Ο Κρούγκμαν εξηγεί γιατί την γλίτωσε το Πουέρτο Ρίκο κι όχι η Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι ο λαός του Πουέρτο Ρίκο επλήγη δεν υπέστη καμία από εκείνες τις καταστροφές που είδαμε στην Ευρώπη, αναφέρει ο Κρούγκμαν.

o-krougkman-eksigei-giati-tin-glitwse-to-pouerto-riko-ki-oxi-i-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου. Υποστήριξε πως για τεχνικούς, νομικούς λόγους, αυτό δεν σημαίνει και χρεοκοπία, αλλά αυτή είναι μια διάκριση που δεν αλλάζει τα πράγματα, σημειώνει ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους ΝΥΤ.

«Είναι το Πουέρτο Ρίκο η Ελλάδα της Αμερικής;» διερωτάται ο Κρούγκμαν. Και απαντά: «Όχι και είναι σημαντικό να καταλάβουμε το γιατί».

Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, το Πουέρτο Ρίκο βρέθηκε στο λάθος σημείο, την λάθος στιγμή. Παρότι όμως η οικονομία του υπέστη σοβαρή πτώση, ο πληθυσμός του νησιού, αν και επλήγη, δεν υπέφερε τίποτα σε σχέση με εκείνες τις καταστροφές που είδαμε στην Ευρώπη. Κοιτάξτε την κατά κεφαλήν κατανάλωση, η οποία μειώθηκε κατά 30% στην Ελλάδα, αλλά συνέχισε να αυξάνεται στο Πουέρτο Ρίκο. Γιατί σίγησαν οι ανθρώπινες συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων; αναρωτιέται ο Κρούγκμαν.

«Η βασική απάντηση είναι πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της δημοσιονομικής ένωσης των ΗΠΑ. Τη στιγμή που η οικονομία του άρχισε να παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον μειώθηκαν, αλλά τα έσοδα από την Ουάσιγκτον- κοινωνική ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και πολλά ακόμη- στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οπότε, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε βοήθεια σε κλίμακα πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ευρώπη», σημειώνει ο Κρούγκμαν.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook