Ο Θεοχάρης ζητεί εξηγήσεις για τους κορεάτες συμβούλους

Με ερωτήσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ζητεί εξηγήσεις για τους κορεάτες συμβούλους στο υπ. Οικονομικών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Θεοχάρης ζητεί εξηγήσεις για τους κορεάτες συμβούλους

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπ. Οικονομικών σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχου αλλά και την αμοιβή που λαμβάνουν ως σύμβουλοι της ελληνικής πλευράς οι κορεάτες Γκλεν Κιμ και Κιμ Μπράϊαν Γιουίουν (Glen Kim και Κim Brian Yuhyun)

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση: «Καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται στον τύπο δημοσιεύματα για τη συμμετοχή των κυρίων Γκλεν Κιμ και Κιμ Μπράϊαν Γιουίουν (Glen Kim και Κim Brian Yuhyun) στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών στην Αθήνα ως μέλη της ομάδας εργασίας της ελληνικής πλευράς και να χειρίζονται θέματα των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του τρίτου προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τις αρμοδιότητες και τις αμοιβές των συγκεκριμένων συμβούλων αλλά και για το κόστος, τους παρόχους και το είδος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες προσφέρονται στην Ελληνική Κυβέρνηση με αδιαφανείς διαδικασίες από πρόσωπα και εταιρείες αμφιβόλου αξίας και ειδίκευσης»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Απευθείας ανάθεση έργων σε εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς»

Με το 3ο άρθρο της Π.Ν.Π. που είχε δημοσιευθεί στις 31.7.2015 στο Φ.Ε.Κ. με Αρ. Φύλλου 90, προβλεπόταν η – κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης – απευθείας ανάθεση έργων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι 3 μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό πως η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών λάμβανε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, επί των περιγραφομένων στην ως άνω διάταξη, των κυρίων Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράϊαν Γιουιουν και Σόρους Σαμπαγιατί.

Με ερώτηση από τη 17.08.2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 4482 ρωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός γιατί η Κυβέρνηση ερχόταν αναδρομικά να καλύψει την πρόσληψη των εν λόγω συμβούλων με την προαναφερθείσα Π.Ν.Π., τη στιγμή μάλιστα που οι αποδοχές για ορισμένους από αυτούς, όπως ο κύριος Γκλεν Κιμ, οι οποίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας στον εγχώριο τύπο, δεν δικαιολογούνταν από την εμπειρία ή τη θέση τους. Επίσης θέταμε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το κόστος και το είδος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, που προσέφεραν οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι, η εταιρεία LJ Capital, στην οποία εργάζονται όπως και η επενδυτική τράπεζα Nomura. Τέλος ζητήσαμε αναλυτική κατάσταση των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων (φυσικών ή νομικών προσώπων), οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Καθώς ουδέποτε λάβαμε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα και καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται στον τύπο δημοσιεύματα για τη συμμετοχή των κυρίων Γκλεν Κιμ και Κιμ Μπράϊαν Γιουιουν (Glen Kim και Κim Brian Yuhyun) στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα ως μέλη της ομάδας εργασίας της ελληνικής πλευράς και να χειρίζονται θέματα των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του τρίτου προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τις αρμοδιότητες και τις αμοιβές των συγκεκριμένων συμβούλων αλλά και για το κόστος, τους παρόχους και το είδος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, τις οποίες κάλυπτε αναδρομικά η προαναφερθείσα Π.Ν.Π.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:
1. Τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε τι θέματα και με τι αρμοδιότητες προσφέρουν οι σύμβουλοι Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράϊαν Γιουίουν και Σόρους Σαμπαγιατί και οι εταιρείες LJ Capital και Nomura;
2. Ποιο είναι το κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ανά εταιρεία και ανά σύμβουλο;
3. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων (φυσικών ή νομικών προσώπων), οι οποίοι προσφέρουν της υπηρεσίες τους, σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος αυτών των υπηρεσιών και το ακριβές αντικείμενο αυτών;
Ο ερωτών βουλευτής
Χάρης Θεοχάρης – Β” Αθήνας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 21:25

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, το Project Galaxy και την μείωση των ΜΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 21:08

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλάζει ριζικά. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

ΣΕ 328.360 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 18:45

Καταβάλλονται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας

Πιστώνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2020 | 18:30

Χρηματιστήριο: Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου - Έκλεισε με κέρδη 3,08%

Έντονες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 720 μονάδων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ 26 Νοε 2020 | 16:20

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών

Για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι προθεσμίες έληγαν στις 30 Νοεμβρίου και στις 30 Ιανουαρίου

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Νοε 2020 | 16:06

ΟΑΕΔ: 20.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα και δωρεάν πρόσβαση ανέργων στην πλατφόρμα του Coursera

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 20.000.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ 26 Νοε 2020 | 15:17

H EKO επαναφέρει την μεγάλη προσφορά για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Προσφέρει ευελιξία στην πληρωμή, με τη δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις για τις πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών

ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 15:07

Και όμως: Τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων, αν και μειωμένη

Μειωμένη μεν, αύξηση δε καταγράφηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών τον μήνα Οκτώβριο

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 26 Νοε 2020 | 13:17

To efood έχει αποστολή αγάπης

O κοινωνικός απολογισμός του έτους αναδεικνύει την κουλτούρα προσφοράς του efood προς την κοινωνία και το περιβάλλον.

ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 26 Νοε 2020 | 10:05

Επίδομα 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους: Τα βήματα για την αίτηση - Βγήκε το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους - Τι προβλέπει.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 26 Νοε 2020 | 09:10

Αυξάνονται οι μισθοί σε 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 12 ώς 77 ευρώ το μήνα - Αναλυτικά παραδείγματα

Από χθες είναι νόμος του κράτους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.