"Οι επιδόσεις στα ESG είναι το ίδιο σημαντικές με τα μεγάλα project και τις επιτυχίες στον επιχειρηματικό στίβο"

H κ. Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Energean μιλά στο THETOC για τη σπουδαιότητα των Sustainability Reports και τις δεσμεύσεις της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το 3ο της Sustainability Report της δημοσίευσε πρόσφατα η Energean και η Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου που είναι εισηγμένος στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ και έχει παρουσία σε 9 χώρες με επίκεντρο την Μεσόγειο, μιλά σήμερα στο THETOC για τη σπουδαιότητα που έχουν οι επιδόσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης αλλά και η παρουσίασή τους από τις επιχειρήσεις με τρόπο διάφανο, κατανοητό και αξιόπιστο, ώστε να είναι εφικτή η ακριβοδίκαιη αξιολόγησή τους από τους stakeholders και τους ανεξάρτητους οίκους που τις παρακολουθούν.

Η ίδια αναφέρεται στα βασικά χαρακτηριστικά του Sustainability Report της Energean που καλύπτει την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική χρονιά 2020, η οποία χαρακτηρίσθηκε από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19. Η κα. Ρήγα, πέραν από την ανάδειξη της τεχνοκρατικής πλευράς του Report και την κουλτούρα της Energean στα θέματα που αυτό καλύπτει, στέκεται ιδιαίτερα στην αξία που έχει η συμμετοχή εργαζομένων και κοινωνιών σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει μια επιχείρηση, ενώ δίνει έμφαση και στο μήνυμα ‘Unmute yourself’ που αναδεικνύεται από το Sustainability Report: η πανδημία δεν θα πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάγκη που έχουν οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση και, γενικότερα, οι κοινωνίες να εκφράζουν τις θέσεις τους για τα προβλήματα που τούς απασχολούν σε καθημερινή βάση.

- Τι πρωτοποριακό έχει το 3ο Sustainability Report της Energean για τον χώρο των επιχειρήσεων;

To τρίτο Sustainability Report της Energean που αφορά το έτος 2020, υπήρξε προϊόν εντατικής και συστηματικής ομαδικής δουλειάς με την εμπλοκή όλου του οργανισμού. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι αναδεικνύονται με τον σαφέστερο τρόπο οι δεσμεύσεις της Energean για την βιώσιμη ανάπτυξη και οι επιδόσεις της σε αυτές, αλλά και γιατί πετύχαμε να καινοτομήσουμε σε αρκετούς τομείς που αποτελούν το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις διεθνώς κατά τη διαδικασία σύνταξης των Sustainability Reports.

Ξεκινώντας από το εξώφυλλο που δείχνει τον πλανήτη μας να φορά μια μάσκα, θέλουμε να περάσουμε ένα διπλό μήνυμα: το ένα έχει ασφαλώς να κάνει με τον τρόπο που ανταποκριθήκαμε στην πανδημία COVID-19 και με το ότι ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να ζει παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία. Το δεύτερο, ωστόσο, είναι έμμεσο: η μάσκα εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό και την ομιλία, ωστόσο εμείς θέλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι κανείς δεν θα πρέπει να παραμένει σιωπηλός ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που υπάρχουν στην έκφραση γνώμης. "Unmute yourself” είναι η παρότρυνσή μας και θεωρούμε ότι δίνουμε κι εμείς το παράδειγμα με το Sustainability Report, αφού μιλάμε για εμάς με πλήρη διαφάνεια αλλά και ενθαρρύνουμε τους εργαζομένους μας και τους stakeholders μας να μιλήσουν για πράγματα που τούς απασχολούν γύρω από την καθημερινή μας λειτουργία.

"Οι επιδόσεις στα ESG είναι το ίδιο σημαντικές με τα μεγάλα project και τις επιτυχίες στον επιχειρηματικό στίβο"
Το εξώφυλλο του φετινού Sustainability Report της Energean

Πιστοποιημένο από ανεξάρτητο οίκο το report

Θέλω να σταθώ και στο γεγονός ότι φετινό Sustainability Report δημοσιεύεται αφού έχει ήδη ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο οίκο -συγκεκριμένα την Ernst & Young. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο ακόμη στον χώρο του επιχειρείν και, βεβαίως, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα τυπικό, θεωρητικό κείμενο που είναι δοσμένο με εύληπτο και καλαίσθητο τρόπο, αλλά για την πιστή απεικόνιση της φιλοσοφίας μας, των πεπραγμένων μας και των στόχων που θέτουμε για το μέλλον, ως συνεπή συνέχεια των όσων έχουμε ήδη επιτύχει.

Επιπλέον, θεωρώ πολύ σημαντικό ότι το Sustainability Report είναι δομημένο με βάση τα πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που θέτουν οι μεγαλύτεροι οργανισμοί – αξιολογητές στον κόσμο, όπως είναι ο Global Reporting Initiative, o Sustainability Accounting Standards Board και, βέβαια, το United Nations Global Compact, η μεγαλύτερη εθελοντική πρωτοβουλία στον κόσμο σε επίπεδο επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ. Αυτή η εξέλιξη μάς έχει βοηθήσει στο να είναι το Sustainability Report μας απολύτως κατανοητό από το σύνολο των Ενδιαφερομένων Μερών (stakeholders) που μάς παρακολουθούν και συνδέονται με τη δραστηριότητά μας, είτε πρόκειται για μετόχους, είτε για επενδυτές, είτε για χρηματοδότες, είτε για τοπικές κοινωνίες, είτε, φυσικά, και για τους εργαζόμενούς μας. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και η παρακολούθησή μας και από νέους stakeholders στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως είναι οι κάτοχοι του ομολόγου που εξέδωσε η Energean φέτος τον Φεβρουάριο, και η λειτουργία μας αποκτά τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό διαφάνειας.

Και θα κλείσω με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο report υπάρχει καταγραφή στοιχείων από 8 χώρες στις οποίες η Energean έχει πλέον προσωπικό στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Θάλασσα. Την εικόνα σε αυτήν την φάση μάς την έδωσαν οι country managers, αφού οι νέες χώρες προστέθηκαν μετά το κλείσιμο της εξαγοράς της Edison E&P που έλαβε χώρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ωστόσο ο στόχος για το Sustainability Report για το 2021 είναι να είναι παρόντες με την άποψή τους πλέον και οι νέοι stakeholders μας από τις χώρες αυτές.

Η δέσμευση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και οι επιδόσεις

- Μιλήστε μας για τη δέσμευση της Energean στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ.

Η φιλοσοφία της διοίκησης και ο τρόπος που σκεφτόμαστε στην Energean μάς έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιούμε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ως το πλαίσιο για όλες τις δραστηριότητές μας και να έχουμε εναρμονίσει την λειτουργία του επιχειρησιακού μας μοντέλου (Sustainable Business Model) με εκείνους. Ως ενεργειακός όμιλος, έχουμε αντιληφθεί ότι η επίδραση από την δραστηριότητά μας είναι μεγαλύτερη σε κάποιους τομείς και έχουμε, συνεπώς, εστιάσει την προσπάθειά μας στην υλοποίηση των Στόχων που σχετίζονται με αυτούς.

Για παράδειγμα, το 2020 είχαμε μηδενικές περιπτώσεις διαφθοράς καθώς και μηδενικές περιπτώσεις ασυμβατότητας με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, επίδοση που υποστηρίζει τον Στόχο 16 του ΟΗΕ για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυρούς Θεσμούς. Η έλλειψη ατυχημάτων στον χώρο εργασίας, η φροντίδα για την υγεία των εργαζομένων μας στη διάρκεια της πανδημίας και η έλλειψη συμβάντων που επιβαρύνουν το Περιβάλλον υπηρετεί τον 3ο Στόχο για Καλή Υγεία και Ευημερία αλλά και τον Στόχο 14 για τη Ζωή στο Νερό. Η στροφή μας στο φυσικό αέριο, το οποίο πλέον αποτελεί το 74% της παραγωγής μας, εντάσσεται στους Στόχους νο. 7 για την Εξασφάλιση Φτηνής και καθαρής Ενέργειας, νο. 8 για Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, νο. 9 για την Βιομηχανία, την Καινοτομία και τις Υποδομές και νο.13 για την Δράση για το Κλίμα.

Τους Στόχους νο.7 και νο.13, εξυπηρετεί και η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τις δραστηριότητές μας, ενώ το κτίσιμο και η διατήρηση ισχυρών σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μηδενικές δικαστικές διαμάχες για το 2020 είναι συμβατή με εννιά συνολικά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και, βεβαίως, η δημιουργία οικονομικής αξίας για τους stakeholders μας, η οποία άγγιξε τα 340 εκατ. ευρώ για το 2020, η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μηδενικές περιπτώσεις διακρίσεων στη διάρκεια της χρονιάς καθώς και η απασχόληση συνολικά 620 εργαζομένων στον όμιλο εντάσσονται και αυτές σε συγκεκριμένους Στόχους που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο της δικής του ατζέντας για έναν καλύτερο κόσμο έως το 2030, με ιδιαίτερη έμφαση και στην κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών αποκλεισμών.

Να σημειώσω εδώ ότι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι συνδεδεμένοι με τους βασικούς δείκτες απόδοσης (Key Performance Indicators) της διοίκησης και των εργαζομένων του ομίλου της Energean.

- Ποιοι ήταν οι ειδικότεροι στόχοι που θέσατε για το 2020 και σε τι επίπεδο υλοποιήθηκαν;

Θα έλεγα ότι αγγίξαμε το 100% στην επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει, καθώς δεν πετύχαμε μόνο τον στόχο να έχουμε κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας στους εργολάβους μας! Θα αναφέρω εδώ μια σειρά από σημαντικούς στόχους που επιτεύχθηκαν, κάτι που μάς καθιστά πολύ ικανοποιημένους:

-Δίνοντας πάντα τεράστια σημασία στον τομέα της ασφάλειας, είχαμε χαμηλότερο μέσο όρο σε ατυχήματα αλλά και τραυματισμούς εργαζομένων μας σε σχέση με τον κλάδο μας, συμπληρώνοντας μάλιστα 2 εκατ. ώρες χωρίς ατύχημα που υποχρεώνει εργαζόμενο να αποχωρήσει από τη δουλειά του σε όλες τις εγκαταστάσεις της Energean καθώς και 12 εκατ. ώρες χωρίς ατύχημα στην κατασκευή του FPSO "Energean Power” στην Κίνα και την Σιγκαπούρη. Ειδικά για τους τραυματισμούς, το Injury Rate μας ήταν μηδενικό, έναντι 1,15 για τον κλάδο.

-Πετύχαμε να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων μας.
-Πετύχαμε ή ολοκληρώνουμε την πιστοποίηση κατά ISO 45001 των συστημάτων ασφαλείας μας σε όλα τα παραγωγικά μας asset.
-Διατηρήσαμε, αναπτύξαμε και προσθέσαμε συνεργασίες με οργανισμούς και ΜΚΟ σε διεθνές και τοπικό επίπεδο και είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον έχουμε 23 τέτοιες συνεργασίες σε ισχύ.
-Πιστοποιήσαμε για πρώτη φορά τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις με βάση τα κριτήρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Carbon Disclosure Project (CDP) , πετυχαίνοντας αξιολόγηση υψηλότερη από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου μας, και υιοθετήσαμε όλα τα κριτήρια του Task Force on Climate -Related Financial Disclosures (TCFD) για την πιστότερη αναφορά των επιδόσεών μας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.
-Δρομολογήσαμε την υιοθέτηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριφοράς και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των μεθόδων αξιολόγησής τους σε όλη την αλυσίδα προμηθευτών και συνεργατών μας.
-Δημιουργήσαμε μια εξειδικευμένη επιτροπή για το Περιβάλλον την Ασφάλεια και την Κοινωνική Υπευθυνότητα.

Η σημαντική μείωση της έντασης ρύπων και τα οφέλη για το Περιβάλλον

- Μιας και αναφερθήκατε στον ευαίσθητο τομέα του Περιβάλλοντος, θα θέλατε να μάς πείτε κάποια πράγματα για τις επιδόσεις σας στον συγκεκριμένο τομέα;

Με την στροφή μας στο φυσικό αέριο και την εξαγορά της Edison E&P, καταφέραμε να μειώσουμε κατά 67% την ένταση ρύπων σε σχέση με το 2019, έτος αναφοράς. Μάλιστα, μέσω μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας με την ΔΕΗ, εξασφαλίσαμε ηλεκτροδότηση κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το συγκρότημα του Πρίνου στην Καβάλα, όπου και η μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αυτή η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν συνολικά κατά 45% οι εκπεμπόμενοι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα από το συγκρότημα (συνολικά, πάνω από 30.000 τόνοι CO2 λιγότεροι στην ατμόσφαιρα) και να μηδενίσουμε τους ρύπους του λεγόμενου Scope 2, δηλαδή εκείνους που σχετίζονται με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, έχουμε επεκτείνει αυτήν την παρέμβαση και στις επιχειρησιακές μας βάσεις στο Ισραήλ και την Κροατία ενώ υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός και για τα κοιτάσματα του ομίλου στην Ιταλία.

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντική την επίδοση στον τομέα ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, καθώς μιλούμε για το 92% των χρησιμοποιούμενων πόρων σε όλες τις εγκαταστάσεις που διαχειριζόμαστε.

Η πανδημία μπορεί να μάς εμπόδισε από την πραγματοποίηση δράσεων με αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα, ωστόσο προσπαθήσαμε και πάλι να δώσουμε το στίγμα μας σε χώρες όπου κάτι τέτοιο ήταν εφικτό - για παράδειγμα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ με καθαρισμούς παραλιών και στο Μαυροβούνιο με δενδροφυτεύσεις, πάντα βέβαια με την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Καθαρισμός στην παραλία Michmoret στο Ισραήλ.JPG
Από τον καθαρισμό της παραλίας Michmoret στο Ισραήλ

Στην Ελλάδα και στο πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας, εγκαταστήσαμε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την πλατφόρμα ODYSSEA, ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης νερών μεγάλου βάθους στην εξέδρα παραγωγής φυσικού αερίου "Κάππα" στον Κόλπο της Καβάλας. Είναι το πρώτο σύστημα του είδους παγκοσμίως που εγκαθίσταται σε εξέδρα παραγωγής υδρογονανθράκων. Παράλληλα, διατηρήσαμε τη συνεργασία μας με φορείς όπως ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ενώ προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενούς μας και την κοινή γνώμη στις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε με τη διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων και με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.

Γενικά, θεωρούμε πολύ σημαντικό τη συμμετοχή των stakeholders μας στις δράσεις μας, προκειμένου το μήνυμά τους να διαχέεται στην κοινωνία και, φυσικά, να μεγεθύνονται τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη δενδροφύτευση που οργανώσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον στο Μαυροβούνιο, μετείχε ο ίδιος ο δήμαρχος του Bar κ. Dusan Raisevic.

Ο Δήμαρχος του Bar κ. Dusan Raisevic στη δενδροφύτευση της Energean στο Μαυροβούνιο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.JPG
Ο δήμαρχος του Bar κ. Dusan Raisevic στην δενδροφύτευση της Energean στο Μαυροβούνιο

Κεφαλαιώδους σημασία για εμάς ήταν η παρουσίαση της πολιτικής μας για την Κλιματική Αλλαγή, την οποία επιλέξαμε να συνδυάσουμε με την Ημέρα της Γης – και θα ήθελα, εδώ, να ευχαριστήσω το THETOC για την χώρο που αφιέρωσε στην παρουσίαση του πολύ σημαντικού για εμάς αυτού οροσήμου. Ωστόσο, νομίζω ότι για τις επιδόσεις μας μιλά καλύτερα το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά στον κόλπο της Καβάλας και την Θάσο είχαμε πάνω από 10 παραλίες – για την ακρίβεια, 14 – να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία. Και μια εξ αυτών ήταν και πάλι το Δασύλλιο Πρίνου, μια πανέμορφη παραλία με φόντο τις εξέδρες.

H βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία στο Δασύλλιο Πρίνου
H βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία στο Δασύλλιο Πρίνου, απέναντι από τις εξέδρες

- Πόσο σημαντική είναι η στροφή στο φυσικό αέριο και τα projects χαμηλών ρύπων και πώς συμβάλλετε σε αυτή την εξέλιξη στις χώρες όπου δραστηριοποιείστε;

Η Energean υπήρξε η πρώτη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον κόσμο που δεσμεύθηκε – συγκεκριμένα, στις 2 Δεκεμβρίου 2019 – για την επίτευξη συνολικά μηδενικού ισοζυγίου σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050 στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Και έχουμε εκπονήσει ένα συγκεκριμένο, φιλόδοξο μα και συνάμα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης για την υλοποίησή του, το οποίο είδαμε ότι ήδη παρουσιάζει απτά αποτελέσματα με τη μείωση της ενεργειακής έντασης ρύπων κατά 67% σε έναν χρόνο.

Να μιλήσουμε όμως και με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το πιο μεγάλο project που τρέχει τώρα ο όμιλος, την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί από την χρήση του φυσικού αερίου που θα αναπτύξει η εταιρεία αντιστοιχεί σε 16 εκατ. τόνους CO2 ετησίως λιγότερους σε σχέση με το εάν αυτή η παραγωγή είχε ως πηγή τον άνθρακα, τον οποίο χρησιμοποιούσε σχεδόν αποκλειστικά μέχρι πριν μερικά χρόνια το Ισραήλ.

Αναφέρθηκα ήδη στις παρεμβάσεις που έχουν "πρασινίσει", ως προς το σκέλος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τον Πρίνο και τις επιχειρησιακές μας βάσεις σε Ισραήλ και Κροατία καθώς και τα ανάλογα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Ιταλία. Η Energean, ωστόσο, για την περιοχή του Πρίνου έχει εκπονήσει και δύο ιδιαίτερα σημαντικά projects στον τομέα της παραγωγής καθαρού υδρογόνου και στον τομέα της σύλληψης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα με το δεύτερο να έχει ήδη ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτά τα δύο έργα σε πρώτη φάση θα πετύχουμε να υποκαταστήσουμε την χρήση φυσικού αερίου με καθαρό σε ποσοστό 99% υδρογόνο αλλά και να συλλαμβάνουμε τους εκπεμπόμενους από τις εγκαταστάσεις μας στην Καβάλα καθώς και από γειτονικές επιχειρήσεις ρύπους και να τους αποθηκεύουμε με προφανή τα οφέλη για το Περιβάλλον.

Η προστασία του Περιβάλλοντος, όπως και η δέσμευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη στις κοινωνίες αλλά και για διάφανη Εταιρική Διακυβέρνηση – τους τρεις πυλώνες που περικλείονται στα αρχικά ESG, δηλαδή Environmental, Social και Governance – συνιστούν το ήθος της Energean και μετουσιώνονται σε πράξη στην καθημερινότητα των ανθρώπων μας και των τοπικών κοινωνιών στις οποίες η Energean θα είναι παρούσα.

Μαζί με εργαζόμενους και κοινωνία στη μάχη κατά του COVID-19

- Πόσο σας προβλημάτισε η πανδημία COVID 19 και ποιες ήταν οι δράσεις που υλοποιήσατε για να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της εντός και εκτός ομίλου;

H πανδημία άλλαξε δραματικά τις ζωές όλων μας και οι επιπτώσεις της προφανώς θα μάς συντροφεύουν για αρκετό καιρό ακόμη. Στην Energean σε επιχειρησιακό επίπεδο μάθαμε πώς να υλοποιούμε τους στόχους μας και, προφανώς, δεν είναι τυχαίο που, πέραν από τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις με τις οποίες ήμασταν αντιμέτωποι λόγω των μέτρων που προέβλεπαν στις διάφορες χώρες τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μεγάλα projects του ομίλου, όπως η εξαγορά της Edison E&P και η ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ, επενδύσεις της τάξης των 2 δισεκ. δολαρίων, είτε ολοκληρώθηκαν είτε έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, αναπτύξαμε μια σειρά δράσεων που είχε ως στόχο να στηρίξει καινοτόμες προσπάθειες και να ανακουφίσει τοπικές κοινωνίες μέσα σε μία ιδιαίτερα προβληματική και απαιτητική περίοδο. Είχαμε να κερδίσουμε και σε προσωπικό επίπεδο ένα στοίχημα: να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα περιορίσουν την μετάδοση του ιού στους χώρους εργασίας αλλά να παραμείνουμε κοντά ο ένας στον άλλο, να μην χάσουμε την πολυπολιτισμική ταυτότητα που έχουμε αναπτύξει με εργαζόμενους από 23 διαφορετικές χώρες, να μην νιώσουμε απομονωμένοι από την εταιρεία, διατηρώντας ταυτόχρονα την ψυχική και την σωματική μας υγεία αλλά και την ποιότητα και την απόδοση στην εργασία μας.

Μπορώ να πω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε αυτές τις προκλήσεις και να ανταποκριθούμε απέναντί τους. Εφαρμόζοντας μία σειρά από υγειονομικά πρωτόκολλα, σύμφωνα και με τις οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών των επιμέρους χωρών, προστατεύσαμε τον οργανισμό: το 3% των εργαζομένων μας νόσησε με COVID-19 αλλά όλοι τους επανήλθαν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα στην εργασία τους.

Παράλληλα, συμμετέχοντας ως εργαζόμενοι στην καμπάνια Energize with Energean συγκεντρώσαμε μέσω διαδικτύου κονδύλια με τα οποία ενισχύθηκαν οι ήρωες της καθημερινότητας, αυτοί που έδωσαν και δίνουν την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα εθνικά συστήματα υγείας. Ενισχύσαμε καινοτόμες προσπάθειες όπως την ευρεσιτεχνία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που, σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του "Αχιλλοπούλειου" Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και την εταιρεία TED 3D, έθεσαν σε παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενες "Ασπίδες Προστασίας" για φορείς σε όλη την χώρα, το προσωπικό των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης κατά του κορωνοϊού. Συμμετείχαμε σε δωρεές σε υποδομές όπως το Κέντρο Υγείας του Πρίνου στην Θάσο, καθώς και στην ενίσχυση υγειονομικών φορέων στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, καθώς και του Ερυθρού Σταυρού στο Μαυροβούνιο με ιατροφαρμακευτικό υλικό και προμήθειες.

Από την παρουσίαση των δράσεων κατά του COVID-19 στο Sustainability Report.png
Από την παρουσίαση των δράσεων της Energean κατά του COVID-19 στο Sustainability Report

Είμαστε περήφανοι γιατί η προσπάθεια αυτή ήταν συμμετοχική και βοήθησε όχι μόνο στην ανακούφιση και ενίσχυση όσων βρέθηκαν σε ανάγκη, αλλά και στην ισχυροποίηση των δεσμών όλων όσοι εργάζονται στην Energean. Κάτι βεβαίως που, παράλληλα με την σωματική και ψυχική ευεξία, ήταν και το ζητούμενο μέσα από τέσσερα συνολικά προγράμματα: Ασκηθήκαμε μαζί – Τρέξαμε μαζί – Μαγειρέψαμε μαζί – Δημιουργήσαμε μαζί! Η ανταπόκριση των συναδέλφων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και, προφανώς, μετά το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε με ανάλογες δράσεις, ελπίζοντας πως η υποχώρηση της πανδημίας θα μάς φέρει πιο κοντά και ως φυσικές παρουσίες. Είναι αυτό που στο Sustainability Report περιγράφουμε με την φραση "Ζώντας μαζί, ευαισθητοποιημένοι για την κλιματική αλλαγή".

Οι προσδοκίες για την χρονιά που τρέχει

- Να κλείσουμε με τους στόχους σας για το 2021;

Είναι σίγουρο ότι ο πήχυς έχει ανεβεί πολύ, άλλωστε η Energean βραβεύθηκε στη διάρκεια του 2020 για την καλύτερη στρατηγική στην Ενεργειακή Μετάβαση από τον Petroleum Economist, για την καλύτερη στρατηγική στον τομέα ESG στην Ευρώπη από τον οργανισμό CFI, ενώ αξιολογήθηκε με βαθμολογίες ανώτερες από τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου από οργανισμούς όπως ο Sustainalytics.

Στο Sustainability Report του 2021 θα ήθελα να δω καταγεγραμμένη την επίτευξη μιας σειράς πολύ συγκεκριμένων στόχων. Να έχουμε τον κώδικα συμπεριφοράς της Energean σε κάθε μία από τις γλώσσες των ανθρώπων μας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους εργαζόμενούς μας να γνωστοποιούν τυχόν περιπτώσεις παραβίασής του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μας – ένα συμβούλιο τα έξι εκ των εννιά μελών του οποίου είναι ανεξάρτητα. Θέλουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές επιδόσεις μας στην Ασφάλεια, την Υγεία και το Περιβάλλον.

Έχουμε άλλωστε θεσπίσει έναν στόχο να φθάσουμε στο 85% την μείωση της ενεργειακής έντασης ρύπων στην επόμενη διετία σε σχέση με το 2019, επιτυγχάνοντας εκπομπές ρύπων κάτω από το μισό του μ.ο. του κλάδου μας. Έχουμε, επίσης, ως στόχο να ενοποιήσουμε τους μηχανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης κρίσεων που φέρει ο όμιλος μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P, διατηρώντας πιστοποιητικά ISO 14001 σε όλα τα asset που διαχειριζόμαστε, αλλά και να επαληθεύσουμε τις εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου κατά ΙΣΟ 14064-1 σε εκείνα.

Θα επιδιώξουμε να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή της χρήσης "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες μας τις εγκαταστάσεις και να αποφύγουμε την καύση μεθανίου παρά μόνο για λόγους ασφαλείας. Έχουμε ως στόχο να ανεβάσουμε την αξιολόγησή μας στο CDP, να πετύχουμε την εφαρμογή των κριτηρίων μας για την Κλιματική Αλλαγή σε όλη την αλυσίδα των συνεργατών μας και φυσικά να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας με τις τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας υπόψιν και τα συμπεράσματα από μια έρευνα εταιρικής κουλτούρας που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στον οργανισμό της Energean. Εφόσον οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας μάς το επιτρέψει, θα επιδιώξουμε να έρθουμε πιο κοντά σε κάθε τοπική κοινωνία όπου είμαστε παρόντες με δράσεις και λύσεις στον βαθμό των δυνατοτήτων μας.

Και, φυσικά, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το ίδιο κλίμα μεταξύ των εργαζομένων μας, να κρατήσουμε στο προσκήνιο και να αναδείξουμε ακόμη πιο εμφατικά το ήθος της Energean σε σχέση με την εταιρική της κουλτούρα, τις κοινωνίες των οποίων αποτελεί μέρος και τους οργανισμούς που παρακολουθούν την δραστηριότητά της. Οι επιδόσεις μας στα ESG, στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση είναι το ίδιο σημαντικές και αναπόσπαστα δεμένες με τις επιτυχίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, τις διασφαλίσεις χρηματοδοτήσεων για τα μεγάλα project μας και τη δημιουργία αξίας με τους μετόχους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ 26 Ιουλ 2021 | 10:50

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Άνθισε ξανά μεγάλη έκταση μετά από έργα αποκατάστασης της Ελληνικός Χρυσός

Μία έκταση 32 συνολικά στρεμμάτων αποκαταστάθηκε με την πλήρη απομάκρυνση των καταλοίπων και την εξυγίανση του επιβαρυμένου εδάφους από την Ελληνικός Χρυσός.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 26 Ιουλ 2021 | 08:23

"Ώρα Mηδέν" για τον κατώτατο μισθό: Κλειδώνει στο 2% η αύξηση

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να αποφασισθεί αν ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στο επίπεδο των 650 ευρώ (μικτά) ή αν και πότε θα αυξηθεί.

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ 25 Ιουλ 2021 | 20:01

Συντάξεις, αναδρομικά, επιδόματα, αποζημιώσεις: Όλες οι πληρωμές την εβδομάδα 26-30 Ιουλίου

Περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε 5,6 εκατ. δικαιούχους από 26 έως 30 Ιουλίου - Οι πληρωμές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ.

ΑΠΟ 9.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ 25 Ιουλ 2021 | 11:55

"Marina Tower": Τεράστια ζήτηση για τα διαμερίσματα του πράσινου ουρανοξύστη στο Ελληνικό - Ήδη 700 εκατ. σε προκαταβολές

Οι 27 βίλες μπροστά στην παραλία θα πωληθούν έως τις αρχές του επόμενου έτους, είπε στο Bloomberg o Οδυσσέας Αθανασίου για τον ουρανοξύστη "Marina Tower"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Ιουλ 2021 | 10:06

e-ΕΦΚΑ: Επτά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον e-ΕΦΚΑ

«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 24 Ιουλ 2021 | 21:07

"Ντου" της ΑΑΔΕ στη Μύκονο: Τεράστια φοροδιαφυγή με "μαύρα" από βίλες πολυτελείας - Πως δρούσαν οι "μεσίτες"

Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή αποκάλυψαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ στη Μύκονο - Κατασχέθηκαν λίστες πελατών και ιδιοκτητών

24 Ιουλ 2021 | 16:42

Ο "Γολγοθάς" στον e-EΦΚΑ και… τα "νεκρά" τηλέφωνα

Κλιμακώνεται η διένεξη μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των υπαλλήλων του e- ΕΦΚΑ με αιχμή το "μέτωπο" της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 23 Ιουλ 2021 | 19:16

"Ελλάδα 2.0": 200.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα πέντε χρόνια - 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις

Οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα βασιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στην Ελλάδα - Συνολικά 60 δις στα επόμενα 5 χρόνια.

ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 23 Ιουλ 2021 | 18:17

ΑΑΔΕ: Κύκλωμα έκδοσης εικονικών στοιχείων για είσπραξη επιδοτήσεων - Πώς λειτουργούσε η απάτη

Πρόκειται για υπόθεση, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον-Χαρακτηριστικό της είναι η χρήση πλαστών καταθετηρίων, με το λογότυπο γνωστής τράπεζας

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 17,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 17:37

Ταμείο Ανάκαμψης: Υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδος από την Κομισιόν

Μόλις ολοκληρωθεί η υπογραφή και της σύμβασης των δανείων, οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ NIELSEN ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 23 Ιουλ 2021 | 15:55

Το "τρίποντο" του Σκλαβενίτη και η αποδυνάμωση του ΑΒ Βασιλόπουλος

Πώς ο Σκλαβενίτης ενίσχυσε το μερίδιό του και αύξησε την απόσταση από τον "δεύτερο παίκτη" ΑΒ Βασιλόπουλο

ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 260 ΕΚΑΤ. 23 Ιουλ 2021 | 15:33

ΕΛΕΤΑΕΝ: Η Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το Α’ Εξάμηνο 2021

4.374 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021