X

Οι Έλληνες πωλούν τις λίρες τους παρά την πτώση του χρυσού

Σχεδόν οκτώ χρυσές λίρες πουλούν πλέον οι Έλληνες για κάθε μία που αγοράζουν στην ΤτΕ, όταν πριν από μία δεκαετία η αναλογία ήταν δύο πωλήσεις για μία αγορά.

Γράφει: TheToc team

Σχεδόν οκτώ χρυσές λίρες πουλούν πλέον οι Έλληνες για κάθε μία που αγοράζουν στην ΤτΕ, όταν πριν από μία δεκαετία η αναλογία ήταν δύο πωλήσεις για μία αγορά. Οι Έλληνες είναι σταθερά πωλητές τα τελευταία χρόνια και στο εννεάμηνο του 2026 οι ιδιώτες πούλησαν στην ΤτΕ 21.014 λίρες και αγόρασαν 2.706.

Ενώ η υπεροχή των πωλητών έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά, η αγορά γίνεται εδώ και πολλά χρόνια ολοένα μικρότερη σε αριθμό τεμαχίων: συνολικά διακινήθηκαν μέσω της ΤτΕ 23.720 λίρες, έναντι 64.440 πριν από δέκα χρόνια, μια μείωση 63,2%.

Η συρρίκνωση των συναλλαγών στη δεκαετία είναι μεγάλη. Οι λίρες που πούλησαν οι ιδιώτες στην ΤτΕ περιορίστηκαν από 44.033 το εννεάμηνο του 2016 σε 21.014 φέτος, δηλαδή λιγότερες από τις μισές. Οι λίρες που αγόρασαν από την τράπεζα κατρακύλησαν από 20.407 σε 2.706, πτώση 86,7%. Ακόμη και σε σχέση με πέρυσι, οι αγοραπωλησίες συνολικά μειώθηκαν κατά 36,6%: από 37.401 σε 23.720 τεμάχια.

Η ΤτΕ συγκέντρωσε φέτος στο εννεάμηνο καθαρά 18.308 περισσότερες λίρες από όσες πούλησε στο κοινό, έναντι 26.603 την ίδια περίοδο του 2025. Οι αγορές της τράπεζας, 21.014 τεμάχια, είναι οι χαμηλότερες της αντίστοιχης περιόδου από το 2011.

Σε ετήσια βάση, οι αγορές της ΤτΕ είχαν πέσει κάτω από τις 100.000 λίρες ήδη το 2015, στις 61.518, από 109.563 το 2014 και από αγορές 368.531 χρυσών λιρών το 2007.

Μετά το 2020 οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 50.000 χρυσές λίρες μόνον μία φορά το 2022, με αγορές 52.241 χρυσών λιρών και την τιμή του χρυσού μεταξύ 1.700 ευρώ και 1.900 ευρώ η ουγγιά. Τώρα η τιμή είναι στα 3.737 ευρώ η ουγγιά, υπάρχουν μεγάλα κέρδη για τους πωλητές και διστακτικοί αγοραστές, μετά την κατάρρευση από τα ιστορικά υψηλά των 4.452 ευρώ η ουγκιά στο τέλος Φεβρουαρίου.

Διαβάστε Επίσης

Οι συναλλαγές πάντως μειώνονται όλη την τελευταία τετραετία που ακολούθησε τις αγορές του 2022. Έφθασαν τις 39.435 το 2023, τις 48.328 το 2024 και τις 40.031 το 2025. Φέτος, σε εννέα μήνες, η ΤτΕ αγόρασε λιγότερες λίρες από όσες είχε αγοράσει μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2023, του 2024 ή του 2025.

Η μακρόχρονη υπεροχή των πωλήσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώνονται οι λίρες που διατηρούν ελληνικά νοικοκυριά και να συγκεντρώνονται σε λιγότερα χέρια. Ορισμένοι κάτοχοι μπορεί να ρευστοποιούν από οικονομική ανάγκη, άλλοι για να κατοχυρώσουν κέρδη από την άνοδο του χρυσού.

Πόσο κοστίζει σήμερα η χρυσή λίρα

Ρόλο στη μείωση των συναλλαγών έχει παίξει και η τιμή της χρυσής λίρας. Για αγορές από έναν ιδιώτη η τιμή παραμένει ψηλά στα 990 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το spread είναι μεγάλο. Η τελευταία τιμή της ΤτΕ είναι 845 ευρώ, μια διαφορά 145 ευρώ ανά λίρα.


Οι υψηλές τιμές εξακολουθούν να περιορίζουν τη ζήτηση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στις τιμές-ρεκόρ του Ιανουαρίου 2026. Στις 29 Ιανουαρίου η ΤτΕ αγόραζε τη χρυσή λίρα από ιδιώτες προς 1.044,74 ευρώ, ξεπερνώντας το όριο των 1.000 ευρώ.

Στις 9 Οκτωβρίου ο χρυσός ανέκαμψε στα 4.190,57 δολάρια ανά ουγγιά και το ευρώ διαπραγματευόταν κοντά στα 1,1226 δολάρια, έναντι 1,1733 στο τέλος του 2025. Η υποχώρηση του χρυσού από τα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς μείωσε και την τιμή του σε ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου αρχίζει επίσης να παίζει κάποιον ρόλο.

Η τιμή του μετάλλου αντιστοιχεί σε περίπου 3.733 ευρώ ανά ουγγιά, έναντι 4.013 ευρώ τον Απρίλιο. Αν το ευρώ υποχωρήσει κι άλλο, η τιμή του χρυσού σε ευρώ θα ενισχυθεί. Καθώς όμως η τιμή αναφοράς του χρυσού είναι σε δολάρια, η αξία του χρυσού ήδη έχει υποχωρήσει περαιτέρω για αγοραστές σε ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Η Τράπεζα της Ελλάδος στον ισολογισμό της φέτος ανέφερε ότι διέθετε στο τέλος του 2025 συνολικά 152,4 τόνους χρυσού και απαιτήσεων σε χρυσό αξίας 17,982 δισ. ευρώ. Με τη σημερινή ενδεικτική τιμή του μετάλλου, η ίδια ποσότητα αντιστοιχεί σήμερα σε περίπου 18,3 δισ. ευρώ, έναντι 19,66 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν τον Απρίλιο.

Στο σύνολο περιλαμβάνονται χρυσός διεθνών προδιαγραφών, χρυσές λίρες, άλλα νομίσματα και απαιτήσεις που συνδέονται με τη συμμετοχή της χώρας στο ΔΝΤ.

Δισεκατομμύρια εισροών στα ETFs χρυσού

Την ώρα που οι συναλλαγές λιρών στην Ελλάδα λιγοστεύουν, οι διεθνείς τοποθετήσεις σε διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια χρυσού (ETF) κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με το World Gold Council, οι καθαρές εισροές έφθασαν τα 10 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο και το ρεκόρ των 31 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο. Τα αποθέματα των κεφαλαίων αυξήθηκαν κατά 67 τόνους τον Σεπτέμβριο και κατά 211 τόνους στο τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 4.256 τόνων.

Η Ευρώπη προσέλκυσε 14 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, περισσότερα από τα 12 δισ. της Βόρειας Αμερικής. Η αιτία είναι ο πόλεμος και ο πληθωρισμός, καθώς και η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μόνο τον Σεπτέμβριο οι ευρωπαϊκές εισροές ήταν 3,6 δισ. δολάρια, από τα οποία 2,2 δισ. κατευθύνθηκαν σε βρετανικά κεφάλαια. Η Ασία είχε εισροές 2,3 δισ. δολαρίων τον ίδιο μήνα. Παρά την αύξηση των ποσοτήτων, η αξία του χρυσού στα συγκεκριμένα κεφάλαια μειώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 7%, στα 574 δισ. δολάρια, λόγω της πτώσης της τιμής του μετάλλου.

Πηγή: capital