Υπέρ φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ο Σταθάκης

'Εμμεση επιβεβαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης να προτείνει στην τρόικα επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1000 ευρώ από τον Γιώργο Σταθάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υπέρ φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ο Σταθάκης

Η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1000 ευρώ είναι το...εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης στο σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο οι δανειστές να αρνηθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή μείωσης των ποσών που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.

'Εως τις 8 Ιανουαρίου που επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών η κυβέρνηση πρέπει να τους έχει αποστείλει κοστολογημένα μέτρα για το ασφαλιστικό και πειστικά «ισοδύναμα» ύψους 600-700 εκατ. ευρώ.

Στο Υπουργείο Οικονομικών με δεδομένη την απόλυτη άρνηση κυρίως του ΔΝΤ και της Ν. Βελκουλέσκου να δεχθούν οποιαδήποτε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών είτε εργοδοτών είτε εργαζομένων έχουν προετοιμάσει ως εναλλακτική την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.

Για να μαζευτούν 400 εκατ. ευρώ από την επιβολή εισφοράς 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές,πρέπει να φορολογηθούν συναλλαγές 400 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε το συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό το Γ.Δραγασάκη με τη συμμετοχή των ηγεσιών του Υπουργείου Εργασίας ,Υγείας καθώς και των υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού αλλά ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση δεν συζητήθηκε το ασφαλιστικό.

Γεροβασίλη και Σταθάκης...δείχνουν τον φόρο

Το προανήγγειλε την Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη όταν ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων αλλά αναζητούνται πόροι για να ενισχύσουν το ασφαλιστικό και το επιβεβαίωσε πλήρως το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές σημειώνοντας πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

«Πριν ρίξουμε το ανάθεμα ή επικροτήσουμε θα πρέπει να δούμε αν έχει μελετηθεί επαρκώς» είπε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real fm 9.78.

Θα εκπλαγώ αν ζητήσουν πρόσθετα μέτρα το 2016

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα εντός του 2016, με το επιχείρημα ότι οι δανειστές έχουν συμφωνήσει με τον προϋπολογισμό.

«Μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί ή υπονοηθεί αντίστοιχο αίτημα από τους θεσμούς. Θα μου προξενήσει τεράστια έκπληξη αν συμβεί το αντίθετο» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Επίσης, προανήγγειλε ότι θα θεσπιστεί νόμος μέχρι τις 15/2 με τον οποίο θα εξαιρούνται από την διαδικασία των πλειστηριασμών, τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν ήδη εξαιρεθεί στην πρώτη φάση και αφορούν στεγαστικά α' κατοικίας, καταναλωτικά νοικοκυριών και δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Γιατί ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός

Τα εισπρακτικά μέτρα που προς το παρόν έχουν πέσει στο τραπέζι –με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές – είναι αμφίβολο κατά πόσο θα πείσουν τους δανειστές για την εισπραξιμότητα.

Για να μαζευτούν 400 εκατ. ευρώ από την επιβολή εισφοράς 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές, πρέπει να φορολογηθούν συναλλαγές 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό

Με την αλλαγή του χρόνου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποστείλει στο «κουαρτέτο» αναλυτικά στοιχεία για μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Μεταξύ αυτών:

1. Η ποσοτικοποίηση της μεθόδου επανυπολογισμού των υφιστάμενων συντάξεων. Ουσιαστικά, ο επανυπολογισμός των συντάξεων που αποδίδονται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους απορρέει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομες όλες τις περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και μετά (σ.σ ουσιαστικά πρόκειται για τις περικοπές που έγιναν με τους νόμους 4046, 4093 και 4254 που, μεταξύ άλλων ψαλίδισαν τις αποδοχές άνω των 1000 ευρώ και κατάργησαν τα ψαλιδισμένα δώρα τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις). Μέσα από τον επανυπολογισμό θα πρέπει επί της ουσίας να αντικατασταθούν περικοπές το ύψος των οποίων ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δανειστές πιέζουν έντονα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς παραμένει ο κίνδυνος προσφυγών στη Δικαιοσύνη με στόχο τη διεκδίκηση αναδρομικών. Η ελληνική πλευρά θέλει ο επανυπολογισμός των συντάξεων να γίνει με έναν ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης για όλους. Ενιαίος συντελεστής, σημαίνει περικοπή όλων των συντάξεων από το πρώτο ευρώ. Για να μην θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, προτείνεται να θεσπιστεί και η «προσωπική διαφορά» η οποία θα λειτουργεί ως δίκτυ ασφαλείας για τις χαμηλές συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν ένα όριο το οποίο θα αποφασιστεί (π.χ 700-800 ευρώ).

Έτσι, αν κάποιος με την εφαρμογή του συντελεστή είναι να λαμβάνει 680 ευρώ σύνταξη, με την προσωπική διαφορά θα ανεβαίνει και πάλι στα 700 ή στα 800 ευρώ. Δεν θα ισχύσει η προσωπική διαφορά για όσους έφυγαν πρόωρα στη σύνταξη. Έτσι, σημερινοί συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο ή το 67ο έτος της ηλικίας τους, θα κινδυνέψουν με μειώσεις ακόμη και αν οι συντάξεις τους υπολείπονται του ορίου ασφαλείας των 700-800 ευρώ.

2. Ο υπολογισμός της απόδοσης που θα έχει ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Οι δανειστές εκτός από τα απόλυτα μεγέθη (σ.σ εκτιμάται ότι κάθε μονάδα αύξησης των εργοδοτικών εισφορών μπορεί θεωρητικά να αποφέρει έσοδα έως 250 εκατ. ευρώ) ενδιαφέρονται και από τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα λόγω των συνεπειών στην απασχόληση.

Η ποσοτικοποίηση του μέτρου θα γίνει ανεξάρτητα από το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι από την άλλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για «ισοδύναμα» μεταξύ των οποίων και η επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές συναλλαγές.

3. Η ποσοτικοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που θα προτείνει η κυβέρνηση σε αντικατάσταση του νόμου 3863/2010 ο οποίος ουσιαστικά –αν περάσει η ελληνική πρόταση- δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ στην πράξη (σ.σ αφορούσε στον τρόπο καταβολής των συντάξεων από τον Ιούλιο του 2015 και μετά)

4. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες δεν θα αποφευχθούν –σχετική δήλωσε έκανε άλλωστε και χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης- αλλά και από τις προωθούμενες συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης

Τα βασικά σημεία της πρότασης με την οποία αναμένεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά έχουν ως εξής:

· Καθιέρωση ενιαίου συστήματος ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους κάτι που οδηγεί σε πλήρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και για το σκέλος της παροχής των συντάξεων αλλά και για το σκέλος του υπολογισμού των εισφορών. Ως ανεξάρτητα ταμεία προτείνεται από την ελληνική πλευρά να παραμείνουν ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ αν και ακόμη και γι’ αυτά τα δύο ταμεία, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το κομμάτι της απονομής των συντάξεων να μεταφερθεί στο νέο υπερ-Ταμείο το οποίο ουσιαστικά θα είναι μετεξέλιξη του σημερινού ΙΚΑ. Το ενιαίο ταμείο που θα δημιουργηθεί, θα έχει επιμέρους υποδιοικήσεις για μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κλπ και ουσιαστικά θα απορροφήσει τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ κλπ.

Καταβολή εθνικής σύνταξης η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την πορεία του μέσου εισοδήματος. Θα διαμορφώνεται στο 60% του μέσου εισοδήματος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, προκύπτει ποσό ελάχιστης σύνταξης ύψους 384 ευρώ. Η εθνική σύνταξη θα αναπροσαρμόζεται ανά τριετία βάσει του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και θα απονέμεται σε όσους έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας τους ακόμη και αν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου ηλικίας έχουν απομείνει εκτός αγοράς εργασίας. Στην εθνική σύνταξη, θα προστίθεται η αναλογική το ύψος της οποίας θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου. Για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, προτείνεται νέα κοινή μέθοδος για όλους. Στο εξής, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες προτείνεται να πληρώνουν ένα ποσοστό του εισοδήματός τους ως εισφορά και όχι ένα σταθερό ποσό όπως συμβαίνει τώρα.

Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι συντελεστές αποτελεί το κρίσιμο κομμάτι της διαπραγμάτευσης καθώς από το ύψος τους θα εξαρτηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη όχι μόνο του 2016 αλλά και των επόμενων ετών. Ειδικά για το 2017 και για το 2018, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να κλείσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βάσει των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί (πλεόνασμα 1,7% για το 2017 και 3,5% για το 2018).

Όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης αλλά και τα επαγγελματικά ταμεία ιδιωτικού δικαίου που δίνουν επικουρική σύνταξη, θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ. Θα μπορούν να εξαιρεθούν μόνο όσα θέλουν να μετασχηματισθούν σε επαγγελματικά υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να διασφαλίσουν την καταβολή επικουρικής σύνταξης στους ήδη ασφαλισμένους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 20 Οκτ 2021 | 17:47

"Βόμβα" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 20 Οκτ 2021 | 14:42

Τσακλόγλου: Ελλάδα, η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030

Απίστευτο βάρος πέφτει στη γενιά των εργαζομένων η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, τόνισε υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ WELLBEING Η ΕΛΛΑΔΑ 20 Οκτ 2021 | 14:11

Forbes: Οι "ψηφιακοί νομάδες" της τηλεργασίας επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Την Ελλάδα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία. Eρευνα από την HSBC.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 20 Οκτ 2021 | 11:37

Ο Σκυλακάκης βάζει φρένο στα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών: Δεν εισηγούμαι δαπάνες

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

ΣΤΗ MACQUARIE ASSET MANAGEMENT 20 Οκτ 2021 | 10:56

ΔΕΗ: Συμφωνία για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Η επίσημη ανακοίνωση

Η Macquarie Asset Management θα συνεργαστεί στη μακροχρόνια ιδιοκτησία και ανάπτυξη της επιχείρησης με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 20 Οκτ 2021 | 10:06

Χατζηδάκης: Εχω στείλει στο πειθαρχικό υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει λυθεί και δεν θα υπάρχουν υπερημερίες, διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2021 | 09:13

Πότε είναι φέτος η Black Friday; - Οι 5 "χρυσοί" κανόνες για τους καταναλωτές

Πότε είναι η Black Friday 2021 και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ώστε να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις, κάνοντας ασφαλείς αγορές;

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΩΣ 800.000 ΕΥΡΩ 20 Οκτ 2021 | 08:44

"Ζεσταίνονται" οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ερχεται κύμα γονικών παροχών

Η μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας των αλλαγών στις γονικές παροχές.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ETF ΤΗΣ PROSHARES 20 Οκτ 2021 | 08:36

Forbes: Το bitcoin φλερτάρει με νέο ιστορικό υψηλό

Το ψηφιακό νόμισμα, bitcoin, "σκαρφάλωσε" έως τα 64.309,33 δολάρια εχθές το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 20 Οκτ 2021 | 08:15

Πώς συνταξιοδοτούνται όσοι χρωστούν στο Ταμείο τους - Τα 8 σημεία κλειδιά του ΕΦΚΑ

Τα οκτώ σημεία που ξεκαθαρίζει ο e-ΕΦΚΑ σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους.

ΕΩΣ ΤΟ 2060 19 Οκτ 2021 | 16:43

ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η τάση του ελληνικού χρέους παρά την πανδημία - "Καμπανάκι" για τη γήρανση του πληθυσμού

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μία αύξηση του χρέους της.