Follow us

Οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό το 2023: Αύξηση κύριων συντάξεων αλλά και... εισφορών στους μη μισθωτούς

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ξεχωρίζει, φυσικά, η αύξηση 7,75% σε όλες τις κύριες συντάξεις, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι κερδίζουν την πλήρη απαλλαγή

Αν και το νέο έτος είναι εκλογικό, έχουν ήδη δρομολογηθεί νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ενώ κάποιες άλλες παραμένουν εκκρεμείς και δεν αποκλείεται να θεσπισθούν πριν τις επερχόμενες κάλπες από την προσεχή άνοιξη και έπειτα.

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ξεχωρίζει, φυσικά, η αύξηση 7,75% σε όλες τις κύριες συντάξεις, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, αλλά θα δοθεί μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Από εκεί και πέρα, έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023, η αύξηση των εισφορών κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού και εφάπαξ για τους μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες) κατά 9,9%. Τα σχετικά ειδοποιητήρια, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, προβλέπεται να αναρτηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της κατάργησης της εισφοράς των ελευθέρων επαγγελματιών υπέρ της ανεργίας (10 ευρώ/μήνα), γεγονός που θα προκαλέσει ελάφρυνση 4% στο ασφαλιστικό πακέτο των επαγγελματιών.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, γύρω στα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν στο Capital.gr, αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, αναμένεται η επιστροφή εισφορών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση είχαν πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση εισφορών του 2021. Όσον αφορά όσους είχαν χρεωστικό υπόλοιπο, η εξόφληση του (σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις) έχει ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023.

Όσον αφορά τις εισφορές των μισθωτών, δεν έχει εξαγγελθεί καμία νέα μείωση εισφορών. Ωστόσο, ''εκκρεμεί'' μία μείωση 0,6%, προκειμένου να εκπληρωθεί ακέραια η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση 5 μονάδων στο διάστημα 2019 – 2023. Κατά τ΄ άλλα, χωρίς να έχει δώσει ποσοτικό ή χρονικό προσδιορισμό, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι ''η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη''. "Περισσότερη ασφαλιστική ύλη”, όπως εξηγούν στο Capital.gr αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης, σημαίνει περισσότερα έσοδα από εισφορές και άρα περισσότερα περιθώρια για μείωση εισφορών ως ποσοστό επί των μικτών αποδοχών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η εξαγγελθείσα (κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022) από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, θα θέσει στην αγορά πιο έντονα το ζήτημα μίας νέας ασφαλιστικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Από εκεί και πέρα, δηλαδή από τον Απρίλιο και μετά, τοποθετείται ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών, οπότε δεν τίθεται ζήτημα θεσμικών παρεμβάσεων.

Διαβάστε Επίσης

Οπότε ενδεχόμενες σχετικές παρεμβάσεις έχουν ως όριο το Μάρτιο. Σε σχέση με αυτές δύο είναι οι εκκρεμότητες.

Η πρώτη αφορά το 2ο πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, ανέφεραν πως το ενδεχόμενο να έλθει περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός και να ψηφισθεί αμέσως μετά ένα νομοσχέδιο σε σχέση με τα ΤΕΑ είναι "πολύ πιθανό, αλλά όχι βέβαιο”.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του e-ΕΦΚΑ (πχ επιδόματα ασθενείας κλπ). Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr ανέφερε πως υπάρχει ένα προσχέδιο παρεμβάσεων προκειμένου να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες στο πεδίο αυτό (κάτι που εκκρεμεί από το 2016 – 2017), ωστόσο κάθε άλλο παρά σαφές είναι το τοπίο σε σχέση με το αν θα έλθει ένα σχετικό νομοσχέδιο.

Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αύξηση των κύριων συντάξεων. Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του 2023 σε σχέση με το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, τότε θα προκύψει μία αύξηση 3,4% στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2023 | 11:42

Γεωργιάδης: Ατυχέστατο το σχόλιο Τσακλόγλου - Δεν εκφράζει ούτε το υπουργείο Εργασίας, ούτε την κυβέρνηση

"Έχει 100% άδικο στον τρόπο που το εξέφρασε ο κ. Τσακλόγλου", σημείωσε ο υπουργός

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2023 | 10:41

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2023 | 10:31

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Όλες οι βασικές διατάξεις

Tο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Νοε 2023 | 15:50

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι εκκρεμείς συντάξεις θα μειωθούν σε 25 χιλιάδες έως το τέλος του χρόνου

"Στόχος είναι οι εκκρεμείς συντάξεις να μειωθούν περίπου σε 25.000 έως το τέλος του έτους", τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 21 Νοε 2023 | 23:05

Προϋπολογισμός 2024: Πού πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων - Πληρώνουμε 30 δισ. για συντάξεις και 7 δισ. για σχολεία

Ο φορολογούμενος μπορεί να αποκτήσει μια πρώτης τάξεως εικόνα για το πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνει σε φόρους - Τα έξοδα του προϋπολογισμού ανά τομέα

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ 21 Νοε 2023 | 18:36

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου - Οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Oι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 21 Νοε 2023 | 13:30

Ο e-ΕΦΚΑ απαντά στην Αυγή: Το 87,1% των συντάξεων που εκδίδονται με τη fast track διαδικασία είναι σωστές

Το ποσοστό των πραγματικών αποκλίσεων είναι περιορισμένο και πολύ μικρότερο από 12,9%, αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 18 Νοε 2023 | 11:39

Σκέρτσος: Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1% - Θα γίνουν διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο

"Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 16 Νοε 2023 | 07:44

Συντάξεις: Ποιοι παίρνουν τα 100, 150 και 200 ευρώ για την "προσωπική διαφορά" - Ποιοι θα έχουν επίδομα και αύξηση

Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων.

ΠΕΡΙΠΟΥ 742.772 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 15 Νοε 2023 | 17:02

Συντάξεις: Ποιοι παίρνουν τα 100, 150 και 200 ευρώ για την "προσωπική διαφορά" - Ποιοι θα έχουν και επίδομα και αύξηση

Οι συνταξιούχοι που δεν δούν την αύξηση να περνάει στην τσέπη θα πληρωθούν με εφάπαξ επίδομα 200, ευρώ 150 ευρώ και 100 ευρώ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ 15 Νοε 2023 | 09:45

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη: Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης - Νόμος ΠΑΣΟΚ όσα είπε ο Τσακλόγλου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει πως δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως έχει "ασθενή μνήμη".

ΚΥΡΙΕΣ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ 15 Νοε 2023 | 09:28

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου - Ολες οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Νέες ημερομηνίες για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις εξέδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε τον περασμένο μήνα με τις ημερομηνίες καταβολής.

Ο ΛΟΓΟΣ 14 Νοε 2023 | 13:31

Γιατί θα ψαλιδιστούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2024

Οριακά χαμηλότερα, στο 2,95% από το 3,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, διαμορφώνεται το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για το 2024.