Οι δύο πονοκέφαλοι μετά την ψήφιση της ρύθμισης για α' κατοικία

Η ψήφιση της τροπολογίας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν κλείνει τις μεγάλες εκκρεμότητες. Ούτε η καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ είναι δεδομένη.

Οι δύο πονοκέφαλοι μετά την ψήφιση της ρύθμισης για α' κατοικία

Η ψήφιση της τροπολογίας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν κλείνει τις μεγάλες εκκρεμότητες. Ούτε η καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ είναι δεδομένη –αν και η χθεσινή νέα υποχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων δείχνει ότι γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση- ούτε η επιτυχία του όλου εγχειρήματος με την νέα πλατφόρμα είναι διασφαλισμένη. Το άμεσο, έχει να κάνει με το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία στο Eurogroup, ήρθε η τροποποίηση της τροπολογίας. Μένει να φανεί αν αυτό θα είναι και το τελευταίο απαιτούμενο βήμα ή αν θα χρειαστούν και άλλες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων τις οποίες περιμένουν οι δανειστές για να ανάψουν το τελικό πράσινο φως.

Από το τέλος Απριλίου και μετά –οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή της ρύθμισης στην πράξη- το πεδίο του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί στο αν αυτή η ρύθμιση, με το «κουτσούρεμα» που υπέστη στα κριτήρια αλλά και τα ψιλά γράμματα που ενσωματώθηκαν θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένουν οι τράπεζες.

Δηλαδή, να ρυθμιστούν 150.000 δάνεια και να αποχαρακτηριστούν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 10 δις. ευρώ. Οι απόψεις επί του θέματος διίστανται καθώς ήδη καταναλωτικές οργανώσεις –με κύρια την ΕΚΠΟΙΖΩ- εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης και την αποτελεσματικότητα που θα έχει.

Γεγονός ότι από τα ψιλά γράμματα του νόμου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα:

1.Το νομοσχέδιο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ακόμη και για κάποιον ο οποίος θα πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, είτε να μην λάβει καμία πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες, είτε να λάβει μια πρόταση την οποία δεν θα βρίσκει ικανοποιητική. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δικαστική οδός θα είναι μονόδρομος.

2. Ακόμη και όσοι μπουν στην πλατφόρμα θα έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Αν χάσουν τρεις μηνιαίες δόσεις, θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης –κάτι που σημαίνει ότι θα χάνουν και το σπίτι τους – ενώ θα πρέπει αν επιστρέψουν στο δημόσιο και όλο το ποσό της επιδότησης που θα έχουν λάβει.

3. Αν κάποιος επιλέξει να προσφύγει δικαστικά και χάσει το δικαστήριο, όχι μόνο θα χάνει το σπίτι του αλλά θα πληρώνει και πρόστιμο το οποίο θα μπορεί να φτάσει και στα 5000 ευρώ.

Η δικαστική οδός για τον δανειολήπτη μόνο στρωμένη με λουλούδια δεν θα είναι από εδώ και στο εξής.

Τι προκύπτει από το περιεχόμενο της τροπολογίας;

1. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά το αίτημά του απορρίπτεται επειδή δεν πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια για να ρυθμίσει τα δάνειά του και να προστατεύσει το σπίτι του, αλλά θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον το 10% της μηνιαίας δόσης που του αναλογούσε με βάση τη σύμβαση που είχε με την τράπεζα.

2. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και εγκρίνεται. Η τράπεζα προτείνει τη ρύθμιση αλλά ο δανειολήπτης την απορρίπτει και αποφασίζει να καταφύγει στο δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση για να καταφύγει στο δικαστήριο θα πρέπει να πληρώνει το 100% της δόσης που του πρότεινε η τράπεζα.

3. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροί τα κριτήρια αλλά η τράπεζα δεν προτείνει ρύθμιση για κάποιο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης για να καταφύγει στο δικαστήριο θα πρέπει να πληρώνει το 50% της τελευταίας ρυθμισμένης δόσης.

4. Αν μετά την προσφυγή στο δικαστήριο, ο αιτών κριθεί ως μη επιλέξιμος, τότε η ρύθμιση απορρίπτεται και επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ισούται με το 5% της συνολικής οφειλής η οποία κυμαίνεται από 1500 έως 5000 ευρώ.

φωτο eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 08 Ιαν 2022 | 11:10