Follow us

Oι αλλαγές και τα πέναλτι με τις νέες 100 δόσεις

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων μετά τις εκλογές. Αύξηση του επιτοκίου και μείωση του αριθμού των δόσεων. Πότε θα χάνουν τα προνόμια οι οφειλέτες.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Oι αλλαγές και τα πέναλτι με τις νέες 100 δόσεις

Αντιμέτωποι με σημαντικότατη αύξηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα στην εφορία προκειμένου να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα βρεθούν μετά τις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο συνδυασμός αύξησης του επιτοκίου αλλά και μείωσης του επιτρεπόμενου αριθμού των δόσεων –το οποία θα είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μειώνονται οι δόσεις θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ- μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιβαρύνσεις στον μηνιαίο προϋπολογισμό των οφειλετών.

Μάλιστα, όσοι δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν είτε τις αυξημένες δόσεις είτε τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, θα χάνουν τη ρύθμιση κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια όλων των προνομίων που εξασφαλίστηκαν κατά την υπαγωγή (διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, χαμηλό επιτόκιο για τη ρύθμιση και ελαχιστοποίηση του κινδύνου των κατασχέσεων).

Για όσους χρωστούν περισσότερα από 5000 ευρώ, η αύξηση του επιτοκίου είναι δεδομένη και διαμορφώνεται από το 3% στο 5%.

Για όσους οφείλουν κάτω από 5000 ευρώ, το αν το επιτόκιο από μηδενικό θα γίνει 5% θα εξαρτηθεί από το αν πληρούνται τα τρία κριτήρια που θεσπίστηκαν με βάση τον νόμο:

1. Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο

2. Η ακίνητη περιουσία του να μην ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και

3. Η οφειλή να μην είναι μεγαλύτερη από το 50% του εισοδήματος.

Όσοι λοιπόν χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ αλλά έχουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5%. Η μεγάλη όμως επιβάρυνση θα προέλθει από τη μείωση της διάρκειας αποπληρωμής της οφειλής προς την εφορία. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Οφειλέτης χρωστάει 3000 ευρώ και επέλεξε την οφειλή αυτή να την αποπληρώσει σε 60 δόσεις. Η δόση του διαμορφώνεται στα 50,15 ευρώ. Αν η εφορία –λόγω κριτηρίων- τον υποχρεώσει να εξοφλήσει σε 36 δόσεις, το μηνιαίο ποσό (και λόγω της επιβολής του επιτοκίου) θα φτάσει στα 87,4 ευρώ τον μήνα.

2. Σημαντικότερες είναι οι επιβαρύνσεις για τα μεγαλύτερα ποσά. Για χρέος 15.000 ευρώ που τώρα αποπληρώνεται σε 96 δόσεις με επιτόκιο 3% η δόση διαμορφώνεται στα 176,76 ευρώ. Αν η διάρκεια της ρύθμισης περιοριστεί στους 60 μήνες η δόση θα εκτοξευτεί στα 283,89 ευρώ.

Ο νόμος, έχει ενσωματώσει πρόβλεψη βάσει της οποίας οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα τεθούν σε εφαρμογή δύο μήνες μετά την ψήφιση του μνημονιακού νόμου δηλαδή μετά τις 14 Οκτωβρίου. Πολύ απλά, οι επιβαρύνσεις να φανούν μετά το κλείσιμο της κάλπης και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, από τώρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κατά πόσο η ενεργοποίηση αυτών των αλλαγών θα έχει και ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταφέρουν να παραμείνουν πιστοί στη ρύθμιση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Ιουν 2022 | 17:20

Σημαντική διάκριση για την "Ελληνικός Χρυσός" και το πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης "FLAIM TRAINER" στα Bravo Sustainability Dialogues & Awards 2022

Η διάκριση αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινό που συμμετείχε στο διάλογο στη στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός για την ασφαλή λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 17:02

ΣτΕ: Ναι στα αναδρομικά 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα - Ποιοι παίρνουν επικουρικές και δώρα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται αναδρομικά τις περικοπές κυρίων συντάξεων

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ 28 Ιουν 2022 | 16:54

Ενοίκια στα ύψη: Ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει - Ανησυχητική έρευνα του Eteron

Οι λόγοι για τους οποίους οι ενοικιαστές δυσκολεύονται να βρούνε σπίτι με προσιτό ενοίκιο.

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ 28 Ιουν 2022 | 15:34

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 6,5 δισ. ευρώ επενδύσεις - 5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο - 20.000 νέες θέσεις εργασίας

Επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας υλοποιεί ή συμμετέχει αυτή την στιγμή ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Ιουν 2022 | 14:36

Παράταση για το Power pass - Εως τις 5 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για τα αναδρομικά έως 600 ευρώ

Έως τις 5 Ιουλίου παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων στο Power Pass, για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 Ιουν 2022 | 14:10

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα των παρόχων για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 28 Ιουν 2022 | 12:31

Παράθυρο για νέα ρύθμιση 24 δόσεων για οφειλές στα ταμεία

Ρύθμιση 24 δόσεων για οφειλές στα ταμεία εξετάζει να φέρει η κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ 28 Ιουν 2022 | 11:37

Eurolife FFH: Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία

Tο Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με την MRB Hellas και τη Eurolife FFH.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Ιουν 2022 | 10:56

Λάθη στους υπολογισμούς της ΡΑΕ εντοπίζει ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ επαναλαμβάνει το αίτημα για αναθεώρηση του WACC αφού διορθωθούν τα λάθη που ο ίδιος εντοπίζει στους υπολογισμούς της ΡΑΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ 28 Ιουν 2022 | 08:42

Moody's: Η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

Ο οίκος εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι κατέληξε στην κρίση αυτή διότι η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τόκους δυο κρατικών ομολόγων, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος τριάντα ημερών.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 28 Ιουν 2022 | 07:36

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Τι θα πληρώνουμε πλέον - Η αλλαγή στη ρήτρα αναπροσαρμογής με απλά λόγια

Πλήρης αλλαγή σκηνικού από τον Ιούλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROCLEAR 27 Ιουν 2022 | 13:10

Αθέτηση πληρωμής χρέους από τη Ρωσία: Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι δεν πλήρωσε αλλά κατηγορεί τη Δύση

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι αθέτησε την πληρωμή χρέους και επιρρίπτει ευθύνες στη Δύση.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Ιουν 2022 | 12:58

Δεν αυξάνεται τελικά ο ΦΠΑ στις μάσκες - Παραμένει στο 6% λόγω έξαρσης της πανδημίας, λέει ο Γεωργιάδης

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.