στην υφήλιο.

ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ 01 Οκτ 2020 | 19:54

Αργεντινή: Εθνικό πένθος για τον "μπαμπά" της Μαφάλντα - Τόπος προσκυνήματος το άγαλμά της [Εικόνες]

Ρίκι Μάρτιν και Μανού Τζινόμπιλι απέτισαν φόρο τιμής στη Μαφάλντα και τον Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο.

ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 25 Σεπ 2020 | 16:12

Αργεντινή: Σάλος με βουλευτή σε τηλεδιάσκεψη - Κατέβασε τη μπλούζα της συντρόφου του και της φίλησε το στήθος [Βίντεο]

Βουλευτής στην Αργεντινή κατέβασε την μπλούζα της συντρόφου και της φιλούσε το στήθος στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 22 Οκτ 2020 | 12:52

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για όσους καίνε ξύλα ή πέλετ - Ποιοι το δικαιούνται

Με το νέο επίδομα θέρμανσης, τον Δεκέμβριο θα επιδοτούνται τελικά και όσοι καίνε ξύλα και πέλετ.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 22 Οκτ 2020 | 07:59

Αναδρομικά συνταξιούχων: Από σήμερα και σε τέσσερα στάδια οι πληρωμές

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων ύψους 1.1 δις ευρώ θα καταβληθούν σε 4 στάδια. Από σήμερα στα ΑΤΜ και από αύριο στα γκισέ των τραπεζών.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 22 Οκτ 2020 | 07:54

Νέο επίδομα θέρμανσης: Θα επιδοτείται και το τζάκι στα χωριά - Ποιοι το δικαιούνται

Πώς θα λάβουν το νέο επίδομα θέρμανσης όσοι δεν διαθέτουν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης. Τα κριτήρια.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 21 Οκτ 2020 | 21:23

Επισπεύδεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του "νόμου Κατσέλη"

Επισπεύδεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του "νόμου Κατσέλη" ως 31η Δεκεμβρίου 2021 με νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ 21 Οκτ 2020 | 18:32

Εξελίξεις για τα αναδρομικά: Σωματεία συνταξιούχων ιδιωτικού τομέα προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απευθύνονται οι συνταξιούχοι για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών τους

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 21 Οκτ 2020 | 17:55

Aντληση 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές

Χρ.Σταϊκούρας για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου: Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών

ΜΕΣΩ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ 21 Οκτ 2020 | 17:21

Πλήθος λαθών στις δηλώσεις Covid για μισθώσεις ακινήτων: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για διορθώσεις δηλώσεων

Οι φορολογούμενοι -περίπου 200.000- θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους, στο myTAXISnet

ΔΙΑΚΡΙΣΗ 21 Οκτ 2020 | 14:45

SUNLIGHT: Διπλή διάκριση στα Environmental Awards 2020

Η εταιρεία βραβεύτηκε με χρυσό βραβείο στην κατηγορία "Κυκλική Οικονομία" και ασημένιο στην κατηγορία "Τεχνολογίες Ελέγχου Εκπομπών"

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΑ 2-2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 21 Οκτ 2020 | 11:49

Νέο 15ετές ομόλογο: Η Ελλάδα ξανά στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Με νέο ιστορικό ρεκόρ, κάτω από το 1,3%, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 21 Οκτ 2020 | 09:49

Βασική Ενίσχυση: Πιστώνονται σήμερα 700 εκατ. ευρώ σε 540.000 αγρότες

Η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης καθώς και του "πρασινίσματος" αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.