Follow us

Oι 10 νέες αλλαγές στις συντάξεις: Ποιoι βγαίνουν κερδισμένοι

Αλλαγές σε 10 πεδία που αφορούν τις συντάξεις προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
συντάξεις

Αλλαγές σε 10 πεδία που αφορούν τις συντάξεις προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αυτές αφορούν:

-Στη διαδικασία αναπροσαρμογής συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

-Στην αύξηση βασικής σύνταξης πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

-Στις ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012.

-Στον καθορισμό του αρμόδιου οργανισμού για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.

-Στον προσδιορισμό ακαθάριστου συνολικού ποσού επικουρικής σύνταξης.

-Στον υπολογισμό χρόνου υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο διπλάσιο .

-Στη συνταξιοδότηση των υποχρεωτικώς προώρως αποχωρούντων επικεφαλής ανωτάτων δικαστηρίων, δικαστικών αρχών της χώρας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

-Στην εθνική Σύνταξη υπηρετούντων υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου στην αλλοδαπή.

-Στη σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

-Αξιοποίηση ασφαλιστικού χρόνου από ψυχικώς ασθενείς.

Πιο αναλυτικά:

1. Διαδικασία αναπροσαρμογής συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος

Η κοινή απόφαση περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση του πρώτου εδαφίου που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν/σ, η διαφορά μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και των οριστικών στοιχείων λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης αναπροσαρμογής του επόμενου έτους και αποδίδεται ως εξής: εάν ο μέσος όρος του πληθωρισμού και της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όπως προκύπτουν από τα οριστικά στοιχεία, υπερβαίνουν το ποσοστό που προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, τότε στην απόφαση του επόμενου έτους η διαφορά αυτή συνυπολογίζεται και η αύξηση τα συμπεριλαμβάνει. Αντιστρόφως, εάν ο μέσος όρος που προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία είναι μικρότερος από αυτόν που είχε ληφθεί υπόψη για την έκδοση της απόφασης, τότε στο αμέσως επόμενο έτος μειώνεται αντιστοίχως το ποσοστό της αναπροσαρμογής.

2. Αύξηση βασικής σύνταξης πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων

Το ποσό της βασικής σύνταξης του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ορίζεται 360,00 € και αυξάνεται από 1ης.1.2023 και εφεξής με βάση την περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος.

3. Ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012

Από τις 14.8.2015 μέχρι και τις 31.12.2022, οι ασφαλισμένοι του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012 θεμελιώνουν δικαίωμα για άμεση καταβολή μειωμένης σύνταξης, με βάση τα όρια ηλικίας που προβλέπονταν μέχρι και τις 18.8.2015 και μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους οποτεδήποτε.

Από 1ης.1.2023 το όριο ηλικίας του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων για τους ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που

- έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012 και

- δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι και τις 31.12.2022 δικαίωμα για άμεση καταβολή μειωμένης σύνταξης , με βάση τα όρια ηλικίας που προβλέπονταν μέχρι και τις 18.8.2015, διαμορφώνεται στο εξηκοστό δεύτερο έτος.

4. Καθορισμός του αρμόδιου οργανισμού για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών

Τα πρόσωπα, τα οποία ασφαλίσθηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς, δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανισμό, στον οποίο ήταν ασφαλισμένα κατά την τελευταία χρονική περίοδο ασφάλισής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:

- 40 μήνες ή 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες 12 μήνες ή 300 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της ασφάλισης ή την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, σε περίπτωση κρίσης δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.

- 24 μήνες ή 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε πριν τη διακοπή της ασφάλισης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου ή την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, σε περίπτωση κρίσης δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Ως χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων λογίζεται ο χρόνος υποχρεωτικής ή προαιρετικής ασφάλισης. Στον χρόνο αυτό δύναται να προσμετρηθεί και ο χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές στον αρμόδιο οργανισμό.

Ως νομοθεσία του Οργανισμού νοούνται οι διατάξεις που ορίζουν τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο, την ηλικία, την αναπηρία και το θάνατο.

Ειδικές διατάξεις, που αφορούν στην ύπαρξη ενεργού ασφαλιστικού δεσμού, στη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας σε δεδομένο χρόνο σε σχέση με τον χρόνο διακοπής της ασφάλισης, στην παραγραφή κ.λπ., δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Αν ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού τον αριθμό μηνών ή ημερών ασφάλισης, που ορίζεται από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο, από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού, χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή των μελών της οικογένειάς του λόγω θανάτου, ή δεν πραγματοποίησε στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού τον αριθμό μηνών ή ημερών ασφάλισης που ορίζεται από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, δικαιούνται σύνταξη αυτός ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον οργανισμό, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τους περισσότερους μήνες ή τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης και στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος οργανισμός, εφόσον:

- ο ασφαλισμένος που αιτείται τη συνταξιοδότησή του λόγω γήρατος ή αναπηρίας, έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας ή είναι ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού, και

-πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης.

Αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τους περισσότερους μήνες ή τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, τότε το δικαίωμα του ασφαλισμένου κρίνεται από τους άλλους οργανισμούς, στους οποίους ασφαλίσθηκε κατά φθίνουσα σειρά αριθμού μηνών ή ημερών ασφάλισης.

Αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπει η νομοθεσία όλων των οργανισμών, στους οποίους ασφαλίσθηκε, τότε η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτεται.

Ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης υπολογίζεται από τον αρμόδιο για την απονομή της σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή του, τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για τον καθορισμό της σύνταξης και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε οργανισμού.

Ο συνταξιούχος γήρατος ασφαλιστικού οργανισμού, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του ασφαλίσθηκε σε άλλο ομοειδή οργανισμό από παροχή εργασίας ή άσκηση επαγγέλματος, έχει το δικαίωμα, μετά τη διακοπή της ασφάλισής του στον οργανισμό αυτόν, να ζητήσει από τον οργανισμό που συνταξιοδοτείται την προσμέτρηση του χρόνου αυτού για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης του.

Ο οργανισμός, στον οποίο ασφαλίστηκε ο συνταξιούχος, συμμετέχει στη δαπάνη της σύνταξης και για το διακανονισμό της υποχρέωσής του προς τον οργανισμό που καταβάλλει τη σύνταξη εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις.

Η παραπάνω διάταξη εφαρμόζεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν θίγουν περί της ρύθμισης θεμάτων διαδοχικής επικουρικής ασφάλισης σε φορείς επικουρικής ασφάλισης Δημοσίου και και ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης υποχρεωτικής ασφάλισης.

5. Προσδιορισμός ακαθάριστου συνολικού ποσού επικουρικής σύνταξης

Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας επικουρικής σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, οι οποίες χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31.12.2014, ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 6/20 του ανώτατου ορίου για τις κύριες συντάξεις. Το ανώτατο όριο του πρώτου εδαφίου καταλαμβάνει και τις κάθε είδους προσαυξήσεις της σύνταξης ή των συντάξεων.

Το όριο αυτό εφαρμόζεται για τις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται ή για τις οποίες εκδίδεται πράξη απονομής σύνταξης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος του παρόντος, ανεξαρτήτως του χρόνου που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης ή εκδόθηκε η πράξη απονομής σύνταξης. Ποσά που έχουν καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και υπερβαίνουν το σχετικό όριο δεν αναζητούνται.

6. Υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο διπλάσιο

Λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται:

- σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων,

-σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας,

-σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος,

-σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο χρόνος υπηρεσίας καθενός στις μονάδες και υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις και στο λιμενικό καθώς και τα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου υπηρεσίας, στα οποία χορηγήθηκε κανονική ή αναρρωτική άδεια ή διανύθηκε υπηρεσία σε νοσηλεία, βεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου.

Για την εφαρμογή της παρούσας, χρόνος υπηρεσίας λογίζεται και το χρονικό διάστημα της κανονικής άδειας που έλαβε ο εργαζόμενος, καθώς και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας ή νοσηλείας μέχρι 1 μήνα ανά έτος. Για την εφαρμογή της παρούσας, δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας ή αργίας ή πρόσκαιρης παύσης.

Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως φύλου.

Η παρούσα εφαρμόζεται και στο προσωπικό στις ένοπλες δυνάμεις και στο λιμενικό που υπάγεται στην ασφάλιση των λοιπών ενταχθέντων στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) πρώην φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών. Για τους ασφαλισμένους αυτούς ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με την παρούσα, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης.

Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται στην παρούσα δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 έτη στο σύνολο.

Χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται στο διπλάσιο σύμφωνα με την παρούσα δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως διπλάσιος κατ’ εφαρμογή άλλων διατάξεων.

Προκειμένου για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο χρόνος υπηρεσίας των 5 ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ή ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους.

Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και παρακρατούνται κατά τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία, η οποία αντιστοιχεί στον χρόνο που ζητήθηκε να υπολογισθεί στο διπλάσιο.

Για στελέχη του προηγούμενου εδαφίου, τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, οι εισφορές για την αναγνώριση, ως συντάξιμου ή ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης, του χρόνου υπηρεσίας των 5 ετών, ο οποίος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που αυτοί θα ελάμβαναν, αν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου και παρακρατούνται από τις αποδοχές τους κατά τον χρόνο της εν ενεργεία υπηρεσίας τους, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία.

7. Συνταξιοδότηση των υποχρεωτικώς προώρως αποχωρούντων επικεφαλής ανωτάτων δικαστηρίων, δικαστικών αρχών της χώρας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ο τυχόν υπολειπόμενος χρόνος από τη λήξη της θητείας των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Γενικών Επιτρόπων των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας λογίζεται για κάθε συνέπεια ως πραγματική δημόσια υπηρεσία, με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για την αναγνώριση του χρόνου αυτού ως χρόνου ασφάλισης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.

Οι διατάξεις για την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχουν εφαρμογή και για τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με εξαίρεση:

- όσους από αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την Υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α΄ μέχρι και του 65ου έτους της ηλικίας,

-όσους από αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται άμεσα μετά από την υποχρεωτική αποχώρησή τους από την Υπηρεσία.

Οι διατάξεις των προηγούμενων περιπτώσεων έχουν εφαρμογή και για τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά.

Ειδικά οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, καθώς και οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, δεν υπάγονται σε όσες από τις διατάξεις της παραγράφου αυτής προβλέπουν καταβολή της σύνταξης με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και συνταξιοδοτούνται άμεσα μετά την υποχρεωτική αποχώρησή τους από την υπηρεσία.

Το παρόν καταλαμβάνει και τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου και τους Γενικούς Επιτρόπους των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι αποχώρησαν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

8. Εθνική Σύνταξη υπηρετούντων υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου στην αλλοδαπή

Ειδικά, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

Με μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα εξομοιώνεται και η διαμονή υπαλλήλου του Ελληνικού Δημοσίου που υπηρετεί στην αλλοδαπή κατόπιν τοποθέτησης, μετάθεσης, απόσπασης ή επιτόπιας πρόσληψης, εφόσον, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, μισθοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλίζεται στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ή σε πρώην φορέα που έχει ενταχθεί σε αυτόν.

Η μόνιμη διαμονή για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αυτούς. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

9. Σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο

Οι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όσο χρονικό διάστημα πιστοποιούνται, ως άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν προσαύξηση, εφόσον έχουν διακόψει με οποιονδήποτε τρόπο την υπακτέα στην ασφάλιση εργασία, απασχόληση ή ιδιότητά τους και έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδο κύριας ασφάλισης:

- τουλάχιστον 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης, ή

- τουλάχιστον 5 έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη ή 600 ημέρες ασφάλισης εντός των τελευταίων 5 ετών πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας ή πριν από το έτος έναρξης της αναπηρίας. Αν κατά τη διάρκεια των 5 αυτών ετών ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί για ασθένεια ή ανεργία ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των 5 ετών επεκτείνεται για ίσο χρόνο με αυτόν της επιδότησης ή συνταξιοδότησης, ή

- τουλάχιστον 1 έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας. Οι ανωτέρω 300 ημέρες ασφάλισης αυξάνονται προοδευτικά σε 1500 ημέρες ασφάλισης με την προσθήκη 120 ημερών ασφάλισης για κάθε έτος ηλικίας πέραν του εικοστού πρώτου και μέχρι τη συμπλήρωση του τριακοστού πρώτου.

Το ποσοστό αναπηρίας με βάση ιατρικά κριτήρια (ποσοστό ιατρικής αναπηρίας) και η επίδραση της αναπηρίας στην καθολική ικανότητα για άσκηση του συνήθους ή παρεμφερούς επαγγέλματος ή την ανάκτηση της ικανότητας αυτής (ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας) προσδιορίζονται αποκλειστικά από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.ΕΠ.Α.).

Το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας που έχει προσδιορισθεί από το ΚΕΠΑ μπορεί να προσαυξηθεί και λόγω κοινωνικών κριτηρίων ή κριτηρίων αγοράς εργασίας, κατά τον προσδιορισμό της βαθμίδας αναπηρίας από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο περί του καθορισμού των βαθμίδων αναπηρίας σε βαριά ανάπηρους, ανάπηρους και μερικά ανάπηρους, αντίστοιχα.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 17 αυτοτελείς ποσοστιαίες μονάδες επί του ποσοστού που προσδιορίζεται με βάση τα ιατρικά κριτήρια.

Για τους νέους ασφαλισμένους το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας δεν δύναται να ξεπερνά τις 15 ποσοστιαίες μονάδες επί του ποσοστού που προσδιορίζεται με βάση τα ιατρικά κριτήρια.

Το δικαίωμα σε σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο αρχίζει από την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότηση, εκτός εάν η αρμόδια υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α., που πιστοποιεί το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας του ασφαλισμένου, ορίσει ότι η ισχύς της πιστοποίησης αναπηρίας εκκινεί σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα σε σύνταξη του πρώτου εδαφίου αρχίζει από την ημερομηνία ισχύος της πιστοποίησης αναπηρίας.

Η σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕ.Π.Α.. Αν υποβληθεί νέα αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας, πριν από τη λήξη ισχύος της πιστοποίησης, από ασφαλισμένο που είχε πιστοποιηθεί με ποσοστό αναπηρίας ανώτερο του 67%,, η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται στον ασφαλισμένο και μετά τη λήξη ισχύος της πιστοποίησης και μέχρι την έκδοση πιστοποίησης επί της νέας αίτησής του και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες από τη λήξη της ισχύος της προηγούμενης πιστοποίησης.

Αν με την πιστοποίηση αναπηρίας, η οποία εκδίδεται επί της αίτησης του δευτέρου εδαφίου, πιστοποιείται μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το προηγούμενο και, εξ αυτού του λόγου, η σύνταξη αναπηρίας που δικαιούται ο ασφαλισμένος είναι μικρότερη από αυτήν που έλαβε στο χρονικό διάστημα μετά από τη λήξη ισχύος της προηγούμενης πιστοποίησης της αναπηρίας του, το πλεονάζον αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό της σύνταξης εισπράττεται άτοκα, δια συμψηφισμού, που διενεργείται με μηνιαία παρακράτηση επί των συνταξιοδοτικών παροχών που λαμβάνει εφεξής ο ασφαλισμένος. Η παρακράτηση του προηγούμενου εδαφίου δεν δύναται να υπερβεί το 20% των παροχών που λαμβάνει ο ασφαλισμένος σε μηνιαία βάση. Αν ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο βάσει του ποσοστού αναπηρίας που πιστοποιείται κατόπιν της νέας αίτησής του, κατ’ εφαρμογή του δευτέρου εδαφίου, η σύνταξη, την οποία έλαβε μετά από τη λήξη ισχύος της προηγούμενης πιστοποίησης της αναπηρίας του, αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Η παρούσα εφαρμόζεται για όλα τα επιδόματα και τις συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία από κοινή νόσο από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το αρμόδιο όργανο του e-Ε.Φ.Κ.Α. δύναται να ελέγχει αυτεπαγγέλτως ανά πάσα στιγμή τη συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων για σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για κάθε ασφαλισμένο και να ζητεί επανεξέταση του ασφαλισμένου από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α..

Το δικαίωμα σε σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο παύει:

- την επομένη της λήξης της ισχύος της πιστοποίησης, βάσει της οποίας πιστοποιήθηκε η αναπηρία του δικαιούχου, αν αυτή δεν παρατάθηκε ή δεν εκδόθηκε νέα πιστοποίηση, βάσει της οποίας πιστοποιείται το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης λόγω αναπηρίας, ή

- αν διαπιστωθεί, βάσει νεότερης πιστοποίηση, ότι το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου είναι μικρότερο από το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της καταβαλλόμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Διαβάστε Επίσης

Η αναπηρία πρέπει να είναι μεταγενέστερη της πρώτης υπαγωγής στην ασφάλιση. Αν ο ασφαλισμένος είχε αναπηρία πριν από την υπαγωγή του στην ασφάλιση ("προϋπάρχουσα αναπηρία"), θεωρείται άτομο με αναπηρία, εφόσον η αναπηρία του επιδεινώθηκε μετά την ασφάλισή του και η μεταγενέστερη της υπαγωγής στην ασφάλιση αναπηρία ("ποσοστό επιδείνωσης") φτάνει τουλάχιστον το 40% της αναπηρίας βάσει της οποίας ζητεί τη χορήγηση σύνταξης.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη που αφορά στους φορείς που έχουν ενταχθεί στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και προβλέπει διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

Ειδικώς για τους ασφαλισμένους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. Ο.Γ.Α.) και μέχρι τις 31.12.2023 συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή οι προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας του π. Ο.Γ.Α, όπως ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Μετά από την 1η.1.2024 οι προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του π. Ο.Γ.Α. Ειδικά για το χρονικό διάστημα από 1ης.1.2024 μέχρι τις 31.12.2024 το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται για να δικαιούνται σύνταξη ανέρχεται σε 59%.

Αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, οι οποίες είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κρίνονται σύμφωνα με νόμο Κατρούγκαλου (2016).

10. Αξιοποίηση ασφαλιστικού χρόνου από ψυχικώς ασθενείς

Γενικές και ειδικές διατάξεις που προβλέπουν διακοπή ή περικοπή της σύνταξης αναπηρίας ή της σύνταξης λόγω θανάτου και των προνοιακών ή άλλων επιδομάτων όταν ο δικαιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται, δεν έχουν εφαρμογή στους δικαιούχους με ψυχική ή νοητική αναπηρία ή ψυχική και νοητική αναπηρία, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης και η κρίση αυτή πιστοποιείται με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας, η οποία θα ισχύει για 3 έτη, του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Οι δικαιούχοι του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα έχει ενταχθεί στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) πριν και μετά από τις 13.5.2016, περί απασχόλησης των συνταξιούχων, δύνανται να αξιοποιήσουν τον διανυθέντα χρόνο ασφάλισής τους για προσαύξηση της καταβαλλόμενης μηνιαίας σύνταξης ή απονομή δεύτερης κύριας σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή λόγω θανάτου, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αυτή είναι η μόνη λίστα που χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Ξενώνες, ξενοδοχεία, βίλες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που μας καλούν για αποδράσεις με άρωμα φθινοπώρου ή αποκαλόκαιρου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 07:31

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το ύψος της μέσης σύνταξης

Διευκρινίσεις αναφορικά με το ύψος της μέσης σύνταξης, που περιέχεται στην έκθεση "ΗΛΙΟΣ", παρέχει ο e-ΕΦΚΑ "προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Σεπ 2025 | 08:32

Απογραφή ΕΦΚΑ: 8 στους 10 επαγγελματίες διάλεξαν τη χαμηλότερη εισφορά – Τι σημαίνει για τη σύνταξη

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι βρίσκονται ασφαλισμένοι στην πρώτη και φθηνότερη κατηγορία, και μόλις 1 στους 10 είναι στην 6η και υψηλότερη κατηγορία.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Σεπ 2025 | 21:54

Χατζηδάκης: Οι παρεμβάσεις της ΔΕΘ για τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών στηρίζουν το εμπόριο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η αναδιάταξη του διεθνούς εμπορίου βρίσκει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση

21 Σεπ 2025 | 18:53

Κ. Χατζηδάκης: Παράθυρο για "ένα ακόμα πακέτο στήριξης" το 2026

Η συνέντευξη κλείνει με τα πολιτικά ανοίγματα της κυβέρνησης προς το Κέντρο, με αφορμή και την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου

20 Σεπ 2025 | 08:55
ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Σεπ 2025 | 20:02

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 26 Σεπτεμβρίου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΣΟΚ 18 Σεπ 2025 | 12:30

Αιχμές Γιαννίτση για Greek Statistics στην αύξηση του ΑΕΠ - "Είναι λάθος τα στοιχεία του" απαντά η ΕΛΣΤΑΤ

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης διερωτήθηκε σχετικά με την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Σεπ 2025 | 10:52

Χατζηδάκης για δημοσκοπήσεις: Bρισκόμαστε στο μέσο της τετραετίας, λογικό οι κυβερνήσεις να υποχωρούν

"Παρόλα αυτά, η ΝΔ προηγείται με σημαντική διαφορά των άλλων κομμάτων που δεν μπορούν να βρουν πολιτικά και δημοσκοπικά την περπατησιά τους", ανέφερε.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 17 Σεπ 2025 | 08:25

Πότε συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών ετών για μεγαλύτερη σύνταξη

Κέρδος που ξεπερνά και τα 500 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη με 5 επιπλέον έτη ασφάλισης βγάζει για τους ασφαλισμένους ο τελικός λογαριασμός από την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 16 Σεπ 2025 | 23:16

Χατζηδάκης για εξαγορά HSBC Μάλτας από Credia Bank: "Σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και την ελληνική οικονομία"

"Ήμουν αρμόδιος Υπουργός όταν φέραμε νομοσχέδιο για την υπέρβαση των ζητημάτων που αντιμετώπιζε η Τράπεζα και θυμάμαι τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση"

16 Σεπ 2025 | 21:58

Βουλή: Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ για τις παλαιές συντάξεις χηρείας του ΟΓΑ

Οι εν λόγω συντάξεις του πρώην ΟΓΑ παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα

ΧΡΗΜΑ 16 Σεπ 2025 | 13:32

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις το 2026: Πίνακες με παραδείγματα ανά επάγγελμα και αποδοχές

Μισθοί και συντάξεις θα αυξηθούν από τη μείωση του φόρου λόγω νέας φορολογικής κλίμακας αλλά και από τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Σεπ 2025 | 12:53

Χατζηδάκης: Με τη ΝΔ η χώρα πηγαίνει ψηλότερα, όχι με λεφτόδεντρα της αντιπολίτευσης

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ανεπαρκή μέτρα, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι "στην πλειοδοσία υποσχέσεων εμείς δεν πρόκειται ποτέ να ανταγωνιστούμε την αντιπολίτευση".

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 08 Σεπ 2025 | 12:49

Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις από 1/1/2026 - Πώς καταργείται η προσωπική διαφορά [πίνακας]

Σε σύνολο 2,5 εκατ. συνταξιούχων οι 671.000 διατηρούν προσωπική διαφορά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Σεπ 2025 | 11:27

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου 2025.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 04 Σεπ 2025 | 13:14

Χατζηδάκης: Οταν το Bloomberg λέει ότι πετύχαμε σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής…. είναι απλώς Τετάρτη

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφερόταν στη μείωση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Σεπ 2025 | 13:24

Χατζηδάκης: Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της για το καλώδιο

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, από το οποίο κυρίως ωφελημένη θα είναι η Κύπρος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 02 Σεπ 2025 | 20:00

Χατζηδάκης για τo my1521: "Άμεση επαφή, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους φορολογούμενους"

"Έχουμε υποχρέωση να μειώνουμε τους φόρους όσο μπορούμε, αλλά και να εξυπηρετούμε τους φορολογουμένους με τον καλύτερο τρόπο", είπε ο Κ. Χατζηδάκης

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 31 Αυγ 2025 | 15:16

Κωστής Χατζηδάκης: Μέτρα για ευάλωτους και τη μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση αυτή έχει μειώσει 72 διαφορετικούς φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες

ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 28 Αυγ 2025 | 18:27

Υπουργείο Εργασίας: 9 fake news για το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο

Για 9 fake news κάνει λόγο το Υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Αυγ 2025 | 10:23

Χατζηδάκης: Η προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη Μακεδονία και τη Θράκη φαίνεται στην πράξη

Σύσκεψη Χατζηδάκη με ουλευτές, την περιφερειάρχη και 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

28 Σεπ 2025 | 00:01

Η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων

Η γεωπολιτική αστάθεια παραµένει όχι µόνο ισχυρός παράγοντας διαταραχής της κανονικότητας για τη ναυτιλία, αλλά και αιτία επιτάχυνσης και ανακατεύθυνσης των τεχνολογικών εξελίξεων, κυρίως στον τοµέα της ψηφιοποίησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Σεπ 2025 | 14:59

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 3 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ 27 Σεπ 2025 | 11:20

Πρώτη εκτίμηση για τον φετινό λογαριασμό της θέρμανσης: "Φωτιά" το ρεύμα, φθηνότερο το φυσικό αέριο

Τι συμφέρει περισσότερο για ένα διαμέρισμα χωρίς επαρκή μόνωση στην Κεντρική Ελλάδα - Προτεραιότητα η ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού και όχι η επιλογή πηγής ενέργειας, λένε οι ειδικοί

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2025 | 10:58

Επίδομα ενοικίου: Τι θα ισχύει για όσους χρωστάνε νοίκια στους ιδιοκτήτες

Πώς το το επίδομα ενοικίου θα καταλήγει στους ιδιοκτήτες που δηλώνουν ανείσπρακτα ενοίκια

ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ 27 Σεπ 2025 | 09:31

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές - Μείωση σε 19 νησιά από 1/1/2026 λόγω ΦΠΑ

Η τιμή εκκίνησης σύμφωνα με την αγορά εκτιμάται στο 1,11-1,12 ευρώ το λίτρο έναντι 1,1 ευρώ τον Οκτώβριο του 2024

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 27 Σεπ 2025 | 08:42

Γραμμή 4 του Μετρό: Καθυστερήσεις έως και 5 χρόνια - Τα εργοτάξια που προκαλούν "πονοκέφαλο"

Ποια είναι τα εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας

26 Σεπ 2025 | 17:50

HELLENiQ ENERGY: Στην τελική ευθεία η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα "Empowering Future Leaders"

Εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2025, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο καινοτόμο Πρόγραμμα Απασχόλησης "Empowering Future Leaders"

26 Σεπ 2025 | 17:45
«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ» 26 Σεπ 2025 | 15:36

Η Κομισιόν για τους νέους αμερικανικούς δασμούς: "Το ανώτατο όριο δασμών 15% για τις εξαγωγές της ΕΕ αποτελεί εγγύηση"

Το σκεπτικό αυτό φαίνεται πως επικρατεί στους αξιωματούχους της ΕΕ, που βλέπουν στροφή των ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα, όπως το Ουκρανικό αλλά και τους δασμούς.

556 ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 26 Σεπ 2025 | 14:49

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φορολοταρία Σεπτεμβρίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 26 Σεπ 2025 | 14:25

Απόστολος Βακάκης: Το ιαπωνικό μάθημα που καθοδηγεί τη Jumbo και η απειλή Temu και Shein

Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι θετική εξέλιξη για την εταιρεία, καθώς αναμένεται να μειώσει το κόστος αγορών και να ενισχύσει το μικτό περιθώριο στο δεύτερο εξάμηνο.

ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΑΡΘΡΟ 26 Σεπ 2025 | 11:43

Süddeutsche Zeitung: Ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι

Η γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει πως όντως υπάρχει μια βελτίωση στα οικονομικά, ωστόσο ο μέσος πολίτης δεν επωφελείται πραγματικά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 26 Σεπ 2025 | 08:48

Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί για το Airbnb: "Φρένο" στις 120 ημέρες - Σε ποιες περιοχές θα επεκταθεί η απαγόρευση

Ξεκινούν τα αυστηρά μέτρα για τη τιθάσευσή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

ΕΛΣΤΑΤ 26 Σεπ 2025 | 07:49

Πάνω από 24.000 ευρώ η ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών στην Αττική για στέγαση, διατροφή και μεταφορές

Αυξημένη κατά 3,6% ήταν η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές το 2024 σε σχέση με το 2023, στα 20.694,48 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2025 | 07:27

Φορολογία: Τι αλλάζει το 2026 και το 2027 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

το 2026 θα είναι ένα έτος με αυξημένους φόρους εισοδήματος, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα από τα 830 στα 880 ευρώ.

26 Σεπ 2025 | 00:01

ABS: Από τη δυνατότητα στην πραγματικότητα - H δημιουργία της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου στη ναυτιλία

Το υδρογόνο αποτελεί έναν ενεργειακό φορέα για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση

25 Σεπ 2025 | 21:20

Γερμανία: Περικοπή 13.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Bosch

Στο τέλος του 2024 η εταιρία απασχολούσε σχεδόν 417.900 εργαζόμενους παγκοσμίως

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2025 | 18:35

Λαθρεμπόριο: Κατάσχεση 17 κοντέινερ με ενδύματα και υποδήματα από την ΑΑΔΕ - Πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Τα κιβώτια περιείχαν ενδύματα ευτελούς αξίας, χρησιμοποιούμενα ως "βιτρίνα" για να παραπλανούν τις τελωνειακές αρχές

ΕΞΗΓΗΣΗ 25 Σεπ 2025 | 18:02

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι αλλάζει στη φορολογία τους το 2026 και το 2027 - Δείτε παραδείγματα

Παρά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το 2026 θα είναι ένα έτος με αυξημένους φόρους εισοδήματος

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 25 Σεπ 2025 | 17:39

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσφορές - ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ για το ομόλογο - Υπερκάλυψη κατά 2,4 φορές

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ κατά 2,4 φορές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 15:46

Δηλώσαμε πάνω από 110 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025 - Μόλις τώρα πλησιάζουμε το επίπεδο προ "χρεοκοπίας"...

Μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μοιράστηκαν το 2024 περισσότερα από 92 δισ. ευρώ.

25 Σεπ 2025 | 14:50

Η Siemens παρουσίασε το blue GIS στην Ελλάδα

Νέα Εποχή στην Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας με πίνακες Μέσης Τάσης blue GIS από τη Siemens

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 25 Σεπ 2025 | 13:17

METLEN & Σ.Κ.Ε.Π.: Μαζί για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2025, συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. –με και χωρίς αναπηρία– υλοποίησαν το πρόγραμμα σε 91 σχολεία της Αττικής και της Λαμίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Σεπ 2025 | 12:46

Θεοδωρικάκος: Όποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, μπορεί να πάει στα δικαστήρια

"Όποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει το δίκιο της", σημείωσε ο κ. Θεοδωρικακος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ 25 Σεπ 2025 | 12:01

Θεοδωρόπουλος: Κίνδυνος για δύο ηχηρά λουκέτα στη βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους

Η διαφορά τιμών ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και ανταγωνιστών χωρών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

25 Σεπ 2025 | 11:47

Alter Ego Media: Αύξηση κύκλου εργασιών στα 59,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2025

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ , βελτιωμένα κατά 5 εκατ. σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2024.

25 Σεπ 2025 | 11:31

"Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατήστε μετρητά": Η ΕΚΤ προτρέπει τα νοικοκυριά να είναι έτοιμα για κρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλεί τους πολίτες να διατηρούν μετρητά στο σπίτι ως μέτρο προετοιμασίας για απρόβλεπτες κρίσεις.

25 Σεπ 2025 | 11:07
ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 09:28

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια διόρθωση στις τιμές των ακινήτων - 100% αύξηση στην Αττική

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 100% στην Αττική, όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναβάλουν την απόφαση αγοράς.

25 Σεπ 2025 | 09:00

Η ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. συνεχίζει τη λαμπρή της πορεία με διεθνείς διακρίσεις και δυναμική ανάπτυξη

Μεσσηνιακή Υπογραφή, Παγκόσμια Αναγνώριση, Βραβευμένη Ποιότητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Σεπ 2025 | 08:54

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και σούπερ μάρκετ - Τι απαντούν Σκλαβενίτης και Lidl για τα πρόστιμα

Η αντίδραση των Σκλαβενίτη και Lidl στα πρόστιμα των 2,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 07:43

Ανοδικές τάσεις στο ρεύμα - Αύξηση 20,9% δείχνει η χονδρική για τον Οκτώβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου η χονδρική είχε εμφανίσει πολύ εντονότερη άνοδο, αγγίζοντας το +30% σε σχέση με τον Αύγουστο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:36

Επίδομα ενοικίου: "Κλειδί" οι δηλώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια – Στους ιδιοκτήτες η ενίσχυση

Οι φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που αναγκάστηκαν να δηλώσουν ανείσπρακτα ενοίκια στην Εφορία, θα αποτελούν το "κλειδί" για τη χορήγηση του επιδόματος του ενός ενοικίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:05

Πώς θα πιαστεί η εισφοροδιαφυγή - Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι

Ο στόχος των εσόδων για το 2024 από ρυθμίσεις χρεών ήταν 1,8 δισ. ευρώ και στο τέλος ξεπεράστηκε φτάνοντας στα 2 και πλέον δισ. ευρώ.

25 Σεπ 2025 | 00:01

Οι νέες ισορροπίες στη ναυτιλία: Το όραμα του ομίλου Maritech

Τι απαντά ο CEO του Maritech Group για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ναυτιλίας του σήμερα

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ 24 Σεπ 2025 | 19:42

ΑΑΔΕ: Δύο νέα χτυπήματα κατά του λαθρεμπορίου ποτών σε Αργολίδα και Κρήτη

Νέα "χτυπήματα" της ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες, αποκάλυψαν τεράστιες ποσότητες λαθραίων ποτών

24 Σεπ 2025 | 16:02

Η DKG Development παραδίδει Safe House για θύματα ενδοοικογενειακής βίας στον Πειραιά

Ο νέος αυτός χώρος σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την αξιοπρεπή φιλοξενία των θυμάτων

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ METLEN 24 Σεπ 2025 | 15:37

Μυτιληναίος: Έως και το 25% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ χάνεται

"Χρειάζονται επενδύσεις στις βασικές υποδομές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε με στρατηγικό τρόπο" είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

24 Σεπ 2025 | 15:30

iPhone 17: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για τη νέα σειρά της Apple

Με την Apple να παρουσιάζει όχι μόνο τα νέα iPhone 17 Pro και iPhone 17 Pro Max, αλλά και το ολοκαίνουργιο iPhone Air, οι επιλογές για το 2025 είναι πιο πλούσιες από ποτέ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 24 Σεπ 2025 | 11:35

ΝΟΚ: Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι εργολάβοι για να ανατρέψουν την απόφαση για το ύψος των κτιρίων

Τη δική τους μάχη είναι έτοιμοι να δώσουν οι εργολάβοι για να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση κατά του ΝΟΚ.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ 24 Σεπ 2025 | 11:11
24 Σεπ 2025 | 09:52

Snappi: Η τράπεζα που χωράει στην τσέπη σας και είναι παντού δίπλα σας

Η Snappi, με έδρα τα Ιωάννινα, χτίστηκε από το μηδέν με στόχο να είναι αποκλειστικά ψηφιακή, με την εφαρμογή της να λειτουργεί μόνο σε mobile.

24 Σεπ 2025 | 09:45

PCT: 5 υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, η PCT S.A., επιδιώκει να ενδυναμώσει και να στηρίξει την τοπική κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 08:55

Airbnb: Τα SOS της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες - Τι ισχύει για Αριθμό Μητρώου Ακινήτου και διάρκεια μίσθωσης

Το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τα ακίνητα τύπου Airbnb για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αποσαφηνίζει η ΑΑΔΕ με αναλυτικό οδηγό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 24 Σεπ 2025 | 08:08

Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα ξαναπληρώσουν την Εισφορά Αλληλεγγύης – Η νέα κλίμακα

Ωφελημένοι θα είναι τόσο οι παλαιοί όσο και οι νέοι συνταξιούχοι που θα πάρουν σύνταξη το 2026.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 07:31

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το ύψος της μέσης σύνταξης

Διευκρινίσεις αναφορικά με το ύψος της μέσης σύνταξης, που περιέχεται στην έκθεση "ΗΛΙΟΣ", παρέχει ο e-ΕΦΚΑ "προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

24 Σεπ 2025 | 00:01

Δασκαλάκης, Alpha Shipping Advisors: Εξειδικευμένες, tailor-made λύσεις χρηματοδότησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ναυτιλιακών ομίλων

Ο κ. Δασκαλάκης υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά η επιλογή της κατάλληλης μορφής χρηματοδότησης.

23 Σεπ 2025 | 17:42

50 χρόνια Grecotel – Από το Ρέθυμνο στον κόσμο

Παρατεταμένο χειροκρότημα στους χιλιάδες εργαζόμενους της Grecotel

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ 23 Σεπ 2025 | 13:24

Αντιδρούν τα σούπερ μάρκετ στη μείωση τιμών 1.000 προϊόντων: "Να σταματήσει ο κρατικός παρεμβατισμός"

Τι απάντησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ και ιδιοκτήτης των My Market, Αριστοτέλης Παντελιάδης, για την εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου για την μείωση των τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 23 Σεπ 2025 | 13:01

Πώς η κυβέρνηση ρίχνει δίχτυα στους ελεύθερους επαγγελματίες πριν τις εκλογές: Οι αλλαγές στη φορολογία ανά κλιμάκιο

Μονοψήφιοι ή ακόμη και μηδενικοί φορολογικοί συντελεστής για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 23 Σεπ 2025 | 12:57

Οι 4 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία των δανειοληπτών

"Το ιδιωτικό χρέος είναι δίδυμος αδελφός της ακρίβειας, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και απειλώντας τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων" τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Σεπ 2025 | 08:32

Απογραφή ΕΦΚΑ: 8 στους 10 επαγγελματίες διάλεξαν τη χαμηλότερη εισφορά – Τι σημαίνει για τη σύνταξη

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι βρίσκονται ασφαλισμένοι στην πρώτη και φθηνότερη κατηγορία, και μόλις 1 στους 10 είναι στην 6η και υψηλότερη κατηγορία.

23 Σεπ 2025 | 00:01

Κώστας Δελαπόρτας (DryDel Shipping): Από τις αρχές του 2025 λειτουργεί το νέο γραφείο στο Χιούστον - Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε eco-friendly πλοία έως το 2028

Για το ναυπηγικό πρόγραμμα σε eco πλοία τελευταίας γενιάς, τα νέα γραφεία της DryDel Shipping στις ΗΠΑ και την αγορά, μιλάει ο Κώστας Δελαπόρτας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Σεπ 2025 | 21:54

Χατζηδάκης: Οι παρεμβάσεις της ΔΕΘ για τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών στηρίζουν το εμπόριο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η αναδιάταξη του διεθνούς εμπορίου βρίσκει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 22 Σεπ 2025 | 21:20

Επιστροφή ενοικίου: Εως τέλος Νοεμβρίου η καταβολή - Τα ποσά της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι - Ολη η διαδικασία

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Σεπ 2025 | 19:47

"Tακτοποίηση" αυθαιρέτων κατασκευών στις πιλοτές: Τι έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η "τακτοποίηση" αυθαιρέτων κατασκευών στις πιλοτές, δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει κανονισμός οροφοκτησίας

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Σεπ 2025 | 19:13

Επιστροφή ενοικίου: Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιδότηση έως 800 ευρώ - Τον Νοέμβριο η καταβολή του

Για τη φετινή χρονιά, η επιστροφή ενοικίου αφορά μισθώσεις για το φορολογικό έτος 2024 και η καταβολή του ποσού θα γίνει εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου 2025 - Τι πρέπει να κάνετε

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 22 Σεπ 2025 | 18:50

Ενστολοι: Πώς κερδίζουν 1,5 έως 2 μισθούς ανά έτος - Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια

Όπως επισήμαναν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια

22 Σεπ 2025 | 17:47

Το δίκτυο Vodafone 5G στηρίζει τον πιο δυνατό μας δεσμό – την Εθνική που μας ενώνει

O δεύτερος πιο πιστός υποστηρικτής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, αμέσως μετά τους φιλάθλους της

ΚΡΟΙΣΟΙ 22 Σεπ 2025 | 17:40

Τραμπ: Δείτε πόσα εκατομμύρια έχει κερδίσει κάθε μέλος της οικογένειας χάρη στην προεδρία του

Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ και της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 22 Σεπ 2025 | 17:29

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 3,2%-3,5% το εύρος απόδοσης του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Η δημόσια προσφορά θα διεξαχθεί από την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025 έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025.

ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 22 Σεπ 2025 | 14:08

Το Associated Press μπήκε στο "στρατηγείο" της ΑΑΔΕ: Πώς η Ελλάδα έθεσε σε στέρεες βάσεις το φορολογικό της σύστημα

Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας — άλλοτε συνώνυμο της αναποτελεσματικότητας — έχει επανασχεδιαστεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2025 | 13:50

Παπασταύρου: Αν τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τότε η χώρα θα περάσει σε άλλο επίπεδο

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε πως η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Chevron αποτελεί "μια de facto ενίσχυση και αναγνώριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ 22 Σεπ 2025 | 10:36
22 Σεπ 2025 | 00:01

Ελληνική Ναυτιλία: Η Παγκόσμια Δύναμη να γίνει ο Εθνικός Μοχλός Ανάπτυξης

Η Ναυτιλία πρέπει να γίνει ο κλάδος που θα τραβήξει μπροστά και άλλους τομείς, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση στην εκπαίδευση και στη βιομηχανία

21 Σεπ 2025 | 18:53

Κ. Χατζηδάκης: Παράθυρο για "ένα ακόμα πακέτο στήριξης" το 2026

Η συνέντευξη κλείνει με τα πολιτικά ανοίγματα της κυβέρνησης προς το Κέντρο, με αφορμή και την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Σεπ 2025 | 11:17

Ενημέρωση πόρτα – πόρτα για τη νέα φορολογική κλίμακα - "Ενας επιπλέον μισθός" περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τους περιμένει "ένας επιπλέον μισθός" μέσα στο 2026 και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΡΕΚΟΡ 21 Σεπ 2025 | 10:15

Ψηφιακός χρυσός: Σχέδιο για να γίνει πιο προσιτή η αγορά του από μικρoεπενδυτές

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) προωθεί την ιδέα του "ψηφιακού χρυσού"

21 Σεπ 2025 | 08:37

Ο "οδικός χάρτης" των ενισχύσεων σε 5 εκατ. πολίτες - Πώς κατανέμονται 2,5 δισ. ευρώ το επόμενο οκτάμηνο

Πρόκειται για διπλές ή και τριπλές αυξήσεις εισοδήματος για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά και σημαντική μείωση φορολογικών και άλλων βαρών.

21 Σεπ 2025 | 08:17

Θ. Αναγνωστόπουλος: Η επιχειρηματικότητα είναι συναρπαστική αλλά και συχνά μοναχική - Πώς με βοήθησε ο EO Greece

Πώς κατάφερε ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της SciCo, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, να εξελίξει την καριέρα του μέσω του Εntrepreneurs Organization

21 Σεπ 2025 | 00:01

Αναζητώντας το καύσιµο του µέλλοντος

Η ναυτιλιακή βιοµηχανία, η ραχοκοκαλιά του παγκόσµιου εµπορίου, υφίσταται βαθύ µετασχηµατισµό

ΥΠΟΙΚ - ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 19:49

Στο "κυνήγι" της φοροδιαφυγής: Σε έσοδα έως 4 δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση τη διετία 2024-2025

Πρόκειται για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τους αλλεπάλληλους στοχευμένους ελέγχους

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ 20 Σεπ 2025 | 16:17

Τιμολόγια ρεύματος: Πού στρέφονται όλο και περισσότερο οι καταναλωτές - To ρίσκο χωρίς όφελος

Η θετική εικόνα του Σεπτεμβρίου με τις μειώσεις στα περισσότερα τιμολόγια δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται τον Οκτώβριο

20 Σεπ 2025 | 10:42

Κρουαζιέρες: Οι περισσότερες εταιρείες καίνε μαζούτ εν έτει 2025 - Σημαντική η περιβαλλοντική επιβάρυνση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κρουαζιέρας για ακόμα μία χρονιά κρούει ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 20 Σεπ 2025 | 10:15

Πιερρακάκης στη WSJ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της δυναμική - Προτεραιότητα οι ιδιωτικές επενδύσεις

Η WSJ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις που γνώρισε ανεπτυγμένη χώρα

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 20 Σεπ 2025 | 09:45

Εντυπωσιακή αύξηση στα τουριστικά έσοδα και άνοδος στις αφίξεις - Αισιόδοξα τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο

Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για χρονιά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, με ορίζοντα που παραμένει ελπιδοφόρος και για τον Σεπτέμβριο.

ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 08:58

Πρόσω ολοταχώς η επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής - Στόχος εσόδων 4 δισ. ευρώ τη διετία

Έσοδα που θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ τη διετία 2024-2025 προσδοκά η κυβέρνηση από την "επιχείρηση" κατά της φοροδιαφυγής.