Ο "χάρτης δικαιωμάτων" ενοικιαστών και ιδιοκτητών – Όλα τα "κουρέματα" και οι αποζημιώσεις

Οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και προγραμματίζεται να δοθούν μέσα στον μήνα.

Δύο έρευνες για τον «χάρτη» των φοιτητικών ενοικίων σε όλη τη χώρα

Τα λάθη που έγιναν στις δηλώσεις COVID μηνών Μαρτίου Αυγούστου δεν έχουν ακόμη διορθωθεί γι’ αυτό και δόθηκε παράταση μέχρι στις 29 Ιανουαρίου. Οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και προγραμματίζεται να δοθούν μέσα στον μήνα.

Για τα κουρέματα του Δεκεμβρίου, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Για τον Γενάρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλήρη απαλλαγή για τις επιχειρήσεις που παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι γίνεται με τους υπόλοιπους πληττόμενους και φυσικά με τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής. Κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο χάρτης δικαιωμάτων ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Στους τελευταίους, προστίθενται για πρώτη φορά και οι ιδιοκτήτες "νομικά πρόσωπα" οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έπαιρναν καμία αποζημίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά οι κατηγορίες

Μάρτιος – Αύγουστος: Για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου έχουν εντοπιστεί δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων στις οποίες έχουν γίνει λάθη. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να λάβουν την αποζημίωσή τους η οποία για το συγκεκριμένο διάστημα δίνεται υπό μορφή επιστροφής φόρου. Το κούρεμα της περιόδου Μαρτίου-Αυγούστου, το κούρεμα είναι 40% επί του ενοικίου και η αποζημίωση είναι 30% επί της ζημιάς. Στα 1000 ευρώ ενοίκιο, έχει καταβληθεί -υποτίθεται- ποσό 600 ευρώ και ο ιδιοκτήτης, από τα 400 ευρώ που έχει χάσει, πρέπει να λάβει (αν δεν έχει ήδη λάβει) έκπτωση φόρου ύψους 120 ευρώ.

Νοέμβριος: Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων COVID έληξε στο τέλος του χρόνου. Πλέον εκκρεμεί η επεξεργασία των δηλώσεων που έγιναν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Μέσα στον Ιανουάριο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν για πρώτη φορά αποζημίωση σε μετρητά δηλαδή με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το "κούρεμα" είναι και πάλι 40% και η αποζημίωση ανέρχεται στο 50% επί της ζημιάς. Δηλαδή, για ενοίκιο 1000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πρέπει να λάβει 200 ευρώ από το κράτος και 600 ευρώ από τον ενοικιαστή. Οι ιδιοκτήτες νομικά πρόσωπα, δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Δεκέμβριος: Για την υποβολή των δηλώσεων COVID Δεκεμβρίου υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ισχύει το ίδιο καθεστώς με αυτό του Νοεμβρίου. Δηλαδή, το κούρεμα είναι 40%, ο ιδιοκτήτης παίρνει αποζημίωση 50% επί του κουρέματος (δηλαδή 20% επί του αρχικού ενοικίου) και τα χρήματα καταβάλλονται και πάλι στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες δεν αποζημιώνονται.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα κερδίσουν έως 70 ευρώ από το εκκαθαριστικό

Ιανουάριος: Οι επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που πλήττονται, σχεδιάζεται να έχουν κούρεμα ενοικίου 40%. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης του Ιανουαρίου μέσα στις επόμενες ημέρες και εκεί θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές καθώς και τα ενοίκια των εργαζομένων που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής.

Για τις περιπτώσεις που θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή του ενοικιαστή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει αποζημίωση 80% επί του αρχικού ενοικίου. Για πρώτη φορά θα δίνεται αποζημίωση και για τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες με το ποσοστό να φτάνει στο 60%. Επομένως για ενοίκιο 1000 ευρώ, ο ενοικιαστής δεν θα πληρώνει τίποτα και ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει 800 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 600 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο. Αν πάλι ο ενοικιαστής δεν ανήκει στις επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου αλλά στις πληττόμενες, για ενοίκιο 1000 ευρώ

Φεβρουάριος: Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι για το ενοίκιο του Φεβρουαρίου, οι επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, θα γίνει κούρεμα 80% στο ενοίκιο του Φεβρουαρίου και ότι για τους ιδιοκτήτες η αποζημίωση θα φτάνει στο 60% αν είναι φυσικά πρόσωπα και στο 40% αν είναι νομικά πρόσωπα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 27 Ιαν 2021 | 21:28

Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Ένα βήμα πριν το κόκκινο η Αττική - Αμφιβολίες για άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων

"Καμπανάκι" από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική - Όλα θα κριθούν στην έκτακτη σύσκεψη της Πέμπτης

ΣΤΙΣ 214.000 Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 27 Ιαν 2021 | 20:32

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών τον Ιανουάριο - Στο 2,05% το ποσoστό κάλυψης του πληθυσμού

Επετεύχθη ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών που η κυβέρνηση είχε θέσει για το τέλος Ιανουαρίου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ 27 Ιαν 2021 | 18:45

"Πυρά" Κικίλια για εμβόλια: Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις - Οι φαρμακευτικές να καταλάβουν ότι τα έχουν πληρώσει οι πολίτες

Στην κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και φαρμακευτικών εταιρειών για την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 27 Ιαν 2021 | 18:38

Ο Γιάννης Καλλιάνος ξεσπά: Όποιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει κορονοϊός να πάρει τον αδερφό μου τηλέφωνο

Ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε για την περιπέτεια υγείας του αδερφού του που νοσηλεύεται με κορωνοϊό.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 27 Ιαν 2021 | 18:14

Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ - Πάνω από 18.000 νεκροί παγκοσμίως σε μόλις μία μέρα

Την τελευταία εβδομάδα, κατά μέσο όρο, 14.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό κάθε 24 ώρες.

«ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΗΡΟ» 27 Ιαν 2021 | 18:14

Ταραντίλης σε ΣΥΡΙΖΑ: "Είναι καιρός να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα"

"Είναι πραγματικά λυπηρό που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται τα ίδια τα γεγονότα και προκαλεί την κοινή λογική", τονίζει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 27 Ιαν 2021 | 18:00

Κορονοϊός - Κικίλιας: 5.324 ενεργά κρούσματα στη χώρα - Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία

Αιχμές στις εταιρείες για τις "ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων" από τον υπουργό Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

«ΒΑΘΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ». 27 Ιαν 2021 | 17:54

Εμβόλια-Κυριακίδου: Οι εταιρείες να μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

Η "άποψη της ΑstraZeneca ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή", δήλωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤ» 27 Ιαν 2021 | 17:53

Ανάβει... φωτιές ο Σαρηγιάννης: Επιδείνωση λόγω του μεταλλαγμένου κορονοϊού - "2.000 κρούσματα τέλος Μάρτη"

Για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εκανε λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Ιαν 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Φοβίζουν τα 104 νέα κρούσματα στο Κέντρο της Αθήνας - 76 στα Βόρεια Προάστια - "Κοκκινίζει" με 409 η Αττική

Η Αττική κατέγραψε 409 κρούσματα κορονοϊού με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 27 Ιαν 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν κρούσματα και θάνατοι - 858 νέες λοιμώξεις σήμερα, 32 νεκροί και 274 διασωληνωμένοι

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, 5.724 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Ιαν 2021 | 16:37

Ανοιχτά σχολεία: Έτσι θα γίνονται τα τεστ κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για το πως θα γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία

ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ 27 Ιαν 2021 | 16:12

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τη διασπορά του μεταλλαγμένου κορονοϊού- Τι δείχνουν τα λύματα

Ανησυχητική εξέλιξη η επιβεβαίωση κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στα λύματα της πόλης δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ