Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΚΙΝΗΤΑ

Υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές όσον αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες μέσα από τις ομιλίες του πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη σχολή τάσσεται υπέρ ενός φόρου επί των ακινήτων. Είναι αυτό που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση και γι’ αυτό προωθεί την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο. Από την άλλη, υπάρχει ο φόρος περιουσίας.

Η διαφορά του είναι ότι δεν φορολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά αλλά το σύνολο της περιουσίας. Υπήρχε επί σειρά ετών στην Ελλάδα (ήταν ο περίφημος ΦΜΑΠ) και όταν ο τελευταίος καταργήθηκε έμεινε στα "σωθικά" του ΕΝΦΙΑ ως "συμπληρωματικός φόρος".

Διαβάστε Επίσης

Υπέρ του φόρου περιουσίας τάχθηκε ξεκάθαρα στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας βέβαια ότι προτεραιότητα είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η διαφορά

Ποια είναι η διαφορά των δύο σχολών πέρα από την προφανή; (ότι δηλαδή στην μια περίπτωση φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά ενώ στην δεύτερη το άθροισμα της περιουσίας).

Είναι καθαρά οικονομική. Ο φόρος τύπου ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος με πλατιά βάση όπου όλοι πληρώνουν ένα ποσό ανάλογα με τον αριθμό των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους. Η εισπρακτική του απόδοση μπορεί να είναι μεγάλη (λόγω της μεγάλης βάσης) ενώ δεν λειτουργεί ως αντικίνητρο για την απόκτηση πρόσθετων ακινήτων από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Από την άλλη, οι φόροι περιουσίας επιβάλλονται σε πολύ μικρότερο αριθμό ιδιοκτητών (ανάλογα βέβαια και με το πώς θα οριστεί το αφορολόγητο) αλλά κατά κανόνα έχουν σαφώς χαμηλότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Όποιος δε έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στην κτηματαγορά, το σκέφτεται δεύτερη και 3η φορά ή αναζητά τρόπους αποφυγής όπως είναι το "σπάσιμο" της περιουσίας.

Τα πάντα βέβαια κρίνονται όταν έρθει η ώρα να ανακοινωθούν οι συντελεστές υπολογισμού. Η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, έχει καταστήσει σαφές ότι το 2022 η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα πληρώνει λιγότερα συγκριτικά με το 2021 παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Και τον Νοέμβριο, θα παρουσιαστεί η κλίμακα υπολογισμού του φόρου για να φανεί και το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες. Δεν θα έκανε θέμα, είπε αναφερόμενος στις γονικές παροχές, αν ο φόρος μηδενιζόταν για ποσά έως 250.000-300.000 ευρώ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον ορισμό του "πήχη" στα 800.000 ευρώ. Θέλησε έτσι να ταχθεί πολιτικά υπέρ της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου.

Διαβάστε Επίσης

Βέβαια, αυτοί που έχουν στην Ελλάδα περιουσίες ακόμη και άνω των 300.000 ευρώ είναι μόλις ο ένας στους 10. Αν λοιπόν αποφάσιζε μια κυβέρνηση να μαζέψει 2,5 δισ. ευρώ (τόσα αποδίδει σήμερα ο ΕΝΦΙΑ μαζί με τον συμπληρωματικό) μόνο από τους "έχοντες", στην πραγματικότητα θα έπρεπε να επιβάλλει δημευτικούς συντελεστές.

Ή, σε διαφορετική περίπτωση, να ενημερώσει τους πολίτες για το πώς θα κάλυπτε την δημοσιονομική τρύπα που θα δημιουργούνταν. Φόρος περιουσίας στην Ελλάδα που θα αποδίδει περισσότερα από 600-700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δεν έχει επιβληθεί ποτέ. Τι θα γινόταν με τη διαφορά μέχρι τα 2,5 δις. ευρώ;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Οκτ 2021 | 06:54

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - ΕΒΕΑ: Στόχος οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Η Επιτροπή του ΕΒΕΑ διεμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη πως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:20

Συνάντηση Μητσοτάκη - αλ Σίσι για ενέργεια και άμυνα: "Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας"

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 19 Οκτ 2021 | 08:59

Επιμένει ο Πολάκης για το κτηνιατρικό φάρμακο ως θεραπεία για τον κορονοϊό: Το δίνουν και στην Ινδία

"Ξεπέρασες τα όρια, αποδεικνύοντας την μικροψυχία και την αμορφωσιά σου", έγραψε ο Π. Πολάκης για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" 19 Οκτ 2021 | 08:35

ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια: Μητσοτάκης - Γεωργιάδης εμπαίζουν τους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί Μητσοτάκγη και Γεωργιάδη πως εμπαίζουν τους πολίτες για την ακρίβεια.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΣΙΣΙ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:45

Τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου: Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα με ηχηρά μηνύματα για την ανατολική Μεσόγειο

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 19 Οκτωβρίου στο Χίλτον.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Οκτ 2021 | 19:32

Στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια"

Σίγουρος πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης