Οδικός χάρτης για τις αλλαγές σε φόρους και φορολογία

Δημιουργική...ασάφεια στο υπουργείο Οικονομικών αλλά σαφές ότι θα υπάρξουν νέοι φόροι, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Οδικός χάρτης για τις αλλαγές σε φόρους και φορολογία

Η δημιουργική …ασάφεια ξαναχτυπά. Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Χουλιαράκη-Τσακαλώτου για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Μόλις χθες, οι δύο υπουργοί μίλησαν για τις δυνατότητες ανακατανομής των φορολογικών βαρών (που εννοιολογικά σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για κάποιους), για κατάργηση φορολογικών απαλλαγών (που επίσης σημαίνει αύξηση φόρων για κάποιους) αλλά και για επανεξέταση της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος.

Με την σημερινή ανακοίνωση όμως, η κυβέρνηση θολώνει τα νερά. Από τη μία αναφέρει ότι θα τηρηθούν όσα αναφέρει το μνημόνιο για τη φορολογία (σ.σ το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι θα υπάρξουν νέοι φόροι εξειδικεύοντας μάλιστα τους συντελεστές για τους αγρότες αλλά και για τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια) και από την άλλη προαναγγέλλει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Τι έλεγε χθες ο κ. Χουλιαράκης; «Έχουμε, ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση, την επισκόπηση, του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων».

Τι σημαίνει επανεξέταση της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή μέτρο που έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων; Ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να φορολογούνται τα εισοδήματα με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως πηγής έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια εσόδων. Δηλαδή, να αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους. Η εξειδίκευση της δήλωσης Χουλιαράκη –δηλαδή η αποτύπωση των συνεπειών που θα έχει η θέσπιση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας- φαίνεται ότι ενόχλησε το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα να εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία όμως θόλωσε ακόμη περισσότερο τα νερά. Ιδού το περιεχόμενό της:

1.Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.

2.Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.

3.Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.

4.Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.

5.Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιώντης συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα.

Τι λέει λοιπόν στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών; Καταρχάς ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Το οποίο ρητώς ορίζει ότι τα εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να φορολογηθούν με συντελεστή 15% από 11% που είναι σήμερα, ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των αγροτών (δηλαδή να διπλασιαστεί ο φορολογικός συντελεστής), να μονιμοποιηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να συμπεριληφθεί στη φορολογική κλίμακα και φυσικά να επανεξεταστούν τόσο οι φορολογικές απαλλαγές όσο και τα τεκμήρια. Τι φέρνουν όλα αυτά; Νέες επιβαρύνσεις. Από εκεί και πέρα, με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ξαναλέει ότι θα επανεξεταστεί –ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς- η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος. Απλώς, σήμερα, λείπουν οι συγκεκριμένες αναφορές που έγιναν χθες (κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, επανεξέταση φορολόγησης εισοδήματος με βάση την πηγή κλπ).

Αυξημένοι φόροι, έτσι και αλλιώς

Μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 14.000 ευρώ εισπράττει και 10.000 ευρώ από ενοίκια. Σήμερα, πληρώνει φόρο 980 ευρώ για τον μισθό του και 1100 ευρώ για το ενοίκιο. Η συνολική ετήσια επιβάρυνση επομένως, διαμορφώνεται στα 2080 ευρώ χωρίς την εισφορά αλληλεγγύης. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, στη θέση του οποίου βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, γνωρίζει από τώρα ότι το 2016 θα του φέρει περισσότερους φόρους. Είτε γίνει αυτό που λέει το μνημόνιο –αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τα ενοίκια από το 11% που είναι σήμερα- είτε γίνει αυτό που είπαν χθες οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης (αλλαγή του τρόπου φορολόγησης με βάση την πηγή του εισοδήματος όπως ισχύει σήμερα προκειμένου να ανακατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη) οι έχοντες εισοδήματα από δύο πηγές θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Πόσο πιο βαθιά όμως; Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος με το ενοίκιο των 10.000 ευρώ και τον μισθό των 1000 ευρώ τον μήνα, γνωρίζει από τώρα ότι αν τηρηθεί κατά γράμμα το μνημόνιο, θα πληρώσει τουλάχιστον 400 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, η ενσωμάτωση και των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση φόρου ακόμη και κατά…50%. Ο λόγος; Ας υποθέσουμε ότι γίνεται πράξη η ενσωμάτωση και των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα. Ο φορολογούμενος του παραδείγματος, θα βρεθεί με ένα συνολικό εισόδημα της τάξεως των 24.000 ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο εισοδήματος αντιστοιχεί φόρος –με βάση την ισχύουσα κλίμακα- 3480 ευρώ. Πόσα πλήρωνε μέχρι τώρα; 2080 ευρώ. Η διαφορά φτάνει στα 1400 ευρώ. Ασφαλώς θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα άφηνε την ίδια φορολογική κλίμακα. Τι θα έκανε όμως; Θα επέφερε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα κάτω από 20-25.000 ευρώ τον χρόνο; Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τεράστια απώλεια εσόδων σε μια χρονιά (2016) που η κυβέρνηση θα βρισκόταν με το...πιστόλι στον κρόταφο για να υλοποιήσει το μνημόνιο και τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Τι αναζητά λοιπόν το νέο οικονομικό επιτελείο; Μια νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα αποκαθιστά τη φορολογική δικαιοσύνη, χωρίς όμως να ρίχνει τα φορολογικά έσοδα. Με τις παρούσες συνθήκες μοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, νοείται η μετατόπιση βαρών από τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα στους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Όμως οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα (πχ κάτω από 12.000 ευρώ) αποτελούν πλέον περισσότερο από το 70% της φορολογικής βάσης. Ενδεχόμενη ελάφρυνσή τους (ειδικά αν τα εισοδήματά τους προέρχονται από ενοίκια ή μπλοκάκια) θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Πώς θα αποκατασταθεί αυτό; Με την αύξηση του φόρου για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα; Ήδη οι πραγματικοί συντελεστές για τα ανώτερα κλιμάκια, προσεγγίζουν με το 50% και είναι από τους υψηλότερους στον… πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 16 Ιαν 2022 | 10:48

Φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο: Σε 8 δόσεις φέτος ο φόρος εισοδήματος

Βασική επιδίωξη να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά.