Η τρίτη ημέρα του πολέμου στο Ιράν έχει προκαλέσει τριγμούς στις διεθνείς αγορές. Η πιο χαρακτηριστική μεταβολή αφορά την τιμή του φυσικού αερίου στον TTF (Title Transfer Facility), τον βασικό δείκτη που χρησιμοποιείται στην αγορά της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της QatarEnergy, η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά από στρατιωτικές επιθέσεις στο συγκρότημα Ρας Λάφαν.
Νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) είχε στοχεύσει μια δεξαμενή νερού σε έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκρότημα, ενώ ένα άλλο είχε πλήξει μια ενεργειακή εγκατάσταση στο Ρας Λάφαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του καταριανού υπουργείου Άμυνας.
Στην Ευρώπη, η τιμή του φυσικού αερίου "εκτινάχθηκε" έως και 45%, εντείνοντας τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις. Γύρω στις 18:00, το ποσοστό αύξησης έφτασε στο 40%, ενώ λίγη ώρα αργότερα υποχώρησε κι άλλο, κοντά στο 36%.

Το Κατάρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και η σύγκρουση έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχές στις αποστολές από τη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη δυνατότητα να καλύψουν τυχόν κενά, αναφέρει η συνάδελφος μου, Ρουθ Λιάο.
Πόλεμος στο Ιράν: Αύξηση της τιμής του πετρελαίου, "βυθίζονται" τα χρηματιστήρια
Την ίδια ώρα, αύξηση παρατηρείται και στην τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα, στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας είχε φτάσει τα 78,160 δολάρια το βαρέλι (+7,26%) αφού νωρίτερα ξεπέρασε και τα 80 δολάρια.
Στις αρχές του έτους η τιμή κυμαινόταν στα 61 δολάρια/βαρέλι.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με απώλειες, καθώς οι μετοχές του τουρισμού και αεροπορικού τομέα καταγράφουν πτώση, σε αντίθεση με την αμυντική βιομηχανία και την ενέργεια.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,89%, ο δείκτης Nasdaq κατά 0,64% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 0,63%. Στις 18:00 ώρα Ελλάδας οι αντίστοιχες ποσοστιαίες τιμές ήταν -041%, -0,21% και -0,34%.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού, περίπου την ίδια ώρα (πάντα Ελλάδας) υποχωρούσε κατά 2,20%, της Φραγκφούρτης κατά 2,41%, του Λονδίνου κατά 1,28%, του Μιλάνου κατά 2,13% και της Μαδρίτης κατά 2,68%.
Ισχυρή πτώση 3,36% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, "χάθηκαν" πάνω από 5 δισ. ευρώ
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση της Δευτέρας 2/3 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις αγορές, στον απόηχο της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέγραψε κατακόρυφη πτώση κατά 5,201 δισ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου.
O Γενικός Δείκτης Τιμών διατηρήθηκε πάνω από τα επίπεδα των 2.200 μονάδων, καθώς έκλεισε στις 2.200,98 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 3,36%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 2.187,29 μονάδες (-3,97%).
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης περιόρισε τα κέρδη από τις αρχές του έτους στο 3,79%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 388,42 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 56.968.336 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 3,51%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,98%.
Πόλεμος στο Ιράν: Υπάρχει κίνδυνος για πετρελαϊκό σοκ;
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα έχει επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Το σοκ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το εύρος της σύγκρουσης.
Από το Σαββατοκύριακο, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δυσχεραίνει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές στο στενό του Χορμούζ, μια θαλάσσια οδό στρατηγικής σημασίας μεταξύ του Ιράν και του σουλανάτου του Ομάν, από όπου περνά περίπου το 20% του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Ο οικονομολόγος Σιλβέν Μπερσινιέρ, ιδρυτής της εταιρείας Bersingéco, είπε ότι η κατάσταση αυτή "ενέχει τον κίνδυνο μιας τρίτης πετρελαϊκής κρίσης, μετά από εκείνες του 1973 και του 1979 και μετά την κρίση του φυσικού αερίου του 2022", χαρακτηρίζοντας "αξιόπιστο σενάριο" την πιθανότητα ο μαύρος χρυσός να εκτοξευτεί στα 110 δολάρια το βαρέλι.
Ο ίδιος επισήμανε, ωστόσο, ότι στο παρελθόν -συγκεκριμένα το 2008- το πετρέλαιο είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα 140 δολάρια το βαρέλι και, στις αρχές της δεκαετίας του 2010 κυμαινόταν στα 100 δολάρια.
Για τον Άνταμ Χετς, της επενδυτικής εταιρείας Janus Henderson, η τιμή του πετρελαίου ασφαλώς θα αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει σε "λογικά επίπεδα".
Οι συνέπειες για το εμπόριο μετά τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή
Ο πόλεμος αυτός είναι ενδεχομένως ένα σοκ "τη χειρότερη δυνατή στιγμή", καθώς το παγκόσμιο εμπόριο αντιμετώπιζε ήδη δυσκολίες, λόγω της "επίθεσης" του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή δασμών, λίγα μόλις χρόνια μετά την πανδημία της Covid-19 και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της τράπεζας ING.
Πέραν του τομέα της ενέργειας, το κλείσιμο του εναέριου χώρου στον Κόλπο διαταράσσει τους αεροπορικούς διαδρόμους μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ανέφεραν σε ένα υπόμνημά τους.
Για τον Ρούμπεν Νίζαρντ, υπεύθυνο έρευνας στην ασφαλιστική εταιρεία Coface, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα ασφάλιστρα για τη ναυσιπλοΐα, γεγονός που θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός ολοένα και πιο πληθωριστικού περιβάλλοντος. "Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα άνοιγε η πόρτα για ένα οικονομικό σενάριο στασιμοπληθωρισμού, με πολύ χαμηλή ή και μηδενική ανάπτυξη, ενδεχομένως και αρνητική σε ορισμένες χώρες", προειδοποίησε.
Ο πόλεμος θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, εφόσον έχει διάρκεια.
Για τους οικονομολόγους της τράπεζας Natixis, "κάθε παρατεταμένη διακοπή" της ναυσιπλοΐας στο Χορμούς "θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές αλλά και την πληθωριστική δυναμική και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα". Θεωρούν επίσης ότι "η Κίνα είναι αυτή που θα επηρεαζόταν ιδιαιτέρως" από τη σύγκρουση.
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και ο Σιρίλ Πουαριέ-Κουτανσέ, διευθυντής του τμήματος ερευνών στο Κέντρο Θαλάσσιων Στρατηγικών Μελετών της Γαλλίας. "Το κλείσιμο του Χορμούζ είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την παγκόσμια οικονομία" και κυρίως "για την κινεζική οικονομία" καθώς "η Ασία εξαρτάται περισσότερο από το Χορμούζ για τις εισαγωγές της", εξήγησε.
"Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει το αναγκαίο καύσιμο για να κινείται η παγκόσμια μηχανή", κατέληξε.
Ο Σιλβέν Μπερσινιέρ είπε από την πλευρά του ότι "το πληθωριστικό σοκ θα είναι, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα, μικρότερο από εκείνο του 2022-23", λέγοντας ότι, σε ό,τι αφορά τη γαλλική οικονομία, "θα αποφύγει την ύφεση".
Στην Ευρώπη, τα επιτόκια στις περισσότερες χώρες αυξήθηκαν σήμερα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την αύξηση του πληθωρισμούς. Το επιτόκιο του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (επιτόκιο αναφοράς για το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη), κυμαινότνα στο 2,70% στις 16.30 (ώρα Ελλάδας), από 2,64% την Παρασκευή 27/2.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr



