Follow us

Ο Ελον Μασκ 15 μέρες στο τιμόνι του Twitter: Δυο εβδομάδες χάους και απειλές για χρεοκοπία

Το Twitter του Ελον Μασκ μπάζει νερό από όλες τις πλευρές - "Δύο εβδομάδες χάους"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελον μασκ

Είχε υποσχεθεί το Twitter να μην μετατραπεί σε "κολαστήριο". Να γίνει ένας "δημόσιος διαδικτυακός χώρος όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία". Αλλά ο Ελον Μασκ δεν έκανε ποτέ καριέρα με τον ειρμό των σκέψεών του.

Το saga υποτίθεται ότι θα τελείωνε με την ολοκλήρωση της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του Twitter από τον ιδρυτή των εταιρειών Tesla και SpaceX. Ο Μασκ απέκτησε στις 27 Οκτωβρίου τον έλεγχο του Twitter έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά 15 μέρες μετά, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο στο τιμόνι της πλατφόρμας.... κακοφωνίες, ευτράπελα, πισωγυρίσματα, βροχή απολύσεων και παραιτήσεων, προειδοποιήσεις από τις αρχές, φυγή διαφημιστών και εσχάτως απειλή για χρεοκοπία.

Το Twitter του Ελον Μασκ μπάζει νερό από όλες τις πλευρές, παρά τις αντίθετες προσπάθειές του να παρακινήσει τους εργαζομένους να συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη στην εταιρεία και να ονειρεύονται ένα μέλλον "συναρπαστικό" σε αυτήν.

Διαβάστε Επίσης

"Δύο εβδομάδες χάους"

"Το μέλλον είναι πολύ συναρπαστικό, ανυπομονώ να το πραγματώσω μαζί σας", είπε το νέο αφεντικό χθες κατά την έναρξη μιας εσωτερικής συνάντησης, για τους υπαλλήλους που κράτησαν τις δουλειές τους μετά από τις μαζικές απολύσεις που έκανε πριν από μια εβδομάδα.

Αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι προ των πυλών, καθώς ο Μασκ αργότερα παραδέχθηκε ότι δεν ήξερε πόσο "πεινασμένη για έσοδα" είναι η επιχείρηση το επόμενο έτος.

"Μπορεί να έχουμε έλλειμμα ταμειακών ροών πολλών δισεκατομμυρίων", είπε, σύμφωνα με μηνύματα μεταξύ εργαζομένων που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια εσωτερική επιστολή του την προηγούμενη μέρα, τους είχε γράψει ότι η πορεία θα είναι "κοπιαστική", και ότι τώρα πρέπει "να πηγαίνουν στο γραφείο τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα", έπειτα από μήνες τηλεργασίας.

Οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με την ταχεία ανάπτυξη νέων, μη δοκιμασμένων λειτουργιών, την προτιμώμενη μέθοδο του αφεντικού της Tesla και της SpaceX.

Ο λόγος ανησυχίας; Η αμερικανική υπηρεσία ανταγωνισμού (FTC) που εξέδωσε χθες μια σπάνια προειδοποίηση κατά της πλατφόρμας: "Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Twitter με μεγάλη ανησυχία", δήλωσε στο Reuters ο Ντάγκλας Φάραρ, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της FTC. "Κανένας διευθύνων σύμβουλος ή εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου". Η υπηρεσία υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα κινδυνεύει να της επιβληθούν σημαντικά πρόστιμα αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την υπηρεσία για την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι που γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες δεν εργάζονται πλέον στο Twitter.

Ο Ελον Μασκ "υπάρχει πλέον σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν κανόνες", σημειώνει σε άρθρό του ο Ντέρεκ Ρόμπερτσον στο Politico. Η νέα εταιρεία του Μασκ βρίσκεται σε εσωτερικό χάος και τα κορυφαία στελέχη ασφαλείας αποχωρούν, συμπληρώνει. Ένα μέμο από έναν δικηγόρο στην ομάδα προστασίας προσωπικών δεδομένων του Twitter που διέρρευσε, μεταφέρει δηλώσεις δικηγόρου του Μασκ που είπε: "Ο Ελον στέλνει πυραύλους στο διάστημα, δεν φοβάται την FTC".

Σημερινό εκτενές άρθρο των New York Times δίνει τον τόνο: "Δύο εβδομάδες χάους", για την ανάληψη των ηνίων της πλατφόρμας από τον Μασκ.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν είναι βαρετό"

Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX απέλυσε τους μισούς από τους 7.500 υπαλλήλους της καλιφορνέζικης εταιρείας πριν από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες αφότου την αγόρασε και έγινε ο μοναδικός κυβερνήτης στο τιμόνι.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι και οι παραιτήσεις στελεχών συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Χθες Πέμπτη, ο Ντάμιεν Κιέραν, υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων, και η Λία Κίσνερ, υπεύθυνη ασφαλείας, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Άλλα διευθυντικά στελέχη αποφάσισαν επίσης να αποχωρήσουν από την εταιρεία σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Γιόελ Ρoθ, "πρώην επικεφαλής ασφάλειας και της ακεραιότητας" του Twitter. Ο Ροθ παρενέβη πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες για να διευκρινίσει τις αλλαγές ή να διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα παραμείνει "ύψιστη προτεραιότητα".

Ο Ρόμπιν Γουίλερ, υπεύθυνος για λύσεις πελατών της πλατφόρμας, του οποίου η αποχώρηση είχε ανακοινωθεί από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, έγραψε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης: "Είμαι ακόμα εδώ".

Το Twitter αντιμετωπίζει ομαδική μήνυση από πρώην εργαζομένους που υποστηρίζουν ότι δεν τους δόθηκε επαρκής ειδοποίηση για απόλυση σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Memes (χιουμοριστικές εικόνες) που αναφέρονται στο χάος και τον πανικό πολλαπλασιάζονται στην πλατφόρμα.

Ο Μασκ, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η μετριοπάθεια του περιεχομένου, η διασφάλιση περί μη κατάχρησης της πλατφόρμας, παραμένει ακέραια.

Υποστήριξε χθες ότι η χρήση του Twitter "συνεχίζει να αυξάνεται", προσθέτοντας: "Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν είναι βαρετό".

Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αγοράζοντας το Twitter, ο Μασκ αγόρασε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο.

Αντίδραση: παραμονή των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών, ο Μασκ παρότρυνε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για το Κογκρέσο.

"Τσίρκο"

Οι βιαστικές αποφάσεις και οι προκλήσεις του Μασκ στο Twitter αποτελούν πηγή καθημερινής αντιπαράθεσης εδώ και δύο εβδομάδες, προκαλώντας ανησυχία σε αρχές, διαφημιστές, χρήστες και μειονοτικές ομάδες.

Πολλοί διαφημιστές ανέστειλαν τα κονδύλια τους για το πολύ επιδραστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου το οικονομικό μοντέλο εξαρτάται κατά 90% από τη διαφήμιση.

Η Insider Intelligence υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter κατά 39% το 2023 και το 2024.

Ο Μασκ επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων.

Αλλά η κακοφωνική κυκλοφορία του Twitter Blue την Τετάρτη, της νέας φόρμουλας μηνιαίας συνδρομής 8 δολαρίων για τον έλεγχο αυθεντικότητας του λογαριασμού χρηστών, είχε ως αποτέλεσμα αντιφάσεις και την έκρηξη πλαστών προφίλ.

"Κράζετέ με όλη μέρα, αλλά θα σας κοστίσει 8 δολάρια", έλεγε πριν μέρες.

Αποτέλεσμα της νέας πολιτικής: Ο Super Mario Bros του Nintendo να σηκώνει το μεσαίο δάκτυλο. Ο Λεμπρόν Τζέιμς να ζητά μεταγραφή. Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους να γράφει "μου έχει λείψει να σκοτώνω Ιρακινούς". Η μόνιμη αξιοπιστία αυτών... τα 8 δολάρια. Χρήστες που πληρώνοντας τη συνδρομή παρίσταναν τους προαναφερθέντες. Και εκτός άλλων το "δικαίωμα" αναρτήσεων όπως το "Ολοκαύτωμα ήταν fake news".

Επίσης πολλοί χρήστες άλλαζαν το προφίλ τους σε "Ελον Μασκ" παριστάνοντας έτσι τον δισεκατομυριούχο και τον τελευταίο να αφαιρεί λογαριασμούς που τον χλεύαζαν με αυτόν τον τρόπο.

"Παρακαλώ σημειώστε ότι το Twitter θα κάνει πολλά ανόητα πράγματα μέσα στους επόμενους μήνες. Θα κρατήσουμε ό,τι λειτουργεί και θα αλλάξουμε ό,τι δεν λειτουργεί", έγραψε στο Twitter ο πολυδισεκατομμυριούχος.

Διαβάστε Επίσης

Στις αρχές της εβδομάδας, πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση ναυαρχίδα του, Tesla. "Το έκανα για να σώσω το Twitter", είπε στους εργαζόμενους χθες.

Ο Ίλον Μασκ ήθελε να αγοράσει την καλιφορνέζικη εταιρεία την άνοιξη, μετά δεν την ήθελε πια το καλοκαίρι και αναγκάστηκε να την αποκτήσει το φθινόπωρο για να αποφύγει μια αγωγή, βάζοντάς την σε μεγάλα χρέη.

"Όλο αυτό το τσίρκο στο Twitter πρέπει να σταματήσει... Βλάπτει την εικόνα της μάρκας (της Tesla)", δήλωσε χθες ο αναλυτής Νταν Άιβς.

Με την Liberation σε άρθρο της να αναφέρει: "Τι θα γινόταν αν κολεκτιβοποιούσαμε το Twitter;"

Με πληροφορίες από: Liberation, Politico, New York Times, AFP, Reuters, dpa

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ TWITTER 29 Νοε 2022 | 11:00

Σε 2.500 δικαιούχους 18 εως 39 ετών θα διατεθούν με χαμηλό μίσθωμα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου

"Με την "Κοινωνική Αντιπαροχή" αξιοποιούνται εκατοντάδες αδρανή ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως κατοικίες σε 2.500 δικαιούχους 18 έως 39 ετών.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ 29 Νοε 2022 | 10:32

Στο μικροσκόπιο του Λευκού Οίκου το Twitter του Ίλον Μασκ για το ενδεχόμενο παραπληροφόρησης

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι το Twitter υπό τον Ίλον Μασκ παρακολουθείται για το ενδεχόμενο παραπληροφόρησης.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 29 Νοε 2022 | 10:26

Κάνε ότι κοιμάσαι: Ο σεναριογράφος έβαλε "φωτιά" στο Twitter με τα στοιχεία που έδωσε και τρέλανε το κοινό

Ο σεναριογράφος του "Κάνε ότι κοιμάσαι", Γιάννης Σκαραγκάς, μοιράστηκε στο Twitter με τους τηλεθεατές συγκεκριμένα στοιχεία που... συνθέτουν το παζλ.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2022 | 18:20

Γεωργιάδης VS Πολάκη για τις δημοσκοπήσεις: Δεν έχεις άντερα – Αυτό που θα πάθετε δεν έχει προηγούμενο

Νέα κόντρα, στον γνωστό χώροι του Twitter, μεταξύ Γεωργιάδη και Πολάκη με φόντο τις δημοσκοπήσεις.

ΟΣΑ ΕΙΔΑΜΕ ΧΘΕΣ 25 Νοε 2022 | 09:24

Χαμός με το Maestro στο Twitter: Η... σύνδεση με "Ντόλτσε Βίτα" - "Ετσι ήταν ο Παπακαλιάτης το 1995"

Καθήλωσε το κοινό ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για ακόμα μία Πέμπτη με το "Maestro".

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ 24 Νοε 2022 | 22:03

Ίλον Μασκ: Μετά το Twitter αγοράζει και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Οι κολοσσοί που έχει να ανταγωνιστεί

Οι πιθανοί αγοραστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην περίπτωση που τεθεί προς πώληση από τους "ανεπιθύμητους" Γκλέιζερς - Με ποιους θα μονομαχήσει ο Ίλον Μασκ

ΣΤΟ TWITTER 23 Νοε 2022 | 20:52

Προκαλεί η Λατινοπούλου για τα επεισόδια στα Προσφυγικά: Γιατί δεν είχαν διαταγή οι αστυνομικοί να πυροβολήσουν;

Η αντιπρόεδρος του κόμματος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου "Πατρίδα", προκάλεσε και πάλι με τις θέσεις της.

ΣΝΟΜΠΑΡΕ ΤΟ SOCIAL MEDIA ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ 20 Νοε 2022 | 23:09

Ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε "άκυρο" στον Ίλον Μασκ: Δεν βλέπω κανένα λόγο να επιστρέψω στο Twitter

Ο Ίλον Μασκ ενεργοποίησε ξανά τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο δημοφιλές social media.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ 20 Νοε 2022 | 08:58

Ο Ίλον Μασκ επανέφερε τον λογαριασμό του Τραμπ στο Twitter - "Ο λαός μίλησε"

Ο Μασκ έκανε δημοσκόπηση στο Twitter για την επιστροφή του Ντοναλντ Τραμπ.

ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ 19 Νοε 2022 | 10:13

Ο Ελον Μασκ κάνει δημοσκόπηση στο Twitter για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ

Αφού προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στο Twitter, με εκατοντάδες εργαζόμενους να εγκαταλείπουν μαζικά την εταιρεία, ο Ελον Μασκ προχωρά στο θέμα της ρύθμισης του περιεχομένου.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΙΛΟΝ ΜΑΣΚ 18 Νοε 2022 | 11:30

Υπό διάλυση το Twitter: Εκατοντάδες εργαζόμενοι το εγκαταλείπουν μαζικά - Τους κλείδωσε όλους έξω από τα γραφεία ο Μασκ

Χιλιάδες χρήστες της πλατφόρμας, αναλυτές και δημοσιογράφοι, ήδη από την νύχτα έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν έχει έρθει το τέλος του Twitter.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΔΑΜΕ 18 Νοε 2022 | 09:05

Maestro: Χαμός στο Twitter με τη γκέι ερωτική σκηνή - "Η εκδίκηση του Χριστόφορου 20 χρόνια μετά"

Στο χθεσινό επεισόδιο του "Maestro", με τίτλο "La famiglia", αφηγητής ήταν ο σκληρός πατέρας της Κλέλιας, Φάνης Μουρατίδης.

HARDCORE ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 16 Νοε 2022 | 18:30

Ωμός εκβιασμός Έλον Μασκ στους εργαζόμενους του Twitter: Ή θα δουλεύετε πολλές ώρες σκληροπυρηνικά ή απολύεστε

"Ή θα δουλεύετε σκληροπυρηνικά – με ότι αυτό συνεπάγεται- ή θα πάρετε αποζημίωση τριών μηνών και θα αποχωρήσετε", το μέιλ Μασκ