Οι 7 υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου σε εφορία, δήμους, πολεοδομίες, τράπεζες: Αναλυτικά οι προθεσμίες

Σεπτέμβριος, ο μήνας "φωτιά" για σειρά πληρωμών μόλις ξεκίνησε - Όλες οι υποχρεώσεις.

Η ακτινογραφία των φετινών εκκαθαριστικών της εφορίας

Θα έρθουμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι φέτος με πληρωμή δύο φόρων ταυτόχρονα: και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρεσιών στις πολεοδομίες καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα ναι μεν δεν θα κλείσει από τον Οκτώβριο αλλά τα πρόστιμα τακτοποίησης θα γίνουν κατά 20% περισσότερα.

Αντίστοιχα, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εμφανιστούν και τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων. Ούτε αυτή η πλατφόρμα –η οποία αποδείχτηκε πραγματικό χρυσάφι για τους δήμους- θα κλείσει αλλά και πάλι αναμένεται ότι η απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις θα κοστίσει περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος Σεπτεμβρίου, εκπνέει και η προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα "Γέφυρα" με την οποία διασφαλίζεται η επιδότηση για την αποπληρωμή των δανείων ενώ δίνεται και μια ευκαιρία για τακτοποίηση του δανείου σε συμφωνία με την τράπεζα. Στο ενδιάμεσο, μέχρι τις 23/09 θα πρέπει να υποβληθούν και οι δηλώσεις… Covid από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να εισπράξουν ένα μέρος από τα σπασμένα για το κούρεμα που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους από ενοίκια. Σεπτέμβριος: Ο μήνας "φωτιά" μόλις ξεκίνησε.

Μετά και την χθεσινή επεισοδιακή ημέρα, ο αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, έφτασαν κοντά στα 6,4 εκατομμύρια αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ποσό που βεβαιώθηκε, ανήλθε στα 3,5 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε δόση που θα πληρώνουμε από τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι της τάξεως των 440 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης- θα εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τα οποία θα βεβαιωθούν τουλάχιστον 2 δις. ευρώ μόνο στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει επιπλέον 350 εκατ. ευρώ ανά μήνα καθώς φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Το άθροισμα μόνο αυτών των δύο φόρων λοιπόν, θα ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ τον μήνα ενώ η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι η διπλή επιβάρυνση θα έρχεται και για όλους τους υπόλοιπους μήνες μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Όποιος αντέξει. Για όποιον δεν αντέχει, υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με επιτόκιο από 4,5 έως 6% ή η λύση των άτοκων δόσεων (μέχρι 12 με την πιστωτική κάρτα).

Το μεγάλο ραντεβού αυτού του μήνα, είναι η υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Μια πραγματική ευκαιρία ακόμη και για πράσινους δανειολήπτες καθώς το ποσό της επιδότησης που θα μπορούν να εισπράξουν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορεί να κυμανθεί από 2000 ευρώ έως και πάνω από 7000 ευρώ ανάλογα βεβαίως με το ύψος του δανείου αλλά και τη δομή του (δηλαδή αν προέρχεται από μια υποχρέωση ή περισσότερες). Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Σεπτεμβρίου και αν και η κυβέρνηση έχει την παράταση στο πίσω μέρος του μυαλού της –δεδομένου ότι η συμμετοχή εξυπηρετεί και τον εθνικό στόχο να μην υπάρξει αύξηση στα κόκκινα δάνεια- καλό θα είναι να υπάρξει άμεση ανταπόκριση καθώς στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται και οι θεσμοί.

Για τα ακίνητα

Η σωστή αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας στις διάφορες βάσεις δεδομένων του δημοσίου, αποτελεί επίσης κεντρική προτεραιότητα και αυτό τον μήνα, οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο συν μια προθεσμίες:

1. Το κλείσιμο της εφαρμογής για την τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων. Θα γίνει στο τέλος του μήνα και μετά τα πρόστιμα θα είναι προσαυξημένα κατά 20% (σ.σ και θα προσαυξάνονται κατά 5% επιπλέον ανά 12μηνο μέχρι και το 2026 οπότε θα πάψει πλέον να υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης).

2. Τέλος του μήνα κλείνει και η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Με δέλεαρ την απαλλαγή από πρόστιμα 10ετίας, έχουν σπεύσει μέχρι τώρα πάνω από 1,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δηλώνοντας πάνω από 36 εκατομμύρια τετραγωνικά. Εκτιμάται όμως ότι υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται. Ουσιαστικά, αναδείχθηκε μια… Ελλάδα ακόμη η οποία δεν ήταν ποτέ δηλωμένη στους δήμους επί χρόνια ολόκληρα με αποτέλεσμα να μην επιβάλλονται ούτε δημοτικά τέλη ούτε ΤΑΠ.

Η 3η προθεσμία αφορά στην υποβολή δηλώσεων COVID. Από χθες έχει δοθεί νέα δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν κούρεμα ενοικίων να εμφανίσουν τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του κουρέματος των ενοικίων, και ουσιαστικά να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό 30% επί της ζημιάς. Για όσους έχουν κάνει ήδη δήλωση, έχουν γίνει υπολογισμοί των εκπτώσεων αλλά υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με λάθη και παραλείψεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η "ΛΙΣΤΑ" 22 Σεπ 2020 | 09:24

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 22 Σεπ 2020 | 07:55

Συντάξεις Οκτωβρίου: Από Τετάρτη πληρώνει το ΙΚΑ - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων σε όλα τα ταμεία.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 11:42
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Σεπ 2020 | 09:50

Και ο μήνας θα’ χει…9 για τον ΕΝΦΙΑ – Όλος ο κατάλογος με τις φορο-υποχρεώσεις του επόμενου 10ημέρου

Εκτός από τις πληρωμές, οι τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν και πολλές υποχρεώσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα

Η ΑΑΔΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Σεπ 2020 | 07:49

Μειώσεις τελευταίας στιγμής έως και 22% στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι είναι οι τυχεροί σε 16 περιοχές [πίνακας]

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης νέες αντικειμενικές αξίες σε 16 περιοχές της χώρας.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΣΗΣ 17 Σεπ 2020 | 08:01

ΕΝΦΙΑ: Στην... παράταση η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης – Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά

Η τελική εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να γίνει τελικώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Σεπ 2020 | 22:45

ΕΝΦΙΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργησή του σε 28 ακριτικά νησιά

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν την κύρια κατοικία τους σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 08:07

Μείωση φόρων έως και 60% για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, το συνολικό όφελος μπορεί να ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Τα ποσά που θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό του 2021.

ΑΛΛΟ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΞΑΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ 14 Σεπ 2020 | 16:56

Σταϊκούρας: Δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κορονοϊού και το 2021

Η δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού, θα συνεχίσει και το 2021 αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 11 Σεπ 2020 | 10:14

Κορονοϊός: Κρούσματα στην Εφορία Κηφισιάς και τη Δ' ΔΟΥ Αθηνών - Παραμένουν κλειστές

Συναγερμός έχει σημάνει σε δύο εφορίες της Αττικής, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Σεπ 2020 | 07:58

Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - "Ψαλίδι" και στις ασφαλιστικές εισφορές

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το ποσοστό μείωσης της εισφοράς να είναι "στοχευμένο" ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι πληγέντες από την πανδημία.

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 09 Σεπ 2020 | 19:48

Μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από τον κορονοϊό - Ποιους κλάδους αφορά

Το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο της προαιρετικής μείωσης των ενοικίων

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 08 Σεπ 2020 | 15:22

Η πορεία των εσόδων τον Αύγουστο "στηρίζει" το πακέτο φορο-μειώσεων της Θεσσαλονίκης

Με "αποσκευή" την καλή πορεία των κρατικών εσόδων τον Αύγουστο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός