Follow us

Ο Κωστής Χατζηδάκης στα ΚΑΠΗ: Ενας στους δυο συνταξιούχους θα λάβει 1 επιπλέον σύνταξη

Η επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη στα Α ΚΑΠΗ Γαλατσίου και οι δηλώσεις του για τις αυξήσεις στις συντάξεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κωστής Χατζηδάκης με συνταξιούχους

Ξεκίνησαν χθες να καταβάλλονται οριζόντιες αυξήσεις στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια. Πήγα λοιπόν στο Α’ ΚΑΠΗ Γαλατσίου, για να συζητήσω με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Πολύ περισσότερο που ορισμένα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις ως μια περίπου καταστροφή, λόγω του ότι υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι με τη λεγόμενη "προσωπική διαφορά" οι οποίοι δεν θα δουν πραγματικές αυξήσεις στην τσέπη τους, αλλά μόνο θα "ροκανίσουν" αυτή τη "διαφορά".

Οι συνταξιούχοι λοιπόν ήταν ευχαριστημένοι. Δεν λέω ότι θεωρούν πως αντιμετωπίστηκαν όλα τους τα προβλήματα. Αναγνωρίζουν όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση, από το 2019 και μετά, μόνο θετικά μέτρα έχει πάρει για τους ίδιους. Πρώτα με τις διορθώσεις που έκανε ο νόμος Βρούτση σε βασικές αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου (συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εργαζόμενοι συνταξιούχοι, κατάργηση του πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κ.α.) και με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%.

Τα θυμούνται, διότι ένας μεγάλος αριθμός ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες που μόλις περιέγραψα. Καταλαβαίνουν επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά Ελβετία ή Σουηδία στην οικονομία και το ασφαλιστικό της σύστημα. Και γι’ αυτό αναγνωρίζουν πως οι 4 διαφορετικές αυξήσεις που δόθηκαν τώρα και τον περασμένο Δεκέμβριο (οριζόντια αύξηση 7,75%, έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και 4η δόση επανυπολογισμού) τούς ήταν προφανώς ιδιαίτερα χρήσιμες.

Επειδή μάλιστα οι αυξήσεις αυτές λειτουργούν συνδυαστικά, 1 στους 2 συνταξιούχους θα διαπιστώσει τώρα ότι στο τέλος του χρόνου θα έχει λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη! Και από τους 910.000 συνταξιούχους που έχουν ακόμα μεγάλη προσωπική διαφορά, το 83% είδαν μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις: 515.480 μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 259.092 μέσω του ειδικού βοηθήματος 250 ευρώ (αν συνυπολογίσουμε και το Πάσχα του ‘22 είναι 500 ευρώ). Και φυσικά θα δουν και εκείνοι σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στα ΚΑΠΗ: Ενας στους δυο συνταξιούχους θα λάβει 1 επιπλέον σύνταξη

Αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένα 17% από το σύνολο όσων έχουν προσωπική διαφορά, το 5,5% δηλαδή στο σύνολο των συνταξιούχων, που δεν θα έχουν κάποιας μορφής αύξηση.

Είχαμε άλλωστε μιλήσει ξεκάθαρα γι’ αυτό εδώ και κάποιους μήνες. Θα υπάρξει κάποια λύση για αυτούς; Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι θα ήταν πρόωρο να τοποθετηθούμε, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχει ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πίεση, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, είναι σημαντική σε πολλούς συμπολίτες μας. Στο τέλος Φεβρουαρίου λοιπόν, αφού έχουμε υπόψη μας όλα τα αναγκαία δεδομένα, θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε παράλληλα τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού.

Διαβάστε Επίσης

Απέναντι στους συνταξιούχους όμως, εμείς αισθανόμαστε ότι έχουμε κάνει αρκετά. Όχι μόνο μέσω των πρωτοβουλιών που σημείωσα παραπάνω, αλλά και μέσω: της στήριξης που υπήρξε για τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Της κάρτας αγορών για το σούπερ-μάρκετ. Της κατάργησης της φορολογίας γονικών παροχών. Της μείωσης φορολογίας ακίνητης περιουσίας κατά 35%. Της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 35% συνολικά. Και φυσικά με την οριστική λύση που δώσαμε στη ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων. 510.000 συντάξεις εκδόθηκαν σε 2 χρόνια, ενώ οι συντάξεις για νέες αιτήσεις εκδίδονται σε 60 ημέρες, πιο γρήγορα δηλαδή από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Κωστής Χατζηδάκης με συνταξιούχους

Δεν είναι λίγα σε μια τετραετία. Ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει δύο εισαγόμενες κρίσεις, τον κορωνοϊό και την ενεργειακή κρίση. Απέναντί μας έχουμε τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του της Θεσσαλονίκης του 2014, τάζει στους συνταξιούχους αυτά που τους είχε τάξει και τότε. Με τη διαφορά ότι έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Ο κύριος Τσίπρας τιμά τα ήθη και τα έθιμα του ΣΥΡΙΖΑ! Εμείς αντίθετα ξέρουμε ότι μόνο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Έτσι κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έτσι θα επιδιώξουμε να κάνουμε και στη νέα τετραετία, με μια νέα ισχυρή εντολή των Ελλήνων πολιτών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαρ 2023 | 19:31

Χατζηδάκης: "Το ΝΑΤ μηδένισε τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις του και τα εφάπαξ"

"Στον ΕΦΚΑ εκδόθηκαν, μέσα σε δύο χρόνια, 510.000 κύριες συντάξεις, σημαίνει ότι 1 στους 20 Έλληνες περίμενε σύνταξη και τελικά την έλαβε" συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Μαρ 2023 | 07:24

Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Ο λόγος για τις εκκρεμείς αιτήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη γιατί χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα ταμεία ως αυτασφαλισμένοι.

LE POINT 27 Μαρ 2023 | 22:54

Τσίπρας: "Στην Ευρώπη με θεωρούν μεταρρυθμιστή εδώ ακραίο ακτιβιστή"- Η απάντηση Οικονόμου με πρωτοσέλιδο "τσαρλατάνοι"

Την αναφορά της γαλλικής Le Point για το ότι "αποδείχθηκε μεταρρυθμιστής" θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Γιάννη Οικονόμου να του απαντάει με το ίδιο Μέσο αλλά με άλλον, όχι τιμητικό, τίτλο.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ 27 Μαρ 2023 | 12:38

Μέχρι και ο Τσακαλώτος με τον Χατζηδάκη σχολίασαν τη νέα φανέλα της εθνικής: "Δεν μου άρεσε" - "Βλέπουμε τη... σβάστικα"

Συνεχίζονται οι επικρίσεις για τη νέα φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Πώς τη σχολίασαν Τσακαλώτος και Χατζηδάκης.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 27 Μαρ 2023 | 08:48

Παράθυρο για νέα αύξηση πάνω από 4% στις συντάξεις

Αυξήσεις ενδεχομένως και πάνω από 4% μπορεί να δουν οι συνταξιούχοι στο τέλος του χρόνου.

ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ 27 Μαρ 2023 | 07:58

Δικαίως αντιδρούν οι Γάλλοι για τη σύνταξη στα 64; - Ανάλυση της Deutsche Welle

Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα, παρόλα αυτά οι Γάλλοι εξεγείρονται. Σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν πολύ περισσότερο.

ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 27 Μαρ 2023 | 07:00

Εβδομάδα πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων - Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 24 Μαρ 2023 | 00:11

Βουλή: Πέρασαν τα μέτρα στήριξης συνταξιούχων-οφειλετών - Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα μέτρα που ψηφίστηκαν προβλέπεται ενίσχυση ως 300 ευρώ σε συνταξιούχους και αποπληρωμή εφορίας σε 8 δόσεις.

ΠΟΙΕΣ ΔΕΚΟ ΑΦΟΡΑ 22 Μαρ 2023 | 18:05

Χατζηδάκης: Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε ΔΕΚΟ και Hellenic Train - "Οι σταθμάρχες που έλειπαν και τα περιβόητα μπλάνκο"

Και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού στις ΔΕΚΟ που θα επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας - Σε έναν μήνα η εφαρμογή.

E-ΕΦΚΑ 22 Μαρ 2023 | 16:07

Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Απριλίου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του Απριλίου.

ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΝΑΛΙΑ 22 Μαρ 2023 | 15:18

Αμετακίνητος ο Μακρόν: Επωμίζομαι το να μην είμαι δημοφιλής - Η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις είναι αναγκαία

Δύο μέρες μετά την επεισοδιακή έγκριση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε απαντήσεις για όλα.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 20 Μαρ 2023 | 15:35

Η ώρα της κρίσης για τον Μακρόν και τη Γαλλία: Τι θα συμβεί αν χάσει την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής μετά την οργή για την αύξηση των συντάξεων στα 64 χρόνια με προεδρικό διάταγμα, ο Εμανουέλ Μακρόν - Τι μπορεί να συμβεί