Οι γιατροί της διασποράς «συνταγογραφούν» Ελλάδα

Ιατρικός τουρισμός: Εφικτός ο στόχος των 100.000 ταξιδιωτών-ασθενών - Ζευγάρια από 65 χώρες για να αποκτήσουν παιδί στην Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι γιατροί της διασποράς «συνταγογραφούν» Ελλάδα

Η δημιουργία ισχυρής συμμαχία της Ελλάδας με τις χώρες του Νότου, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού με στόχο την απόκτηση σημαντικού μεριδίου από την παγκόσμια αγορά, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο τουρισμός δεν αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι σήμερα, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναδείξουμε το θέμα σφαιρικά στα όργανα της ΕΕ και ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για συνεργασία με χώρες του Νότου -σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προώθηση συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας- για την δικτύωση με ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Τα παραπάνω τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολίτικης και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας στο περιθώριο ημερίδας για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο London School of Economics, στο Λονδίνο.

Αρχίζει τώρα η συζήτηση για το ΕΣΠΑ 2020-2027 και ανοίγουμε και τη συζήτηση με χώρες που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με την Ελλάδα, δημιουργώντας κοινό μέτωπο διεκδίκησης ώστε όλες μαζί και η κάθε μια ξεχωριστά να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος (θεματικός) με πολλαπλά οφέλη, προσθέτει.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι φέτος 33 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και η προσπάθεια συνεχίζεται και εστιάζεται πλέον στην επέκταση της τουριστικής περιόδου -365 μέρες το χρόνο- και προβολή περιοχών της χώρας μας που μέχρι σήμερα ήταν χαμηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Θεσμοθετήσαμε, είπε, το πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό, θέτοντας κανόνες και απλοποιώντας τις διαδικασίες ανάπτυξής του. Δημιουργούμε βάση δεδομένων των παρόχων υπηρεσιών υγείας και τουριστικών υποδομών, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πιστοποίηση ιαματικών πηγών- μέχρι σήμερα έχουν λάβει το σήμα πιστοποίσης περίπου 70. Η πλήρης ανάπτυξή τους θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις γύρω περιοχές, ανέφερε ο κ. Τζιάλλας. Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον είπε ότι είναι έντονο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ιατρικός τουρισμός: Εφικτός ο στόχος των 100.000 ταξιδιωτών-ασθενών

Την ενδυνάμωση των επιστημονικών δεσμών και της συνεργασίας με τους Έλληνες γιατρούς που ζουν και εργάζονται στη Μ.Βρετανία προς όφελος της Ελλάδας η οποία με συντονισμένα βήματα επιχειρεί να κατακτήσει κορυφαία θέση στην ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη αγορά υπηρεσιών υγείας, είχε στόχο η ειδική ημερίδα με θέμα "Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα", που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο London School of Economics, στο Λονδίνο, στις 23 Νοεμβρίου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας (I.H.T.C.) και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου (Hellenic Medical Society UK), υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών. Συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κορυφαίες προσωπικότητες της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και του τομέα Υγείας και Τουρισμού από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, στη χάραξη εθνικής στρατηγικής και στη σημασία συνεργασιών και ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας στην αγορά του Τουρισμού Υγείας αναφέρθηκε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Παρουσίασε στο κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό για την ανάπτυξή της και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του Τουρισμού Υγείας.

Στο σημερινό περιβάλλον, σημείωσε, με την ταχεία ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, των ιατρικών τεχνολογιών και της παράτασης του προσδόκιμου ζωής των πολιτών, είναι ευκαιρία να προωθηθεί η Ελλάδα, η μητέρα της ιατρικής επιστήμης, ως ελκυστικός προορισμός, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να την τοποθετήσουν ψηλά στην αγορά του τουρισμού υγείας.

Ανέφερε ότι ο τουρισμός το 2018 καταγράφει αύξηση 8-9% με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 33 εκατ. επισκεπτών και στόχος είναι -όπως είπε- η επιτυχημένη αυτή πορεία να συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά η αύξηση να φτάσει στο 15%. «Μπροστά σε αυτή την έκρηξη επιλογής της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού, δουλεύουμε με στρατηγική και στόχο για ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική πίτα», προσέθεσε ο κ. Πατούλης.

Εστιάζοντας στον τουρισμό υγείας είπε ότι ο στόχος είναι διττός. Από τη μια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και από την άλλη αντιστροφή της φυγής επιστημόνων και επιστροφής όσων έφυγαν. Είπε ότι ο στόχος επίσκεψης 100.000 ασθενών-ταξιδευτών σε βάθος πενταετίας είναι εφικτός με τα οφέλη να υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσοστό της Ελλάδας στον ιατρικό τουρισμό είναι μόνο 3%, όταν Τουρκία, Πολωνία και Τσεχία κατέχουν 13% και το Βέλγιο 8%.

Η Ελλάδα «παράγει» πολλούς, και ιδιαίτερα καλούς, γιατρούς, οι υγειονομικές υποδομές της είναι άριστες, στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας ανταγωνίζονται τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο, εφαρμόζονται αυστηρά διεθνή πρότυπα πιστοποίησης για την υγειονομική περίθαλψη και το κόστος είναι ιδιαίτερα προσιτό σε σχέση με άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας: Επιπλέον η Ελλάδα είναι ένα ιδανικό μέρος για να αναζωογονηθεί ένας ασθενής από μια θεραπεία, με υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές.

Οι ασθενείς ταξιδεύουν και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Ιατρικού Τουρισμού, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Μιλτιάδης Κροκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αγειολόγος-παρεμβατικός ακτινολόγος. Προσέθεσε ότι οι ασθενείς μπορεί να ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους, για διακοπές και θα απαιτούν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για χρόνια θεραπεία. Η Ελλάδα, είπε, η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιδέα του Ιπποκράτη, εμφανίζεται ως ο ιδανικός προορισμός, όχι μόνο επειδή προσφέρει ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός διακοπών και οι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Η σημερινή ημερίδα κατέληξε έχει σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί ο ιατρικός τουρισμός να αναπτυχθεί καλύτερα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με την προσφορά καινοτόμων, ελάχιστα επεμβατικών, πρωτοποριακών θεραπειών για τους διεθνείς ασθενείς.

Ζευγάρια από 65 χώρες για να αποκτήσουν παιδί στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σύνορα για την επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, και η Ελλάδα είναι μια φιλική προς αυτούς χώρα. Το νομοθετικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος, οι άρτιες υποδομές, το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και ο συνδυασμός διακοπών, καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό. Ζευγάρια από 65 χώρες με πρόβλημα υπογονιμότητας έχουν επιλέξει την Ελλάδα, για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, ανέφερε κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Διεθούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας Κωνσταντίνος Πάντος.

Ο στόχος για τη χώρα μας είναι να διεκδικήσει ένα αξιόλογο μερίδιο στη διεθνή αγορά ο ιατρικός τουρισμός. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η ελληνική διασπορά μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, είπε. Οι Έλληνες στο εξωτερικό αποτελούν πολύτιμο εθνικό πλεονέκτημα. Η εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί το μειονέκτημα του παρελθόντος, η μετανάστευση στο εξωτερικό, σε ένα περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα μας σήμερα, κατέληξε.

Οι Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν οι πρεσβευτές της Ελλάδας και σε αυτό στοχεύει και η ημερίδα που διοργανώσαμε ανέφερε η Κική Σονίδου, ιατρός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής με εξειδίκευση στην Καρδιολογία, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτρης Καραμήτρος- Τζιράς, αναφέροντας ότι στην εθνική προσπάθεια όλοι μπορούμε να προσφέρουμε.

Επιστροφή νέων γιατρών

Νέοι γιατροί που εργάζονται στο Λονδίνο που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του Συνεδρίου, τόνισαν ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν αρκεί να υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες στο εργασιακό τομέα. Υπάρχει η επιθυμία η οποία σε συνδυασμό με την αντιστροφή του κλίματος που αρχίζει να διαφαίνεται και εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους δημιουργούν καλές συνθήκες για επιστροφή, είπε Θανάσης Διαμαντόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος που ζει στο Λονδίνο από το 2005.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 20 Οκτ 2020 | 16:04

Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για το 2021 με τροπολογία στη Βουλή - Ποια εισοδήματα αφορά

Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την εισφορά αλληλεγγύης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 20 Οκτ 2020 | 13:47

Έξοδος ξανά στις αγορές: Επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ.

"ΣΠΑΝΕ" ΤΑ 62 ΕΤΗ 20 Οκτ 2020 | 13:03

Ποιοι βγαίνουν σε σύνταξη πριν τα 62 έτη - Οι πέντε κατηγορίες

Πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων διασώζονται από τις επικείμενες αλλαγές στις συντάξεις.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 12:54

Σουηδία: Αποκλείουν σε Huawei και ZTE την πρόσβαση στο δίκτυο 5G

Η Σουηδία, μετά τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών αφαλείας, απέκλεισε τις κινεζικές Huawei και ZTE από το 5G.

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ 20 Οκτ 2020 | 12:53

Oι "πλούσιοι" της Ελλάδας: Ποιοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ

Δηλώνουν ετήσιες αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ. Υπάρχουν και αυτοί στη σημερινή Ελλάδα.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 20 Οκτ 2020 | 09:55

Αυτά είναι τα νέα 5ευρα, δια χειρός... Λαγκάρντ [εικόνες]

Κυκλοφόρησαν τα καινούρια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

AΠΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 19 Οκτ 2020 | 20:34

Ανοίγει αύριο το helpdesk για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ-Αυτονομώ"

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Το τηλέφωνο για απαντήσεις σε απορίες - Από αύριο σε λειτουργία

ΤΟ ΕΙΠΕ Ο Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ 19 Οκτ 2020 | 15:29

ΕΦΚΑ: Οι πέντε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

Ποιες είναι οι πέντε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που θα διευκολύνουν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ 19 Οκτ 2020 | 15:09

Μετρό - Άνοιξε ο δρόμος για τη Γραμμή 4: Στην Άβαξ - Ghella - Alstom το έργο ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Δεκτή η οικονομική προσφορά των Άβαξ - Ghella - Alstom για την Γραμμή 4 του Μετρό

ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 19 Οκτ 2020 | 13:00

Μετρό: Ξεκόλλησε η Γραμμή 4 του Μετρό από Αλσος Βεΐκου στο Γουδή: Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές

Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των εταιρειών για τη Γραμμή 4 του Μετρό- Από το Αλσος Βεΐκου στο Γουδή