Follow us

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων

Η αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τον Οίκο Moody's είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών ετών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του Δήμου Αθηναίων από σταθερό σε θετικό (Ba3). Η απόφαση σχετίζεται και με τη θετική αλλαγή των προοπτικών του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου.

"Στο επίπεδο του Δήμου Αθηναίων, η αναβάθμιση αντανακλά τον καλό προγραμματισμό της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, το χαμηλό χρέος, καθώς και την υψηλή ρευστότητα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Επιπροσθέτως, αξιολογήθηκε η εφαρμογή κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και ο εξορθολογισμός των εξόδων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

"Με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα αυξήσαμε τα έσοδα του δήμου σε ιστορικό επίπεδο -άνω του 1 δισ.- και "επιστρέφουμε" το καλό αποτέλεσμα στους Αθηναίους. Με μικρά και μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την πόλη αλλά και με την οριζόντια μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών. Συνεχίζουμε", τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Διαβάστε Επίσης

Για το τρέχον έτος προβλέπονται έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, αύξηση των επενδύσεων κατά 153%, καθώς και χρηματοδοτούμενα έργα ύψους 510 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ανέρχεται σε 105,94 εκατ. ευρώ, με το επενδυτικό πρόγραμμα να ανέρχεται -για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων- συνολικά στα 174,93 εκατ. ευρώ, όταν το 2019 το επενδυτικό του πρόγραμμα ήταν μόλις 15 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τον Οίκο Moody's είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών ετών. Τον Νοέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά δυσμενούς συνθήκης της πανδημίας και του κλονισμού των οικονομικών προοπτικών, διεθνώς, ο οίκος είχε αναβαθμίσει από Β1 σε Ba3 τον Δήμο Αθηναίων, αναγνωρίζοντας τη χρηστή διαχείριση, τη διαφάνεια και τις προοπτικές του.

Διαβάστε Επίσης

Σήμερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού, της πανδημίας και των συνεπειών του πολέμου, ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε -με την αξιοποίηση στο έπακρο όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- να διατηρεί πλεόνασμα, υψηλή ρευστότητα στα ταμεία του και να μειώσει κατά 5% τα δημοτικά τέλη του 2023, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, έναν δήμο υψηλής τεχνολογίας και χαμηλής γραφειοκρατίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΠΛΑΣΗ 17 Σεπ 2023 | 12:18

Εθνικός Κήπος: Ανανεωμένος και πολύ πιο ασφαλής - Έργα αναβάθμισης στον "πνεύμονα" της Αθήνας [εικόνες]

Ο Εθνικός Κήπος στην "καρδιά" της Αθήνας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 16 Σεπ 2023 | 09:15

Moody's: Διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας σε Ba1 - Μια "ανάσα" από την επενδυτική βαθμίδα

Πολιτική σταθερότητα, αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και σταθερή μείωση τους χρέους βλέπει ο οίκος Moody's.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 15 Σεπ 2023 | 23:55

Moody's: Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα - Στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας. Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

"ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΞΑΝΑ ΟΛΟΥΣ" 14 Σεπ 2023 | 10:56

Το νέο Θέατρο του Λυκαβηττού αποκαλύπτεται μέσα από ένα ατμοσφαιρικό timelapse - Μπακογιάννης: Είναι σύμβολο και Μνημείο

Μπακογιάννης για το νέο θέατρο του Λυκαβηττού: Είναι σύμβολο και Μνημείο, "μας περιμένει ξανά όλους".

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 12 Σεπ 2023 | 15:58

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων: Δεν παραχωρείται δημόσιος χώρος στον συνδυασμό Κασιδιάρη

Δεν παραχωρείται δημόσιος χώρος στον συνδυασμό Κασιδιάρη, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δήμου Αθηναίων.

12 Σεπ 2023 | 09:52

Δήμος Μπακογιάννης: Η πρώτη μέρα στο σχολείο και το super κολατσιό που του ετοίμασε η μαμά του

Η αγχωμένη Σία Κοσιώνη μας έδειξε το κολατσιό που ετοίμασε στον γιο της - Η πρώτη μέρα στο σχολείο για τον Δήμο Μπακογιάννη.

ΑΤΤΙΚΗ 11 Σεπ 2023 | 17:46

Αθήνα: Συνάντηση Μπακογιάννη-Χαρδαλιά για τη θωράκιση της πρωτεύουσας - "Ώρα μηδέν, στη σκιά μιας μεγάλης καταστροφής"

Οι δύο άντρες έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και τους οποίους συνδέει και προσωπική φιλία.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ 03 Σεπ 2023 | 15:55

Πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο στην Αθήνα - Δωρεάν στειρώσεις και ιατρική περίθαλψη

Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00-17.00 παρέχοντας δωρεάν όλες τις υπηρεσίες.

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ 31 Αυγ 2023 | 14:43

Η μεταμόρφωση της Αλεξίας Μπακογιάννη: Αγνώριστη από την ορκωμοσία του αδελφού της μέχρι σήμερα

Η τεράστια αλλαγή στο στιλ της Αλεξίας Μπακογιάννη, από την ορκωμοσία του αδελφού της ως δημάρχου πριν από τέσσερα χρόνια μέχρι σήμερα.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΩΝ. ΖΟΥΛΑ 31 Αυγ 2023 | 12:49

Επιστολή Μπακογιάννη στην ΕΡΤ: Φυσικά και θα συμμετάσχω σε ένα debate με τους άλλους υποψηφίους για τον Δήμο

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού "Αθήνα Ψηλά", Κώστας Μπακογιάννης.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ 31 Αυγ 2023 | 10:14

Κώστας Μπακογιάννης: Η μελαχρινή κόρη του, ο μικρός Δήμος με την κονκάρδα στο πέτο και η διαφορετική Αλεξία Μπακογιάννη

Η Δανάη, ο Δήμος και η εντελώς διαφορετική εμφάνιση της αδελφής του Αλεξίας Μπακογιάννη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 31 Αυγ 2023 | 09:44

Debate των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων ζητά ο Χάρης Δούκας - Επιστολή στην ΕΡΤ

Επιστολή στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, με αίτημα τη διεξαγωγή ντιμπέιτ πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απέστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.