Follow us

Οι ανακατατάξεις που φέρνει το ρωσικό εμπάργκο - Συμφόρηση στα Δαρδανέλια

Η Ρωσία έχει στρέψει τις πωλήσεις αργού της ανατολικά προς την Ασία σε σχέση με την παραδοσιακή αγορά της Ευρώπης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ως κύρια αγορά του ρωσικού πετρελαίου αναδεικνύεται η Ασία τις πρώτες μέρες της επιβολής του πλαφόν, ενώ παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση της κίνησης των δεξαμενοπλοίων στα στενά των Δαρδανελίων.

Η Ρωσία έχει στρέψει τις πωλήσεις αργού της ανατολικά προς την Ασία σε σχέση με την παραδοσιακή αγορά της Ευρώπης, ενώ έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα να γίνουν γνωστές και οι ποσότητες πετρελαίου που μεταφέρθηκαν στις ασιατικές χώρες αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ναυτιλιακής πλατφόρμας Sea, 148 δεξαμενόπλοια έχουν προορισμό λιμάνια της Ρωσίας τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα 83 είναι άνευ φορτίου, τα 30 είναι φορτωμένα και τα υπόλοιπα είναι μερικώς φορτωμένα.

"Τον Νοέμβριο είναι πιθανό να σημειώθηκε ρεκόρ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από τα διυλιστήρια που εξασφάλισαν επαρκή αποθέματα πριν από τις διαταραχές στις ρωσικές αποστολές. Σύμφωνα με την Refinitiv Oil Research, τον Νοέμβριο εκφορτώθηκαν 119,12, εκατομμύρια τόνοι αργού, που αντιστοιχούν σε 29,1 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα. Με τα κέρδη να καθοδηγούνται από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, ο όγκος αυτός ήταν σημαντικά υψηλότερος από τα 25,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο και τα 26,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αργού πετρελαίου στον κόσμο και είναι πιθανό να δυσκολευτούν να εισάγουν τόσο αργό όσο τους τελευταίους μήνες, λόγω των ναυτιλιακών ικανοτήτων, της χρηματοδότησης και των ασφαλιστικών περιορισμών" αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Χclusiv Shipbrokers.

Συμφόρηση στα Δαρδανέλια

Όπως υποστηρίζουν τα διεθνή μέσα, "τουλάχιστον 20 πετρελαιοφόρα βρίσκονται σε ουρά ανοιχτά της Τουρκίας και αντιμετωπίζουν περισσότερες καθυστερήσεις για να περάσουν από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα". Είναι φορτωμένα επί του παρόντος με αργό πετρέλαιο και περιμένουν αρκετές ημέρες για να διέλθουν από τα στενά των Δαρδανελίων, από τη Μαύρη Θάλασσα. Επί του παρόντος επιπλέουν στα ολοένα και πιο πολυσύχναστα αγκυροβόλια Icdas και Sarkoy της Τουρκίας.

Για τα πλοία που διέρχονται τα στενά υπάρχει πλέον πρόσθετη γραφειοκρατία από τις λέσχες P&I (ασφαλιστικές ενώσεις) προκειμένου να διέλθουν από το κανάλι λόγω του νέου εμπάργκο. Σύμφωνα με το TankerTrackers.com, 6,5 εκατομμύρια από τα 7 εκατομμύρια βαρέλια που "επιπλέουν" αυτήν τη στιγμή προέρχονται από την κοινοπραξία Caspian Pipeline Consortium, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση του πετρελαίου της Κασπίας, το οποίο τουλάχιστον κατά 85% αφορά αργό του Καζακστάν και εισάγεται από τις ΗΠΑ ως πετρέλαιο Καζακστάν, "παρόλο που η υπόλοιπη ποσότητα είναι ρωσικής προέλευσης", αναφέρουν.

Διαβάστε Επίσης

Ανησυχώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο περιβαλλοντικής ζημίας από την αυξανόμενη κίνηση γερασμένου στόλου δεξαμενόπλοιων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, η Τουρκία εξέδωσε ειδοποίηση τον περασμένο μήνα που απαιτεί από όλα τα πλοία που διέρχονται ή εισέρχονται στα τουρκικά ύδατα από την 1η Δεκεμβρίου να παρέχουν επιβεβαιωτικές επιστολές από την λέσχη P&I του ιδιοκτήτη τους, που πιστοποιούν ότι το πλοίο θα παραμείνει με ασφαλιστική κάλυψη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσης από τα στενά, ή το διάστημα που το πλοίο βρίσκεται στα τουρκικά ύδατα ή και όταν είναι εντός λιμανιού ή τερματικού σταθμού.

Ο Διεθνής Όμιλος P&I Clubs δεν έχει αποδεχτεί αυτήν την απαίτηση και ως αποτέλεσμα αυτού του αδιεξόδου, δημιουργούνται ουρές πλοίων στα τουρκικά ύδατα. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι "οι απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης υπερβαίνουν κατά πολύ τις γενικές πληροφορίες που περιέχονται σε μια κλασική επιστολή επιβεβαίωσης εισόδου. Απαιτεί από το P&I Club να επιβεβαιώσει ότι η κάλυψη δεν θα επηρεαστεί σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των κυρώσεων εκ μέρους του ασφαλισμένου, είτε εν γνώσει του και εκούσια είτε εν αγνοία του και ακούσια. Η έκδοση επιβεβαιωτικής επιστολής υπό αυτές τις συνθήκες θα εκθέσει τη Λέσχη σε παραβίαση κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και ως εκ τούτου τα P&I Clubs δεν μπορούν να συμμορφωθούν με το αίτημα της Τουρκικής Αρχής".

Διαβάστε Επίσης

Τώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ, της Τουρκίας και των ασφαλιστικών εταιρειών για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό που έχει επιπτώσεις στην "ταχύτητα” της ναυτιλίας.

Η αυξανόμενη συμφόρηση πλοίων στα τουρκικά ύδατα έχει προκαλέσει πολλά ατυχήματα. Δύο πλοία συγκρούστηκαν μεταξύ τους την περασμένη Παρασκευή στο αγκυροβόλιο Ahirkapi στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές και στα δύο. Αυτό είναι το έβδομο ατύχημα στο ίδιο αγκυροβόλιο που καταγράφηκε φέτος.

ΠΗΓΗ Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ 07 Φεβ 2023 | 09:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στέλνουν συνεχώς ενισχύσεις - Αναμένεται μεγάλη επίθεση στην επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου

Οι Ρώσοι προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας και ενισχύουν συνεχώς το στράτευμά τους.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 05 Φεβ 2023 | 21:26

Πούτιν: "Δεν θα σκοτώσω τον Ζελένσκι" - Αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ

Αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ ρίχνουν φως στις πρώτες μέρες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ 04 Φεβ 2023 | 22:41
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 04 Φεβ 2023 | 00:12

Στα χνάρια της ΕΕ - Οι χώρες της G7 και η Αυστραλία επιβάλλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

G7 και Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να θέσουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Η ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 03 Φεβ 2023 | 18:22

Αποκάλυψη Politico: Η τεράστια περιουσία της πρώην γυναίκας του Πούτιν και ο 20 χρόνια νεότερος "Ironman" άντρας της

Η Λουντμίλα Πούτινα και ο σύζυγός της έχουν συγκεντρώσει περιουσία εκατομμυρίων στο Real Estate

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Φεβ 2023 | 19:45

Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: Μετά από 80 χρόνια αντιμετωπίζουμε ξανά γερμανικά τανκς - Εχουμε κάτι να απαντήσουμε...

Σε ομιλία του για την επέτειο των 80 χρόνων από τη μάχη του Στάλινγκραντ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Φεβ 2023 | 19:02

Ουκρανία: "Η Ρωσία θα κάνει μεγάλη επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου" - Τι υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Ο Ολεξίι Ρεσνίκοφ τόνισε ότι η Μόσχα έχει κινητοποιήσει περίπου 500.000 στρατιώτες που θα προστεθούν στην "κινητοποίηση" 300.000 στρατευμένων

ΔΥΟ ΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 02 Φεβ 2023 | 11:47

Η Αυστρία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες

Τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες απέλασε η Αυστρία.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 01 Φεβ 2023 | 23:09

Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί το Ισραήλ - Μη δώσετε όπλα στην Ουκρανία, αποτελούν νόμιμο στόχο

Το Ισραήλ προσπαθούσε να μείνει ουδέτερο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 01 Φεβ 2023 | 18:55

Πούτιν: Ο στρατός πρέπει να σταματήσει τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο ρωσικό έδαφος

Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για πλήγματα μέσα στο ρωσικό έδαφος, αλλά τα χαρακτηρίζει "κάρμα" για την εισβολή της Μόσχας.

«ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ» 30 Ιαν 2023 | 12:52

Τσαβούσογλου για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Μπορεί να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις χωριστά

Η νέα γραμμή Ερντογάν συζητήθηκε από τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Φινλανδίας - Η Σουηδία συνεχίζει να στηρίζει τους Κούρδους του PKK, δήλωσε ο Τσαβούσογλου

"ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ " 30 Ιαν 2023 | 12:34

Ουκρανία: Οι Ρώσοι αυτονομιστές προελαύνουν στο Βουγλεντάρ

Μονάδες έχουν φτάσει στο ανατολικό τμήμα της Βουγλεντάρ και συνεχίζεται το έργο τους στα περίχωρα, σημείωσε ο Ρώσος αυτονομιστής Πουσίλιν.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 30 Ιαν 2023 | 07:29

"Μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει" - Ο Μπόρις Τζόνσον αφηγείται πώς τον απείλησε ο Πούτιν

Ο Μπόρις Τζόνσον αφηγείται στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του BBC πώς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον "απείλησε" μερικές ημέρες προτού διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία.