Σήμερα οι εταιρείες κρίνονται από την εταιρική υπευθυνότητα και την προσφορά τους στην κοινωνία

Παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, ο τομέας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα εξελιχθεί το 2020, ακόμα κι αν ακολουθεί διαφορετική πορεία από την αναμενόμενη και ανακατεύθυνση των σχετικών δράσεων.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
corporate responsibility

Το 2020 η παγκόσμια κοινότητα ανέμενε μια χρονιά ορόσημο που θα τα είχε όλα: Ολυμπιακούς Αγώνες, Αμερικανικές εκλογές, τεχνολογικές εξελίξεις, σπάνια αστρονομικά φαινόμενα, πρεμιέρες πολυαναμενόμενων ταινιών, σειρών, μουσικών άλμπουμ και πολλά άλλα...

Ωστόσο, η αρχή της νέας δεκαετίας ήταν εντελώς αναπάντεχη, καθώς ο COVID -19 μπήκε στη ζωή μας και ανέτρεψε τα πάντα.

Πλέον, στη συνείδηση όλων το 2020, είναι η χρονιά που πάντα θα χαρακτηρίζεται από το ξέσπασμα του κορονοϊού, ενώ το βλέμμα της κοινότητας είναι στραμμένο στις επιπτώσεις του στον παγκόσμιο πληθυσμό αλλά και στην κοινωνία.

Ο ρόλος των επιχειρήσεων

Η πανδημία επέφερε ανατροπές και στη λειτουργία των επιχειρήσεων και των οργανισμών που κλήθηκαν να διαμορφώσουν και ίσως και να ανατρέψουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εταιρείες, τα brand names, θα κριθούν τις επόμενες δεκαετίες αναφορικά με τις δράσεις που ανέλαβαν για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους προμηθευτές τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Η πανδημία COVID-19 θα επαναπροσδιορίσει στη συνείδηση των πολιτών τον ορισμό της κοινωνικά υπεύθυνης επιχείρησης και ενδεχομένως μια νέα εποχή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Η κρίση που γίνεται ευκαιρία

Λόγω της πανδημίας, η διαδικασία της παραδοσιακής επικοινωνίας των εταιρειών με τα ενδιαφερόμενα μέρη έχει αλλάξει αφού διεθνώς εφαρμόζεται ένα μείγμα κοινωνικής απόστασης και αναστολής υπηρεσιών.

Τώρα είναι η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να εμβαθύνουν σε πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ήδη οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο έχουν δείξει την ευαισθητοποίησή τους. Τα ιδρύματα Jack Ma και Alibaba, δωρίζουν κιτ δοκιμών κορονοϊού και άλλες ιατρικές προμήθειες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, δεσμεύθηκε να δωρίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες κατασκευαστικές εταιρείες διαμόρφωσαν τα εργοστάσιά τους για να παράγουν εξαεριστήρες, εξοπλισμό ατομικής προστασίας, απολυμαντικό χεριών και ούτω καθεξής, ώστε να τα δωρίζουν.

Στη χώρα μας, αρκετές εταιρείες επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας όσο και μακροπρόθεσμα.

Σήμερα οι εταιρείες κρίνονται από την εταιρική υπευθυνότητα και την προσφορά τους στην κοινωνία

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ στην πρώτη γραμμή

Επιδεικνύοντας άριστα αντανακλαστικά, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς οργανισμούς στον τομέα της ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη, συνέβαλε στη συλλογική εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης διαθέτοντας 8 εκατομμύρια ευρώ και στηρίζοντας εμπράκτως το σύστημα υγείας και την κοινωνία.

Νοσοκομειακός εξοπλισμός, υγειονομικό υλικό, ειδικές υπηρεσίες, προϊόντα, καύσιμα και παράλληλα στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων συμπεριλαμβάνονται στην μεγάλη προσφορά του Ομίλου.

Ενίσχυσε νοσοκομεία πρώτης αναφοράς και μονάδες περίθαλψης σε Αττική και Θεσσαλονίκη και συνεργάστηκε με την Aegean Airlines για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, προσφέροντας τα καύσιμα για τις πτήσεις.

Επίσης, συνέβαλε στα προγράμματα απολύμανσης δημοσίων χώρων, προσφέροντας δωρεάν τις απαιτούμενες ποσότητες καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων.

Ακόμα, όχι μόνο δεν ανέβαλε τα προγράμματα για τη στήριξη της Νέας Γενιάς και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, που υλοποιούνται εδώ και χρόνια, αλλά τα συνέχισε με επιτυχία αξιοποιώντας στο έπακρον τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήθηκαν τόσο το πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού για 8η συνεχή χρονιά, όσο και το 12ο Πρόγραμμα Επιβράβευσης Νεοεισαχθέντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

"ΖΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ"

Κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς το μέλλον και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες διεύρυνσης διαδικτυακών ευκαιριών μάθησης λόγω του COVID-19, ο Όμιλος δημιούργησε το νέο πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα θερινής απασχόλησης "ΖΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ" για μαθητές Δημοτικού.

Στόχος είναι, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση, τα παιδιά να περάσουν ευχάριστα τους καλοκαιρινούς μήνες και παράλληλα να καλλιεργήσουν ικανότητες, όπως η αναλυτική σκέψη, η συγκέντρωση και ο σεβασμός.

ΕΛΠΕ

Οι επιχειρήσεις θα κριθούν από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ζουν, εργάζονται, αγοράζουν και σχετίζονται μεταξύ τους δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Εν μέσω της κρίσης, οι εταιρείες που αναδύονται ως ηγέτες και ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους, προσεγγίζουν με ενσυναίσθηση, προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αφήνουν μόνιμο αντίκτυπο στους πελάτες, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, εμπνέοντας εμπιστοσύνη και καλλιεργώντας πίστη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

17 Ιουν 2021 | 13:07

Η ΔΕΛΤΑ πρωταγωνιστεί και πάλι για ένα καλύτερο αύριο

Η ΔΕΛΤΑ στέκεται στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας, στηρίζοντας το μέλλον του κόσμου, τα παιδιά, και προσφέροντας ανακούφιση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 15 Ιουν 2021 | 09:05

Ζαούτης: Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλάσιο από το εμβόλιο

"Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο", αναφέρει ο Θεοκλής Ζαούτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 15 Ιουν 2021 | 08:53

Παγώνη για AstraZeneca: Να δοθούν διευκρινίσεις και σαφείς οδηγίες για τη δεύτερη δόση

Η Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ 15 Ιουν 2021 | 08:35

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δε συστήνεται δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο

Για τον προβληματισμό που προκαλεί η νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 15 Ιουν 2021 | 08:20

Κορονοϊός: Μια τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να ενισχύσει την προστασία των μεταμοσχευμένων

Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, πιθανώς θα χρειαστούν μια επιπρόσθετη τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου Covid-19.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ "ΕΛΠΙΔΑ" 14 Ιουν 2021 | 18:22

Olympus Pilgrim 350km: ένας αγώνας με υψηλό στόχο!

Η MetLife στηρίζει τη νέα αγωνιστική προσπάθεια του Θωμά Πουρλίδα, με στόχο την ενίσχυση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία "Ελπίδα".

14 Ιουν 2021 | 15:21

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: 50 χρόνια στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, προστατεύει τη φύση και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τον Έλληνα παραγωγό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 13:55

ΕΛΟΠΥ: Τιμητική διάκριση στο 7ο Συμπόσιο Ιατρικού Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας

Τιμητική διάκριση για τον ΕΛΟΠΥ στο 7ο Συμποσίου Ιατρικού Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 14 Ιουν 2021 | 10:43

ΜΕΘ Αγρινίου: Τι απαντά ο Διευθυντής της Μονάδας για το ποσοστό θνητότητας - "Λείπουν βασικά μηχανήματα"

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου Κωνσταντίνος Γκιάφης με τετρασέλιδη επιστολή του προς την 6η ΥΠΕ εκφράζει τις απόψεις του για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ RECOVERY 14 Ιουν 2021 | 09:29

Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19

Μελέτη δεν έδειξε όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 14 Ιουν 2021 | 08:57

Βρετανία: Αναβάλλεται η τελική άρση του lockdown λόγω επικίνδυνης εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την παράταση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

ΣΤΟ METHODIST HOSPITAL 14 Ιουν 2021 | 07:16

Χιούστον: Απορρίφθηκε ομαδική προσφυγή γιατρών εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους

Απορρίφθηκε ομαδική προσφυγή μελών του προσωπικού νοσοκομείου του Χιούστον εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους για την COVID-19.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Ιουν 2021 | 10:56

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου - Ιουνίου

Αποφάσεις, διατάξεις, εγκυκλίους και δηλώσεις covid, αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες των κουρεμένων ή μηδενικών ενοικίων