Οι 4 της...Τρόικας ξανάρχονται, νέο κρυφτό από Μαξίμου

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) επιστρέφουν στην Αθήνα έχοντας στην …παρέα τους τον Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και τον Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).

oi-4-tistroikas-ksanarxontai-neo-krufto-apo-maksimou
SHARE THIS
0
SHARES

Πριν καλά καλά επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές των δανειστών- αναμένονται τελικά την Τρίτη- η κυβέρνηση φαίνεται να επαναλαμβάνει το ...παιγνιδάκι να τους κρύβει σε ξενοδοχεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται τρόπος έτσι ώστε να μην εμφανισθούν σε κεντρικά υπουργεία, ιδίως στο υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εικόνα να μπαίνουν οι ...τροικανοι, έστω στη νέα τους έκδοση, σε υπουργεία μπορεί να ξυπνήσει δυσάρεστες μνήμες και να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου.

Κουαρτέτο αυτην τη φορά η Τρόικα

Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών επιστρέφουν μετά από 7 μήνες και πάλι στην Αθήνα αφού η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον αναγκασμένη να φιλοξενήσει τους εκπροσώπους των θεσμών για επιτόπιους ελέγχους, μετά τη συμφωνία δέχθηκε την 12η Ιουλίου. Μόνο που αυτή τη φορά, η τρόικα δεν θα είναι ακριβώς τρόικα, αφού τα μέλη του... γκρουπ που καταφθάνει είναι πλέον τέσσερα.

Οι περισσότεροι που απαρτίζουν την ομάδα της αποστολής των... fantastic four, είναι κάτι παραπάνω από γνωστοί μας, και άλλοι αποτελούν νέα πρόσωπα, και όλοι μαζί επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουν το έργο που άφησαν ημιτελές πίσω τους, όταν διακόπηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και υποκαταστάθηκαν από το Brussels Group.

Το... κουαρτέτο απαρτίζουν , ως συνήθως, οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, και τώρα πλέον έχει προστεθεί ένα ακόμα πρόσωπο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ESM), ο οποίος και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ποια είναι τα πρόσωπα

Εκτός από τον Ινδό, Ρίσι Γκογιάλ και τον Ιρλανδό, Ντέκλαν Κοστέλο, (που διαδέχτηκαν τον Πόουλ Τόμσεν και τον Ματίας Μορς αντίστοιχα ως εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Κομισιόν, αντίστοιχα) το νέο πρόσωπο που προσγειώνεται στην Αθήνα θα είναι ο Γερμανός, Ράσμους Ρέφερ, ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ, αντικαθιστώντας τον Κλάους Μαζούχ.

Το «ζόμπι»

Ο Γερμανός Ράσμους Ρέφερ, ο οποός ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, θεωρείται «σκληρός» και λόγω της εμφάνισής του προκαλεί και κάποιο... δέος.

 

Ο Ρέφερ είναι επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ, που κατά την τριετή θητεία του στο κλιμάκιο της τρόικας στην Πορτογαλία (για ένα διάστημα μαζί με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ) απέκτησε τα καθόλου κολακευτικά προσωνύμια του «κυρίου λιτότητα» και του... «ζόμπι», λόγω του επιβλητικού και σκυθρωπού παρουσιαστικού του.

Ακόμα και μπλουζάκια έχουν τυπωθεί... προς τιμήν του και πωλούνται στο Διαδίκτυο, όπου φιγουράρει το πρόσωπο του Γερμανού τραπεζίτη ως ενός τρομακτικού ζόμπι. Ο σχεδιαστής του ρούχου, μάλιστα, δεν παραλείπει να εξηγήσει ότι το προϊόν είναι εμπνευσμένο από τον «καταραμένο» Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, ο οποίος θυμίζει τον χαρακτήρα «Lurch» της ταινίας «The Adams Family». Αυτό το μπλουζάκι είναι μία κραυγή εναντίον της προσπάθειας αυτών των μη εκλεγμένων πιστωτών- καρχαριών να κυριεύσουν τον κόσμο.

 

Ο μισθός του ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ άγγιζε τα 20.000 ευρώ.  

Στο βιογραφικό του βρίσκει κανείς την τριετή θητεία του στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας.

Ο «σκληρός»

Παλιός γνώριμος είναι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ που πήρε προαγωγή, ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου. Ο Γκογιάλ μπήκε «στο παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο πέρυσι, στη συνάντηση των Παρισίων.

Ο Γκογιάλ ανήκει στην «ομάδα των Ινδών» οικονομολόγων του ΔΝΤ, που τα πηγαίνουν πολύ καλά εντός του Ταμείου, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Χαρακτηρίζεται σαν «σκληρός» διαπραγματευτής, κάποιες φορές υπερβάλλει για να ξεχωρίσει, αλλά του καταλογίζουν πως δεν έχει την πολιτική αντίληψη που είχε ο Τόμσεν στις διαπραγματεύσεις.

 

Εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2002, έχει συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές στην Ευρωζώνη, την Ουγγαρία, την Κίνα και τη Βραζιλία, ενώ πριν μετακινηθεί στο Ευρωπαϊκό Τμήμα εργαζόταν στο Τμήμα Στρατηγικής, Πολιτικής και Αναθεώρησης του Ταμείου.

Δεξί του χέρι στην αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θεωρείται η Καναδή, Στέφανι Έμπλ, γνωστή πλέον και ως «φονέας των χαμηλοσυνταξιούχων» επειδή στο Παρίσι ζητούσε επίμονα τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στη χώρα μας.

Ρόλο ισορροπιστή αναμένεται να διαδραματίσει, όπως και στο παρελθόν, ο επικεφαλής της μόνιμης δύναμης του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου.

Ο «μορφονιός»

O Ιρλανδός, Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ο εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε και αυτός στην Κομισιόν. Έχει και το προσωνύμιο «μορφονιός».

Από τις συναντήσεις στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο πέρυσι και μετά, αναδείχθηκε σε συντονιστή της ελληνικής Τρόικα, καθώς ήταν ο πρώτος και μόνος τροϊκανός που έκανε «on camera» επίσημες δηλώσεις για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, μετά τον Φεβρουάριο του 2011 οπότε «απαγορεύτηκε» στην Τρόικα να σχολιάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

 

Ο Κοστέλο έχει γνώση των ελληνικών πραγμάτων, καθώς συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της ΕΕ που τον Απρίλιο του 2010 με επικεφαλής τον Σερβάς Ντερούζ που είχε έλθει στην Ελλάδα για να συντάξει το πρώτο Μνημόνιο.

Καλύτερη γνώση όσων συμβαίνουν όμως στην Ελλάδα έχει ο «τοποτηρητής» του Κοστέλο και Νο 2 της αποστολής της Κομισιόν, ιταλικής καταγωγής, Γκαμπριέλε Τζουντίτσε.

Ο Ιταλός του ESM

Ο Ιταλός Νικολά Γκιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κλείνει την τετράδα των θεσμών. Ο Γκιαμαριόλι είναι ο επικεφαλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων στον ESM, ενώ προηγουμένως είχε τελέσει οικονομολόγος στο τμήμα δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ.

 

Εχει γράψει πολλά βιβλία καθώς και αναλύσεις που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, τις τράπεζες αλλά και την νομισματική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook