Οι ασάφειες της κυβέρνησης και τα νέα μηνύματα για ΔΝΤ και Grexit

Διάθεση να υπεκφύγει των συμφωνηθέντων δια της... καθυστέρησης διαβλέπουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές και εξαιτίας αυτού αυξάνουν ελεγχόμενα την πίεση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι ασάφειες της κυβέρνησης και τα νέα μηνύματα για ΔΝΤ και Grexit

Διάθεση να υπεκφύγει των συμφωνηθέντων δια της... καθυστέρησης διαβλέπουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές και εξαιτίας αυτού αυξάνουν ελεγχόμενα την πίεση ώστε να δοθεί το μήνυμα αλλά να μην προκληθεί νέο ρήγμα που θα απειλήσει την εφαρμογή του προγράμματος.

Η θέση των ευρωπαίων εταίρων ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν υπάρχουν ούτε ευρωπαϊκά λεφτά για την Ελλάδα εκφράζεται και πάλι με απόλυτο τρόπο από Βερολίνο και Βρυξέλλες και δεν αφήνει περιθώρια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν είναι μόνο η ανυποχώρητη απαίτηση του ΔΝΤ για σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με μειώσεις των συντάξεων που δυσκολεύει αφόρητα τον πρωθυπουργό αλλά και το γεγονός ότι το Ταμείο φαίνεται πως έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι νέες μαύρες τρύπες ανοίγονται στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα φέρεται να έχει επισημανθεί στην κυβέρνηση αλλά και στους ευρωπαίους ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% το 2018 όπως έχε συμφωνηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης ναρκοθετείται από το ότι σημαντικά μέτρα είτε δεν νομοθετούνται είτε αν έχουν νομοθετηθεί δεν εφαρμόζονται.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει 6 μέτρα που είναι στον αέρα: Αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, η περικοπή 380 εκατ. για τις αμυντικές δαπάνες του 2016, είσπραξη των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις και είσπραξη των εσόδων από τα VTL's ύψους 120 εκατ. για φέτος.

Η τρύπα που ανοίγουν όλα αυτά εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 4,8 δισ ευρώ φέτος και αθροιστικά στην τριετία 2016-2018 στα 6,6 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συνυπογράφουν προς το παρόν την θέση του ΔΝΤ για την μαύρη τρύπα για να μην δημιουργήσουν αναταραχή στην Ελλάδα ανακινώντας το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υιοθέτησης ενός σκληρού ασφαλιστικού.

Γιατί ο Σόιμπλε ξαναπήρε το όπλο του

Το Βερολίνο παρατηρεί με προσοχή τις καθυστερήσεις της Αθήνας με τον Β. Σόιμπλε , τον πλέον καχύποπτο όλων ,να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο νέο υπερ -ταμείο αποκρατικοποιήσεων που μέλλει να δημιουργηθεί.

Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας - καθ΄υπόδειξη και κατ'απαίτηση του οποίου προβλέφθηκε στο μνημόνιο η σύσταση του Ταμείου - θεωρεί ως την μείζονα μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Θεωρεί λοιπόν πως υπάρχει κωλυσιεργία στην δημιουργία του Ταμείου που θα υλοποιήσει αυτό το project.

Ρένγκλινκ : Το Grexit είναι πάντοτε υπαρκτό

Ο επικεφαλής του ESM και ο επικεφαλής του EWG Κλ. Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ σε συνεντεύξεις στον Κυριακάτικο τύπο προειδοποιούν πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται πρόγραμμα διάσωσης» για την Ελλάδα ούτε μπορεί να αναμένει ονομαστικό κούρεμα του χρέους.

Ο Τόμας Βίζερ ως επικεφαλής του EWG που θα συνεδριάσει την Τετάρτη - μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα - για να εγκρίνει την υποδόση του 1,5 δισ ευρώ λέει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να δοθεί ούτε ευρωπαϊκό χρήμα.

« Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως έχουν υπάρξει σαφή μηνύματα από κράτη μέλη ότι τα κοινοβούλια τους δεν θα συμφωνήσουν σε κλείσιμο της αξιολόγησης αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του και ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Βήμα της Κυριακής ξεκαθαρίζει πως ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν θα υπάρξει και «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως το έχει καταλάβει.

Σημειώνει επίσης ότι « πρόσφατα υπήρξε σύγκλιση ανάμεσα στην δική μας ανάλυση και σε εκείνου του ΔΝΤ» για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Αυτό που εξηγεί πως θα επιδιωχθεί είναι «να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους».

Οσον αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δηλώνει έκπληκτος «από την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα του ΔΝΤ».

Τέλος στο ερώτημα αν το Grexit παραμένει στο τραπέζι απαντά: ...σε τελική ανάλυση όμως η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ενωσης δεν γίνουν σεβαστές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 16:53

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Πόσο θα μειωθεί η ανεργία.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Οκτ 2021 | 19:31

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η καταβολή της για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Συνολικά θα γίνουν 33.547 πληρωμές δικαιούχων που αφορούν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 27 Οκτ 2021 | 12:31

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το "κόλπο" των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 27 Οκτ 2021 | 12:17

Νέα trends στο real estate δημιούργησε η πανδημία: Αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και ανοιχτά εμπορικά κέντρα

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες και έφερε νέα δεδομένα στο real estate.

1,28 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 27 Οκτ 2021 | 09:05

"Σαρώνει" το Twitter: Έφτασε τους 211 εκατ. καθημερινούς χρήστες - Αύξηση 37% των εσόδων

Σημαντική αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 το Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2021 | 07:29

ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης -Πότε διαγράφεται οριστικά

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΔΕΥ 26 Οκτ 2021 | 16:23

Κρήτη: Βάσιμες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

"Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου" - Τι λέει η εταιρεία υδρογοναθράκων για την Κρήτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 26 Οκτ 2021 | 16:22

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ - Υπερδιπλασιάζεται ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΛΜΑ 62,4% 26 Οκτ 2021 | 10:18

Όμιλος Μυτιληναίου: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας στο εννεάμηνο 2021

Ιστορική κερδοφορία για τον όμιλο Mytilineos στους εννέα μήνες του 2021.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.