Ο Μάρκ Βάισμπροτ στο THETOC: Ευρώπη και ΔΝΤ θέλουν να ανατρέψουν τον Τσίπρα

«Οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει εκτός ευρώ» λέει στο TheTOC ο γνωστός οικονομολόγος Μάρκ Βάισμπορτ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μάρκ Βάισμπροτ στο THETOC: Ευρώπη και ΔΝΤ θέλουν να ανατρέψουν τον Τσίπρα

Ο γνωστός οικονομολόγος, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών στην Ουάσινγκτον και αρθρογράφος στους NYT, Μάρκ Βάισμπορτ, μιλώντας από την αμερικανική πρωτεύουσα στο TheToc εκφράζει την άποψη ότι «οι Ευρωπαίοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, είναι απίθανο να διακόψουν την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα ή να λάβουν άλλα μέτρα τα οποία θα εξανάγκαζαν την Ελλάδα να φύγει εκτός ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι σκοπίμως σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία, σπρώχνοντάς την προς την ύφεση, προκειμένου να υποσκάψουν την κοινωνική στήριξη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν 70 χρόνια ιστορίας από τα οποία συνάγεται ένα συμπέρασμα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην σφαίρα επιρροής τους. Η Ελλάδα εκτός ευρώ θα μπορούσε να δανειστεί χρήματα από τη Ρωσία, την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού, και θα μπορούσε να έχει μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν το ενοούν πραγματικά αυτό που λένε ότι θα διακόψουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που της υποδεικνύονται» καταλήγει.

Ο Μαρκ Βάισμπροτ κατηγορεί Ευρωπαίους, ΔΝΤ και ΕΚΤ ότι σκοπίμως σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία για να προκαλέσουν φυγή κεφαλαίων από την τράπεζες και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα: «Οι Ευρωπαίοι σκοπίμως σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία, σπρώχνοντάς την προς την ύφεση, προκειμένου να υποσκάψουν την κοινωνική στήριξη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Θεσμοί- ΔΝΤ, Γερμανική κυβέρνηση, Κομισιόν, ΕΚΤ ​-​ είναι ενωμένοι σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα. ​

Μία ελληνική χρεοκοπία είναι μάλλον απίθανη να συμβεί διότι αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαϊκές αρχές και οι ΗΠΑ δεν το θέλουν. Το ΔΝΤ δεν το θέλει επίσης.


Η στρατηγική τους είναι μία επιδιωκόμενη από μέρους τους 'αλλαγή καθεστώτος' στην Ελλάδα, με σκοπό να φέρουν μία άλλη κυβέρνηση που θα υπακούει στις εντολές που της δίνουν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπηρετεί αυτήν την στρατηγική για αλλαγή 'πολιτικού καθεστώτος' στην Ελλάδα, περιορίζοντας την πίστωση προς την χώρα την ίδια ώρα που με την ρητορική της και τις απειλές της- που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του ΔΝΤ, της Κομισιόν, του Eurogroup κτλ- παρακινεί τους Έλληνες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Φυσικά αυτό που συμβαίνει δεν είναι δίκαιο. Ας αναρωτηθούμε, ποιός είναι υπεύθυνος για τα έξι χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα;

Τον Σεπτέμβριο του 2003 η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε πτώχευση έναντι του ΔΝΤ. Με δυσκολία μπορεί κανείς να θυμηθεί αυτό το γεγονός, διότι κράτησε μία εβδομάδα, αλλά ήταν μία χρεοκοπία η οποία θεωρήθηκε ως τέτοια από τα ΜΜΕ

Η ΕΚΤ είναι ο βασικός υπεύθυνος. Μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές των ελληνικών κυβέρνησεων πριν την συντριβή του 2009, αλλά η παρατεινόμενη ύφεση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Τρόικας, και εκείνων των ελληνικών κυβερνήσεων που υπάκουσαν υπό καθεστώς απειλών στις υποδείξεις της Τρόικας» υποστηρίζει.

Διαβεβαιώνει ότι «μία ελληνική χρεοκοπία είναι μάλλον απίθανη να συμβεί διότι αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαϊκές αρχές και οι ΗΠΑ δεν το θέλουν. Το ΔΝΤ δεν το θέλει επίσης».

Και εξηγεί: «Ας πάμε πίσω, στον Σεπτέμβριο του 2003, όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής κύρηξε πτώχευση έναντι του ΔΝΤ. Με δυσκολία μπορεί κανείς να θυμηθεί αυτό το γεγονός, διότι κράτησε μία εβδομάδα, αλλά ήταν μία χρεοκοπία η οποία θεωρήθηκε ως τέτοια από τα ΜΜΕ. Το ΔΝΤ γρήγορα υποχώρησε και μετακύλησε το χρέος της χώρας. Δεν θέλουν να επαναληφθεί το ίδιο με την Ελλάδα. Αλλά κυρίως οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο και είναι η Αμερική που επηρεάζει κατά κύριο λόγο την κατάσταση προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα και αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ. Η Ουάσινγκτον δεν θέλει η Ευρώπη να χάσει ούτε καν κι ένα μικρό κομμάτι της, όπως η Ελλάδα. Πιστεύω ότι στο τέλος θα κάνουν αυτό που χρειάζεται για να μην φύγει η Ελλάδα από το ευρώ».

Ερωτώμενος για τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος δηλώνει ότι «ο Τσίπρας κάνει την δουλειά του, προσπαθώντας να υπηρετήσει αυτό που το κόμμα του υποσχέθηκε ενάντια σε εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 14 Ιουλ 2020 | 14:18

Τσίπρας: Οι αξίες της Γαλλικής Επανάστασης εμπνέουν νέους αγώνες

"Το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης 'ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα' παραμένει πάντα επίκαιρο", τονίζει.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 14 Ιουλ 2020 | 12:46

"Αντάρτικο" από τον ΣΥΡΙΖΑ Θήβας: Διαφωνεί με την ακύρωση των πανηγυριών - "Δεν θα περάσει έτσι"

Σε ανάρτησή της στη σελίδα στο Facebook της οργάνωσης απειλούν ότι "αυτό δεν θα περάσει έτσι".

ΑΦΟΡΜΗ Η ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΕΞΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ 14 Ιουλ 2020 | 11:10

Εξώδικο της Ραλλίας Χρηστίδου στον Ψαριανό για την fake φωτο με το σούπερ προκλητικό μπούστο

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του έστειλε εξώδικο επειδή αρνήθηκε να ανακαλέσει και να ανασκευάσει

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ 14 Ιουλ 2020 | 10:13

Ο Χατζηδακης τρολάρει τον ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική μας είναι ταξική γιατί αφορά στα ...ταξί

Τι είπε ο υπουργός μιλώντας για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 14 Ιουλ 2020 | 09:29

Το επικό τρολάρισμα της Ακρίτα για τον... αγουροξυπνημένο Τσίπρα στα Κουφονήσια

Ο πρώην πρωθυπουργός, ντυμένος casual με βερμούδα και t-shirt και τελείως χαλαρός, έφαγε σε ταβέρνα του νησιού με φίλους του.

"ΤΟ ΚΑΛΟΦΕΓΓΟ" 13 Ιουλ 2020 | 22:14

Αυτό είναι το εστιατόριο στο οποίο έφαγαν Τσίπρας και Μπαζιάνα στα Κουφονήσια [Εικόνες-Βίντεο]

Ιδιαίτερα χαλαροί και οι δύο απόλαυσαν το εξαιρετικό φαγητό μαζί με την παρέα τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 13 Ιουλ 2020 | 20:33

Ο Φίλης "αδειάζει" τον Παππά: "Είναι καταδικαστέα, πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες"

"Έχουμε μιλήσει για ζητήματα που αφορούν ακόμη και μορφές και πλευρές αλαζονείας στη διακυβέρνησή μας" ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιουλ 2020 | 19:17

Oμόλογα άνω των 28 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου

Την Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 13 Ιουλ 2020 | 17:12

Κυβερνητικές πηγές απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ: "Η τρικυμία εν κρανίω συνεχίζεται"

Κυβερνητική αντίδραση στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις να απαγορευτούν τα πανηγύρια και να ανοίξουν επιπλέον πτήσεις από το εξωτερικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΟ FACEBOOK Ο ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ 13 Ιουλ 2020 | 16:16
ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 13 Ιουλ 2020 | 14:22

Οι "σκοτεινές υποθέσεις" του Νίκου Παππά ζαλίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ- Εξηγήσεις ζητά ο Στέλιος Πέτσας

Η τελευταία αποκάλυψη αφορά τις μυστικές επαφές του με τον Κύπριο δικηγόρο των off shore, Αρτεμίου

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ 13 Ιουλ 2020 | 11:06

Η χυδαία επίθεση κατά της Ραλλίας Χρηστίδου με ψεύτικη φωτογραφία, η συγγνώμη του δημοσιογράφου και η απρέπεια Ψαριανού

Απρεπή και σεξιστικά σχόλια για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την κυκλοφορία μίας παραποιημένης φωτογραφίας.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 13 Ιουλ 2020 | 10:34

Ανεβάζει τους τόνους για την Αγιά Σοφιά ο ΣΥΡΙΖΑ και ξαφνικά προτιμά στρατηγική ...Σημίτη στα ελληνοτουρκικά

Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου απέφυγε να εντάξει την πρόκληση Ερντογάν στο πλαίσιο ευρωτουρκικού διαλόγου.