Follow us

Οι 3+1 παρεμβάσεις που αυξάνουν μισθούς και συντάξεις, το food pass και η παροχή "έκπληξη"

Θα προστεθεί πιθανότατα μία ακόμη παρέμβαση, την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η οποία θα προέλθει από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε τρεις συν έναν άξονες θα κινηθεί η προσπάθεια για βελτίωση των εισοδημάτων στα περισσότερα νοικοκυριά που πλήττονται από την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια τα οποία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας το αμέσως προσεχές διάστημα, κάποια εξ αυτών θα υλοποιηθούν.

Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις αφορούν, κατ' αρχήν την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% που θα φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τις πληρωμές για τον Φεβρουάριο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου, με την σχετική διαδικασία ήδη να έχει ξεκινήσει, ενώ θα ακολουθήσει το food pass.

Σε όλα τα παραπάνω θα προστεθεί πιθανότατα μία ακόμη παρέμβαση, την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η οποία θα προέλθει από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας, δημιουργώντας έτσι επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Οι οριστικές αποφάσεις για το τελευταίο αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου και αφού προηγηθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των εσόδων, αλλά και την ανάπτυξη του 2022 και η υλοποίησή τους θα έρθει λίγο πριν το Πάσχα.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι δράσεις, η υλοποίηση των οποίων ξεκινάει από την άλλη εβδομάδα και εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα φέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος:

• Αύξηση συντάξεων: Οι συνταξιούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 1,72 εκατ. ασφαλισμένων, που είναι δικαιούχοι, θα δουν αυξήσεις στις νέες απολαβές από αυτόν τον μήνα. Τονίζεται ότι η αύξηση που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο (για τις συντάξεις Φεβρουαρίου) θα είναι διπλή, καθώς θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση για τις συντάξεις Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει τις αυξήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπου και καταβάλλονται οι συντάξεις.

• Κατώτατος μισθός: Οι σχετικές διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχουν ήδη ξεκινήσει και με βάση το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει την πρότασή του στα μέσα Μαρτίου. Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στην περιοχή των 751 ευρώ, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν να ανέλθει και στα 780 ευρώ καλύπτοντας το σύνολο του πληθωρισμού, στα επίπεδα που διαμορφώθηκε το 2022.

• Κάρτα Αγορών: Οι αιτήσεις για την χορήγηση του σχετικού επιδόματος θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα και η πληρωμή του στο τέλος Φεβρουαρίου. Το ανώτερο ποσό που θα λάβει ένα νοικοκυριό θα είναι 600 ευρώ για το εξάμηνο και το χαμηλότερο 132 ευρώ (δηλαδή 22 έως 100 ευρώ τον μήνα). Δικαιούχοι του νέου αυτού μέτρου θα είναι περίπου 8,4 εκατ. νοικοκυριά που αντιστοιχεί και στο 85% του συνόλου. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν σε ηλεκτρονική κάρτα, όπως για παράδειγμα το fuel pass, ενώ εναλλακτικά όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να γίνεται η πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πιστώνεται το 80% του ποσού που δικαιούται κάθε νοικοκυριό.

Επίσης ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία ακόμη παρέμβαση στήριξης της κοινωνίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, αφενός από την καλύτερη πορεία της οικονομίας και των εσόδων, αλλά και από την πτώση των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, κάτω από τα επίπεδα με βάση τα οποία έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας "εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα", ενώ σημείωσε ότι "όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Φεβ 2023 | 08:11

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται προκαταβολές επικουρικών συντάξεων - Υψους 100 ευρώ

Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων ύψους 100 ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης για 40.000 συνταξιούχους.

31 Ιαν 2023 | 08:42

Ακυρες μία στις πέντε αιτήσεις για σύνταξη - Γιατί συμβαίνει

Διπλασιάστηκαν πέρσι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις οι οποίες έκλεισαν χωρίς να εκδοθεί απόφαση από τον e- ΕΦΚΑ.

29 Ιαν 2023 | 19:41

ΣΥΡΙΖΑ: Αμετανόητος στην εξαπάτηση των συνταξιούχων ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπατεί τους συνταξιούχους, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Κρήτη.

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Ιαν 2023 | 15:27

Συντάξεις: Πρόσθετη παρέμβαση για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς προαναγγέλλει ο Κωστής Χατζηδάκης

Για νέα παρέμβαση στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ 27 Ιαν 2023 | 11:26

Ο Κωστής Χατζηδάκης στα ΚΑΠΗ: Ενας στους δυο συνταξιούχους θα λάβει 1 επιπλέον σύνταξη

Η επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη στα Α ΚΑΠΗ Γαλατσίου και οι δηλώσεις του για τις αυξήσεις στις συντάξεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Ιαν 2023 | 13:47

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι για τις αυξήσεις των συντάξεων: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τι ισχύει με τις αυξήσεις στις συντάξεις των συνταξιούχων και την ενίσχυση των συνταξιούχων σε 7 ερωταπαντήσεις.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 26 Ιαν 2023 | 08:16

Από σήμερα η καταβολή των αυξημένων συντάξεων σε πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους - Αναλυτικά παραδείγματα

Διπλές αυξήσεις βλέπουν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, τριπλές αυξήσεις περίπου 185.000 και μία επιπλέον σύνταξη θα δει 1 στους 2 συνταξιούχους μέσα στο 2023.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 25 Ιαν 2023 | 18:26

Από αύριο η καταβολή των συντάξεων: Αύξηση 7,75% σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους - Αναλυτικά παραδείγματα

Διπλές αυξήσεις βλέπουν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, τριπλές αυξήσεις περίπου 185.000 και μία επιπλέον σύνταξη θα δει 1 στους 2 συνταξιούχους μέσα στο 2023.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 24 Ιαν 2023 | 07:52

Η κόντρα για τις αυξήσεις στα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου φέρνει μειώσεις για τις καθημερινές διελεύσεις

Κόντρες και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Γέφυρας ΑΕ, της εταιρείας που έχει τη λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, να προχωρήσει σε αύξηση των διοδίων από 1η Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2023 | 09:58

Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου με τις νέες αυξήσεις

Αυξήσεις στις συντάξεις τους πρόκειται να δουν οι δικαιούχοι για τον μήνα Φεβρουάριο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Ιαν 2023 | 11:15

Πότε καταβάλλονται οι νέες αυξημένες συντάξεις Φεβρουαρίου - "Ένας στους δύο με μία επιπλέον σύνταξη φέτος", λέει ο Χατζηδάκης

Ξεκινά η καταβολή της αύξησης κατά 7,75% με τις συντάξεις Φεβρουαρίου - Τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Ιαν 2023 | 07:59

Σε 8 ημέρες οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις: Πότε και σε ποιους θα δοθούν

Οι εν λόγω αυξήσεις στις συντάξεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023.