Εκβιάζουν και απειλούν οι φαρμακοποιοί για τα self test- Σήμερα η συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του και ξεκίνησε ξανά από σήμερα τη διάθεση self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τραβά το σχοινί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά σήμερα Τετάρτη (16/6) με το υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συλλόγο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για να συνεχιστεί η δωρεάν διανομή των self test από τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί εκβιάζουν ώστε να αποζημιωθούν για τη χορήγηση των self test, απειλούν ότι θα σταματήσουν τη δωρεάν χορήγηση, αλλά την ίδια στιγμή αντιδρούν στη διανομή των τεστ από τα super market.

Μπορεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, να ανακοίνωσε ότι ακόμα και αν σταματήσει η διανομή των self test από τα φαρμακεία, θα βρεθούν άλλοι τρόποι και κανάλια διανομής τους- αφήνοντας ανοιχτό να χρησιμοποιηθούν τα super market- ωστόσο αυτό παραμένει ανοιχτό, μετά το αίτημα του υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοποιούς.

Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε για τα self test η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι έχει διασφαλιστεί η διανομή τους έως και τις 19 Ιουνίου, αφού υπάρχει η συμφωνία με τους φαρμακοποιούς. Η κυρία Πελώνη εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθησή της ότι το καθεστώς αυτό θα συνεχιστεί. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας με επιστολή είχε ζητήσει συνάντηση για σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 16:00 με τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για τη διανομή των τεστ μετά τη λήξη της υπάρχουσας συμφωνίας η διανομή της οποίας σταματά στις 19 Ιουνίου.

Βόμβα του ΦΣΑ: Σταματά τη διάθεση self test χωρίς παράταση

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του και ξεκίνησε ξανά από τις 11 Ιουνίου τη διάθεση self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τραβά το σχοινί. Με σημερινή απόφαση του Δ.Σ. του ΦΣΑ, από το Σάββατο 19-6-2021 οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν την χορήγηση self test, χωρίς περαιτέρω παράταση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 16:00 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτας θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργός Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι στο να διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ, αλλά επίσης (επισήμως τουλάχιστον) δεν θέτουν θέμα πληρωμής τους.

Ωστόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του "τορπιλίζει" τη συνάντηση πριν καν αρχίσει.

Τι αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΑ αποφάσισε την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση.

Όπως σημειώνει ο Φαρμευτικός Σύλλογος Αττικής, εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία "η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά".

Ο ΦΣΑ σημειώνει ότι: "Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως "αντάλλαγμα" να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία".

Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι.

Άκης Σκέρτσος: Η δωρεάν διάθεση self test θα συνεχιστεί

Η δωρεάν διάθεση των self test θα συνεχιστεί τους μήνες του καλοκαιριού "και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες", σημείωνε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, στις 8 Ιουνίου, με αφορμή την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να σταματήσει στις 19 Ιουνίου η διανομή από τα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνεται ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID

-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID

-0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID

-53% μείωση δείκτη θετικότητας

Θεσσαλονίκη: Σταμάτησαν τη διάθεση των self test για δύο ημέρες

Στοπ στη δωρεάν διανομή self test σε μαθητές και εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είχε βάλει με απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 9 Ιουνίου αντιδρώντας στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για επικείμενη συνέχιση της διάθεσή τους από άλλα κανάλια διανομής, μετά τις 19 Ιουνίου.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, ο Σύλλογος είχε αποφασίσει να αποσύρει και να επιστρέψει στις φαρμακαποθήκες τα προς δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικά τεστ από όλα τα φαρμακεία της πόλης, τα οποία ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να τα διαθέτουν επί πληρωμή, σε όποιον επιθυμεί.

Δύο μέρες αργότερα όμως , στις 11 Ιουνίου ξεκίνησε και πάλι η διάθεση των δωρεάν self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, καθώς σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συνεχίσει τη διάθεση των κρατικών τεστ αυτοδιάγνωσης στους πολίτες και ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες.

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου σημείωνε πως: "Το σκεπτικό της νέας απόφασης είναι ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε θέσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος ήταν να κινητοποιηθούν τόσο η πολιτεία όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και να ορίσουν συνάντηση ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διάθεσης των self tests.

Με την άμεση αντίδρασή μας αποδείξαμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δε δεχόμαστε κανενός είδους εκβιασμό. Επίσης αποσαφηνίστηκε ότι οι σχεδιασμοί διακίνησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και από άλλα δίκτυα διάθεσης ήταν εκτός νόμου και ανεδαφικοί. Με αίσθημα ευθύνης, ειδικά για τους μαθητές των εισαγωγικών εξετάσεων, ο ΦΣΘ εκτός από την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία του διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία, όπως δεκαετίες τώρα πράττουν οι φαρμακοποιοί της χώρας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ-ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 19 Ιουλ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό - Εμβόλιο αυθημερόν για όλους από την Τρίτη

Το 44% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό - Από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για αυθημερόν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια

ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ 17 Ιουλ 2021 | 07:47

Όλο και δυσκολεύει η ζωή των ανεμβολίαστων – Μόνο με self test η επιστροφή τους από τα νησιά

Μένουν εκτός από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης και τα γήπεδα, ενώ συνεχείς είναι οι έλεγχοι covid.

ΝΕΑ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ 16 Ιουλ 2021 | 19:52

Υποχρεωτικό το self test για επιστροφή από τα νησιά - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Οι τουρίστες θα μπορούν να επιστρέφουν από τα νησιά και με αρνητικό self test - Παύει να πρόκειται για ισχυρή σύσταση και γίνεται υποχρεωτική η επίδειξή του.

ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/7 12 Ιουλ 2021 | 17:33

Self-tests και για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ

Επεκτείνεται η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ Ιουλίου και για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών

ΝΕΑ ΝΟΤΑΜ 10 Ιουλ 2021 | 18:57

ΥΠΑ: Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης οι πτήσεις στα νησιά

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους, όσοι είναι άνω των 12 ετών.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Ιουλ 2021 | 09:04

Mέχρι 17/ 7 η διάθεση των self test από τα φαρμακεία - Επεκτείνεται και η διάθεση στους 12-17 ετών

Παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 17/7 η διάθεση, μέσω των φαρμακείων, των τεσσάρων (4) αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 09 Ιουλ 2021 | 17:26

Self Tests: Παρατείνεται μέχρι τις 17 Ιουλίου η διάθεσή τους στα φαρμακεία - Αρχίζει η δωρεάν χορήγηση στις ηλικίες 12-17 ετών

Παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο η διάθεση των self tests στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου - Η χορήγησή τους επεκτείνεται και στις ηλικίες 12-17 ετών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 09 Ιουλ 2021 | 07:41

Πώς θα γίνονται οι χερσαίες μετακινήσεις: Ισχυρή σύσταση για self test - Τι ισχύει για πλοίο, αεροπλάνο

Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Ιουλ 2021 | 19:12

Τι ισχύει τελικά για χερσαίες μετακινήσεις και ταξίδια στα νησιά - Γιατί δεν έγινε υποχρεωτικό το rapid test στην επιστροφή

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, αλλά και τις χερσαίες - Τι ισχύει για την επιστροφή

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 05 Ιουλ 2021 | 17:59

Κορονοϊός: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς εφήβων 15-17 ετών

Με mRNA εμβόλια και με γονική συναίνεση θα εμβολιαστούν οι έφηβοι - "Τα παιδιά και οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό, έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης", είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 05 Ιουλ 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Αύξηση 221% σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα - 801 νέα κρούσματα - 6 θάνατοι και 173 διασωληνωμένοι

Αυξάνονται αλματωδώς τα κρούσματα από Δευτέρα σε Δευτέρα - Η καμπύλη τον Ιούνιο και τον Μάιο - 801 κρούσματα σε 26.449 τεστ με τον δείκτη θετικότητας στο 3,03.

«ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 05 Ιουλ 2021 | 16:26

Εμβολιασμοί: Αυτή είναι η πρόσκληση ένταξης ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Πρόγραμμα - Όλες οι πληροφορίες

Να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό των πολιτών καλεί τους ιδιώτες γιατρούς το Υπουργείο Υγείας - Όλες οι πληροφορίες για ένταξη στο Πρόγραμμα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Ιουλ 2021 | 20:35

Self test: Τέσσερα δωρεάν δικαιούνται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για όλο τον Ιούλιο

Μέχρι πότε θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τα self test οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα