Οι δύο πονοκέφαλοι μετά την ψήφιση της ρύθμισης για α' κατοικία

Η ψήφιση της τροπολογίας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν κλείνει τις μεγάλες εκκρεμότητες. Ούτε η καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ είναι δεδομένη.

Οι δύο πονοκέφαλοι μετά την ψήφιση της ρύθμισης για α' κατοικία

Η ψήφιση της τροπολογίας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν κλείνει τις μεγάλες εκκρεμότητες. Ούτε η καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ είναι δεδομένη –αν και η χθεσινή νέα υποχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων δείχνει ότι γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση- ούτε η επιτυχία του όλου εγχειρήματος με την νέα πλατφόρμα είναι διασφαλισμένη. Το άμεσο, έχει να κάνει με το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία στο Eurogroup, ήρθε η τροποποίηση της τροπολογίας. Μένει να φανεί αν αυτό θα είναι και το τελευταίο απαιτούμενο βήμα ή αν θα χρειαστούν και άλλες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων τις οποίες περιμένουν οι δανειστές για να ανάψουν το τελικό πράσινο φως.

Από το τέλος Απριλίου και μετά –οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή της ρύθμισης στην πράξη- το πεδίο του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί στο αν αυτή η ρύθμιση, με το «κουτσούρεμα» που υπέστη στα κριτήρια αλλά και τα ψιλά γράμματα που ενσωματώθηκαν θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένουν οι τράπεζες.

Δηλαδή, να ρυθμιστούν 150.000 δάνεια και να αποχαρακτηριστούν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 10 δις. ευρώ. Οι απόψεις επί του θέματος διίστανται καθώς ήδη καταναλωτικές οργανώσεις –με κύρια την ΕΚΠΟΙΖΩ- εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης και την αποτελεσματικότητα που θα έχει.

Γεγονός ότι από τα ψιλά γράμματα του νόμου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα:

1.Το νομοσχέδιο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ακόμη και για κάποιον ο οποίος θα πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, είτε να μην λάβει καμία πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες, είτε να λάβει μια πρόταση την οποία δεν θα βρίσκει ικανοποιητική. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δικαστική οδός θα είναι μονόδρομος.

2. Ακόμη και όσοι μπουν στην πλατφόρμα θα έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Αν χάσουν τρεις μηνιαίες δόσεις, θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης –κάτι που σημαίνει ότι θα χάνουν και το σπίτι τους – ενώ θα πρέπει αν επιστρέψουν στο δημόσιο και όλο το ποσό της επιδότησης που θα έχουν λάβει.

3. Αν κάποιος επιλέξει να προσφύγει δικαστικά και χάσει το δικαστήριο, όχι μόνο θα χάνει το σπίτι του αλλά θα πληρώνει και πρόστιμο το οποίο θα μπορεί να φτάσει και στα 5000 ευρώ.

Η δικαστική οδός για τον δανειολήπτη μόνο στρωμένη με λουλούδια δεν θα είναι από εδώ και στο εξής.

Τι προκύπτει από το περιεχόμενο της τροπολογίας;

1. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά το αίτημά του απορρίπτεται επειδή δεν πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια για να ρυθμίσει τα δάνειά του και να προστατεύσει το σπίτι του, αλλά θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον το 10% της μηνιαίας δόσης που του αναλογούσε με βάση τη σύμβαση που είχε με την τράπεζα.

2. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και εγκρίνεται. Η τράπεζα προτείνει τη ρύθμιση αλλά ο δανειολήπτης την απορρίπτει και αποφασίζει να καταφύγει στο δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση για να καταφύγει στο δικαστήριο θα πρέπει να πληρώνει το 100% της δόσης που του πρότεινε η τράπεζα.

3. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροί τα κριτήρια αλλά η τράπεζα δεν προτείνει ρύθμιση για κάποιο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης για να καταφύγει στο δικαστήριο θα πρέπει να πληρώνει το 50% της τελευταίας ρυθμισμένης δόσης.

4. Αν μετά την προσφυγή στο δικαστήριο, ο αιτών κριθεί ως μη επιλέξιμος, τότε η ρύθμιση απορρίπτεται και επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ισούται με το 5% της συνολικής οφειλής η οποία κυμαίνεται από 1500 έως 5000 ευρώ.

φωτο eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 22 Ιαν 2021 | 07:39

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για άνοιγμα σχολείων και... μετά χιονοδρομικά και εστίαση

Στην επιτροπή των ειδικών περνά σήμερα η σκυτάλη, προκειμένου να διερευνηθεί ο ακριβής χρόνος και ο τρόπος επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 07:48

Τα επόμενα βήματα: Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά χωρίς σαλέ, η συζήτηση για την εστίαση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Χιονοδρομίες με κλειστά σαλέ και χιονοδρόμους να καλύπτονται μόνο με σνακ και ροφήματα στο χέρι. Λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 08:12

"Κληρώνει" σήμερα για το λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα

Την 18η Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά με αυστηρούς κανόνες. Το click away και το click in shop.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ 14 Ιαν 2021 | 08:08

Η ώρα του click in shop: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψωνίζουμε το επόμενο διάστημα

Η ώρα του click in shop θα σημάνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 07:45

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 12 Ιαν 2021 | 08:21

Κούρεμα ενοικίων: Πρόβλημα με τους δικαιούχους της μείωσης - Το πρόγραμμα των πληρωμών

Από την Δευτέρα ξεκινάει ένας μαραθώνιος καταβολής αποζημιώσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου.