Λύσεις στο ράλι των τιμών ενέργειας αναζητά η κυβέρνηση, η οποία πραγματοποίησε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τραπέζι έχει πέσει η επιβολή πλαφόν στην τιμή, η φορολόγηση υπερκερδών και η πιθανότητα επαναφοράς στοχευμένων επιδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται τα όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης που θα αφορούν στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου και του Αυγούστου και αύριο οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τις παρεμβάσεις.
Γιατί αυξήθηκαν και πάλι οι τιμές
Με το βαλκανικό black out που ξεκίνησε από Αλβανία και Μαυροβούνιο και επεκτάθηκε στην Ουγγαρία στα τέλη Ιουνίου φαίνεται ότι συνδέονται οι αυξημένες τιμές χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην αύξηση των εξαγωγών ενέργειας από την Ελλάδα προς την Ουγγαρία και τη Ρουμανία που πληρώνουν όσο όσο για να καλύψουν την ενεργειακή ζήτηση.
"Κλήθηκε και η Ελλάδα να καλύψει τη διαφορά της ζήτησης εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια και επειδή εκείνες τις ημέρες δεν είχαμε αρκετές ΑΠΕ που είναι πολύ φθηνές, χρειάστηκε να ανάψουν πάρα πολύ οι μονάδες αερίου και οι μονάδες λιγνίτη που έχουμε με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές" εξήγησε ο Νίκος Μάτζαρης, Ενεργειακός Αναλυτής– Συνιδρυτής GREEN TANK.
Οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα ξεκίνησαν το ανοδικό ράλι με αποτέλεσμα να καταγράφονται ασύμμετρες αυξήσεις στην χονδρεμπορική τιμή.
Έτσι, από τον Μάιο έως σήμερα οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 125%. Το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου το ρεύμα αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με τον Ιούνιο, στα 136,59€ / μεγαβατώρα, ενώ είναι ενδεικτικό πως για την Τετάρτη 17 Ιουλίου η μέση τιμή ρεύματος εκτοξεύθηκε στα 218,77€/MWh καταγράφοντας ημερήσιο ρεκόρ 24%.
Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές καταγράφονται και μέσα στην ίδια ημέρα. Όσο τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν οι τιμές παραμένουν χαμηλές και αυξάνουν υπέρμετρα το βράδυ.

Οι προτάσεις των αναλυτών
Η φορολόγηση υπερκερδών, η επιβολή ανώτατου πλαφόν στην τιμή και πιθανές επιδοτήσεις είναι οι προτάσεις που συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τους αναλυτές να προτείνουν να οριστεί πλαφόν προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.
"Νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει πιο σοβαρά ένα κάποιο μόνιμο μηχανισμό, ένα πλαφόν να περιορίσει την πιθανή κερδοσκοπία που εξετάζει και η ΡΑΕΥ στην πηγή της" τόνισε ο κ. Μάτζαρης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr