Ν.Χριστοδουλάκης: Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει νέα βαριά μνημόνια

Νέα βαρύτατα μνημόνια θα περιέχει τυχόν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους με το ΔΝΤ προειδοποιεί ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ν.Χριστοδουλάκης: Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει νέα βαριά μνημόνια

Νέα βαρύτατα μνημόνια θα περιέχει τυχόν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους στην οποία θα μετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την βεβαιότητα αυτή εν είδη προειδοποίησης εξέφρασε Νίκος Χριστοδουλάκης στη Βουλή.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το ΔΝΤ δεν μετέχει σε καμία αναδιάρθρωση χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα αναπροσαρμογής»

«Άρα να γνωρίζουμε τι ζητάμε» υπογράμμισε.

Επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι υποχρεωτική συνθήκη για να υπάρξει «καθαρός διάδρομος για τους επενδυτές», ο Ν. Χριστουδουλάκης προσγειώνει τον ΥΠΟΙΚ.

«Οχι μόνο δεν θα βρούμε διάδρομο αλλά αντίθετα θα βρούμε όρυγμα στο φλοιό της γης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός με την αρχική εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Άφησε μάλιστα αιχμές ότι κάποιοι επιδίωκαν τη συμμετοχή του. «Δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης. Ήταν όνειδος για την ΕΕ. Θα έπρεπε η Ελλάδα να δώσει μάχες για να μην μπει» ανέφερε.

Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος είχε κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του ενώπιον της υποεπιτροπής για το χρέος που έχει συσταθεί έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάκη Μπαλαούρα.

Στη ίδια συνεδρίαση μετείχε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο τελευταίος επανέλαβε ότι το εγχείρημα για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα Χριστουγέννα διαφορετικά δεν θα υπάρξει τρόπος για την διευθέτηση της εκκρεμότητας.

« Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Σε κάποια θέματα πρέπει ληφθούν αποφάσεις τώρα για να μπορεί αποτιμηθεί η βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους σε μακρά διάρκεια. Αυτό αφορά και την περίφημη ανάλυση βιωσιμότητα χρέους που κάνει το ΔΝΤ και παίρνει το ίδιο αποφάσεις. Αυτά πρέπει να κλείσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος. Αυτά δένουν μεταξύ τους», είπε μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής.


Εκτίμησε ότι η αναχρηματοδότηση ενός μέρους του ελληνικού χρέους μέσω της μείωσης των επιτοκίων για την αποπληρωμή των δανείων προς τον EFSF και το ESM, μπορεί να συμβεί άμεσα.

Σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης είπε ότι είναι η τήρηση της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Μαΐου και το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος με στόχο μία οριστική και βιώσιμη λύση.

Αθωώνει Καραμανλή για το χρέος ο Σταθάκης;

Μια απο τις αποστροφές του υπουργού ανάπτυξης μπορεί να εκληφθεί και ως «υπεράσπιση» της διακυβέρνησης Καραμανλή για την εκτίναξη του χρέους.

«Το χρέος προέκυψε μέσα σε μια 20ετία κατά κύριο λόγο τη δεκαετία 80’-90’. Η Ελλάδα με ελάχιστες χρονιές παρέμεινε μια χώρα – έως το 2008 που διατηρούσε - πρωτογενή ελλείμματα, άρα πρακτικά δεν χρηματοδότησε ποτέ το χρέος. Επίσης το νέο χρέος που χρησιμοποιούσε η χώρα αναχρηματοδοτούσε το παλιό κι αυτό δημιούργησε ένα σωρευτικό μηχανισμό, που προκάλεσε εκρηκτική άνοδο νέων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης.

Στη συνέχεια πάντως θέλησε να αποσείσει τυχόν υπόνοιες ότι παρέχει στήριξη στην διακυβέρνηση Καραμανλή και ρίχνει το ανάθεμα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε: «αυξήθηκε το χρέος τη δεκαετία του 80’ αλλά δεν μπορεί να μην αποτιμά κανείς ότι αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το κοινωνικό κράτος που ήταν ανύπαρκτο. Η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους έγινε τότε. Βέβαια έγινε με δανεικά αλλά ήταν η περίοδος που μετασχηματίστηκε η ελληνική οικονομία».

Οσον αφορά στη διακυβέρνηση Καραμανλή, καυτηρίασε ότι ο τότε υπουργός οικονομικών είχε λάβει δάνειο 40 δις ευρώ για τη χώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. 01 Οκτ 2020 | 15:43

"Πυρά" Ερντογάν: Αναποτελεσματική η ΕΕ - Κακομαθημένες η Αθήνα και η Λευκωσία

"To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο", δήλωσε ο Ερντογάν.

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 12:12

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος- Τι θα γίνει με τον συνωστισμό λόγω κορονοϊού

Με προσμονή αναμένει τη φετινή Black Friday ο εμπορικός κόσμος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Οκτ 2020 | 08:33

Folli Follie: Εως τις 6 Δεκεμβρίου το περιθώριο για τη διάσωσή της

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Οκτ 2020 | 08:32

Συντάξεις Νοεμβρίου: Από σήμερα η καταβολή - Ολες οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου 2020.