Follow us

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Είναι ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες και μαζί με αυτές και οι καταθέσεις μας; Ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό υποστηρίζουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών.

Και επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers -"η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη" κλπ- αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επικαλούνται στοιχεία.

Τέσσερα τα βασικά επιχειρήματα στα οποία καταλήγουν και ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Στουρνάρας:

1. Η αναλογία των καταθέσεων που έχουν οι τράπεζες ως προς τα δάνεια που έχουν χορηγήσει δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τα δάνεια ανέρχονται στα 123 δισ. ευρώ όλα μαζί ενώ οι καταθέσεις είναι στα 201,2 δισ. ευρώ. Το 2008, τα δάνεια ήταν πολύ περισσότερα από τις καταθέσεις.

2. Τα κόκκινα δάνεια δεν είναι πλέον στους ισολογισμούς των τραπεζών. Τον Μάρτιο του 2016, το 50% των δανείων που είχαν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους ήταν κόκκινα. Τον Δεκέμβριο του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό είχε πέσει στο 8,7%.

3. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία 4 χρόνια και δεν υπάρχει καμία υποψία για "bank run” όπως συνέβη με την Silicon Valey Bank και την Credit Suisse. Ειδικότερα, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% την τελευταία 4ετία ποσοστό που μεταφράζεται σε 50 δις. ευρώ επιπλέον.

4. Bank Run είχαμε βιώσει στην Ελλάδα το 2012 και το 2015 για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Σήμερα, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με την περίοδο των μνημονίων και φυσικά δεν υπάρχει η απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ όπως υπήρχε το 2015 πριν υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2015 οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει περίπου στα 136 δις. ευρώ. Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, έχουν ξεπεράσει τα 200 δις. ευρώ.

5. Οι τράπεζες διαθέτουν πλέον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,5% ενώ πλέον έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία. Μόνο το 2022 έχουν παραχθεί κέρδη άνω των 5 δις. ευρώ. Επίσης, εξακολουθούν και τελούν υπό αυστηρή εποπτεία από τον SSM.

Διαβάστε Επίσης

6. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα όπως αυτά που είχε εκδώσει η Credit Suisse με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά άνω των 17 δις. ευρώ στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν επενδύσει κυρίως σε κρατικά ομόλογα και τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με την παραδοσιακή τραπεζική (χορηγήσεις κλπ). Επίσης τα δάνεια χορηγούνται με σαφώς αυστηρότερα κριτήρια συγκριτικά με το παρελθόν όταν εκδιδόταν πιστωτική κάρτα ακόμη και σε ανθρώπους με μηδενικό εισόδημα. Προφανώς η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση σημαντικό αριθμό δανειοληπτών όμως εκτιμάται ότι η κατάσταση μπορεί να είναι ελεγχόμενη πέραν του ότι τα περισσότερα από τα υφιστάμενα δάνεια είναι πλέον καλυμμένα με εξασφαλίσεις.

7. Τα οικονομικά της χώρας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά το υψηλό χρέος. Τα πολύ μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, ο τρόπος με τον οποίο είναι ρυθμισμένο το ελληνικό χρέος (σ.σ το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι σε ομόλογα, το επιτόκιο είναι κλειδωμένο, το κόστος εξυπηρέτησης είναι κοντά στο 1,5% κα δεν υπάρχει επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων) λειτουργούν ως "εγγύηση" ότι οι δανειακές υποχρεώσεις θα εξυπηρετηθούν.

8. Οι καταθέσεις των 200 δισ. ευρώ δεν έχουν συγκεντρωθεί από μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις. Τα 200 δις. ευρώ είναι κατακερματισμένα σε δεκάδες εκατομμύρια λογαριασμούς. Επίσης, με την εγγύηση των καταθέσεων (100.000 ευρώ ανά καταθέτη) που προσφέρει το ΤΕΚΕ, ουσιαστικά είναι καλυμμένη η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων καταθετών.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ EUROFI 2023 15 Σεπ 2023 | 16:31

Προειδοποίηση Στουρνάρα σε τράπεζες: Οι ευνοϊκές συνθήκες για κερδοφορία δεν θα συνεχιστούν - Προετοιμαστείτε

Ο Στούρναρας τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές περιβάλλον εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 14 Σεπ 2023 | 23:34

Σταϊκούρας: "Άμεση προτεραιότητα να ανοίξει το Σάββατο η Εθνική Οδός"

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η Εθνική Οδός θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα, με μία λωρίδα καθόδου.

ΑΤΥΠΟ MORATORIUM ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΗΝΩΝ 14 Σεπ 2023 | 08:37

Ποια δάνεια παγώνουν λόγω Daniel - Τι ισχύει με ρυθμίσεις και εξωδικαστικό

Η έκθεση των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, στην περιοχή που επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel, εκτιμάται στα 1,5 έως 2 δισ. ευρώ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 13 Σεπ 2023 | 18:42
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 13 Σεπ 2023 | 18:18

Χρήστος Σταϊκούρας: Νέος έκτακτος μηχανισμός για την ταχεία αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας

"Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων"

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 13 Σεπ 2023 | 12:23

Ιταλία: Καταρχήν αντίθετη η ΕΚΤ στην επιβολή έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες

Η επιβολή ενός έκτακτου φόρου στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να δυσχεράνει τη δημιουργία πρόσθετων κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, τονίζει η ΕΚΤ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 10 Σεπ 2023 | 20:29

Παρατείνεται έως την Τετάρτη η δωρεάν διέλευση στα διόδια της Γέφυρας Ρίου–Αντιρρίου και στη διασταύρωση Εγνατίας-Ιονίας Οδού

Η απόφαση για την παράταση ελήφθη με σκοπό τον περιορισμό του κόστους μετακίνησης, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 04 Σεπ 2023 | 20:34

Στην κυκλοφορία τον Απρίλιο 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Δηλώσεις Σταϊκούρα

Στόχος να βγουν στους δρόμους 1300 νέα υπερσύγχρονα λεωφορεία μέχρι το τέλος του 2027.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 28 Αυγ 2023 | 23:12

Χάος στη Βρετανία: Τι συμβαίνει με τις πτήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος - Καθυστερήσεις και στο αεροδρόμιο της Αθήνας [Βίντεο]

Περίπου 80 πτήσεις που έχουν επηρεαστεί για τους επιβάτες από την Ελλάδα - "Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά"

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ» 26 Αυγ 2023 | 11:18

"Ψήφο εμπιστοσύνης" στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες δίνουν οι διεθνείς οίκοι

Η Ελλάδα είναι στην κορυφαία θέση στο χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες αγορές.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Σεπ 2023 | 09:43

Γιατί μια τετραμελής οικογένεια κινδυνεύει να πληρώσει 500 ευρώ για το λάδι της χρονιάς

Με την τιμή του λίτρου του λαδιού να κινείται ήδη πάνω από τα 10 ευρώ, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να προσεγγίσει φέτος ακόμη και τα 400 με 500 ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Σεπ 2023 | 09:55
20 Σεπ 2023 | 12:17

Πώς και πότε θα αλλάξει η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα τρία σενάρια στο τραπέζι

To καθεστώς φορολόγησης ενός εκατομμυρίου αυτοαπασχολούμενων θα αλλάξει.