Οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ και οι διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα

Το Ταμείο φέρεται να αρκείται και σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για το 2018 υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ και οι διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα

Καθοριστικά για το μέλλον και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης θα είναι τα επόμενα 24ωρα καθώς η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα σχετικά με τις προθέσεις του «αστάθμητου παράγοντα» ΔΝΤ.

Στελέχη του Ταμείου εμφανίζονταν σε συνομιλία με δημοσιογράφους καθησυχαστικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθούν μέτρα ύψους 2,4 δις. ευρώ για το 2018. Το Ταμείο φέρεται να αρκείται και σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για το 2018 υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτή η θέση δεν αναιρεί το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να «μπλοκάρει» τη διανομή έκτακτου μερίσματος για το 2017 –καθώς βλέπει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση- ούτε το ενδεχόμενο να επιμείνει στο να μειωθεί το αφορολόγητο έναν χρόνο νωρίτερα (δηλαδή από την 1/1/2019).

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στελέχη του Ταμείου θύμισαν στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησαν μια παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι πρόσθετα μέτρα προφανώς και θα υπάρξουν το 2018. Θα είναι αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί όπως και αυτά που είναι προγραμματισμένο να συμφωνηθούν στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης (πχ αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων κλπ). Επίσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να θεωρήσει ότι το 2,2% δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις επειδή θα κρίνει ότι κάποιοι από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων ή στη μείωση των δαπανών κατά τη διάρκεια του 2017 δεν θα υπάρχουν και του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα 2,4 δις. ευρώ για να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 καθώς για το ίδιο, ο πήχης είναι πολύ χαμηλότερα στο 2,2% για την επόμενη χρονιά.

Ειδικά για το 2017, η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,7% (σ.σ το ίδιο θέτει τον στόχο στο 1,8%) αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει έκτακτο μέρισμα μέχρι το τέλος του χρόνου ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι οι αντιδράσεις θα καμφθούν ενώ καθοριστική θα είναι η ανακοίνωση των επιδόσεων του προϋπολογισμού τη Δευτέρα για τον μήνα Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση «βλέπει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 2,2% συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Όσον αφορά στο 2019, το γεγονός ότι το ΔΝΤ βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% (από 2,2% τα 2018) παραπέμπει στο ότι προεξοφλεί τη μείωση του αφορολογήτου όχι από την 1/1/2020 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά από την 1/1/2019.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο για φορολογικές ελαφρύνσεις και το 2018. Αυτό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ούτε από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Με βάση τις ελληνικές εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα διαμορφωθεί στο 3,57% δηλαδή πολύ κοντά στον μνημονιακό στόχο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα όποια θετικά μέτρα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν για το 2018, θα πρέπει και πάλι να έχουν εφάπαξ χαρακτήρα και να υλοποιηθούν στο τέλος του 2018 αφού κριθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Από το 2019, η ιστορία αλλάζει και όλη η διαπραγμάτευση θα γίνει σχετικά με το αν θα μπορεί να υλοποιηθεί το θετικό πακέτο μέτρων του 2019 ή όχι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
05 Νοε 2020 | 14:40

Κορονοϊός: Ολα γκρι - Ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας της χώρας και τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Σε κατάσταση συναγερμού μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Όλη η Ελλάδα έγινε γκρι

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:55

Το έντυπο Ε13 θα υποβάλλουν οι εργοδότες για κάθε μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τις διανομές προϊόντων

Υποβολή Ε13 από εργοδότες για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται από εργαζομένους τους για διανομή προϊόντων

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 04 Δεκ 2020 | 20:31

Αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Ποιοι εργοδότες δύνανται και ποιοι υποχρεούνται να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους για τον Δεκέμβριο.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 19:49

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Στη δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 14:35

Αυτόν τον Δεκέμβριο, αγαπημένοι ήρωες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους μας περιμένουν στο Public

Από τις επικίνδυνες περιπλανήσεις στη Μέση Γη, του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς στα απίθανα Χριστούγεννα του εννιάχρονου Ντετέκτιβ Κλουζ.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 13:27
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 11:40

Γεωργιάδης: Αν στα εποχικά καταστήματα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την επόμενη μέρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και είναι 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

ΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 04 Δεκ 2020 | 11:09

Τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ: Η διαμάχη Καλλιτσάντση με τους Ολλανδούς που ελέγχουν το 35%

Κόντρα των αδελφών Καλλιτσάντζη με την οικογένεια Reggeborgh που ελέγχει το 35% της Ελλάκτωρ.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 04 Δεκ 2020 | 10:22

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής" αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Δεκ 2020 | 09:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.