Οι 6 όροι για την προστασία της α'κατοικίας - Τι θα λέει το ν/σ

Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί μέχρι την Τρίτη στη Βουλή εφόσον βέβαια επιτευχθεί η τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι 6 όροι για την προστασία της α'κατοικίας - Τι θα λέει το ν/σ

Με τη δημόσια τοποθέτησή του στο 4ο οικονομικό forum των Δελφών, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε και δημόσια πλέον τις προϋποθέσεις για την ένταξη στον νέο νόμο Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί μέχρι την Τρίτη στη Βουλή εφόσον βέβαια επιτευχθεί η τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κοινοτικές πηγές, εμφανίζονταν χθες αισιόδοξες ότι η Ελλάδα θα κλείσει τα προαπαιτούμενα της 2ης μνημονιακής αξιολόγησης μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Μιλούν για 2-3 εκκρεμότητες η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι αυτή του νέου πλαισίου προστασίας κύριας κατοικίας.

Από τους Δελφούς ο κ. Φλαμπουράρης, παρουσία των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναφέρθηκε στο όριο των 250.000 ευρώ (ως όριο αξίας της πρώτης κατοικίας) αλλά και στο όριο του δανείου το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (σ.σ μάλιστα στο νομοσχέδιο θα αναφέρεται ότι στο όριο θα περιλαμβάνονται και οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι όπως και όλες οι υποχρεώσεις που βαραίνουν τον δανειολήπτη ενώ αν το δάνειο είναι σε ξένο νόμισμα, η μετατροπή θα γίνεται με βάση την ισοτιμία κατά την ημέρα της ένταξης. Οι επικεφαλής των τραπεζών, χαρακτήρισαν χθες στους Δελφούς ως ποιο σημαντική προϋπόθεση το να έχει καταστεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη μέχρι τις 31/12/2018. «Αυτή η ημερομηνία θα πρέπει να είναι γραμμένη σε πέτρα» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς.

Το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει συνολικά έξι προϋποθέσεις:

1. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

2. Η οφειλή να είναι ληξιπρόθεσμη για τουλάχιστον 90 ημέρες στο τέλος του 2018

3. Το δάνειο να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ

4. Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%. Έτσι, τα όρια αυτά θα καθορίζονται ως εξής:

· Περίπου στα 13500-14.000 ευρώ για τον ενήλικα

· Έως και τα 23.500 ευρώ για τον παντρεμένο

· Στα 30.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί

· Στα 35-36.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

· Στα 41.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά

5. Το όριο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο οφειλέτης (πέραν της κύριας κατοικίας) να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» και μπορεί να μειωθεί δεδομένου ότι διατυπώνονται ενστάσεις από την ΕΚΤ

6. Οι καταθέσεις του νοικοκυριού να μην ξεπερνούν το 50% της οφειλής.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, το ύψος της επιδότησης από το κράτος θα κυμαίνεται από 5% έως και 90% επί του ποσού της δόσης που θα προκύπτει ανάλογα και με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Η επιδότηση δεν θα δίδεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά για όλη την περίοδο της ρύθμισης υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να πληρούνται τα κριτήρια.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε χθες από τους Δελφούς ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει στις αρχές της εβδομάδας το νομοσχέδιο στη Βουλή. Η κυβέρνηση θέλει να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τουλάχιστον δύο ημέρες κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 08 Ιαν 2022 | 11:10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ 07 Ιαν 2022 | 08:27

Ποιοι λογαριασμοί ρεύματος θα επιδοτηθούν - Για ποιους διπλασιάζεται η τιμή του ρεύματος - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Στις 12 το μεσημέρι τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.