Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας τινάζουν στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ

Επίκειται έκδοση απόφαση από το ΣτΕ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας τινάζουν στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ

Στον "αέρα" τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που έχουν προσδιοριστεί με βάση τις παλιές (του 2007) αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Κι αυτό καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα επίκειται η έκδοση οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων , τη μείωση τους δηλαδή στο επίπεδο των εμπορικών αξιών.

Τεράστια δημοσιονομική τρύπα

Μια τέτοια απόφαση , που θεωρείται μονόδρομος για το Ανώτατο Δικαστήριο, με δεδομένη την προηγηθείσα "εντολή" του τον περασμένο Νοέμβριο , η οποία δεν εφαρμόστηκε, για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου , "μπλοκάρει" τα δρομολογημένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκαλώντας τεράστια δημοσιονομική τρύπα, ενώ θα οδηγήσει εύλογα και σε προσφυγές πολιτών κατά της ακύρωσης των δόσεων που ήδη θα έχουν καταβάλλει.

Το θέμα των «φουσκωμένων» αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν οδηγήσει στην υπερφορολόγηση τους συζητήθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες στο ΣτΕ, κι ενώ πλέον έχει παρέλθει προ πολλού η εξάμηνη προθεσμία που είχε δώσει το δικαστήριο στην Πολιτεία για να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των εμπορικών.

Υποχρεωτική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Επισημαίνεται ότι ο σχετικός νόμος επιβάλλει των ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών ανά διετία , ενώ μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις εντάσσεται και η υποχρεωτική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από το 2017. Οι προσφεύγοντες ,φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, επισημαίνουν ότι η παράλειψη της νόμιμης ενέργειας της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Και αυτό καθώς ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν με υπουργική απόφαση το 2007 (εκτός από το Δήμο Ψυχικού που αναπροσαρμόστηκαν μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ), ενώ το 2010 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα 4.489 οικισμοί ανά την χώρα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ

Τον Νοέμβριο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ.αριθμ. 1055/2014 απόφαση του υποχρέωνε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εντός περιόδου έξι μηνών. Αυτό σήμαινε, σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης , αλλαγή στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα έως τα μέσα Μαΐου του 2015, σε αντίθεση με τον πολιτικό σχεδιασμό για ολοκλήρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων όλης της χώρας όχι νωρίτερα από το τέλος Ιανουαρίου του 2016.

Η επίμαχη προσφυγή στο ΣτΕ στρέφεται κατά της άρνησης του Υπ. Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η Πολιτεία έχει παραλείψει να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές των τιμών, όπως αυτές προκύπτουν από το σχετικό άρθρο του νόμου 1249 του 1982, το οποίο αναφέρει ότι οι αντικειμενικές αξίες οφείλουν να αναπροσαρμόζονται ανά διετία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αναβάλει τότε την έκδοση οριστικής αποφάσεως θέτοντας στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της απόφασης προκειμένου να προβεί στα δέοντα.

Το θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς ακινήτων (μεσίτες, ιδιοκτήτες, επενδυτές), καθώς, όπως επισημαίνουν , με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Ο ΠΙΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣΤΕ 11 Νοε 2020 | 19:19

ΣτΕ: Τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου υποχρεούνται σε δηλώσεις πόθεν έσχες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι τα 15 μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 10 Νοε 2020 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Μετά το εμβόλιο του κορονοϊού έρχεται η "θεραπεία" των αντικειμενικών αξιών - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εκτός από την "διπλή ταχύτητα" στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με νέους συντελεστές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 09 Νοε 2020 | 08:13

Τα τρία μέτωπα των ιδιοκτητών ακινήτων: O "μικρός ΕΝΦΙΑ", οι επιστροφές φόρου και το "δώρο Χριστουγέννων"

Τα τρία κρίσιμα μέτωπα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και πώς θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

ΤΑ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ" ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 08 Νοε 2020 | 09:33

Έρχεται ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες – Πώς πόσα (και γιατί) θα τον πληρώσουμε

Τι είναι ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" που θα φθάσει σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 14:35

Αυτόν τον Δεκέμβριο, αγαπημένοι ήρωες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους μας περιμένουν στο Public

Από τις επικίνδυνες περιπλανήσεις στη Μέση Γη, του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς στα απίθανα Χριστούγεννα του εννιάχρονου Ντετέκτιβ Κλουζ.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 13:27
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 11:40

Γεωργιάδης: Αν στα εποχικά καταστήματα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την επόμενη μέρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και είναι 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

ΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 04 Δεκ 2020 | 11:09

Τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ: Η διαμάχη Καλλιτσάντση με τους Ολλανδούς που ελέγχουν το 35%

Κόντρα των αδελφών Καλλιτσάντζη με την οικογένεια Reggeborgh που ελέγχει το 35% της Ελλάκτωρ.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 04 Δεκ 2020 | 10:22

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής" αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Δεκ 2020 | 09:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.