Οι διάλογοι στο Χίλτον του Κουαρτέτου και των υπουργών

Εως το Σάββατο πρακτικά η κυβέρνηση καλείται να κλείσει ένα από τα δυσκολότερα θέματα ολόκληρου του μνημονίου: αυτό των κόκκινων δανείων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι διάλογοι στο Χίλτον του Κουαρτέτου και των υπουργών

Το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφές: «για να πάρετε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ των τραπεζών, θα κλείσετε όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό είναι η μία παράμετρος. Δεν είναι όμως η μοναδική. Μέσα σε λίγα 24ωρα, πρακτικά η κυβέρνηση καλείται να κλείσει ένα από τα δυσκολότερα θέματα ολόκληρου του μνημονίου: αυτό των κόκκινων δανείων.

Το θέμα της κύριας κατοικίας, αποτελεί μόνο ένα τμήμα του συνολικού προβλήματος και ας έχει αποτελέσει μέχρι τώρα το «βαρίδι» στη διαπραγμάτευση που εμποδίζει το κλείσιμο της πρώτης λίστας με τα προαπαιτούμενα. Το θέμα των κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σαφώς ευρύτερο ζήτημα καθώς αφορά στο μέλλον των επιχειρήσεων, την συνολική περιουσία των νοικοκυριών αλλά και τη δραστηριοποίηση (ή όχι) στην Ελλάδα των distress funds ή των «κορακιών» όπως έγιναν γνωστά.

Το θέμα της συνολικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπήκε και χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Φαίνεται ότι οι δανειστές επιθυμούν οποιοδήποτε θέμα μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών να συμφωνηθεί εδώ και τώρα πριν εκταμιευτούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις: θα μπορέσει να κρατήσει τη δέσμευσή της ότι κανένα δάνειο δεν θα πουληθεί σε funds του εξωτερικού; Θα δημιουργηθούν «κακές τράπεζες;»

Το στοίχημα τώρα για την ελληνική πλευρά είναι αν ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα θα φανεί αρκετός για να κλείσουν τα μέτωπα. Χθες ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει βρεθεί λύση ώστε την Κυριακή ή την Δευτέρα, το Euroworking Group να αποδεσμεύσει τα 2+10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να συμβεί αυτό, η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 72 ώρες θα πρέπει:

1.Να αποφασίσει αν θα εκθέσει περίπου τους μισούς ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας στον κίνδυνο του πλειστηριασμού ή όχι. Πρακτικά αυτό είναι το δίλημμα καθώς με το όριο της αντικειμενικής αξίας να συζητείται να κατέβει στις 160-180 χιλιάδες ευρώ, περίπου οι μισοί θα μείνουν ακάλυπτοι.

2.Να αποσαφηνίσει ποια λύση θα δώσει με τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά.

3.Να ανοίξει το μέτωπο με τους φόρους του τζόγου ώστε να απαλλάξει τις οικογένειες από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

4. Να καταδικάσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες στο να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση προσαυξήσεων αλλά και την έκθεση στον κίνδυνο των κατασχέσεων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.