Follow us

Ο κίνδυνος να χάσουμε δύο μισθούς από ακρίβεια και επιτόκια - Πώς θα τον περιορίσουμε

Ποιο είναι το ζητούμενο στις συζητήσεις τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ξιφουλκούν με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιβαρύνσεις στα στεγαστικά δάνεια, ενώ ο… λογαριασμός στους δανειολήπτες έχει ήδη φτάσει και μάλιστα τους επόμενους μήνες θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο.

Όταν για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μηνιαίες επιβαρύνσεις της τάξεως των 150 ευρώ τον μήνα (μιλάμε για περίπου το 10-15% ενός μέσου μισθού στην Ελλάδα) ο κίνδυνος ο δανειολήπτης να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του -όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός του πιέζεται και από το μέτωπο της ενέργειας και από το μέτωπο των τροφίμων- αυξάνεται γεωμετρικά.

Το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθούν τρόποι αποκλιμάκωσης αυτών των επιβαρύνσεων ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που υφίστανται ήδη τις συνέπειες διαδοχικών κρίσεων. Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες ώστε να καταλήξουν σε λύσεις. Όμως, εύκολη διέξοδος από το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν υπάρχει ειδικά από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο κατέστησε σαφές ότι δεν θα διαθέσει δημοσιονομικό χώρο -δηλαδή χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού- για τη στήριξη των δανειοληπτών.

Για να γίνει κατανοητή η έκταση που μπορεί να λάβει το πρόβλημα, αρκούν τα ακόλουθα παραδείγματα τα οποία στηρίζονται στην εξής παραδοχή: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ανεβάσει τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τον Μάρτιο του 2023, με τις δύο μονάδες να έχουν ήδη περάσει στην αγορά.

Έτσι ένα δάνειο 100.000 ευρώ:

1. Θα επιβαρυνθεί με 145 ευρώ τον μήνα (από 626 στα 771 ευρώ) αν υπάρχουν ακόμη 15 χρόνια για την αποπληρωμή του.

2. Στα 10 χρόνια, η μηνιαία επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 139 ευρώ

3. Στα 20 χρόνια, η επιβάρυνση είναι 151 ευρώ.

Όπως και να έχει δηλαδή, μιλάμε για απώλεια εισοδήματος που ξεπερνά τον έναν μισθό. Αν ληφθεί υπόψη και η απώλεια ακόμη ενός μισθού από την ακρίβεια (αυτό ουσιαστικά σημαίνει πληθωρισμός 10%) μιλάμε για δύο χαμένους μισθούς σε έναν χρόνο.

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι το ζητούμενο στις συζητήσεις τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών; Να μην σταματήσουν τα νοικοκυριά να πληρώνουν τις δόσεις, διότι τότε θα μιλάμε για νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, στην πανδημία εφαρμόστηκαν τα προγράμματα "ΓΕΦΥΡΑ" που ουσιαστικά επιδότησαν τις δόσεις των δανείων κύριας κατοικίας. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πόροι για επανάληψη αυτού του προγράμματος. Έτσι, ζητείται από τις τράπεζες να… βάλουν πλάτη.

Τα σενάρια είναι πολύ συγκεκριμένα:

1. Να περιοριστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (και μόνο για τους ευάλωτους δανειολήπτες) το spread, δηλαδή το τμήμα του επιτοκίου που συνιστά το κέρδος των τραπεζών.

2. Να γίνουν ρυθμίσεις ώστε οι δανειολήπτες να καταβάλλουν λιγότερο "κεφάλαιο" όσο διαρκούν τα υψηλά επιτόκια. Αυτό θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της μηνιαίας δόσης.

3. Να αυξηθεί η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου κάτι που επίσης οδηγεί σε μείωση της μηνιαίας δόσης.

Τέτοιες συνταγές δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κόστος και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον μέσα στην 10ετή μνημονιακή περίοδο από τους δανειολήπτες. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ήδη εξαντλήσει τα περιθώρια ρυθμίσεων και τώρα έρχονται οι αυξήσεις επιτοκίων για να δημιουργήσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλο ζήτημα αποτελούν και τα δάνεια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Εκεί, οι δανειολήπτες, ανέλαβαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις: Να πληρώνουν τις δόσεις και να μην κάνουν ρύθμιση για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την λήξη της περιόδου επιδότησης. Η ποινή σε περίπτωση παραβίασης του προγράμματος (το οποίο μάλιστα χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικούς πόρους) είναι η επιστροφή των επιδοτήσεων. Επειδή η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής συνιστά ρύθμιση, θα πρέπει να βρεθεί λύση και γι’ αυτά τα δάνεια που ανέρχονται σε 10άδες χιλιάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 01 Φεβ 2023 | 07:33

Ανοίγει η πλατφόρμα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών - Πώς λειτουργεί

Από σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2023, οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα, προκειμένου να τύχουν της σχετικής στήριξης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4 ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 31 Ιαν 2023 | 20:15

Ανοίγει η πλατφόρμα στήριξης για ευάλωτους δανειολήπτες - Τα ποσά της επιδότησης και πότε θα καταβληθούν

Eπιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων - Αρχίζουν οι αιτήσεις.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 31 Ιαν 2023 | 18:13

ΕΚΤ: Αύξηση του ΑΕΠ 1,5% το 2023 και 3% το 2024 προβλέπει το βασικό σενάριο των stress test των ελληνικών τραπεζών

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ και της ΕΒΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2023, 3% για το 2024 και 2,8% το 2025

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 30 Ιαν 2023 | 22:15

O οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο τριών ελληνικών τραπεζών

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Eurobank και Eθνικής Τράπεζας σε "ΒΒ-" από "Β+" και της Alpha Bank σε "Β+" από "Β"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2023 | 11:19

Τα καλά και τα κακά νέα του Φεβρουαρίου για την τσέπη μας

Οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και θέρμανσης θα ζορίσουν τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο - Ποιοι θα δουν την τσέπη τους να... αδειάζει και ποιοι θα ωφεληθούν

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 28 Ιαν 2023 | 13:34

Πρόγραμμα "Σπίτι Μου": Από τον Μάρτιο τα χαμηλότοκα δάνεια έως 200.000 ευρώ σε νέους 25-39 ετών για πρώτη κατοικία

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να "τρέχει" έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι κατ' αρχήν 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 24 Ιαν 2023 | 18:48

Χειροπέδες στον περιβόητο "Μάξιμο Σαράφη", προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis - Για απάτες με δάνεια επιχειρήσεων

Τουλάχιστον οκτώ επιχειρηματίες έχουν πέσει θύματα του Μάξιμου Σαράφη και άλλων δύο - Το συνολικό ποσό που έχουν αποσπάσει είναι περίπου 600.000 ευρώ.

15 Ιαν 2023 | 14:23

Εφορία: Ζητά στοιχεία φορολογούμενων από τις τράπεζες για καταθέσεις, μερίσματα και δάνεια

Στοιχεία και πληροφορίες για τις αποταμιεύσεις τις κινήσεις λογαριασμών τα δάνεια των φορολογούμενων αλλά και τους τόκους θα ζητήσει από τις τράπεζες η ΑΑΔΕ.

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 12 Ιαν 2023 | 16:18

Αποζημίωση σε θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνουν οι τράπεζες - Ποια ποσά αφορά, τι θα ισχύει για την κλοπή καρτών

Όποιος πέσει θύμα phishing θα μπορεί να αποζημιωθεί - Η πρόβλεψη για απώλεια ή κλοπή τραπεζικής κάρτας.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2023 | 19:25

Αποχωρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες - Η στρατηγική αποεπένδυσής του

Η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ 06 Φεβ 2023 | 16:12

To νόμιμο κόλπο για να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας φέτος κατά… 25%

Η προθεσμία για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο τέλος του μήνα τελειώνει ο χρόνος και για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.

05 Φεβ 2023 | 16:06

Ψάχνουν "βοήθεια" για το ιδιωτικό χρέος στο οικονομικό επιτελείο - Κλείδωσε το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

Μέσα στην εβδομάδα, στο γενικό λογιστήριο θα έχουν εικόνα για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο

04 Φεβ 2023 | 11:21

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πώς θα κερδίσετε έως 1.800 ευρώ τον χρόνο - Πώς θα "κλειδώσει" η επιδότηση

Ποιο είναι το κέρδος από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και πόσο γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί