
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σήμερα σε ημερίδα στο Λουξεμβούργο περιέγραψε την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) και το τέλος του «κουαρτέτου» των Θεσμών που προέκυψε μετά τη Τρόικα!
Στην ομιλία του που δεν εμπεριείχε αναφορές στις Ελλάδα καθώς το βασικό θέμα της ημερίδας ήταν οι διασυνοριακές ροές κεφαλαίων ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην δυνατότητα ανάπτυξης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Αρχικά ο Γερμανός επικεφαλής του ESM είπε πως το ΔΝΤ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αρχή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά έκτοτε ο ρόλος αυτός έχει περιοριστεί.
«Τώρα φαίνεται απίθανο το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε μελλοντικά προγράμματα της ζώνης του ευρώ και ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Eurogroup τον Οκτώβριο», είπε σχετικά.
«Αντί να έχουμε μια ομάδα τεσσάρων πιστωτών, ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβουν οι δύο τους την εντολή να σχεδιάζουν, να διαπραγματεύονται και να παρακολουθούν από κοινού προγράμματα διάσωσης», αποσαφήνισε.
«Διαχειριζόμενο κεφάλαια για προγράμματα σταθεροποίησης και ενδεχομένως συμμετέχοντας μερικώς σε αναδιαρθρώσεις χρέους, αυτές οι λειτουργίες θα δικαιολογούσαν την αλλαγή του ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Ο ίδιος έδωσε πάντως την εντύπωση πως ακόμη και εάν υπάρξει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αυτό θα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα όπως έχει σήμερα ο ESM.
Για την τραπεζική ένωση
Aναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, τόνισε ότι το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων, είναι απαραίτητο για να προχωρήσει. Οπως εξήγησε ο καταμερισμός του οικονομικού κινδύνου επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, καθιστά την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική στα σοκ και περιορίζει το ρίσκο για φυγή καταθέσεων.
Στη ζώνη του ευρώ, ο οικονομικός επιμερισμός των κινδύνων είναι λιγότερο ανεπτυγμένος σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπως και σε μεγάλες οικονομίες-μέλη όπως η Γερμανία ή η Γαλλία Η χρηματοπιστωτική ενοποίηση διευκολύνει την ομαλή και ισορροπημένη διαβίβαση της νομισματικής πολιτικής στην ολοκλήρωση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr