Ο Πούτιν πιέζει τους Ρώσους ολιγάρχες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους

Ενα νέο «όπλο» στην κόντρα του με την Δύση βρήκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν- Ζητά από τους Ρώσους ολιγάρχες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους

o-poutin-piezei-tous-rwsous-oligarxes-na-epanapatrisoun-ta-kefalaia-tous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ακόμη ένα «χτύπημα» στη Δύση είναι έτοιμος να καταφέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε τους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, να επαναπατριστούν-τόσο οι ίδιοι όσο και τα κεφάλαια τους.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούνται στην επικράτεια του έθνους μας, στη χώρα μας, να έχουν μια διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε ένα ακροατήριο στελεχών των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούνται στην επικράτεια του έθνους μας, στη χώρα μας, να έχουν μια διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είπε ο Πούτιν 

«Είμαι πεπεισμένος ότι κι εσείς επίσης ενδιαφέρεστε για αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να θέσουμε ως στόχο την επάνοδο εταιρειών που έχουν καταχωρίσει την έδρα τους εκτός της χώρας στην δική μας οικονομία», είπε ο Πούτιν — αναφερόμενος σε μια διαδικασία την οποία περιγράφει με τον νεολογισμό deoffshorization.

«Το έργο το οποίο πρέπει να φέρουμε σε πέρας δεν είναι μόνο να περιορίσουμε τις δυνατότητες των εξωχώριων εταιρειών», τόνισε ο Πούτιν. «Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν με απαγορεύσεις. Η κύρια κατεύθυνση της δουλειάς μας αφορά κάτι άλλο: είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την ελκυστικότητα της ρωσικής οικονομίας, να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να ενισχύσουμε τις νομικές εγγυήσεις και την προστασία της περιουσίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ανησυχούν οι Ρώσοι Κροίσοι για τις κυρώσεις

Ωστόσο την ίδια στιγμή οι Ρώσοι ολιγάρχες δε φαίνεται να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό του Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς ανησυχούν περισσότερο για τις κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες αναμένεται να βλάψουν τα συμφέροντα τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσει τις κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας, περιλαμβανομένων πιθανόν και οικονομικών κυρώσεων, θέμα που γίνεται όλο και πιο πολιτικά φορτισμένο.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και καλύπτει περίπου το 50% τόσο των εξαγωγών της όσο και των εισαγωγών της, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το υπουργείο Οικονομικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook