O σκληρός μαρξιστής που έγινε «γκουρού» των ιδιωτικοποιήσεων

O μαρξιστής οικονομολόγος με τα …σπαστά ελληνικά που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Σόιμπλε και εν μία νυκτί έγινε ο… Στέφανος Μάνος της Αριστεράς.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
O σκληρός μαρξιστής που έγινε «γκουρού» των ιδιωτικοποιήσεων

Το Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που προβλέπεται από τον πολυνόμο του υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά αποτελεί την καταπάτηση της τελευταίας κόκκινης γραμμής για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που αφορά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων. Με την υπογραφή του Ευ. Τσακαλώτου το σύνολο της δημόσιας περιουσίας περνάει στην αρμοδιότητα του Ταμείου και προορίζεται για…αξιοποίηση – όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή – με παραχώρηση ακόμα και για 99 χρόνια.

Στο πρόσωπο του Ευ. Τσακαλώτου αποτυπώνεται η διαδρομή και οι στροφές που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το 3ο Μνημόνιο. Ο αγγλοτραφής υπουργός Οικονομικών που έχει βάλει τη υπογραφή του στις διατάξεις για την αποκρατικοποίηση φορέων όπως η ΔΕΗ, ο ΟΑΣΑ, το ΟΑΚΑ κ.α για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούσε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έχει διανύσει μία μεγάλη απόσταση από την περίοδο που ήταν υπεύθυνος του κομματικού τομέα για την Οικονομία μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών και την προώθηση των διατάξεων για την αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων

Τα χρόνια της αντιπολίτευσης ήταν πολέμιος των όποιων ιδιωτικοποιήσεων προωθούσαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά. Στις αρχές του 2013 ως υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σε μία δημόσια αντιπαράθεση για το ΤΑΙΠΕΔ ο Ευ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ήταν «δογματικά προσηλωμένη στις αυτοκτονικές πολιτικές που της υποδεικνύει η τρόικα».

Είχε προειδοποιήσει ότι το «ξεπούλημα» επιχειρήσεων κοινωφελούς σημασίας θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις σε βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές. «Αντί για ανάπτυξη, οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν περισσότερες απολύσεις και μεγαλύτερη ανεργία», είχε επισημάνει, τονίζοντας πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο όχι μόνο δεν συμφωνούσε με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά είχε ανακοινώσει ότι θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να επιστρέψουν στο κράτος ο ΟΤΑ και η ΔΕΗ. Παράλληλα ο Ευ. Τσακαλώτος είχε χαρακτηρίσει «οφθαλμαπάτη» τα στοιχεία που είχε δώσει το 2014 στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζονταν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισεκ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Με παρόμοιο τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας για την περασμένη χρονιά επί υπουργίας Ευ. Τσακαλώτου.


Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών ήταν από τους εμπνευστές του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης που ξεχάστηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου ενώ ήταν φανατικός πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων. Απείλησε τους δανειστές στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους των θεσμών ότι θα παραιτηθεί από την θέση του εάν επιμείνουν στην μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.900 ευρώ τα οποία έθεσε και ως προσωπική κόκκινη γραμμή και λίγες ημέρες αργότερα συμφώνησε να πέσει το αφορολόγητο όριο κάτω από τις 9.000 ευρώ με διαβαθμίσεις για τις οικογένειες που έχουν παιδιά αφήνοντας εκτός ρυθμίσεων τα εκατομμύρια των χαμηλοσυνταξιούχων.


Τα γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Σόιμπλε για την σταθερότητά του και την αποφασιστικότητά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Είχε βέβαια την τύχη να αντικαταστήσει τον Γ. Βαρουφάκη ο οποίος με την συμπεριφορά του είχε προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου των υπουργών εξωτερικών της ευρωζώνης.


Είναι από τα κορυφαία στελέχη της τάση των 53+ που διεκδικούν την θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ασκήσει σκληρή κριτική στο παρελθόν για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου. Η παραμονή του Ευ. Τσακαλώτου στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά του, για την ψήφιση μίας σειράς μνημονιακών διατάξεων μεταξύ των οποίων και οι ιδιωτικοποιήσεις, έχει κόψει τα φτερά των 53+ οι οποίοι αδυνατούν να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο στην κυβέρνηση και στο κόμμα στον βαθμό που ένα από το πρωτοκλασσάτα στελέχη της τάσης έχει σφραγίσει τα μέτρα με την υπογραφή του και έχει αναλάβει την ευθύνη για την διαπραγμάτευση.


Ο Ευ. Τσακαλώτος με ρητορική…Γ. Στουρνάρα και διατάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις που θυμίζουν …Στ. Μάνο εμφανίστηκε στην βουλή να μιλά με μία σοκαριστική ειλικρίνεια λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων βάζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη ενώ ξεκαθάρισε ότι μία τυχόν διευθέτηση του χρέους δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα για τους φτωχούς που έχουν επιβαρυνθεί με φόρους αλλά θέτει τις προϋποθέσεις για να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές.

Κατά τα λοιπά επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον Κ. Μητσοτάκη και εξήγησε ότι άλλο ιδιωτικοποιήσεις επί ΝΔ και άλλο αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια όπου το 50% των εσόδων θα διοχετεύεται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Βγαίνοντας από τα ..αριστερά ο Ευ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την ολική η μερική ιδιωτικοποίηση δημοσίων φορέων όπως ο ΟΑΣΑ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα για την παραμονή τους στην διαχείριση του κράτους όταν ήταν αντιπολίτευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θ. Τζάγκρη αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ λόγω της πρότασης για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ψηφίζοντας «παρούσα» στην σχετική διάταξη. Λίγες ημέρες μετά την ψηφοφορία ανεξαρτητοποιήθηκε και κατόπιν συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 08:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch: Διατήρησε την Ελλάδα στη βαθμίδα "BB" με σταθερή προοπτική

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB", με σταθερή προοπτική.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 22 Ιαν 2021 | 20:18

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα - Οσα πρέπει να ξέρετε

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 16:39
RAW ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ! 22 Ιαν 2021 | 15:26

Oι φυσικοί χυμοί URBAN MONKEY έρχονται στην Ελλάδα και είναι RAW.

Οι χυμοί URBAN MONKEY έχουν σε κάθε μπουκάλι την πραγματική γεύση των φρούτων και λαχανικών που περιέχουν, χωρίς συμβιβασμούς.

22 Ιαν 2021 | 15:23

"2 MINUTES OF FAME" - Το WHAT’S UP της COSMOTE δίνει βήμα στις ιδέες νέων από όλη την Ελλάδα

Μια πρωτότυπη ενέργεια, που παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ 22 Ιαν 2021 | 14:27

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι ημερομηνίες πληρωμής

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.

ΠΟΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 22 Ιαν 2021 | 12:55

ΕΕ: Γιατί μειώθηκαν τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2020 - Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο

Σχεδόν το μισό εκατομμύριο τεμάχια έφτασαν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020 στην ΕΕ.

22 Ιαν 2021 | 11:46

Δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές

Νέα μέτρα στήριξης φέρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 22 Ιαν 2021 | 10:55

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση επιδομάτων ασθενείας

Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται σήμερα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους.

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 22 Ιαν 2021 | 10:40

Παπαθανάσης: Σήμερα θα προτείνουμε να ανοίξουν πρακτορεία ΟΠΑΠ και λαχειοπώλες

"Η κάθε μέρα έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια βδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021: Πότε θα καταβληθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου.