Forbes: Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έγιναν ακόμα πλουσιότεροι - Οι Έλληνες κροίσοι στη λίστα

Οι Ευρωπαίοι κροίσοι αύξησαν θεαματικά τον πλούτο τους. Ποιοι είναι οι Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο πλούτος που κρατούν στα χέρια τους οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο και άγγιξε τα 3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, καθώς όπως και οι υπόλοιποι κροίσοι του πλανήτη εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό "ανοσία” στην οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Το Forbes δημοσίευσε χτες Τρίτη τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, στην οποία συγκαταλέγονται 628 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έναντι 511 το προηγούμενο έτος. Συνολικά, έγιναν κατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για την ελίτ, η πανδημία αποδείχθηκε επικερδής.

Forbes: Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έγιναν ακόμα πλουσιότεροι - Οι Έλληνες κροίσοι στη λίστα

Το "θρόνο” του πλουσιότερου ανθρώπου στην ήπειρο διατήρησε για μια ακόμη χρονιά ο Γάλλος μεγιστάνας του κλάδου των πολυτελών ειδών Bernard Arnault, ο οποίος παρέμεινε και στο Νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης, παρότι η περιουσία σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με έναν χρόνο πριν, από τα 76 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια, χάρη στο ράλι της μετοχής της LVMH.

Ο Ισπανός μεγιστάνας της γρήγορης μόδας Amancio Ortega είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, με περιουσία 77 δισ. δολαρίων. Παρότι τον τελευταίο χρόνο είδε την περιουσία του να μεγεθύνεται κατά 20 δισ. δολάρια, έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, υποχωρώντας στην 11η θέση από την 6η που βρισκόταν πέρυσι, καθώς άλλοι -κυρίως δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ- είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη φετινή λίστα του Forbes εισήχθησαν, όμως και 72 νέοι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Axel Springer, Mathias Doepfner (χάρη στο δώρο αξίας περίπου 1,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές του μιντιακού ομίλου που έλαβε από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη Friede Springer), αλλά και ο Ελβετός ιδρυτής του Checkout.com, Guillaume Pousaz, το ποσοστό του οποίες στην ιδιωτική εταιρεία πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 9 δισ. δολάρια.

Υπήρξαν, όμως, και ορισμένες "επιστροφές” ανθρώπων που είχαν βγει από τη λίστα, όπως του ιδιοκτήτη της easyJet, Στέλιου Χατζηιωάννου από την Κύπρο (που όμως κατατάσσεται στους κροίσους του Μονακό), αλλά και των τριών Γερμανών αδελφών Oliver, Marc και Alexander Samwer που ίδρυσαν τη Rocket Internet.

Αμάνσιο Ορτέγκα

Από τη δημοσίευση της λίστα του 2020 μέχρι σήμερα, επτά Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για τον Γάλλο Olivier Dassault, τον Γερμανό Heinz Hermann Thiele, τον Ελβετό Benjamin de Rothschild, τον Ισπανό Manuel Jove, τον Ρώσο Dmitri Bosov, τον Βρετανό David Barclay και τον Νορβηγό Arne Wilhelmsen. Ο Petr Kellner, ο πλουσιότερος Τσέχος δισεκατομμυριούχος, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στις 27 Μαρτίου -αφότου το Forbes είχε τυπώσει τη λίστα, έτσι το όνομά του συγκαταλέγεται στην κατάταξη με περιουσία 17,5 δισ. δολαρίων. Πιθανότατα η σύζυγος και τα παιδιά του θα κληρονομήσουν την περιουσία του.

Η σημαντική αύξηση της συνδυαστικής περιουσίας των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων ωστόσο δεν οφείλεται μόνο στα νέα μέλη του κλαμπ. Αν εξαιρεθούν οι νεοεισερχόμενοι και οι επιστρέψαντες στη λίστα, οι Ευρωπαίοι κροίσοι έγιναν κατά 797 δισ. δολάρια πλουσιότερα από πέρυσι. Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση της λίστας του 2020 το Forbes υπολόγισε την καθαρή αξία των συμμετεχόντων με βάση τις τιμές των μετοχών τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 18ης Μαρτίου 2020 - που αποδείχθηκε σχετικά χαμηλό σημείο για πολλούς από τους δείκτες μετοχών του πλανήτη και για την αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου δολάριο. Στη φετινή λίστα, ο υπολογισμός έγινε με βάση τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 5ης Μαρτίου 2021.

Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, συνολικά 136, εκ των οποίων 26 είναι "φρέσκοι” και 9 επέστρεψαν στο κλαμπ - με συνδυαστική περιουσία ύψους 625 δισ. δολαρίων. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, στη Γερμανία το χρήμα δεν προέρχεται από τα πολυτελή αγαθά, αλλά από τη λιανική χαμηλού κόστους. Οι κληρονόμοι της Aldi, Beate Heister και Karl Albrecht Jr., είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Γερμανίας, με καθαρή αξία 39,2 δισ. δολαρίων, καθώς το σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους συνεχίζει να κερδίζει πελάτες σε νέες περιοχές, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Dieter Schwarz, ιδιοκτήτης των discount σούπερ μάρκετ Kaufland και Lidl, είναι δε ο πλέον κερδισμένος, σε δολαριακούς όρους, στη Γερμανία, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 17,1 δισ. δολάρια από πέρυσι στα 36,9 δισ. δολάρια λόγω της ανόδου που κατέγραψαν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ εν μέσω της πανδημίας.

Η Γαλλία είναι επίσης μια χώρα πολλών δισεκατομμυριούχων, κυρίως χάρη στους τομείς των πολυτελών ειδών και της μόδας. Η χώρα έχει 42 παρουσίες στη φετινή λίστα, η συνδυαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 512,2 δισ. δολάρια. Ο Bernard Arnault της LVMH ήταν ο πλέον κερδισμένος, σε δολαρίακούς όρους. Χάρη στη Chanel, τα αδέλφια Alain και Gerard Wertheimer, εγγονοί του ιδρυτή Pierre Wertheimer, έχουν δει επίσης έκαστος την περιουσία του να διπλασιάζεται από τα 17 δισ. δολάρια στα 35 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, παράλληλα την αύξηση των τιμών που σημείωσαν τα είδη των μεγαλύτερων brands πολυτελών αγαθών της Ευρώπης.

Βαρδής Βαρδινογιάννης

Οι Έλληνες της λίστας

Φυσικά, από τις λίστες του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη αλλά και της Ευρώπης δεν λείπουν οι Έλληνες, αν και από τα τέσσερα ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονται μόνο ένας "πολιτογραφείται” Έλληνας. Πρόκειται για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 2.141.

Ωστόσο, στην κατάταξη βρίσκονται επίσης τα ονόματα του Φίλιππου Νιάρχου (Γαλλία), ο οποίος με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 1.111, του Αριστοτέλη Μυστακίδη (Ελβετία), ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων κατατάσσεται στη θέση 1.362, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη (Ρωσία), που με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.833.

Η κορυφαία 10αδα

Οι δέκα πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έχουν συνδυαστική περιουσία 552 δισ. δολαρίων, καθώς πρόσθεσαν στις τσέπες τους 216 δισ. δολάρια μεταξύ 2020 και 2021.

Αυτοί είναι:

1. Bernard Arnault - Γαλλία - 150 δισ. δολάρια

2. Amancio Ortega - Ισπανία - 77 δισ. δολάρια

3. Francoise Bettencourt Meyers - Γαλλία - 73,6 δισ. δολάρια

4. François Pinault - Γαλλία - 42,3 δισ. δολάρια

5. Beate Heister & Karl Albrecht Jr. - Γερμανία - 39,2 δισ. δολάρια

6. Dieter Schwarz - Γερμανία - 36,9 δισ. δολάρια

7. Giovanni Ferrero - Ιταλία - 35,1 δισ. δολάρια

8. Alain Wertheimer - Γαλλία - 34,5 δισ. δολάρια

9. Gerard Wertheimer - Γαλλία - 34,5 δισ. δολάρια

10. Alexey Mordashov & οικογένεια - Ρωσία - 29,1 δισ. δολάρια

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ 17 Μαρ 2021 | 12:16

Υποτροφίες για το σχολικό έτος 2021 - 22 απο τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το "STELIOS PHILANTHROPIC FOUNDATION"

Προσφέρονται Υποτροφίες Υψηλής Ακαδημαϊκής Επίδοσης - Υποτροφίες Αθλητικής, Πολιτιστικής & Μαθητικής Διάκρισης σε παιδιά αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 12 Απρ 2021 | 20:03

Καταβολή 20,4 εκατ. ευρώ σε 31.461 κληρονόμους συνταξιούχων

Επιστρέφονται 20.403.789,13 ευρώ από μειώσεις συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 12 Απρ 2021 | 18:59

Με δύο ταχύτητες το φετινό Δώρο Πάσχα: Τι ισχύει για μισθωτούς που μπήκαν σε πρόγραμμα στήριξης - Μέχρι πότε καταβάλλεται

Στην πρώτη ''ταχύτητα'' για το δώρο του Πάσχα ανήκουν οι μισθωτοί, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν σε κανένα πακέτο στήριξης

Γ.Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 12 Απρ 2021 | 16:12

Σταμπουλίδης: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων - Τι είπε για την Κοζάνη

Διευκρινίσεις για το ποια πολυκαταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και ποια όχι, έδωσε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

ΤΟ ΜΟΝΟ LUXURY INTERNATIONALLY BRANDED ΘΕΡΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 12 Απρ 2021 | 16:11

Prodea Investments: Απόκτηση του Parklane Luxury Collection Resort & Spa Limassol

Διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Prodea Investments στον ξενοδοχειακό τομέα.

12 Απρ 2021 | 16:09

180 χρόνια Εθνική Τράπεζα: Η πρώτη, μακροβιότερη και ιστορική τράπεζα που μεγάλωσε μαζί με το νεοελληνικό κράτος

Διαπερνώντας τρεις αιώνες ιστορίας, η Εθνική Τράπεζα έχει γράψει ιστορία ως η πρώτη, μακροβιότερη και πιο ιστορική τράπεζα της χώρας μας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ COMMERZBANK 12 Απρ 2021 | 13:59

Τουρκική λίρα: Νέα βουτιά μετά τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία

Εν μέσω συνεχών πιέσεων από την κυβέρνηση για τη μείωση των επιτοκίων, υποχώρησε 0,7% η τουρκική λίρα.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 12 Απρ 2021 | 13:28

Το πείραμα της Ρόδου: Φτάνουν στο νησί οι πρώτοι 189 Ολλανδοί τουρίστες

Οι διακοπές των Ολλανδών τουριστών που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα στη Ρόδο θα ξεκινήσουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

ΘΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 12 Απρ 2021 | 12:53

Ενδιαφέρον Βαγγέλη Μαρινάκη για συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Για μέρος των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής που έχει πουλήσει ο επικεφαλής του γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, Γ. Περιστέρης φέρεται να έχει δείξει ενδιαφέρον ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΤΟ 2020 12 Απρ 2021 | 11:27

AEGEAN: Ζημιές 228 εκατ. ευρώ από το δεύτερο lockdown

Σημαντικές ζημιές ύψους 228 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Aegean κυρίως λόγω του δεύτερου lockdown.

Γ.Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ 12 Απρ 2021 | 10:48

Σταμπουλίδης: Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα

"Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν και μεγάλα πολυκαταστήματα, τα οποία λειτουργούν κάτω από ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο και δεν είναι είναι εμπορικά κέντρα", είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

ΤΗΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ 12 Απρ 2021 | 10:34

Ο Μασούτης μοιράζει στους εργαζομένους το 30% των κερδών του

Αυξημένους μισθούς θα δουν οι εργαζόμενοι του Μασούτη αυτό το μήνα. Σε επιστολή του προς τους εργαζομένους, ο επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Μασούτης τους ενημερώνει ότι μαζί με τη μισθοδοσία θα καταβληθεί και το μπόνους για το οποίο είχε δεσμευθεί τον Μάρτιο.