Oι φοροελαφρύνσεις που μας φέρνει ο νέος χρόνος:Ποιοι θα κερδίσουν και τι

Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε υπάρχουν ελπίδες -και βάσιμες- ότι τα φορολογικά βάρη θα είναι λιγότερα.

Oι φοροελαφρύνσεις που μας φέρνει ο νέος χρόνος:Ποιοι θα κερδίσουν και τι

Ευτυχισμένο το νέο έτος και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε υπάρχουν ελπίδες -και βάσιμες- ότι τα φορολογικά βάρη θα είναι λιγότερα. Μέτρα που έχουν προγραμματιστεί αλλά και νέα που βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο σκηνικό αλλά και την προσδοκία ότι κάθε χρονιά από το 2020 και μετά θα είναι και καλύτερη. Προς το παρόν, οι φορολογούμενοι ξεκινούν το νέο έτος με τα δεδομένα: μια καινούργια φορολογική κλίμακα που θα φέρει μείωση παρακράτησης φόρου από τις αρχές Φεβρουαρίου, ένα ευνοϊκότερο καθεστώς και για τις αγορές αλλά και για τις ανακαινίσεις ακινήτων, λιγότερο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη όπως τα κράνη και τα παιδικά καθισματάκια στα αυτοκίνητα, μειωμένους συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα μερίσματα αλλά και δύο εξαγγελίες που θα συμπιέσουν τόσο την εισφορά αλληλεγγύης όσο και τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

· Για όλες τις αγορές νεόδμητων ακινήτων, θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ 24% και οι αγοραστές θα πληρώνουν μόνο φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%. Έτσι, η απόκτηση νεόδμητου ακινήτου (ή οποιουδήποτε ακινήτου έχει χτιστεί με άδεια μεταγενέστερη του 2006) θα γίνει πολύ πιο προσιτή. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο οι κατασκευαστές θα θελήσουν να μετακυλήσουν στους αγοραστές το όφελος που θα προκύψει από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή ή αν θα θελήσουν να το καρπωθούν για να βγάλουν τα σπασμένα των προηγούμενων ετών.

· Τον Ιανουάριο θα εφαρμοστεί η νέα φορολογική κλίμακα και θα μειώσει την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

o 1. Για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά θα ισχύσουν τα εξής: Οι αυξήσεις στον καθαρό μισθό κυμαίνονται από 1,21 ευρώ έως και 28,57 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού. Σε ποσοστιαία βάση, προκύπτει αύξηση ακόμη και 1,82%. Για παράδειγμα, μισθωτός με φορολογητέες αποδοχές 714 ευρώ που σήμερα πληρώνει φόρο 21 ευρώ, θα πληρώνει 9 ευρώ. Η διαφορά των 12,64 ευρώ που θα δει στον μισθό του, θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,82%. Έτσι, μαζί με την επικείμενη μείωση των εισφορών για τον εργαζόμενο, η ποσοστιαία αύξηση θα φτάσει κοντά στο 2,3%. Αν μάλιστα συμπεριληφθεί και η ελάφρυνση από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο μισθός στο β’ εξάμηνο μπορεί να είναι αυξημένος περίπου κατά 3% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα. Ο μεγάλος προβληματισμός συνίσταται στο ότι οι «μεσαίοι» μισθοί των 1500 ευρώ, δεν θα έχουν ουσιαστική μεταβολή. Δηλαδή, στα 1500 ευρώ μεικτά, τα 1300 ευρώ των καθαρών αποδοχών, θα γίνουν 1301,2 ευρώ δηλαδή η αύξηση θα είναι μόλις 1,2 ευρώ στους 14 μισθούς που εισπράττει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα.

o Στους μισθωτούς με ένα παιδί, υπάρχει όφελος για φορολογητέες αποδοχές έως και 1357 ευρώ τον μήνα ενώ από αυτό το όριο έως και τα 3714 ευρώ, δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή (σ.σ είναι και αυτό ένα από τα επιχειρήματα των επικριτών της κυβέρνησης για τον χειρισμό της μεσαίας τάξης). Αυξήσεις εμφανίζονται και πάλι πάνω από το όριο των 3929 ευρώ μεικτά (λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή) οι οποίες βέβαια αφορούν σε μικρό αριθμό εργαζόμενων. Έτσι, μισθωτός με ένα παιδί και μισθό 857 ευρώ μεικτά θα πάρει αύξηση 11,43 ευρώ και τα καθαρά του θα αυξηθούν από τα 808 στα 819 ευρώ ενώ μισθωτός με μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ, ουσιαστικά δεν θα δει καμία μεταβολή και θα εξακολουθήσει να εισπράττει 1304 ευρώ καθαρά.

o Οι μισθωτοί με δύο παιδιά, θα δουν καθαρή αύξηση μόνο εξαιτίας της αλλαγής στην παρακράτηση φόρου η οποία μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 2%. Στα 714 ευρώ φορολογητέων αποδοχών, ο φόρος θα μηδενιστεί ενώ μέχρι τώρα ήταν 14,29 ευρώ ανά μήνα. Αυτή η αύξηση ισοδυναμεί με καθαρή αύξηση 2,04% η οποία από τον Ιούλιο θα γίνει 2,5% μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα στείλει το τελικό ποσοστό της αύξησης πάνω από το 3%. Το «πρόβλημα» της οριακής αύξησης στους μεσαίους μισθούς, προφανώς αφορά και στους εργαζόμενους με δύο παιδιά. Έτσι, στα 1500 ευρώ μεικτών αποδοχών, προκύπτει καθαρή αύξηση μόλις 2,86 ευρώ ανά μήνα. Σημαντικότερες (σε απόλυτο ποσό) γίνονται οι αυξήσεις για τα επίπεδα αποδοχών άνω των 3000 ή 4000 ευρώ και αυτό οφείλεται στη μείωση του ανώτατου συντελεστή της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 45% που είναι σήμερα, στο 44%.

o Μισθωτός με τρία παιδιά: Λόγω του αυξημένου αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, οι έχοντες τρία παιδιά (ή και περισσότερα) θα δουν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους οι οποίες θα προσεγγίσουν ακόμη και το 3,5% αν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας των ασφαλιστικών εισφορών. Στα 786 ευρώ φορολογητέου μισθού, ο φόρος θα μειωθεί κατά 22,86 ευρώ τον μήνα και αυτό συνιστά αύξηση 3% η οποία από τον Ιούλιο θα προσεγγίσει το 3,5% μόλις μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Και αν ληφθεί υπόψη και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τότε η συνολική αύξηση φτάνει στο 4%,

Τον Μάιο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η μείωση θα αφορά στα εισοδήματα του 2020 οπότε οι μισθωτοί θα πάρουν και δεύτερη αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους. Το όποιο ποσό προκύψει για να χρηματοδοτηθεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα ευνοήσει πρωτίστως τους έχοντες ετήσιες αποδοχές από 12 έως και 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Ιούλιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ο φόρος θα είναι αισθητά μειωμένος περίπου κατά 34% σε σχέση με το εκκαθαριστικό του 2019 καθώς θα χρησιμοποιηθεί συντελεστής 24% αντί για 29% που χρησιμοποιήθηκε στην φετινή εκκαθάριση.

· Όσες γενικές συνελεύσεις επιχειρήσεων αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διανομή κερδών υπό μορφή μερίσματος μέσα στο 2020, θα έχουν τη μισή φορολογική επιβάρυνση καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% αντί για 10%.

· Τον Αύγουστο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι μειωμένα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες καθώς θα ενεργοποιηθεί η πρόσθετη έκπτωση του 8%. Ειδικά για τις μικρές περιουσίες έως 60-80.000 ευρώ, η συνολική έκπτωση που θα γίνεται επί του ΕΝΦΙΑ, θα φτάνει ακόμη και στο 40-45% από 30% που είναι σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ 24 Ιουν 2020 | 08:59

Το ΣΔΟΕ φτιάχνει επιτροπή για να αξιολογεί τις πληροφορίες για πιθανούς φοροφυγάδες

Η ειδική ομάδα, με βάση την απόφαση, θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ 19 Ιουν 2020 | 08:37

Διπλό "δώρο" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου

Κάποιοι θα βρεθούν στην ευχάριστη θέση να λάβουν περισσότερα χρήματα υπό μορφή επιστροφής φόρου.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18 Ιουν 2020 | 09:54

Παπαθανάσης για τράπεζες: Υπάρχει συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση αν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας εξετάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 Ιουν 2020 | 08:46

Σταϊκούρας: 24 δισ. ευρώ το πακέτο για την οικονομία - Ενδέχεται και να αυξηθεί

Στην επόμενη φάση, καθώς ξεκινά η ανάκαμψη, θα υπάρξουν ευκαιρίες να ξεκινήσουν πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 15 Ιουν 2020 | 12:36

ΥΠΟΙΚ: Υστέρηση 2,15 δις. ευρώ στα φορολογικά έσοδα - Πρωτογενές έλλειμμα 4,8 δις ευρώ στο 5μηνο

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 4,795 δισ. ευρώ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 12 Ιουν 2020 | 15:45

Από 20 Ιουλίου μέσω της πλατφόρμας myDATA η ηλεκτρονική τιμολόγηση

Η ανάπτυξη του έργου της διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA θα γίνει σε στάδια

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουν 2020 | 15:26

ΑΑΔΕ: Λήψη αναγκαστικών μέτρων και κατά τον πρώτο μήνα του lockdown σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξήθηκε στα 1,27 εκατομμύρια άτομα.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.