Ο Τσακαλώτος ανέλαβε την πατρότητα για τα χαράτσια και το υπερταμείο

Δική μας επιλογή οι φόροι για να μην κοπούν συντάξεις είπε στη Βουλή ο Τσακαλώτος και ομολόγησε ότι τα 99 χρόνια του ταμείου ήταν και αυτό πρόταση της Αθήνας.

Ο Τσακαλώτος ανέλαβε την πατρότητα για τα χαράτσια και το υπερταμείο

«Κόφτη» στις αισιόδοξες προσδοκίες της κυβέρνησης σχετικά με το πακέτο μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση έβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις είναι υφεσιακού χαρακτήρα ενώ απαντώντας στην κριτική για το νέο υπερταμείο επιχείρησε μια αντίστιξη της λογικής:οι δικές μας ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές των άλλων όχι. Και υποστήριξε πως τα 99 χρόνια για τα οποία θα ισχύει η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους είναι επιλογή μας ώστε να έχουμε άνεση χρόνου για αναζήτηση των ιδανικών συνθηκών για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα.

Υφεσιακά τα μέτρα παραδέχθηκε και ανέλαβε την πατρότητα των χαρατσιών

«Δεν το αρνούμαστε. Είναι υφεσιακά τα μέτρα. Το θέμα είναι αν μπορούν να αμφισβητηθούν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και επιβεβαίωσε ότι η πατρότητα του νέων χαρατσιών ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

«Η βασική ιδέα των θεσμών ήταν να καλύψουμε το 1,8 δις ευρώ με δύο -τρία μέτρα με μεγάλη απόδοση όπως η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ από το 13% στο 23%, εξήγησε και πρόσθεσε «εμείς πήραμε πολλά μέτρα με μικρή απόδοση. Όμως δεν επιλέξαμε να μειώσουμε τις συντάξεις» είπε

Το κυβερνητικό στέλεχος προχώρησε σε εκτενείς αναφορές και για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το επικείμενο Eurogroup, αλλά και για τον περιβόητο κόφτη όπως και το υπερταμείο.

Σε μία εβδομάδα, δέκα μέρες θα ξέρουμε τί θα πάρουμε στο χρέος, τί θα πάρουμε στην πρώτη εκταμίευση, αν θα είναι καλή η συμφωνία

Για το πρώτο ζήτημα εξέφρασε την αισιοδοξία του σημειώνοντας ότι μάλλον θα έχουμε μια πολύ καλή συμφωνία.

«Σε μία εβδομάδα, δέκα μέρες θα ξέρουμε τί θα πάρουμε στο χρέος, τί θα πάρουμε στην πρώτη εκταμίευση, αν θα είναι καλή η συμφωνία», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών

Σε ότι αφορά τον κόφτη παραδέχθηκε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα στο επιχείρημα ότι ο μηχανισμός ήταν αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη ότι «επιβλήθηκε λόγω των διαφορών του ΔΝΤ και των Θεσμών. Δεν είναι ο καλύτερος μηχανισμός. Έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας» είπε εννοώντας προφανώς ότι υπάρχουν ήδη «κόκκινες γραμμές» για το ποιοι κωδικοί του προυπολογισμού θα εξαιρεθούν από ενδεχόμενη λαιμητόμο. Ανέφερε εξάλλου ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο μέλλον διορθώσεις ως προς το πλαίσιο λειτουργίας του.

Θα ψάξουμε ιδανικές συνθήκες αξιοποίησης όχι ξεπουλήματος

Ο υπουργός επιχείρησε να αντικρούσει την ρητορική κυρίως της ΝΔ για το υπερταμείο.

Μίλησε για «ακραίες ανακρίβειες» από την πλευρά της αντιπολίτευση και επανέλαβε (στην αρχή τουλάχιστον ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη διαχείριση των δημοσίων οργανισμών και όχι για ιδιωτικοποίηση. «Δεν ισχύει ότι όταν μπαίνει κάτι εκεί τελειώνει» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι «προφανώς και πωλήσεις θα γίνουν και ιδιωτικοποιήσεις».

Αντέτεινε τέλος ότι τη πρώτη και την τελευταία λέξη θα την έχει ο υπουργός Οικονομικών και είπε ότι ο χρόνος ζωής του υπερταμείου επί 99 χρόνια είναι επιλογή της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει μεγάλη πίεση.

«Εχω ακούσει πολλές ανακρίβειες, από πολλούς ανθρώπους και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για το Ταμείο.Επιλέξαμε το βάθος χρόνου των 99 ετών. Οχι μόνο επειδή είναι συνήθης τακτική. Αλλά και επειδή θεωρούμε ότι όσο μεγαλύτερος ο χρόνος τόσο μικρότερη είναι η πίεση και θα μπορείς να κρατήσεις περιουσιακά στοιχεία. Η επιλογή αυτή διασφαλίζει να αναζητήσουμε περιβάλλον «ιδανικών συνθηκών» για αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα. Τα έσοδα να προκύψουν από σωστή διαχείριση και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Χρειάζεται και η έγκριση του υπουργού. Δεν ισχύει αυτό που λέτε πως ό,τι μπαίνει εκεί είναι μόνο για ιδιωτικοποίηση» είπε.

Έκλεισε την ομιλία του με ένα πολιτικό σχόλιο «Ο κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα να μην βάλει όλα τα λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Αντίθετα ο Σαμαράς επέμεινε να βάλει και περισσότερα χρήματα. Πολύ φοβάμαι ότι θα τα χάσετε» κατέληξε μέσα σε χειροκροτήματα.

Σκουρλέτης: Οι επιπτώσεις βαριές αλλά δεν είναι δικό μας το πρόγραμμα

Σε άλλο μήκος ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε να αρνείται την πατρότητα του προγράμματος αλλά έμεινε στη γραμμή Τσακαλώτου περί αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης.

«Οι επιπτώσεις του προγράμματος είναι βαριές, όμως δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα. Είναι προϊόν ενός άγριου εκβιασμού. Θα προσπαθήσουμε, μέσω αξιολόγησης, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να δώσουμε παραγωγική ώθηση στην οικονομία. Εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε σύντομα. Δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε την αλήθεια στον λαό» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για το «ταμείο αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας» και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση, με σαφείς καθαρούς και όρους.

«Συζητάμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι και αυτό το αναγνωρίζει η αγορά» είπε υπαινικτικά

Σε ό,τι αφορά τους τομείς της ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε δύο σημαντικές πολιτικές επιτυχίες. Την ακύρωση με νόμο της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» και της δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ DRONES 20 Ιαν 2021 | 14:17

Εξοπλιστικά: Τι θα αγοράσει η Ελλάδα μετά τα Rafale - Αναβάθμιση φρεγατών και drones

Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2021 | 13:05

Βεσυρόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις το 2020

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 12:58

Παπαθανάσης: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για άνοιγμα της εστίασης

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο άνοιγμα της εστίασης δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 20 Ιαν 2021 | 10:37

Αστυπάλαια: Πώς μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης - Μελέτη της Deloitte

Ένα ακριτικό νησί όπως η Αστυπάλαια, μπορεί α επιτύχει ένα βιώσιμο μέλλον, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και να αυξήσει τον πληθυσμό του.

732.000  ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 10:36

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών - Στο τραπέζι πρόγραμμα 9 μηνών για τα δάνεια πληγέντων από την πανδημία

Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 20 Ιαν 2021 | 09:52

Σταμπουλίδης: Αυτό είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων - Σχολεία, μετακινήσεις, εστίαση [βίντεο]

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προσκομίσει στην Επιτροπή των Ειδικών - Τι αποκάλυψε ο Π. Σταμπουλίδης.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 08:41

To Netflix είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας: Έφθασε τους 204 εκατ. συνδρομητές

Η πανδημία ωφέλησε το Netflix που έφθασε τους 204 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και μπορεί πια να "φρενάρει" τα χρέη του.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 19 Ιαν 2021 | 14:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά

"Πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν" χαρακτήρισε η Κομισιόν τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από την πανδημία

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 19 Ιαν 2021 | 14:10

Κατεβάζει ρολά το Notos Home στο Golden Hall

Η απόφαση για το κλείσιμο του πολυκαταστήματος στο Golden Hall είχε ληφθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΥΑ 19 Ιαν 2021 | 14:09

Σούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα που επιστρέφουν στα ράφια με την άρση των μέτρων [ΚΥΑ]

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χθες Δευτέρα, ήρθαν και αλλαγές στην πώληση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.