Οι ασάφειες της κυβέρνησης και τα νέα μηνύματα για ΔΝΤ και Grexit

Διάθεση να υπεκφύγει των συμφωνηθέντων δια της... καθυστέρησης διαβλέπουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές και εξαιτίας αυτού αυξάνουν ελεγχόμενα την πίεση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι ασάφειες της κυβέρνησης και τα νέα μηνύματα για ΔΝΤ και Grexit

Διάθεση να υπεκφύγει των συμφωνηθέντων δια της... καθυστέρησης διαβλέπουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές και εξαιτίας αυτού αυξάνουν ελεγχόμενα την πίεση ώστε να δοθεί το μήνυμα αλλά να μην προκληθεί νέο ρήγμα που θα απειλήσει την εφαρμογή του προγράμματος.

Η θέση των ευρωπαίων εταίρων ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν υπάρχουν ούτε ευρωπαϊκά λεφτά για την Ελλάδα εκφράζεται και πάλι με απόλυτο τρόπο από Βερολίνο και Βρυξέλλες και δεν αφήνει περιθώρια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν είναι μόνο η ανυποχώρητη απαίτηση του ΔΝΤ για σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με μειώσεις των συντάξεων που δυσκολεύει αφόρητα τον πρωθυπουργό αλλά και το γεγονός ότι το Ταμείο φαίνεται πως έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι νέες μαύρες τρύπες ανοίγονται στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα φέρεται να έχει επισημανθεί στην κυβέρνηση αλλά και στους ευρωπαίους ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% το 2018 όπως έχε συμφωνηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης ναρκοθετείται από το ότι σημαντικά μέτρα είτε δεν νομοθετούνται είτε αν έχουν νομοθετηθεί δεν εφαρμόζονται.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει 6 μέτρα που είναι στον αέρα: Αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, η περικοπή 380 εκατ. για τις αμυντικές δαπάνες του 2016, είσπραξη των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις και είσπραξη των εσόδων από τα VTL's ύψους 120 εκατ. για φέτος.

Η τρύπα που ανοίγουν όλα αυτά εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 4,8 δισ ευρώ φέτος και αθροιστικά στην τριετία 2016-2018 στα 6,6 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συνυπογράφουν προς το παρόν την θέση του ΔΝΤ για την μαύρη τρύπα για να μην δημιουργήσουν αναταραχή στην Ελλάδα ανακινώντας το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υιοθέτησης ενός σκληρού ασφαλιστικού.

Γιατί ο Σόιμπλε ξαναπήρε το όπλο του

Το Βερολίνο παρατηρεί με προσοχή τις καθυστερήσεις της Αθήνας με τον Β. Σόιμπλε , τον πλέον καχύποπτο όλων ,να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο νέο υπερ -ταμείο αποκρατικοποιήσεων που μέλλει να δημιουργηθεί.

Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας - καθ΄υπόδειξη και κατ'απαίτηση του οποίου προβλέφθηκε στο μνημόνιο η σύσταση του Ταμείου - θεωρεί ως την μείζονα μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Θεωρεί λοιπόν πως υπάρχει κωλυσιεργία στην δημιουργία του Ταμείου που θα υλοποιήσει αυτό το project.

Ρένγκλινκ : Το Grexit είναι πάντοτε υπαρκτό

Ο επικεφαλής του ESM και ο επικεφαλής του EWG Κλ. Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ σε συνεντεύξεις στον Κυριακάτικο τύπο προειδοποιούν πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται πρόγραμμα διάσωσης» για την Ελλάδα ούτε μπορεί να αναμένει ονομαστικό κούρεμα του χρέους.

Ο Τόμας Βίζερ ως επικεφαλής του EWG που θα συνεδριάσει την Τετάρτη - μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα - για να εγκρίνει την υποδόση του 1,5 δισ ευρώ λέει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να δοθεί ούτε ευρωπαϊκό χρήμα.

« Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως έχουν υπάρξει σαφή μηνύματα από κράτη μέλη ότι τα κοινοβούλια τους δεν θα συμφωνήσουν σε κλείσιμο της αξιολόγησης αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του και ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Βήμα της Κυριακής ξεκαθαρίζει πως ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν θα υπάρξει και «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως το έχει καταλάβει.

Σημειώνει επίσης ότι « πρόσφατα υπήρξε σύγκλιση ανάμεσα στην δική μας ανάλυση και σε εκείνου του ΔΝΤ» για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Αυτό που εξηγεί πως θα επιδιωχθεί είναι «να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους».

Οσον αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δηλώνει έκπληκτος «από την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα του ΔΝΤ».

Τέλος στο ερώτημα αν το Grexit παραμένει στο τραπέζι απαντά: ...σε τελική ανάλυση όμως η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ενωσης δεν γίνουν σεβαστές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 24 Σεπ 2020 | 16:19

ΥΠΕΝ: Λήγει η τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Πότε λήγει η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όσα πρέπει να ξέρετε

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:14

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 14:09

Υπ. Μεταφορών: Θα έρθει νόμος για να μπορούν οι οδηγοί ΙΧ να "καβαλάνε μηχανή" έως 125 cc χωρίς εξετάσεις

Διευκρίνιση του υπουργείου Μεταφορών στο θέμα της οδήγησης μηχανής έως 125 κυβικά από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου χωρίς να περνούν εξετάσεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ 24 Σεπ 2020 | 13:54

Αλλάζει το σπίτι με τη νέα σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker"

Με ανανεωμένη και μοντέρνα συσκευασία, η συγκεκριμένη σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker" ήρθε για να μας χαρίσει έμπνευση.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΛΕΣ 24 Σεπ 2020 | 11:40

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών κινούνται οι μετοχές

Ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού αύξησε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:18

Διευκρινίσεις της MIG για την πώληση της συμμετοχής της στην Vivartia

H MIG θα διαπραγματευθεί με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 Σεπ 2020 | 11:14

Creta Farms: Το μεγάλο κόλπο των αδελφών Δομαζάκη - Η αποκάλυψη του Capital.gr

Tο capital.gr αποκαλύπτει μια νέα ακόμη πιο σοβαρή πτυχή για τα έργα και τις ημέρες των Αφών Δομαζάκη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ 23 Σεπ 2020 | 21:51

Αναστέλλεται για ένα έτος το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης

Στην αναστολή, για ένα έτος, του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών

OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ 23 Σεπ 2020 | 21:32

Τηλεργασία: Όλες οι διευκρινήσεις για τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ - Την Παρασκευή η δήλωση

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, η προαναγγελία του προσωπικού που απασχολείται υποχρεωτικά εξ αποστάσεως στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ"