Ο ξαφνικός... έρωτας των επενδυτών στην Ελλάδα

Kεφάλαια που αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ αποφέρει στην Ελλάδα ο «ξαφνικός έρωτας» των ξένων επενδυτών για τις τράπεζες και το real estate. Στο επίκεντρο οι επενδύσεις σε Ελληνικό και Αστέρα.

o-ksafnikos-erwtas-twn-ependutwn-stin-ellada
|
SHARE THIS
0
SHARES

Kεφάλαια που αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ αποφέρει στην Ελλάδα ο «ξαφνικός έρωτας» των ξένων επενδυτών για τις τράπεζες και το real estate.

Με την ολοκλήρωση (σήμερα ή αύριο) της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (κατά 2,5 δισ. ευρώ), το σύνολο των κεφαλαίων που θα έχουν προσφέρει ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν μετοχές των ελληνικών τραπεζών και ομόλογα αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν προσφέρει ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν μετοχές των ελληνικών τραπεζών και ομόλογα αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ

Στο real estate τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτίθενται να επενδύσουν στο Ελληνικό 7 δισ. ευρώ, ενώ ήδη ο Αστέρας έχει εξαγοραστεί από την εταιρεία Jermyn (περίπου 400 εκατ. ευρώ) στην οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο κεφάλαια από τα ΗΑΕ. Αν στα ποσά αυτά αθροιστούν και τα 3 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο με την έκδοση των 5ετών ομολόγων, τότε αισίως τα κεφάλαια που προσέλκυσε η χώρα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών αγγίζουν αισίως τα 20 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να αποτελεί μέρος του λεγόμενου success story της κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως όμως είναι πολύ πιθανόν να αναδεικνύει και την άλλη, τη λιγότερο φωτεινή, του όψη. Και τούτο διότι η τοποθέτηση όλων αυτών των κεφαλαίων (με εξαίρεση το real estate) σε μετοχές και ομόλογα μιας χώρας η οποία ακόμη από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης κατατάσσεται στην κατηγορία των «σκουπιδιών», και το Δημόσιο Χρέος της υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ, αντανακλά το προφίλ των συγκεκριμένων επενδυτών.

Στο real estate τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτίθενται να επενδύσουν στο Ελληνικό 7 δισ. ευρώ, ενώ ήδη ο Αστέρας έχει εξαγοραστεί από την εταιρεία Jermyn

Στην μεγάλη τους πλειονότητα οι θεσμικοί που έχουν μετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών (Εurobank 2,86 δισ. ευρώ, Πειραιώς 1,75 δισ. ευρώ + 500 εκατ. ευρώ ομόλογα, Alpha Bank 1,2 δισ. ευρώ) είναι «εραστές του κινδύνου». Πρόκειται δηλαδή για τα περίφημα hedge funds τα οποία πέντε χρόνια απραξίας μετά το σπάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας που ξεκίνησε με την Lehman Brothers, διψούν πλέον για υψηλές αποδόσεις.

Το κυνήγι των αποδόσεων αυτών είναι πλέον αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί στις χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ. Με αποτέλεσμα τα κεφάλαια αυτά να βρίσκουν διέξοδο στις χώρες του Νότου και της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έχουν υποχωρήσει κατά 1% περίπου από την αρχή του χρόνου (το δεκαετές κυμαίνεται στο 3%). Στην Πορτογαλία η οποία ετοιμάζεται να απεμπλακεί πλήρως από τους μηχανισμούς του Μνημονίου, η απόδοση του 10ετούς της ομολόγου έχει μειωθεί στο μισό περίπου (3,5%)στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Στο real estate η προέλευση των κεφαλαίων, όσο και η φύση της επένδυσης, δεν συνδέονται με την προοπτική βραχυχρόνιου και ευκαιριακού κέρδους

Στο real estate η εικόνα είναι διαφορετική καθώς τόσο η προέλευση των κεφαλαίων, όσο και η φύση της επένδυσης, δεν συνδέονται με την προοπτική βραχυχρόνιου και ευκαιριακού κέρδους. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής μεταξύ της Lamda Development και του αραβικού κολοσσού Al Maabar για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, χαρακτήρισε το Ελληνικό μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, όπου η επένδυση, όπως σημείωσε, αναμένεται να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν τις 50.000. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook