Η Αθήνα έχει συμφωνήσει για το ΔΝΤ διαμηνύει ο Σόιμπλε

70 λεπτά διήρκησε το ραντεβού Σόιμπλε-Τσακαλώτου. Το μήνυμα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ μετά το πέρας της συνάντησης.

Η Αθήνα έχει συμφωνήσει για το ΔΝΤ διαμηνύει ο Σόιμπλε

Νέο μήνυμα με νόημα προς την Αθήνα έστειλε η γερμανική πλευρά λίγες μόλις ώρες μετά το πέρας της συνάντήσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπου ο Σόιμπλε ζήτησε να γίνουν όσα συμφωνήθηκαν.

Ερωτηθείσα για το αν η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν τόνισε πως η γερμανική θέση αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει.

«Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε και οι έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαιώνουν αυτήν τη θέση τον τελευταίο καιρό. «'Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν.

Αντίστοιχο μήνυμα περί της αναγκαιότητας της παραμονής του ΔΝΤ έστειλε την Τρίτη και η αμερικανική πλευρά με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να επισημαίνει τηλεφωνικά στον κ. Τσακαλώτο πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με τους δανειστές, ήτοι και με το ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», αναφερόμενη στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης. Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε

Χωρίς επίσημες δηλώσεις έληξε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκησε περί τα 70.

Ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, προκαλώντας έντονη φημολογία για την παρουσία του εκεί.

Ο ίδιος ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.

«Δεν συμμετείχε στην συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν» δήλωσε και η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κυρία Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε δε όταν ερωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, ο Τόμσεν ήταν το επόμενο ραντεβού Σόιμπλε, μετά τον Τσακαλώτο, μιας και θα είναι αύριο στο Eurogroup αντί της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Αθήνα έχει συμφωνήσει για το ΔΝΤ διαμηνύει ο Σόιμπλε

Η Αθήνα έχει συμφωνήσει για το ΔΝΤ διαμηνύει ο Σόιμπλε - εικόνα 2

Τι ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ για τη συνάντηση

Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Σόιμπλε έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη συνάντηση προέκυψε η διαπίστωση πως το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Μην επινοείτε συναντήσεις Τσακαλώτου- Τόμσεν

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της WSJ Νεκταρία Σταμούλη, αναφορικά με τις φήμες που δημιούργησε η παρουσία του Πολ Τόμσεν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών προέτρεψε τους «επίδοξους Issac Asimov» να μην επινοούν συναντήσεις μεταξύ Τσακαλώτου και Τόμσεν.


Η περιοδεία Τσακαλώτου

Με τη συνάντηση των δύο ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνεται η περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρωζώνη, μία μέρα πριν το Eurogroup όπου και θα φανεί το αποτέλεσμα αυτών των επαφών.

Η εκστρατεία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με σκοπό να παρουσιάσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να λάβει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη αλλά και περιθώρια ελιγμών από τους ομολόγους του εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την έλευση του κουαρτέτου σε λίγες ημέρες αλλά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησής για το χρέος, «πάγωσε»χθες μετά το αυστηρό μήνυμα Λιου.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτος ξεκάθαρα να... ξεχάσει τα περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικάνος ΥΠΟΙΚ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ το οποίο, όπως τόνισε, «διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της Ελλάδας. Διαμήνυσε δε πως ναι μεν οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά μόνο με την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Χθες, μετά από δίωρο γεύμα εργασίας που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «συνομιλία σε καλό κλίμα», τονίζοντας ωστόσο ότι προσβλέπει στη συνέχιση των «συζητήσεων για τις προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Αθήνα έχει συμφωνήσει για το ΔΝΤ διαμηνύει ο Σόιμπλε - εικόνα 3

Στην επίσημη ατζέντα του αυριανού Eurogroup είναι η συζήτηση της κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και η πιθανή ημερομηνία της πρώτης αξιολόγησης, με τον Ντάισελμπλουμ να θέτει ωστόσο ως προϋπόθεση για να εγκρίνει το Eurogroup την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «να εφαρμοστούν κατ ελάχιστον οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού».

Οπως μάλιστα ξεκαθάρισε, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει εκταμίευση των δόσεων αλλά «ως συνήθως, θα πρέπει να συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν προηγουμένως».

Επιχείρηση... Σόιμπλε

Με αυτά τα «ηχηρά» μηνύματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε σήμερα την πιο δύσκολη αποστολή της περιοδείας του, να πείσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις ελληνικές θέσεις για την αξιολόγηση και το χρέος και να διασφαλίσει περιθώριο ελιγμών έτσι ώστε να μην προκληθεί κοινωνική και πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Πάντως χθες κύκλοι του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ανέφεραν μετά την συνάντηση με τον πρόεδρος του Eurogroup ότι ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως όταν αναφέρθηκε προ ημερών στο ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μήνες, εννοούσε τη συνολική λύση, δηλαδή και την αξιολόγηση αλλά και το χρέος.

Σε ότι αφορά την στάση του Σόιμπλε, δεν αναμένεται να αποτελέσει καμία έκπληξη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τον περασμένο μήνα είχε στείλει για μία ακόμη φορά σκληρό μήνυμα αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα, ότι προσπαθεί να αποφύγει την τήρηση των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού, ενδεχομένως εξαιτίας της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει.

Οπως είχε τονίσει «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης». Παρέθεσε, μάλιστα, την παροιμία ότι «η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει», για να σημειώσει ότι «αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας». Σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος, ο κ. Σόιμπλε είχε τονίσει: «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε».Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ 30 Νοε 2021 | 18:46

Οι 8 μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Προσλήψεις, πριμ παραγωγικότητας και διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών

Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ που επιδιώκει να λύσει το νέο νομοσχέδιο - Οι στόχοι της μεταρρύθμισης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΣΤΟ 4,9% 30 Νοε 2021 | 13:58

Ρεκόρ πληθωρισμού 4,3% το Νοέμβριο στην Ελλάδα και νέα έκρηξη ακρίβειας

Στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 4,3%, έναντι ανόδου κατά 2,8% τον Οκτώβριο και κατά 1,9% το Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 30 Νοε 2021 | 12:48

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τις αγορές - Στο στο "κόκκινο" η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης των Χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του CEO της Moderna ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης.

ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ 640.559 ΑΙΤΗΣΕΙΣ 30 Νοε 2021 | 07:48

Επίδομα θέρμανσης: Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Μέχρι τα μεσάνυχτα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myΘέρμανση" οι περυσινοί δικαιούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΚΑ 29 Νοε 2021 | 17:19

Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αξιολόγησαν τις πιθανές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορoνοϊού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

29 Νοε 2021 | 16:31

Coca-Cola: Ταχεία αποκατάσταση της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου και επιπλέον δωρεά 800 χιλιάδων ευρώ

Συνολική δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ - Αποκατάσταση περισσότερων από 3.900 στρεμμάτων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 29 Νοε 2021 | 16:06

Cyber Monday: Σήμερα οι προσφορές και οι εκπτώσεις για online αγορές - Τι να προσέξετε

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές τους μέσω διαδικτύου για την Cyber Monday. Πώς θα καταλάβετε ότι είναι αξιόπιστη μια ιστοσελίδα πωλήσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 15:54

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται από το ΟΠΕΚΑ

Δείτε αναλυτικά πότε και ποια επιδόματα θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ - Πότε πληρώνεται το εποίδομα παιδιού

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 15:22

Αυτοί είναι οι Ελληνες εφοπλιστές με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς- Φράγκου, Προκοπίου, Βενιάμης, Μαρινάκης

Η λίστα της Lloyd’s με τους πιο επιδραστικούς Ελληνες εφοπλιστές- 47ος ο Ευάγγελος Μαρινάκης

ΑΥΞΗΣΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ 29 Νοε 2021 | 11:49

Η μετάλλαξη Ομικρον φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών - Ξανακάνουν τους υπολογισμούς τους

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται ένα νέο lockdown της οικονομίας.

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ DISCOUNT ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ 29 Νοε 2021 | 10:25

Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα - Στρέφονται στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην πιστωτική επέκταση

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ 29 Νοε 2021 | 06:57

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας

"Η κρίση μας δίδαξε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα", τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.