Ο Ρέντζι ετοιμάζει «πόλεμο» με τον Γιούνκερ

Αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2015- 2016 και μετέβαλε επίσης προς τα πάνω τους στόχους της για έλλειμμα και χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ρέντζι ετοιμάζει «πόλεμο» με τον Γιούνκερ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναθεώρησε προς τα πάνω χθες τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2015 και το 2016, ενώ προαναγγέλλοντας μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέβαλε επίσης προς τα πάνω τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ιταλίας σε 0,9% του ΑΕΠ, από 0,7% που προέβλεπε τον Απρίλιο, ενώ αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για το 2016 σε 1,6% από 1,4% του ΑΕΠ.

Όμως, αντί να χρησιμοποιήσει τα υψηλότερα έσοδα από τους φόρους χάρη στην ανάπτυξη για να επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, ο Ρέντσι υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους κατά 35 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2018.

Οι νέες προβλέψεις, ουσιαστικά η βάση για τον υπό κατάρτιση κρατικό προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος θα παρουσιαστεί περί τα μέσα Οκτωβρίου, αφήνουν αμετάβλητο τον στόχο για το έλλειμμα φέτος στο 2,6%, αλλά αναθεωρούν προς τα πάνω τον στόχο για το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς, στο 2,2% από 1,8%.

«Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνηση ξανά», δήλωσε ο Ρέντσι στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση των νέων στόχων από το υπουργικό του συμβούλιο.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει να αναθεωρηθεί ο στόχος για το έλλειμμα ακόμη περισσότερο προς τα πάνω, στο 2,4% το 2016, λόγω του κόστους που έχει για την Ιταλία η συνεχιζόμενη κρίση των προσφύγων, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο στόχος για το έλλειμμα το 2017 αναθεωρήθηκε και αυτός προς τα πάνω.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, ο υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά από εκείνον της Ελλάδας, αναμένεται εξάλλου ότι θα μειωθεί βραδύτερα από ό,τι σχεδιαζόταν προηγουμένως, από το 132,8% φέτος — ποσοστό που αναθεωρήθηκε και αυτό, από 132,5%.

Οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης της Ιταλίας για το δημόσιο χρέος δεν μοιάζουν να τηρούν τους ρυθμούς που έχουν οριστεί με το λεγόμενο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις εγκρίνει.

Επιπλέον, ο στόχος για το λεγόμενο «διαρθρωτικό» έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση την συγκυρία και παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν, αυξήθηκε σημαντικά, στο 0,7% του ΑΕΠ για το 2016, από 0,4%. Το 2015 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 0,3%.

Ο Ρέντσι αναμένει ότι θα επιτραπεί στην κυβέρνησή του να ασκήσει «επεκτατική» οικονομική πολιτική το 2016, χάρη στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της περιόδου που άσκησε την 6μηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ πέρυσι.

Ο 40χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος καλεί επί μακρόν την ΕΕ να στραφεί σε πολιτικές ανάπτυξης αντί της λιτότητας, υποστηρίζει πως αξίζει στη χώρα του μια «ευέλικτη» ερμηνεία των κανόνων, ώστε να επιβραβευθεί η κυβέρνησή του για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε σε τομείς όπως η αγορά εργασίας ή το τραπεζικό σύστημα.

Μπορεί να μην εξασφαλίσει εξ ολοκλήρου το περιθώριο ελιγμών που επιθυμεί, αλλά καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μοιάζει να αμβλύνεται λόγω της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν είναι πιθανό να του δώσει περισσότερες δυνατότητες από εκείνες που είχαν εξασφαλίσει προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις.

Ο Ρέντσι, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου έχει υποστεί μεγάλη πτώση τον τελευταίο χρόνο, σχεδιάζει μειώσεις φόρων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον το 2016: κυρίως την κατάργηση των φόρων στην κύρια κατοικία, στις δημοτικές υπηρεσίες, στα κτίρια αγροτικής χρήσης και στον βιομηχανικό εξοπλισμό. Θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των φόρων για τις επιχειρήσεις, καθώς και της φορολογίας εισοδήματος, το 2017.

Επιχειρηματολογεί πως ακόμη και εάν εφαρμόσει τα σχέδιά του για την αύξηση των δημοσίων δαπανών, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα παραμείνει σαφώς μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ, το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ, και σε πτωτική τροχιά, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί το 2016 για πρώτη φορά από το 2007.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης της Ιταλίας αντανακλούν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, έρχονται ωστόσο σε ευθεία αντίθεση με τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη συνολικά μπορεί να είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι εκτιμούσε προηγουμένως, τόσο φέτος, όσο και την επόμενη χρονιά.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βγήκε το 2015 από μια τριετή ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,4% το α΄ τρίμηνο και 0,3% το β΄ τρίμηνο.

Το επιμελητήριο των εταιρειών λιανικής Confcommercio προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, φθάνοντας το 0,7% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, χάρη στη σθεναρή κατανάλωση που καταγράφηκε τον Ιούλιο, ωστόσο η ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT διατύπωσε μια πολύ πιο συγκρατημένη πρόβλεψη, περί ανάπτυξης 0,3%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 17 Ιαν 2021 | 20:54

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Eπιφυλακτική η Γαλλία - Πιο θετικός ο Σαρλ Μισέλ - Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Το φλέγον ζήτημα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 17 Ιαν 2021 | 13:48

Μήνυμα Φον Ντερ Λάιεν στα ελληνικά: Ο εμβολιασμός ξεκίνησε και φτάνει μέχρι τη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο

"Στη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λαμβάνουν το εμβόλιο" έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν, στα ελληνικά.

ΣΕ ΚΛΟΙΟ 16 Ιαν 2021 | 20:14

Ιταλία: 16.310 νέα κρούσματα και 475 θάνατοι - "Μπλόκο" στις αεροπορικές συνδέσεις με την Βραζιλία

Η περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λομβαρδία. Ακολουθούν η Σικελία, το Βένετο και η Εμίλια Ρομάνια.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 15 Ιαν 2021 | 19:44

Ανησυχία στην Ευρώπη για τα εμβόλια: Καθησυχαστική η Φον ντερ Λάιεν - "Θα παραδοθούν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2021"

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα - Η ανακοίνωση της Pfizer και η επιστολή 6 κρατών της ΕΕ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 15 Ιαν 2021 | 16:09

Κορονοϊός: Η Φον Ντερ Λάιεν στηρίζει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάσσεται υπέρ της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΕΡΤΑ 14 Ιαν 2021 | 21:16

Ντραγκέτα: Εικόνες από τη μεγαλύτερη δίκη κατά της Μαφίας της Καλαβρίας: 350 μαφιόζοι στο εδώλιο, εννιακόσιοι μάρτυρες και 400 δικηγόροι

Τριακόσιοι πενήντα μαφιόζοι κάθονται στο εδώλιο για συμμετοχή στη Μαφία της Καλαβρίας.

«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ» 13 Ιαν 2021 | 21:19

Ιταλία: Ξεκίνησε η δίκη της Ντραγκέτα με πάνω από 350 κατηγορούμενους - Πρώην μαφιόζος σπάει τη σιωπή του

Ο Λουίτζι Μποναβεντούρα γνωρίζει πολλούς από τους κατηγορούμενους και θα συμμετάσχει στη δίκη της Ντραγκέτα στην Ιταλία ως μάρτυρας κατηγορίας.

ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Ιαν 2021 | 20:16

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Παραιτήθηκαν υπουργοί του Ρέντσι - Ψήφος εμπιστοσύνης ή παραίτηση οι επιλογές Κόντε

Αναμένεται η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί.

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 08:57

Σε Ιταλία και Πορτογαλία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον Ισπανό και Ιταλό υπουργό Εξωτερικών.

"Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ" 12 Ιαν 2021 | 14:01

Εκπρόσωπος Κομισιόν για διερευνητικές με την Αγκυρα: Δεδομένη η αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 12 Ιαν 2021 | 10:23

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών προτείνει ο Μητσοτάκης στην ΕΕ [έγγραφο]

Επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για "διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού".

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ 11 Ιαν 2021 | 14:58

Ιταλία- Στους δρόμους οι μαθητές Λυκείου: Ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία [εικόνες]

Να επιστρέψουν στα σχολεία τους ζητούν οι μαθητές στην Ιταλία - Μαθητές οργάνωσαν μαθήματα έξω από τα σχολεία σε πάρκα και πλατείες.

ΣΤΟ 12,5% Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 08 Ιαν 2021 | 21:26

Ιταλία: 620 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Έχουν γίνει πάνω από 400.000 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.533 κρούσματα κορονοϊού